Friday, September 23, 2011

BofA: Πωλεί μερίδιο στην Pizza Hut


BofA: Πωλεί μερίδιο στην Pizza Hut

Την πώληση του μεριδίου της στην Pizza Hut, επιδιώκει η Bank of America, στην προσπάθεια που κάνει για άντληση κεφαλαίων μέσω αποεπένδυσης ενεργητικού.

Για το συγκεκριμένο σκοπό, αναφέρουν αμερικανικά Μέσα, διεξάγει αποκλειστικές συνομιλίες για πώληση του μεριδίου της έναντι $800 εκατ. δολαρίων.

Οι συνομιλίες γίνονται με δύο εταιρίες private-equity που συνεργάζονται για να πλειοδοτήσουν για την NPC International, που λειτουργεί 1.140 εστιατόρια Pizza Hut.

Ένα από τα εμπόδια που εμφανίζονται στο κλείσιμο της συμφωνίας, είναι η εύρεση χρηματοδότησης των χρεών της NPC, καθώς «σφίγγουν» οι αγορές πιστώσεων για buyouts.

source: sigmalive.com

Ευρωζώνη: Μείωση 2,1% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο


Ευρωζώνη: Μείωση 2,1% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Οι βιομηχανικές παραγγελίες στα 17 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ ενισχύθηκαν τον Ιούλιο με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από το Νοέμβριο του 2009, καθώς η ζήτηση για αγαθά συρρικνώθηκε.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης, Eurostat, οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 2,1% σε μηνιαία βάση και ενισχύθηκαν κατά 8,4% σε ετήσια.

Η ετήσια άνοδος ήταν η μικρότερη από την κατά 2,6% πτώση του Νοεμβρίου του 2009, ενώ η μηνιαία κάμψη αποτέλεσε τη μεγαλύτερη από την κατά 4% του Σεπτεμβρίου του 2010.

Παράλληλα, τα στοιχεία του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν σε 1,2% μηνιαία πτώση και 10,6% ετήσια άνοδο.

Σημειώνεται πως οι παραγγελίες είναι ένας μελλοντικός δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας, επομένως από τα μεγέθη του Ιουλίου φαίνεται πως η βιομηχανική παραγωγή του τρίτου τριμήνου έχει συρρικνωθεί.

Επιπλέον, τα προκαταρκτικά στοιχεία του δείκτη PMI του Σεπτεμβρίου έδειξαν πως ο μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες, ενώ ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε στις 49,2 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009.





source: capital.gr

Ikea: Επιταχύνεται το άνοιγμα καταστημάτων στην Κίνα


Ikea: Επιταχύνεται το άνοιγμα καταστημάτων στην Κίνα

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίγει περίπου τρία καταστήματα ετησίως στην Κίνα, που θα προστεθούν στα υπάρχοντα εννέα.

Την πρόθεση της Ikea Group να τριπλασιάσει τον ρυθμό ανοίγματος νέων καταστημάτων στην Κίνα, προκειμένου να επωφεληθεί της ταχύτατης ανάπτυξης της ασιατικής οικονομίας, γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μίκαελ Όλσον.

«Η ζήτηση είναι εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης επίπλων στον κόσμο». Όπως σημείωσε, οι πελάτες στην Κίνα έχουν «το όνειρο, την ελπίδα, την ανάγκη να αποκτήσουν έπιπλα και το Ikea τους ταιριάζει».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Όλσον, οι πωλήσεις στην Κίνα αυξάνονται ταχύτερα απ' ό,τι οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας. Η επέκταση στη χώρα θα επιτρέψει στην Ikea να μειώσει την εξάρτησή της από τις ευρωπαϊκές αγορές, από όπου προέρχεται σήμερα περίπου το 80% των πωλήσεών της.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίγει περίπου τρία καταστήματα ετησίως στην Κίνα, που θα προστεθούν στα υπάρχοντα εννέα.

source: naftemporiki.gr

Υποβάθμιση της Σλοβενίας από Moody΄s


Υποβάθμιση της Σλοβενίας από Moody΄s

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σλοβενίας από «Aa2» σε «Aa3» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s, δύο ημέρες μετά από την πτώση της κυβέρνησης σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος κάνει λόγο για αυξανόμενο κίνδυνο η κυβέρνηση να κληθεί και πάλι να επέμβει για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Επίσης, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της σλοβενικής οικονομίας εμφανίζονται αρνητικές, τόσο εξαιτίας των δυσχερειών που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, όσο και εξαιτίας της επιβράδυνσης των εξαγωγών λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Moody΄s, η πολιτική αβεβαιότητα θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την αποφυγή της μεσοπρόθεσμης αύξησης του δημοσίου χρέους της χώρας.

