Tuesday, September 16, 2008

AIG: Φημολογία εξαγοράς της από τον Greenberg

AIG: Φημολογία εξαγοράς της από τον Greenberg

Φημολογία περί εξέτασης του ενδεχομένου να πάρει τον έλεγχο της American International Group ο Maurice Greenberg, διαμέσου εξαγοράς.
Ο Greenberg, ο οποίος απολύθηκε από την εταιρεία το 2005 εξαιτίας προβλημάτων εναρμόνισης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, κατέχει ήδη το 11% των μετοχών της εταιρείας, διαμέσου προσωπικών επιχειρήσεων και εταιρειών. Η αξία του χαρτοφυλακίου έχει χάσει περί το 90% από την αρχή του έτους.

REPORTER.GR

"Έσβησε" τα κέρδη της χρονιάς το αργό-Νέα πτώση 4,9%

"Έσβησε" τα κέρδη της χρονιάς το αργό-Νέα πτώση 4,9%

Κάτω από τα 92 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση δύο ημερών σε διάστημα τεσσάρων ετών.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποδίδονται στις εκτιμήσεις ότι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και συνεπώς θα περιορίσει τη ζήτηση για καύσιμα, εκτιμήσεις που ενίσχυσε το γεγονός της διατήρησης του βασικού επιτοκίου από τη FED, ενόψει της συνέχισης της οικονομικής ύφεσης.

Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου για το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 4,9% στα 91,15 δολάρια το βαρέλι, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι το αργό έχει υποχωρήσει κατά 38% από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που σημείωσε στις 11 Ιουλίου.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ, σημείωσε απώλειες 1,14% στην αγορά του Λονδίνου στα 88,80 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ υποχωρεί τις τελευταίες 14 ημέρες, και πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1988.

Το συμβόλαιο της βενζίνης υποχώρησε για δεύτερη ημέρα κατά 5,7% στα 2,4152 δολάρια το γαλόνι, επιστρέφοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, πετρελαίου ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ) «έκοψε» τις εκτιμήσεις για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2008, από 1,17% σε 1,02%, ήτοι 100.000 βαρέλια λιγότερα ημερησίως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚ η μέση ζήτηση σε αργό για το 2008 θα διαμορφωθεί στα 86,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξαιτίας αναπάντεχης μείωσης της ζήτησης από την περιοχή της Νότιας Αμερικής.

Τέλος, σημαντική επίδραση στην πτώση του αργού ήταν και η αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών εταιρειών στο Τέξας, που προκλήθηκαν από το πέρασμα του τυφώνα Ike.

REPORTER.GR

Πούτιν: Δάνεια ύψους 2,4 δις δολαρίων στις ρωσικές βιομηχανίες

Πούτιν: Δάνεια ύψους 2,4 δις δολαρίων στις ρωσικές βιομηχανίες

Δάνεια ύψους 2,4 δις δολαρίων ενέκρινε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στις ρωσικές βιομηχανίες, μέσω της κρατικής τράπεζας VEB, με σκοπό να τονώσει τη ρευστότητα των εταιρειών και να δημιουργήσει αντιστάσεις έναντι της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Μεταξύ αλλων, οι επιχειρίσεις που θα λάβουν το «δώρο» της ρωσικής κυβερνήσεως θα είναι η VSMPO-Avisma, βιομηχανία επεξεργασίας τιτανίου, και η GMK Norilsk Nickel, η μεγαλύτερη εταιρεία σιδηρομεταλλευμάτων στη Ρωσία.

REPORTER.GR

"Οχι" από τη FED στη μείωση επιτοκίων- Σταθερό στο 2%

"Οχι" από τη FED στη μείωση επιτοκίων- Σταθερό στο 2%

Προσπαθώντας να κρατήσει εικόνα ηρεμίας και σταθερότητας στο μέσω εκτεταμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης, και αγνοώντας τις «φωνές» για μείωση των επιτοκίων, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο. Στην ανακοίνωση της, η FED εγείρει ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ύφεση, ενώ μετρίασε τον προβληματισμό της για την πορεία του πληθωρισμού.Σύμφωνα με την έκθεση της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οικονομία έχει επιδεινωθεί από την τελευταία συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου, ο δείκτης ανεργίας ανήλθε στο 6% τον Αύγουστο και ο δείκτης κατανάλωσης διαρκώς και μειώνεται. Σύμφωνα με αναλυτές η οικονομική κρίση μπορεί να διαιωνιστεί και η οικονομική ύφεση να συνεχιστεί όχι μόνο το τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά και όλο το 2009. Υπό το φόβο, λοιπόν, της συνέχισης της οικονομικής ύφεσης, η FED εξέπληξε τον επιχειρηματικό κόσμο, με την ομόφωνη απόφαση της να κρατήσει το επιτόκιο ως έχει.

Υπενθυμίζεται ότι από το προηγούμενο έτος, η FED έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ''συναγερμό'' οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το «R», οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, βρίσκονται σε επαγρύπνηση, προσπαθώντας να στηρίξουν τις διεθνείς αγορές με διοχέτευση κεφαλαίων μετά τον «τρόμο» που προκάλεσε το κανόνι της Lehman Brothers. Στη διοχέτευση κεφαλαίων ύψους 70 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από χθες που η ΕΚΤ προχωρά σε ενίσχυση της ρευστότητας των αγορών. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διοχέτευση κεφαλαίων ύψους 20 δισ. λιρών (35,9 δισ. δολαρίων) μέσω διήμερων ρέπω. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τράπεζα της Αγγλίας ενίσχυσε τη ρευστότητα των αγορών με 5 δισ. στερλίνες, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Επίσης, σήμερα η Κίνα προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, ενώ η Bank of Japan διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα περίπου 2,5 τρισ. γεν (24 δισ. δολάρια). Η εν λόγω απόφαση της διοχέτευσης κεφαλαίων ήταν η πρώτη από τις 30 Ιουνίου και η μεγαλύτερη από τις 31 Μαρτίου όταν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διοχέτευσε στην αγορά 3 τρισ. γεν.

Τέλος, σε νέα ένεση κεφαλαίων ύψους 50 δις. δολαρίων προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτο το ενδεχόμενο και για νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Να σημειωθεί ότι σε ανάλογη κίνηση προχώρησε η Fed και χθες το βράδυ. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα πρόκειται να προβεί σήμερα στην προγραμματισμένη της 28ήμερη δημοπρασία ύψους 20 δις. δολαρίων.

REPORTER.GR

Πούτιν: Αντέχει η ρωσική οικονομία

Πούτιν: Αντέχει η ρωσική οικονομία


Η ρωσική οικονομία είναι αρκετά σταθερή και έχει αρκετά διαθέσιμα ρευστά για να περάσει «ήρεμα» τη θύελλα που πλήττει τις διεθνείς χρηματαγορές, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν αμφιβάλλουμε ότι θα μπορέσουμε να υπερβούμε ήρεμα αυτά τα περίπλοκα φαινόμενα της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με τα πρακτορεία Ιντερφαξ, Ρια Νοβόστι και Ιταρ Τας.


NAFTEMPORIKI

Fed: Ενισχύει το τραπεζικό σύστημα με 50 δισ. δολάρια

Fed: Ενισχύει το τραπεζικό σύστημα με 50 δισ. δολάρια

Νέα προσπάθεια ομαλοποίησης της αγοράς σήμερα από την Φέντεραλ Ριζέρβ, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να διοχετεύει στο τραπεζικό σύστημα 50 δισ. δολάρια.

Το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού “overnight” άνοιξε στο 3,75%, πάνω από τον στόχο της Fed, καθώς οι υποβαθμίσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση της American International Group ενέτεινε τη διστακτικότητα των τραπεζών στη χορήγηση πιστώσεων. Μετά τη νέα «ένεση ρευστότητας», το επιτόκιο υποχώρησε στον στόχο του 2%.

Χθες, η Fed ενίσχυσε το τραπεζικό σύστημα με 70 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο από το Σεπτέμβριο του 2001, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αναταραχές που κλυδωνίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε «ενέσεις ρευστότητας» προέβησαν σήμερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας.


NAFTEMPORIKI

Νέα «ένεση ρευστότητας» από ΕΚΤ

Νέα «ένεση ρευστότητας» από ΕΚΤ


Επιπλέον ρευστότητα χορήγησε σήμερα στις αγορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ακολουθώντας για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών από ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως χορήγησε 70 δισ. ευρώ μέσω ημερήσιας ταχείας δημοπρασίας. Τη Δευτέρα, είχε προχωρήσει σε «ένεση ρευστότητας» ύψους 30 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα σήμερα, σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν η Τράπεζα της Αγγλίας καθώς και η Bank of Japan.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η ανταπόκριση στη σημερινή δημοπρασία ήταν μεγάλη, καθώς 56 τράπεζες ζήτησαν πίστωση, ενώ το συνολικό ποσό της ζήτησης ανήλθε σε περισσότερα των 102 δισ. ευρώ.


NAFTEMPORIKI

ΔΝΤ: Ανευ προηγουμένου κρίση

ΔΝΤ: Ανευ προηγουμένου κρίση


Άνευ προηγουμένου χαρακτήρισε την τρέχουσα οικονομική και χρηματιστική κρίση ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή χρηματιστηριακή κρίση», επειδή ξεκίνησε «από την καρδιά του συστήματος», τις ΗΠΑ, και όχι από την «περιφέρειά του» και έπληξε ταυτόχρονα ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο Στρος Καν εκτίμησε ότι «όλη η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί από μισή ως δύο μονάδες», συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των χωρών της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι ορισμένα μέρη του κόσμου έχουν πληγεί περισσότερο ή λιγότερο. «Η επιβράδυνση είναι γενική», τόνισε.



Παραλληλίζοντας την τρέχουσα κρίση με αυτή του 1929, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι μία από τις διαφορές «είναι ότι διαθέτουμε εργαλεία που δεν επιτρέπουν να αποφευχθεί η κρίση, αλλά να μετριαστούν οι συνέπειές της και να διορθωθούν οι επιπτώσεις της».

Επισημαίνοντας ορισμένους θετικούς παράγοντες, όπως την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ο Στρος Καν δήλωσε πως το ΔΝΤ υπολογίζει σε μια οικονομική ανάκαμψη στη διάρκεια του 2009.

Αναφερόμενος τέλος στις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτίμησε ότι τελικά «θα πληγούν λιγότερο» και δεν κινδυνεύουν «να βγουν νοκ-άουτ», όπως οι αμερικανικές.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ:Αύξηση των κεφαλαιακών εκροών των Ιούλιο

ΗΠΑ:Αύξηση των κεφαλαιακών εκροών των Ιούλιο

Αύξηση των εκροών κεφαλαίων παρουσίασε η αμερικανική οικονομία τον Ιούλιο, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομίας, αφού διαμορφώθηκαν στα 74,8 δις δολάρια, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών. Αντίθετα, κατακόρυφη πτώση σημείωσαν οι εισροές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6,1 δις δολάρια τον Ιούλιο, από 53,4 δις δολάρια τον Ιούνιο.

REPORTER.GR

Porsche: Απόκτηση του 35,1% της Volkswagen

Porsche: Απόκτηση του 35,1% της Volkswagen

Στο 35,1% αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στη Volkswagen, η Porsche σκοπεύοντας λείαν συντόμως να πάρει τη διαχείριση της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, αποκτώντας το 50%.
Η Porsche υποχώρησε σήμερα κατά 6,1% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ενώ η Volkswagen ενισχύθηκε κατά 2,3%.

REPORTER.GR

Κάμψη 70% και κάτω των εκτιμήσεων τα κέρδη της Goldman

Κάμψη 70% και κάτω των εκτιμήσεων τα κέρδη της Goldman

«Βουτιά» της τάξεως του 70% κατέγραψε στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου η Goldman Sachs, καθώς πολλές μονάδες της εμφάνισαν αρνητικά αποτελέσματα εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 845 εκατ. ευρώ, ή 1,81 δολάρια ανά μετοχή από 2,09 δις. ευρώ, ή 4,58 δολάρια ανά μετοχή στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υψηλοτέρα κέρδη ύψους 1,99 δολαρίων ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα στο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 43% και διαμορφώθηκαν στα 13,63 δις. δολάρια, από 23,8 δις. δολάρια κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

REPORTER.GR

HBOS: Η τράπεζα έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ικανοποιητική ρευστότητα

HBOS: Η τράπεζα έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ικανοποιητική ρευστότητα

Ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ικανοποιητική ρευστότητα δήλωσε πως έχει η βρετανική τράπεζα HBOS, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι αξιωματούχοι της τράπεζας, σχολιάζοντας την κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μετοχών της.
Αυτήν την ώρα οι μετοχές της HBOS υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατά 29%.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
841.66 ( -2.45%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2451.20 ( -2.49%)

Όγκος: € 7,245,592

==================

XAA

Γενικός Δείκτης
2933.43 ( -1.99%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1599.43 ( -2.14%)

==================

FTSE 100 INDEX 5,025.60 -178.60 -3.43%
CAC 40 INDEX 4,087.40 -81.57 -1.96%
DAX INDEX 5,965.17 -98.99 -1.63%

==================

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,059.02 141.51 1.30%
S&P 500 INDEX 1,213.60 20.90 1.75%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,207.90 27.99 1.28%

Βουτιά 17% στο χρηματιστήριο της Ρωσίας - Χάος στις αναδυόμενες

Βουτιά 17% στο χρηματιστήριο της Ρωσίας - Χάος στις αναδυόμενες

Και οι αναδυόμενες αγορές ακολουθούν αυτές της Δύσης στο δρόμο… της απώλειας.
Αυτή την ώρα,βουτιά κατά 17% σημειώνει ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Ρωσίας, καθώς το κόστος δανεισμού σε δολάρια υπερδιπλασιάστηκε και οι πετρελαϊκές τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν.

Να σημειωθεί ότι μετά και τη σημερινή πτώση ο δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 53%, από το υψηλότερο ιστορικό κλείσιμό του στις 19 Μαΐου.

Στο κόκκινο βρίσκονται όλες σχεδόν οι αναδυόμενες αγορές αυτή την ώρα, καταγράφοντας απώλειες ευρείας κλίμακας. Το χρηματιστήριο της Τουρκίας υποχωρεί 4,63%, της Σερβίας 4,59%, της Ρουμανίας, 6,79%, της Πολωνίας, 2,69%, της Τσεχίας 6,69% και της Ουγγαρίας 3,37%.

REPORTER.GR

Τι «λογαριασμούς» αφήνει η Lehman σε τράπεζες-ΧΑ

Τι «λογαριασμούς» αφήνει η Lehman σε τράπεζες-ΧΑ


Μικρή έκθεση σε ομόλογα Lehman Brothers, η οποία αθροιστικά δεν δείχνει να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται να διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, με τις περισσότερες μάλιστα εξ αυτών να έχουν εγγράψει απομειώσεις λόγω της mark to market αποτίμησης.

Εγχώρια τραπεζικά χαρτοφυλάκια αλλά και πελάτες του private banking είχαν τοποθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ομόλογα Lehman Brothers στα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου.

Οι θέσεις τότε σε ομόλογα Lehman από τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικές ήταν υπολογίσιμες, το μεγαλύτερο όμως μέρος τους πουλήθηκε μέχρι και τον Μάιο εξασφαλίζοντας κέρδη.

Επαναγοράστηκαν θέσεις; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Alpha Bank διαθέτει μικρή έκθεση σε ομόλογα Lehman Brothers της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ έκθεση σε ομόλογα και άλλα προϊόντα της Lehman Brothers έχει η Εμπορική Τράπεζα, τα οποία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, είναι στο σύνολό τους ασφαλισμένα.

Θα περίμενε κανείς ένα από τα «θύματα» της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης να είναι η ΑΤΕ, καθώς όταν προέκυψε η πολιτική διαμάχη για τα δομημένα ομόλογά της είχε αναφερθεί η επένδυσή της σε ομόλογα της Lehman.


Τυπικά, συγκαταλέγεται στα «θύματα» με ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, πλην όμως αυτά έχουν χαρακτηριστεί senior debt της Lehman και είναι ECB eligible και όχι της Lehman Holdings, η οποία αιτήθηκε προστασία από τους πιστωτές, εντασσόμενη στο κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η ΑΤΕ έχει ήδη εγγράψει στις οικονομικές καταστάσεις της τις απομειώσεις των εν λόγω ομολόγων μια και ακολουθεί την αποτίμηση mark to market.

Συνεπώς, έχει πολύ μικρές πιθανότητες να εγγράψει περαιτέρω απομειώσεις. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι η ΑΤΕ είχε επίσης επενδύσει σε hedge funds με την εγγύηση της Lehman, πλην όμως η επένδυση αυτή ρευστοποιήθηκε στα μέσα της τρέχουσας χρήσης με κέρδος.

Κύκλοι των Εθνικής Τράπεζας, EFG Eurobank, MPB και Τράπεζας Πειραιώς διευκρίνιζαν αρμοδίως ότι τα χαρτοφυλάκιά τους αλλά και τα τμήματα private banking δεν διαθέτουν την παραμικρή έκθεση σε χρεόγραφα Lehman Brothers.

Δεν διαθέτει έκθεση σε ομόλογα Lehman Brothers, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Τράπεζα Κύπρου. Τέλος, ανεπηρέαστη από την κρίση της Lehman Brothers είναι, σύμφωνα με τη διοίκησή της, και η ελληνική επενδυτική τράπεζα Proton Bank καθώς για μια μικρή θέση έχει ήδη σχηματιστεί πρόβλεψη στο β΄ τρίμηνο και η ζημία δεν ξεπερνά τις 40 χιλ. ευρώ.

Βάσει των εκτιμήσεων, οι κάτοχοι εγγυημένων ομολόγων Lehman θα λάβουν πίσω το 30% έως και το 60% της ονομαστικής αξίας τους -κάποια από αυτά είναι διαπραγματεύσιμα ήδη σε τιμές χαμηλότερες-, ποσοστά που ενδέχεται βέβαια να αλλάξουν λόγω της μακράς διαδικασίας εκκαθάρισης.

---Ανεστάλη η άδεια ειδικού διαπραγματευτή της Lehman από ΤτΕ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ ανέστειλε την άδεια ειδικής διαπραγμάτευσης της Lehman για τα ελληνικά ομόλογα. Με βάση τις πληροφορίες, από τις συναλλαγές που δεν έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει άνοιγμα της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

---«Στον αέρα» δύο deals με ελληνικές επιχειρήσεις

H υπαγωγή της Lehman Brothers σε καθεστώς προστασίας δεν επηρεάζει προς το παρόν τον τομέα επενδυτικής τραπεζικής, ωστόσο εγχώριοι τραπεζίτες διατύπωναν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την ανησυχία τους για το αν δύο υπό συζήτηση deals που αφορούσαν σε ελληνικές επιχειρήσεις και στα οποία είχε ανάμιξη η Lehman Brothers θα προχωρήσουν.

Το ένα εξ αυτών θα πρέπει να θεωρείται ήδη ότι βρίσκεται «στον αέρα», καθώς προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή του ήταν η είσοδος του private equity της Lehman Brothers στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής επιχείρησης και του private equity δεν ήταν σε προχωρημένο επίπεδο, ενώ ο εγχώριος όμιλος διαθέτει και την εναλλακτική δυνατότητα.

Το δεύτερο deal είναι πιο απλό, καθώς η Lehman Brothers φέρεται να είχε προσυμφωνήσει την ανάληψη αναδοχής στην αύξηση της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ με ευθύνη, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρει και ένα ή δύο ξένα χαρτοφυλάκια που θα συμμετείχαν στην αύξηση αποκτώντας θέση στο μετοχικό της κεφάλαιο.

---Μικρές επιπτώσεις από το prop desk

Το prop desk της Lehman Brothers δεν είχε ποτέ την ακτίνα δράσης στο Χ.Α. που είχαν τα prop των Morgan Stanley, Merrill Lynch ή και ευρωπαϊκών τραπεζών όπως οι Deutsche Bank και UBS.

Από το περυσινό φθινόπωρο, δε, η περικοπή γραμμών χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει σημαντικά την έκθεσή του -και- σε ελληνικές μετοχές.

Μεγαλύτερη θα είναι η επίπτωση από την παύση λειτουργίας των αρμπιτράζ desks της Lehman Brothers, τα οποία όμως επίσης έχουν μειώσει κατά τους τελευταίους μήνες δραστικά τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ότι τα πακέτα αθροιστικού ύψους 94,4 εκατ. ευρώ που διενεργήθηκαν στο κλείσιμο άνηκαν στο book της Lehman Brothers και πουλήθηκαν, δεν ισχύουν.

EURO2DAY.GR

Morgan: Πωλήσεις μετοχών BOCY

Morgan: Πωλήσεις μετοχών BOCY


Σε πώληση πέραν των 2 εκ. μετοχών της Τρ. Κύπρου προέβηκε την περασμένη Τετάρτη η Morgan Stanley, μειώνοντας τη συμμετοχή της στην Τράπεζα από 5,041% σε 4,677%, που αντιστοιχεί με 26.819.348 μετοχές.

Ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου αναφέρει τα εξής:

«Η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει, σύμφωνα με τον Κυπριακό Ν. 190(Ι)/2007, ότι έλαβε ενημέρωση από την Morgan Stanley ότι την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008 οι εταιρείες Morgan Stanley & Co International Ltd και Morgan Stanley & Co Incorporated New York μείωσαν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου κατά 0,364%. Κατόπιν τούτου, στις 10 Σεπτεμβρίου 2008, οι εταιρείες Morgan Stanley & Co International Ltd και Morgan Stanley & Co Incorporated New York κατείχαν συνολικά 26.819.348 μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου, μειώνοντας τη συμμετοχή τους από 5,041% σε 4,677%».

STOCKWATCH.COM.CY

ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ WALL STREET

ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 110 ΜΟΝΑΔΩΝ.

King: Στο 5% «βλέπει» η ΒοΕ τον πληθωρισμό

King: Στο 5% «βλέπει» η ΒοΕ τον πληθωρισμό

Στο 5% αναμένεται να ενισχυθεί ο πληθωρισμός στη Βρετανία «σύντομα», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Alistair Darling.
Ο King επισημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της ΒοΕ είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν πίεση των μισθών προς τα πάνω λόγω των υψηλότερων τιμών.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής «εμμένει στην άποψή της ότι μια περίοδος μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς και να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον μεσοπρόθεσμο στόχο», αναφέρει ο διοικητής στην επιστολή του.

REPORTER.GR

«Φακελώθηκαν» οι Ελληνες που εισπράττουν τόκους από το εξωτερικό

«Φακελώθηκαν» οι Ελληνες που εισπράττουν τόκους από το εξωτερικό

Πλήρη εικόνα για τους Ελληνες που εισπράττουν εισοδήματα από καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κ.λπ. στο εξωτερικό, διαθέτει πλέον η Εφορία. Ο «δίαυλος επικοινωνίας» που άνοιξε το 2006 η χώρα μας με άλλα 24 κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών για τους Έλληνες που αποκτούν πρόσθετα εισοδήματα πέραν των ελληνικώνσυνόρων, άρχισε να αποδίδει καρπούς...
Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές πληροφόρησης, ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, έχει στην διάθεση της την λίστα με τους Έλληνες υπηκόους που δικαιούνται τόκους από τράπεζες του εξωτερικού. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στο ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Από την επεξεργασία αυτής της «λίστας» στην οποία θα επιδοθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί ναγνωρίζει τους πραγματικούς δικαιούχους αυτών των τόκων όπως επίσης και τις αποταμιεύσεις που έχουν σε κράτη της αλλοδαπής.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τους κατοίκους που έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό βασίζεται στην κοινοτική οδηγία 2003/48/ΕΚ και αποσκοπεί στη φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις στο κράτος της κατοικίας του δικαιούχου. Δηλαδή, ο Έλληνας που εισπράττει τόκους στο εξωτερικό θα μπορεί να φορολογείται στην Ελλάδα κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης, όπως και ο κάτοικος άλλης χώρας που εισπράττει τόκους στην Ελλάδα θα φορολογείται στη χώρα του.

Τα κράτη που εφαρμόζουν το σύστημα της παρακράτησης φόρου στην πηγή, το ποσοστό αυτό φθάνει στο 15% από 1.7.2005 έως 30.6.2008, 20% από 1.7.2008 έως 30.6.2011 και 35% από 1ης Ιουλίου 2011. Σημειώνεται ότι αν ο φόρος που παρακρατείται στην αλλοδαπή είναι μεγαλύτερος εκείνου που προβλέπεται στην Ελλάδα (σ.σ. με συντελεστή 10% φορολογούνται σήμερα οι τόκοι καταθέσεων), τότε επιστρέφεται η διαφορά στον καταθέτη.

Οι τράπεζες κρατών μελών της ΕΕ, όπου οι κάτοικοι Ελλάδας έχουν καταθέσεις -προϊόντα, αποδίδουν κάθε χρόνο το 75% των εσόδων από τον παρακρατούμενο φόρο στην Ελλάδα και κρατούν το 25%. Ο δικαιούχος των τόκων που εισπράττει το εισόδημα στην αλλοδαπή μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση του από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή οπότε και υποβάλλει στην εφορία υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, με την οποία δηλώνει ότι "τα εισπραττόμενα εισοδήματα της αλλοδαπής θα συμπεριληφθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο καθεστώς ανταλλαγής πληροφοριών έχουν συμπεριληφθεί ακόμα και τα κράτη: Νήσοι Γκέρνζυ, Μαν και Τζέρσεϋ, Ολλανδικές Αντίλλες και Αρούμπια των Κάτω Χωρών, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Μοντσεράτ, Ανγκουίλα, Νήσοι Τουρκ και Κάϊκος, καθώς και Νήσοι Καϋμάν.

REPORTER.GR

Γερμανία: Μειωμένες κατά 1,5% οι λιανικές πωλήσεις Ιουλίου

Γερμανία: Μειωμένες κατά 1,5% οι λιανικές πωλήσεις Ιουλίου

Σε αναθεώρηση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Ιούλιο προέβη σήμερα η Bundesbank.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου 0,6% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,2%, έναντι 3,2% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

NAFTEMPORIKI

Η Ε.Ε. αποφασίζει για το μέλλον της Ολυμπιακής

Η Ε.Ε. αποφασίζει για το μέλλον της Ολυμπιακής

Βρυξέλλες,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει στην αυριανή συνεδρίασή της το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της Ολυμπιακής, το οποίο προβλέπει το κλείσιμο της σημερινής εταιρείας και τη δημιουργία μιας νέας, μικρότερης σε μέγεθος, που θα προκύψει έπειτα από διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή της.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η συμφωνία που θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο αρμόδιος επίτροπος Αντόνιο Ταγιάνι προβλέπει την απόλυση όλου του προσωπικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας-Υπηρεσίες. Ενα μέρος του ενεργητικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το όνομα, το σήμα και τα slots (χρονοθυρίδες) θα μεταβιβαστεί στην Pantheon Airways.

Διεθνής διαγωνισμός

Η Pantheon Airways, που θα αποτελέσει το κέλυφος της νέας Ολυμπιακής, θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, απευθύνοντας πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, ιδιώτες επιχειρηματίες και αεροπορικές εταιρείες. Η νέα εταιρεία θα επαναπροσλάβει ένα μέρος του σημερινού προσωπικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών ανάλογα με τις ανάγκες της. Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες, που καλύπτει και τις υπηρεσίες εδάφους, θα εκποιηθούν.

Η νέα εταιρεία θα είναι στην αρχική της μορφή μικρότερη κατά περίπου 35% σε σχέση με τη σημερινή, ενώ θα καταργηθούν, μεταξύ άλλων, αρκετές πτήσεις του εξωτερικού.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2009.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας στην ουσία θα σημάνει και το τέλος μιας δικαστικής διαμάχης που στοίχισε στη χώρα μας δύο καταδίκες, ενώ εκκρεμεί και μια τρίτη, καθώς επίσης και την καταβολή ενός προστίμου, το ύψος του οποίου αναμένεται να κυμανθεί στα 10 εκατ. ευρώ.

Το πρόστιμο θα καταβληθεί γιατί η χώρα μας δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Μάιος 2005), το οποίο καλούσε την κυβέρνηση να ανακτήσει κρατικές ενισχύσεις ύψους 141 εκατ. ευρώ, που είχαν δοθεί στην εταιρεία την περίοδο 1998-2002. Στη συνέχεια η Ελλάδα καταδικάστηκε και για τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν την περίοδο 2002-2004, ενώ το συνολικό ποσό που όφειλε η κυβέρνηση να ανακτήσει έφτασε τα περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετο μέσο πίεσης

Παράλληλα με την έγκριση της συμφωνίας η Επιτροπή αναμένεται να κηρύξει παράνομες την Τετάρτη και τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στην εταιρεία την περίοδο 2005-2007. Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί ως πρόσθετο μέσο πίεσης της Κομισιόν προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που η παρούσα συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση δεν υλοποιηθεί.

Η Επιτροπή ξεκίνησε την έρευνα για την περίοδο 2005-2007 τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή της μη καταβολής φορολογικών οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών και τη μίσθωση αεροσκαφών.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Στο 3,8% ο πληθωρισμός Αυγούστου

Ευρωζώνη: Στο 3,8% ο πληθωρισμός Αυγούστου

Στο 3,8%, από 4% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, υποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για το μήνα Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη Eurostat

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε σε μηνιαία βάση κατά 0,1%.

Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η Eurostat έκανε λόγο για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,8%.

Σε ετήσια βάση, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ανόδου στις τιμές ενέργειας, οι οποίες ενισχύθηκαν τον Αύγουστο κατά 14,6%, έναντι 17,1% τον Ιούλιο. Οι τιμές τροφίμων, αλκοολούχων ποτών και προϊόντων καπνού αυξήθηκαν κατά 5,6%, έναντι ανόδου 6,1% που είχαν καταγράψει ένα μήνα νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, ανήλθε σε 2,6%, από 2,5% που ήταν τον Ιούλιο.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Σε υψηλά 16ετίας ο πληθωρισμός Αυγούστου

Βρετανία: Σε υψηλά 16ετίας ο πληθωρισμός Αυγούστου


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών – και διπλάσιο σε σχέση με τον επίσημο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας – ανήλθε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στη Βρετανία τον Αύγουστο.

Όπως ανακοινώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,6%, διαμορφώνοντας το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στο 4,7%, από 4,4% που ήταν τον Ιούλιο.

Βασική αιτία είναι η εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, οι οποίες επιβάρυναν το ετήσιο ποσοστό κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Barclays: Σε συνομιλίες για εξαγορά παγίων της Lehman

Barclays: Σε συνομιλίες για εξαγορά παγίων της Lehman



Σε συνομιλίες για την εξαγορά παγίων από τη Lehman Brothers Holdings βρίσκεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας Barclays δύο μέρες μετά την αποχώρησή της από τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ολόκληρου του επενδυτικού οίκου.

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα, η συμφωνία θα πρέπει να είναι ελκυστική για τους μετόχους της, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν απαραίτητα σε συμφωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η συμφωνία πιθανόν να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα, η Barclays πιθανόν να καταθέσει προσφορά για τη Lehman Securities.

Την περασμένη Κυριακή, η τράπεζα απέσυρε το ενδιαφέρον της για εξαγορά ολόκληρης της αμερικανικής εταιρείας, υποστηρίζοντας πως δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί για τις υποχρεώσεις της Lehman.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 11,609.72 -605.04 -4.95%
HANG SENG INDEX 18,300.61 -1,052.29 -5.44%
CSI 300 INDEX 2,000.65 -77.20 -3.72%

Γερμανία: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Γερμανία: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Στο 3,1% διαμορφώθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις της. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,3%.

Ο εναρμονισμένος με την Ε.Ε. δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε κατά 3,3% σε ετήσια.

NAFTEMPORIKI

Ενώπιον σημαντικών προκλήσεων Goldman Sachs και Morgan Stanley

Ενώπιον σημαντικών προκλήσεων Goldman Sachs και Morgan Stanley



Μετά την εξαφάνιση της Bear Stearns – η οποία απορροφήθηκε από την JPMorgan Chase & Co. – τον περασμένο Μάρτιο, την εξαγορά της Merrill Lynch από την Bank of America και τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών στρέφεται πλέον στις δύο μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street, την Goldman Sachs και την Morgan Stanley

Όπως σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του, σε μια περίοδο έντονης επενδυτικής επιφυλακτικότητας και εξασθένησης της εμπιστοσύνης στα οικονομικά θεμέλια στα οποία έχουν «χτισθεί» οι επενδυτικές τράπεζες, οι δύο ανωτέρω οίκοι πιθανόν να αποδειχθούν και αυτοί ευάλωτοι.

Αναλυτές θέτουν πλέον το ερώτημα για το κατά πόσο οι Goldman Sachs και Morgan Stanley θα καταφέρουν να επιβιώσουν. «Πιστεύω ότι αυτή η απορία γίνεται ολοένα και πιο εύλογη», τονίζει ο Λες Σάτλοου της Cabot Money Management, στη Μασαχουσέτη.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η αβεβαιότητα αυτή φαίνεται άλλωστε και από τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση των μετοχών των αμερικανικών οίκων. Η μετοχή της Goldman μειώθηκε κατά 12%, ενώ αυτή της Morgan Stanley κατά 14%, επηρεαζόμενες από το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις αγορές μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της Lehman.

Σήμερα, η Goldman Sachs αναμένεται να ανακοινώσει τα χειρότερα τριμηνιαία αποτελέσματα από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο, το 1999. Η Morgan Stanley, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την πώληση παγίων της, ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη.


ΝΑFTEMPORIKI

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Consumer Price Index
Dept of Labor


2:00 PM
FOMC Policy Statement
Federal Reserve Bank

MEΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ!

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 5%!

AIG's Ratings Cut by S&P, Moody's, Threatening Quest for Funds

AIG's Ratings Cut by S&P, Moody's, Threatening Quest for Funds


Sept. 16 (Bloomberg) -- American International Group Inc.'s credit ratings were downgraded by Standard & Poor's and Moody's Investors Service, threatening efforts to raise emergency funds to keep the company afloat.

The ratings reductions occurred after two people familiar with the situation said that the biggest U.S. insurer by assets is seeking $70 billion to $75 billion in loans arranged by Goldman Sachs Group Inc. and JPMorgan Chase & Co. to replenish capital.

AIG Chief Executive Officer Robert Willumstad has tried to raise cash to prevent the cuts, which may trigger more than $13 billion in collateral calls from debt investors who bought swaps, the insurer said in an Aug. 6 filing. AIG's shares plunged 61 percent yesterday in New York trading, dragging the company's market value to $12.8 billion.

Wall Street's biggest firms convened at the New York Federal Reserve for a fourth consecutive day, this time to discuss AIG, which sold the banks and other investors protection on $441 billion of fixed-income assets, including $57.8 billion in securities tied to subprime mortgages.

``I don't know of a major bank that doesn't have some significant exposure to AIG,'' said Kenneth Lewis, chief executive officer of Bank of America Corp., in a CNBC interview. An AIG collapse would ``be a much bigger problem than most that we've looked at,'' he said.

AIG has declined 92 percent this year in New York trading, making it the worst performer in the Dow Jones Industrial Average.

Credit Ratings Cut

The MSCI Asia-Pacific Index declined 4.4 percent, the biggest drop since January today, as investors fled to the safety of Treasuries. S&P lowered AIG's long-term counterparty rating three grades to A- from AA-, citing a ``combination of reduced flexibility in meeting additional collateral needs and concerns over increasing residential mortgage-related losses.''

The ratings assessor also lowered AIG's short-term counterparty credit rating by two levels to A-2 from the top A-1+ rating, and cut its counterparty credit and financial strength ratings on most of AIG's insurance operating subsidiaries by three notches to A+ from AA+. The ratings remain on watch for a possible further downgrade, S&P said.

AIG's senior unsecured debt rating was downgraded by Moody's to A2 from Aa3. Moody's said in a statement that its decision was made ``in light of the continuing deterioration in the U.S. housing market and the consequent impact on the group's liquidity and capital position due to its related investment and derivative exposures.'' Moody's placed AIG's long-term and Prime-1 short- term ratings on review for possible downgrades.

Calling for Collateral

``AIG poses a systemic risk because it's a large counterparty in the financial system,'' said Prasad Patkar, who helps manage the equivalent of $1.8 billion at Platypus Asset Management in Sydney. ``It's too big to be allowed to fail.''

A downgrade of AIG's long-term senior debt ratings to A1 by Moody's and A+ by S&P would permit counterparties to make additional calls for up to approximately $13.3 billion of collateral, while a downgrade to A2 by Moody's, and to A by S&P would permit counterparties to call for approximately $1.2 billion of additional collateral, AIG said in the Aug. 6 filing.

``If either of Moody's or S&P downgraded AIG's ratings to A1 or A+, respectively, the estimated collateral call would be for up to approximately $10.5 billion, while a downgrade to A2 or A, respectively, by either of the two rating agencies would permit counterparties to call for up to approximately $1.1 billion of additional collateral,'' the filing said.

AIG has already posted $16.5 billion in collateral through July 31. A downgrade could also set off early termination of swaps with $4.6 billion in payments, AIG had said.

$20 Billion Lifeline

The Fed urged AIG to seek private capital and discouraged the insurer from expecting a loan from the central bank, according to two people with knowledge of the discussions. Goldman and JPMorgan are working with AIG to determine how much the New York-based insurer needs, said two more people, all of whom declined to be identified because negotiations are private.

The loan would involve temporary financing, a so-called bridge loan, through a syndicate of banks, and there's no assurance an agreement will be worked out, one of the people said.

``We're still working on a number of alternatives,'' said Nicholas Ashooh, spokesman for AIG. JPMorgan's Brian Marchiony and Goldman's Lucas van Praag declined to comment.

AIG was given special permission to access $20 billion of capital in its subsidiaries to free liquidity, New York Governor David Paterson said yesterday. The move gives the insurer time to work on securing more capital, he said.

Writedowns

The insurer ``needs immediate access to capital'' and will be able to swap illiquid assets to free up holdings at its subsidiaries, Paterson said. Each time AIG uses assets as collateral for cash loans, the insurance department will examine the transaction to protect policyholders.

``We have seen some of the companies that serve as the bedrock of our financial system unraveling before our eyes,'' Paterson said.

The Fed has hired Morgan Stanley to examine alternatives for AIG, a person familiar with the situation said. Morgan Stanley will review what role, if any, the government should play in helping the insurer, said the person, who declined to be identified because the talks are confidential.

``The bigger problem here is that AIG is a bigger balance sheet, the tentacles go further and we don't have the same relationship between the Fed and an insurance company as we do with some of the others,'' said Liz Ann Sonders, chief investment strategist at Charles Schwab & Co. in a Bloomberg Television interview.

Disposals Expected

AIG may report writedowns of $30 billion resulting in its ``worst quarter yet'' for the period ending Sept. 30 if Lehman Brothers Holdings Inc.'s bankruptcy leads to distressed sales of mortgage assets, providing lower market values for AIG's holdings, Citigroup Inc. analyst Joshua Shanker said yesterday in a note. He downgraded AIG to ``hold'' from ``buy.''

The company may consider selling units including American General Finance, AIG's consumer lender, which could fetch more than $6 billion if the unit sold for twice its book value. AIG Investments could sell for more than $3 billion if it sold for 2.5 percent of clients' assets under management. The company's stake in reinsurer Transatlantic Holdings Inc. is worth about $2.25 billion, based on today's share price.

Bank of America analyst Alain Karaoglan said Willumstad, 63, should reconsider the decision to keep its aircraft-leasing unit, International Lease Finance Corp., which could sell for $7 billion to $14 billion.

