Monday, March 30, 2009

Παγκόσμια Τράπεζα: Δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία

Συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 4,5%, ή και περισσότερο προβλέπει για φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα προτρέποντας τη Μόσχα να βοηθήσει περαιτέρω τον πληθυσμό της χώρας.

Όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ρωσική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την παγκόσμια οικονομική κρίση, βρίσκεται προ μιας «διπλής πρόκλησης»: να ελέγξει, αφενός, τον κοινωνικό αντίκτυπο και αφετέρου να διαχειριστεί νέο κύμα πιέσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.

«Η ταχύτητα απορύθμισης της αγοράς εργασίας, η οποία είναι εν πολλοίς ευέλικτη στη Ρωσία, ήταν εντυπωσιακή», διαπιστώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή μεταφράστηκε σε εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας στο 8,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τον Φεβρουάριο του 2009, σύμφωνα με τα κριτήρια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, έναντι 8,1% τον Ιανουάριο του 2009 και 5,4% το Μάιο του 2008.

Παράλληλα, προβλέπει αύξηση των αριθμού των φτωχών πιθανώς κατά 2,75 εκατ. φέτος, «εκμηδενίζοντας τους καρπούς της προσπάθειας των τελευταίων ετών για την αντιμετώπιση της φτώχειας».

Ο διεθνής οργανισμός συνιστά, κυρίως, «μέτρια και προσωρινή» αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, των επιδομάτων ανεργίας και των πλέον χαμηλών συντάξεων, καθώς και παροχή βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2008, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2009. Η εκτίμηση της κυβέρνησης Πούτιν κάνει λόγο για συρρίκνωση 2,2% του ρωσικού ΑΕΠ φέτος.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |