Friday, September 23, 2011

Moody’s: Υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών


Moody’s: Υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών

Σε υποβάθμιση οκτώ ελληνικών τραπεζών κατά δύο βαθμίδες, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων και χρέους της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank, της Πειραιώς, της Aγροτικής και της Attica, σε Caa2 από B3.

Η Εμπορική Τράπεζα και η Γενική Τράπεζα υποβαθμίστηκαν σε Β3 από Β1.

Όλα τα ratings για τις καταθέσεις και το χρέος των τραπεζών έχουν αρνητικό outlook.

Η κίνηση του οίκου ακολουθεί την αναθεώρηση που ανακοίνωσαν οι Moody’s για πιθανή υποβάθμιση στις 25 Ιουλίου 2011.

Οι κύριοι παράγοντες για την υποβάθμιση είναι:

1. Ο αντίκτυπος των πρόσφατων απομειώσεων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και ο αυξανόμενος κίνδυνος σημαντικών επιπρόσθετων απομειώσεων στα επίπεδα του κεφαλαίου των τραπεζών.

2. Ο εκτεταμένος αντίκτυπος του επιδεινούμενου εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το σημαντικό επιπρόσθετο κόστος επισφαλειών από την επερχόμενη διαγνωστική μελέτη της ποιότητας ενεργητικού που ξεκίνησε από την Τράπεζα της Ελλάδας και αναμένεται να συνταχθεί από εξωτερικούς συμβούλους.

3. Μείωση της καταθετικής βάσης και εύθραυστη θέση ρευστότητας όπως φαίνεται από το περιορισμένο υπόλοιπο αποδεκτών εξασφαλίσεων για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την πρόσφατη ενεργοποίηση της έκτακτης στήριξης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, αναφέρεται ότι η κατοχή στις περισσότερες περιπτώσεις πέραν του 150% του Tier 1 κεφαλαίου εκθέτει τα επίπεδα κεφαλαίου σε κίνδυνο.

Παρόλο που η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται επαρκής (με δείκτη κεφαλαίων Tier 1 11,1% τέλος Μαρτίου), ο οίκος πιστεύει ότι τα επίπεδα φερεγγυότητας βρίσκονται σε κίνδυνο από περαιτέρω απόσβεση των ομολόγων που κατέχουν.

Όσον αφορά την επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, αναφέρεται ότι με μια βαθύτερη ύφεση απ’ ότι αναμενόταν, ο σχηματισμός των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του συστήματος αναμένεται να αυξηθεί.

Ο δείκτης βρισκόταν στο 11,5% τέλος του Μάρτη. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2011 ενώ η ανεργία ανήλθε στο 16%. Ο οίκος εκτιμά ότι οι λειτουργικές συνθήκες θα συνεχίσουν να ασκούν σημαντικές πιέσεις στην κερδοφορία και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |