Monday, March 30, 2009

«Βουτιά» 7,5% στην τιμή του αργού

«Βουτιά» 7,5% στην τιμή του αργού

«Βουτιά» 7,50% κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη σκιά της αποδυνάμωσης των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών, που δίνουν το στίγμα για δυσμενή εξέλιξη της κρίσης. Σημαντική πίεση στο πετρέλαιο άσκησαν και οι δηλώσει του Υπουργού Ενέργειας του Κατάρ, Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, ο οποίος ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η τιμή του βαρελιού αποκλείεται να φτάσει τα 60 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του αργού παράδοσης τον Μάιο υποχώρησε κατά 3,97 δολάρια, ή 7,6% στα 48,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι απώλειες του έφτασαν ενδοσυνεδριακά και μέχρι το -8%. Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 7,15% στα 47,15 δολάρια το βαρέλι.

Την πτωτική πορεία του αργού ακολούθησαν η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Απριλίου για τη βενζίνη υποχώρησε κατά 6,5% ή 9,68 σεντς στα 1,3911 δολάρια το γαλόνι, ενώ κατά -4,9% στα 1,3629 δολάρια το γαλόνι διαμορφώθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ανοδος του αργού την περασμένη εβδομάδα ήταν μια λανθασμένη αντίδραση εξαιτίας της ευφορίας που επικρατούσε στις κεφαλαιαγορές. Θεωρείται επομένως απόλυτα λογική η διόρθωση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων αφού πολλοί επενδυτές θέλουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Η πτώση του αργού αποδίδεται και στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι του αργού, εξέλιξη που καθιστά ακριβότερο το «μαύρο χρυσό» για τους επενδυτές που δεν χρησιμοποιούν ως κύριο νόμισμα τους το αμερικανικό.

REPORTER.GR

No comments:

Share |