Η πτώση της κυβέρνησης της Σλοβενίας την Τρίτη έπειτα από πρόταση μομφής έρχεται να προστεθεί σε μία δύσκολη συγκυρία κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και δυσχερειών της σλοβενικής οικονομίας.

Η σλοβενική οικονομία επλήγη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009, -το ποσοστό ανεργίας διπλασιάσθηκε σε διάστημα τριών ετών και το δημόσιο χρέος πέρασε από το 22,5% του ΑΠΕ στο 43,3%, από το 2008 στο 2010. Οι προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης για το τρέχον οικονομικό έτος αναθεωρήθηκαν από 2,2% σε 1,55% του ΑΕΠ.

source: naftemporiki.gr

Μαχαίρι Citigroup στις κυπριακές τράπεζες


Μαχαίρι Citigroup στις κυπριακές τράπεζες

Σε υποβάθμιση των τιμών στόχων και των συστάσεων της Τρ. Κύπρου και της Marfin προχώρησε η Citigroup.

Σε έκθεσή της η Citigroup μειώνει την τιμή στόχο για την Τράπεζα Κύπρου στο €1,45 από €3,25 και τη σύσταση σε hold (high risk από medium risk), ενώ για τη Marfin η τιμή στόχος μειώθηκε στα €0,3 από €0,86 και η σύσταση σε sell.

Η Citigroup μείωσε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη των τραπεζών ενώ αναμένει περισσότερες ζημιές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως σημειώνεται, οι ανησυχίες για σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, η έκρηξη στο Μαρί αλλά και η μεταβλητότητα των ξένων καταθέσεων, δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για τις τράπεζες.

Η Citigroup θεωρεί διαχειρίσιμο το θέμα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης, και ανησυχεί για τις προβλέψεις και για την κατοχή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Για το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αυξηθεί αισθητά το 2012 και 2013.

Για την Τρ. Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί στο 12,4% το 2013 και για τη Marfin στο 13,1%.

‘Όσον αφορά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αναφέρεται ότι οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν το 40% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα.

source: stockwatch.com.cy

Moody’s: Υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών


Moody’s: Υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών

Σε υποβάθμιση οκτώ ελληνικών τραπεζών κατά δύο βαθμίδες, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων και χρέους της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank, της Πειραιώς, της Aγροτικής και της Attica, σε Caa2 από B3.

Η Εμπορική Τράπεζα και η Γενική Τράπεζα υποβαθμίστηκαν σε Β3 από Β1.

Όλα τα ratings για τις καταθέσεις και το χρέος των τραπεζών έχουν αρνητικό outlook.

Η κίνηση του οίκου ακολουθεί την αναθεώρηση που ανακοίνωσαν οι Moody’s για πιθανή υποβάθμιση στις 25 Ιουλίου 2011.

Οι κύριοι παράγοντες για την υποβάθμιση είναι:

1. Ο αντίκτυπος των πρόσφατων απομειώσεων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και ο αυξανόμενος κίνδυνος σημαντικών επιπρόσθετων απομειώσεων στα επίπεδα του κεφαλαίου των τραπεζών.

2. Ο εκτεταμένος αντίκτυπος του επιδεινούμενου εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το σημαντικό επιπρόσθετο κόστος επισφαλειών από την επερχόμενη διαγνωστική μελέτη της ποιότητας ενεργητικού που ξεκίνησε από την Τράπεζα της Ελλάδας και αναμένεται να συνταχθεί από εξωτερικούς συμβούλους.

3. Μείωση της καταθετικής βάσης και εύθραυστη θέση ρευστότητας όπως φαίνεται από το περιορισμένο υπόλοιπο αποδεκτών εξασφαλίσεων για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την πρόσφατη ενεργοποίηση της έκτακτης στήριξης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, αναφέρεται ότι η κατοχή στις περισσότερες περιπτώσεις πέραν του 150% του Tier 1 κεφαλαίου εκθέτει τα επίπεδα κεφαλαίου σε κίνδυνο.

Παρόλο που η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται επαρκής (με δείκτη κεφαλαίων Tier 1 11,1% τέλος Μαρτίου), ο οίκος πιστεύει ότι τα επίπεδα φερεγγυότητας βρίσκονται σε κίνδυνο από περαιτέρω απόσβεση των ομολόγων που κατέχουν.

Όσον αφορά την επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, αναφέρεται ότι με μια βαθύτερη ύφεση απ’ ότι αναμενόταν, ο σχηματισμός των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του συστήματος αναμένεται να αυξηθεί.

Ο δείκτης βρισκόταν στο 11,5% τέλος του Μάρτη. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2011 ενώ η ανεργία ανήλθε στο 16%. Ο οίκος εκτιμά ότι οι λειτουργικές συνθήκες θα συνεχίσουν να ασκούν σημαντικές πιέσεις στην κερδοφορία και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.

source: stockwatch.com.cy
Share |