Tuesday, September 16, 2008

«Φακελώθηκαν» οι Ελληνες που εισπράττουν τόκους από το εξωτερικό

«Φακελώθηκαν» οι Ελληνες που εισπράττουν τόκους από το εξωτερικό

Πλήρη εικόνα για τους Ελληνες που εισπράττουν εισοδήματα από καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κ.λπ. στο εξωτερικό, διαθέτει πλέον η Εφορία. Ο «δίαυλος επικοινωνίας» που άνοιξε το 2006 η χώρα μας με άλλα 24 κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών για τους Έλληνες που αποκτούν πρόσθετα εισοδήματα πέραν των ελληνικώνσυνόρων, άρχισε να αποδίδει καρπούς...
Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές πληροφόρησης, ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, έχει στην διάθεση της την λίστα με τους Έλληνες υπηκόους που δικαιούνται τόκους από τράπεζες του εξωτερικού. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στο ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Από την επεξεργασία αυτής της «λίστας» στην οποία θα επιδοθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί ναγνωρίζει τους πραγματικούς δικαιούχους αυτών των τόκων όπως επίσης και τις αποταμιεύσεις που έχουν σε κράτη της αλλοδαπής.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τους κατοίκους που έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό βασίζεται στην κοινοτική οδηγία 2003/48/ΕΚ και αποσκοπεί στη φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις στο κράτος της κατοικίας του δικαιούχου. Δηλαδή, ο Έλληνας που εισπράττει τόκους στο εξωτερικό θα μπορεί να φορολογείται στην Ελλάδα κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης, όπως και ο κάτοικος άλλης χώρας που εισπράττει τόκους στην Ελλάδα θα φορολογείται στη χώρα του.

Τα κράτη που εφαρμόζουν το σύστημα της παρακράτησης φόρου στην πηγή, το ποσοστό αυτό φθάνει στο 15% από 1.7.2005 έως 30.6.2008, 20% από 1.7.2008 έως 30.6.2011 και 35% από 1ης Ιουλίου 2011. Σημειώνεται ότι αν ο φόρος που παρακρατείται στην αλλοδαπή είναι μεγαλύτερος εκείνου που προβλέπεται στην Ελλάδα (σ.σ. με συντελεστή 10% φορολογούνται σήμερα οι τόκοι καταθέσεων), τότε επιστρέφεται η διαφορά στον καταθέτη.

Οι τράπεζες κρατών μελών της ΕΕ, όπου οι κάτοικοι Ελλάδας έχουν καταθέσεις -προϊόντα, αποδίδουν κάθε χρόνο το 75% των εσόδων από τον παρακρατούμενο φόρο στην Ελλάδα και κρατούν το 25%. Ο δικαιούχος των τόκων που εισπράττει το εισόδημα στην αλλοδαπή μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση του από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή οπότε και υποβάλλει στην εφορία υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, με την οποία δηλώνει ότι "τα εισπραττόμενα εισοδήματα της αλλοδαπής θα συμπεριληφθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο καθεστώς ανταλλαγής πληροφοριών έχουν συμπεριληφθεί ακόμα και τα κράτη: Νήσοι Γκέρνζυ, Μαν και Τζέρσεϋ, Ολλανδικές Αντίλλες και Αρούμπια των Κάτω Χωρών, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, Μοντσεράτ, Ανγκουίλα, Νήσοι Τουρκ και Κάϊκος, καθώς και Νήσοι Καϋμάν.

REPORTER.GR

No comments:

Share |