Fannie, Freddie

AIG rejected investments from buyout firms KKR & Co., TPG Inc. and J.C. Flowers & Co., people familiar with the talks said. Billionaire Warren Buffett's Berkshire Hathaway Inc., is no longer talking with AIG about an investment in the insurer, CNBC reported today, citing people familiar with the situation it didn't identified.

The insurer raised $20.3 billion in May by selling debt and equity, diluting the holdings of long-time investors. It's ``very hard to predict'' if AIG will need more capital, Willumstad said on Aug. 7.

Last week, the U.S. Treasury seized Fannie Mae and Freddie Mac, the two biggest sources of funding for U.S. mortgages, wiping out most of the value of their shares. AIG had $550 million to $600 million of preferred shares in the companies, said a person who declined to be identified because the insurer hadn't made a formal announcement.

Hurricane Ike, which struck Texas Sept. 13, may also pressure AIG, costing insurers $6 billion to $18 billion, the most since the record storm season of 2005, according to firms that specialize in gauging the effects of disasters.

AIG's former CEO and Chairman Maurice ``Hank'' Greenberg, who controls the largest stake in the insurer, has ``repeatedly offered'' to assist the firm, his spokesman Glen Rochkind said yesterday.

Greenberg, 83, saw his holdings decline by $3.1 billion last week. He controls 11 percent of AIG shares through two investment firms and personal holdings.

BLOOMBERG

Alitalia: Συμφωνία συνδικάτων με επενδυτές

Alitalia: Συμφωνία συνδικάτων με επενδυτές


Ενα μέρος των εννέα συνδικάτων που εκπροσωπούν το προσωπικό της Alitalia υπέγραψαν συμφωνία - πλαίσιο με την Cai, τη συμμαχία των επενδυτών που είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε μια νέα ιταλική αεροπορική εταιρεία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αεροπορικού αερομεταφορέα.

Η συμφωνία αυτή, η οποία έγινε δεκτή από τέσσερις συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες αλλά όχι από τα συνδικάτα των πιλότων και του ιπτάμενου προσωπικού, καθορίζει το ανθρώπινο δυναμικό της νέας Alitalia, η οποία θα διαθέτει 12.500 εργαζομένους, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Βουτιά η βιομηχανική παραγωγή

ΗΠΑ: Βουτιά η βιομηχανική παραγωγή


Ισχυρότερη από την αναμενόμενη πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον μήνα Αύγουστο, λόγω της μεγάλης πτώσης της παραγωγής αυτοκινήτων και αναλώσιμων αγαθών, σύμφωνα με επίσημη έκθεση της Federal Reserve.

Συγκεκριμένα ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε κατά 1,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2005. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε μέχρι 0,3%.

Η παραγωγή στο μεταποιητικό τομέα, ειδικότερα, υποχώρησε κατά 1%, καταγράφοντας ναδίρ τριετίας, καθώς η παραγωγή αυτοκινήτων υποχώρησε κατά 11,9%. Την ίδια στιγμή, ο βιομηχανικός δείκτης Empire της Νέας Υόρκης συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο στις -7,41 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Ρωσία: Ενεση ρευστότητας στις τράπεζες

Ρωσία: Ενεση ρευστότητας στις τράπεζες


Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έκανε ένεση ρευστότητας ύψους 12,65 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο ημερήσιας χρηματοδότησης της διατραπεζικής αγοράς, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομίας της χώρας διπλασίασε το ποσό του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα, που χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα.

Παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους, η Ρωσία πρέπει να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος της, το οποίο ανέρχεται στα 45 δισ. δολάρια, εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Σημειώνεται, ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από τις ρωσικές αγορές, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα δυσκολότερη η άντληση χρημάτων.

Συγχρόνως, έξι από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες διαθέτουν τουλάχιστον 17 δισ. δολάρια σε μετρητά, ποσό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά μετοχών.


NAFTEMPORIKI

Bank of Japan: 24 δισ. δολ. στο τραπεζικό σύστημα

Bank of Japan: 24 δισ. δολ. στο τραπεζικό σύστημα



ΠΟΣΟΝ 2,5 τρισ. γιέν [JPY=X] (24 δισ. δολ.) διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα η Bank of Japan και η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τις αγορές παγκοσμίως μετά την πτώχευση της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικές τράπεζας των ΗΠΑ, Lehman Brothers Holdings Inc.

Χθες η Federal Reserve των ΗΠΑ διοχέτευσε 70 δισ. δολ. στο τραπεζικό σύστημα, το υψηλότερο ποσόν από τον Σεπτέμβριο του 2001 και σήμερα ενδέχεται να προχωρήσει στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Η Κίνα από την πλευρά της μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά σε έξι χρόνια και ενδέχεται να κάνει και άλλη μείωση.

Τα ιαπωνικά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά ωθώντας την απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας στα χαμηλότερα επίπεδα σε πέντε χρόνια εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση στις πιστωτικές αγορές θα επιδεινωθεί. Παγκοσμίως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν εμφανίσει ζημίες 510 δισ. δολ. από τα ενυπόθηκα δάνεια με αποτέλεσμα τις απώλειες 11 τρισ. δολ. της χρηματιστηριακής αξίας πέρυσι.

Η Bank of Japan διοχέτευσε σήμερα συνολικά 2,5 τρισ. γιέν στο τραπεζικό σύστημα με δύο αποφάσεις της.

Η σημερινή αύξηση της διοχέτευσης κεφαλαίων ήταν η πρώτη από τις 30 Ιουνίου και η μεγαλύτερη από τις 31 Μαρτίου όταν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διοχέτευσε στην αγορά 3 τρισ. γιέν.

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η Bank of England και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας διοχέτευσαν κεφάλαια στην αγορά.

Τέλος η People's Bank of China μείωσε τα επιτόκια δανεισμού ενός έτους στο 7,20% από 7,47%.

NAFTEMPORIKI
Share |