Monday, March 30, 2009

Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάρτιο

Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάρτιο

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην περιοχή της Ευρωζώνης, στον απόηχο της σημαντικής συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών και της συνεχιζόμενης αύξησης των περικοπών θέσεων εργασίας. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το ακόλουθο διάστημα, γεγονός που ενδέχεται να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει περαιτέρω το ύψος του βασικού της επιτοκίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γενικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 64,6 μονάδες το Μάρτιο από 65,3 μονάδες (πτωτικά αναθεωρημένο μέγεθος). Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή καταγραφής του δείκτη το 1985. Σε επίπεδο κάθε χώρας ξεχωριστά, ο δείκτης διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό για τις Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Στα επιμέρους, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των -38 μονάδων από -36 μονάδες το Φεβρουάριο. Παράλληλα, η ενισχυμένη απαισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας καθώς και οι αυξημένοι φόβοι για ανεργία οδήγησαν τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο ιστορικό χαμηλό των -34 μονάδων, έναντι -33 μονάδων.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |