Thursday, September 3, 2009

Οριακές απώλειες για το αργό- Έχασε τα 68 δολάρια

Οριακές απώλειες για το αργό- Έχασε τα 68 δολάρια

Με μικρές απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες δεν ακολούθησε την ανοδο των κεφαλαιαγορών. Οι αιτήσεις ανεργίας, καθώς και η νευρικότητα των κεφαλαιαγορών δημιούργησαν για ακόμη μία μέρα νευρικότητα στην επενδυτική κοινότητα, αναφορικά με την πορεία της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.Τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,1% στα 69,76 δολάρια το βαρέλι, ανατρέποντας την ενδοσυνεδριακή ανοδο που είχε φτάσει το 1%. Ωστόσο, παρά τις απώλειες που έχει σημειώσει τις τελευταίες ημέρες, το αργό ενισχύεται από την αρχή του έτους κατά 53%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησαν κατά 0,43%, στα 66,93 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντικές πιέσεις ασκησαν στο αργό η ανακοίνωση για τις αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, γεγονός που δημιούργησε ανησυχίες για την πορεία της κατανάλωσης. Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες αυξήθηκε κατά 4.000 στις 571.250 αιτήσεις, φθάνοντας σε υψηλό οκτώ εβδομάδων, ενώ μέσος όρος των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε κατά 27.250 στις 6,22 εκατ. αιτήσεις.

Ακόμη, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 92.000 στις 6,23 εκατ. αιτήσεις. Το ποσοστό ανεργίας για τους εργαζόμενους με ασφάλιση ανεργίας κατέγραψε άνοδο, φτάνοντας στο 4,7% από 4,6%.

reporter.gr

Σε υψηλά έξι μηνών χρυσός και ασήμι

Σε υψηλά έξι μηνών χρυσός και ασήμι

Σε υψηλά έξι μηνών έκλεισε ο χρυσός και το ασήμι στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον αντίποδα της μεταβλητότητα ς που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 2% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στη Νέα Υόρκη στα 997,70 δολάρια η ουγγιά. Τα επίπεδα αυτά θεωρούνται τα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τα συμβόλαια του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 2,3%. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του ασημιού ενισχύθηκαν κατά 3,1% στα 15,855 δολάρια η ουγγιά.

Το δολάριο υποχωρεί κατά 0,6% έναντι του ευρώ, αφού οι επενδυτές ανταλλάσσουν τις τοποθετήσεις τους έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να είναι σε καλύτερο σημείο του οικονομικού κύκλου από ότι είναι η αμερικανική κυβέρνηση.

Σημαντική ώθηση στο χρυσό έδωσε και η διατήρηση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης στα ίδια επίπεδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κίνηση η οποία γεννά ερωτήματα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού εντός της ζώνης.

reporter.gr

ΠΟΥ: Η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει τον πληθυσμό της

ΠΟΥ: Η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει τον πληθυσμό της


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) "χαιρέτισε" την Πέμπτη τους Κινέζους για την ταχύτατη ανάπτυξη μιας ενιαίας δόσης εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης Α.

"Φαίνεται ότι πιθανότατα η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει τον πληθυσμό της. Οι Κινέζοι είναι πολύ γρήγοροι και μπορεί να έχουμε την τύχη να μοιραστούν μαζί μας τα αποτελέσματα των δοκιμών", δήλωσε η Δρ. Μαρί-Πολ Κιενί, υπεύθυνη του τμήματος εμβολίων του ΠΟΥ.

Η κινέζικη φαρμακευτική Sinovac επελέγη από το Πεκίνο για να παράγει το πρώτο κινεζικό εμβόλιο κατά της νέας γρίπης Α, η πρώτη δόση του οποίου επαρκεί για την ανοσοποίηση του οργανισμού.

"Τα αποτελέσματα των δοκιμών της Sinovac είναι ελπιδοφόρα", πρόσθεσε η Δρ. Μαρί-Πολ Κιενί, τονίζοντας ότι το κύριο πλεονέκτημα του κινεζικού εμβολίου είναι ότι χρειάζεται η χορήγηση μόνο μιας δόσης.

Στην Κίνα όπου ο πληθυσμός της φθάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι υπεύθυνοι στοχεύουν στον εμβολιασμό του 5% του πληθυσμού, το οποίο αντιστοιχεί σε 65 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το τέλος του έτους.


capital.gr

Citi: Περιορισμένοι κίνδυνοι για την αγορά από τις πρόωρες εκλογές

Citi: Περιορισμένοι κίνδυνοι για την αγορά από τις πρόωρες εκλογές


Μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα των πρόωρων εκλογών στις 4 Οκτωβρίου επιχειρεί η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου όπου αναλύει τρία πιθανά σενάρια: νίκη του ΠΑΣΟΚ με αυτοδυναμία, νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία και αποτέλεσμα χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αναλυτικά και όσον αφορά το σενάριο νίκης του ΠΑΣΟΚ με αυτοδυναμία, ο οίκος σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί να εξασφαλίσει περίπου 40% των ψήφων, ενώ συμπληρώνει ότι οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις του δίνουν περίπου 30-35%, με το 15% του εκλογικού σώματος να εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Σε αυτή την περίπτωση, η Citi εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει μια άμεση αλλαγή διοικήσεων στις εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος, όπως η ΔΕΗ, και που αφορούν το 14% της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

«Μια πιθανή περίοδος χάριτος θα είναι περιορισμένη λόγω του προϋπολογισμού του 2010 και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα» εκτιμά η Citi.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σενάριο, αυτό της νίκης της ΝΔ με αυτοδυναμία, ο οίκος εκτιμά πως θα διατηρηθεί το υπάρχων status quo και η παρούσα οικονομική πολιτική θα συνεχιστεί. Εκτιμά ταυτόχρονα πως είναι πολύ πιθανός ένας ανασχηματισμός, χωρίς όμως κίνδυνο για διατάραξη του κανονιστικού πεδίου και αλλαγές διοικήσεων στις εταιρείες που ελέγχονται από το δημόσιο.

Τέλος και όσον αφορά το τρίτο σενάριο, της μη επίτευξης αυτοδύναμης κυβέρνησης και την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με μικρότερα κόμματα, ο διεθνής οίκος σημειώνει πως θεωρητικά αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα έχει καλύτερα εφόδια να διαχειριστεί την ύφεση, την πρώτη που αντιμετωπίζει το Ελληνικό από το 1992. Επίσης, θα οδηγούσε στον παρατεταμένο κίνδυνο ενός δεύτερου γύρου εκλογών.

«Περιορισμένοι οι κίνδυνοι για την αγορά από τις πρόωρες εκλογές»

Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι οικονομικές πολιτικές των δυο μεγάλων κομμάτων δεν διαφέρουν και πολύ και εκτιμούμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, σημειώνει η Citi. Επιπλέον, εκτιμά πιθανές πτωτικές προεκλογικές διαθέσεις στην αγορά θα είναι βραχυπρόθεσμες. Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει, ο κίνδυνος με τον οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα λόγω των σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών και τον οποίο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα κόμματα, ανεξαρτήτως ποιο θα έρθει στην εξουσία, είναι ήδη πολύ μεγάλος.

«Νίκη του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλαγές διοικήσεων»

Ο οίκος σημειώνει πως πιθανή νίκη του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει κατά πάσα βεβαιότητα σε αλλαγές στις διοικήσεις των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ακόμη και του ΟΤΕ. Από την άλλη εκτιμά πως ο ΟΠΑΠ θα επωφεληθεί από πιθανή καθυστέρηση, ενδεχομένως και ανατροπή, σε «παράλογα» φορολογικά μέτρα. Για τη ΔΕΗ σημειώνει πως είναι πιθανό να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανούς ρυθμιστικούς κινδύνους, ωστόσο, συμπληρώνει πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στα συνδικάτα.

Σύμφωνα με τη Citi υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και βραχυπρόθεσμες ανησυχίες όσον αφορά πιθανή αλλαγή στη διοίκηση της ΕΤΕ, όπου το κράτος διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό.

capital.gr

Πάνω από τα 990 δολ. ο χρυσός

Πάνω από τα 990 δολ. ο χρυσός


Ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές της Πέμπτης ξεπερνώντας και τα επίπεδα των 990 δολ. ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, καθώς το κλίμα ανησυχίας στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών ενισχύει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Σημειώνοντας κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κερδίζει 14,20 δολ. ή 1,5% στα 992,70 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ νωρρίτερα αναρριχήθηκε έως τα 994,60 δολ.

Το λιγότερο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου ενισχύεται σε ποσοστό 1,4% στα 990,90 δολ. ανά ουγγιά.

Σημαντικά κέρδη σημειώνουν και τα υπόλοιπα μέταλλα, με το ασήμι Δεκεμβρίου να κερδίζει 53 cents, ή 3,5% στα 15,895 δολ. ανά ουγγιά.

Η πλατίνα Οκτωβρίου κερδίζει 16,10 δολ. ή 1,3% στα 1.246,20 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου σημειώνει άνοδο 1,4% στα 292,90 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Δεκεμβρίου τέλος σημειώνει άνοδο 1% στα 2,8535 δολ. η λίβρα.

capital.gr

ΗΠΑ: Στις 48,4 μονάδες ο δείκτης ISM τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Στις 48,4 μονάδες ο δείκτης ISM τον Αύγουστο

Στις 48,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Αύγουστο, ανακάμπτοντας από την πτώση στις 46,4 μονάδες που είχε σημειώσει τον Ιούλιο. Αν και η ανοδος ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου, ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, στοιχείο που υποδηλώνει τη συνέχιση της αρνητικής πορείας της οικονομίας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στις 51,3 μονάδες, από 46,1 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν στις 49,9 μονάδες, από 48,1 μονάδες προηγουμένως.

reporter.gr

National Express: Προσφορά εξαγοράς από την CVC ύψους 1,25 δισ. δολαρίων

National Express: Προσφορά εξαγοράς από την CVC ύψους 1,25 δισ. δολαρίων

Προσφορά 1,25 δισ. δολαρίων έλαβε η National Express Group, από την CVC Capital Partners, μετά και την μεταφορά μεγάλου μέρους των καταστημάτων της πέρασε στον έλεγχο της κυβέρνησης. Η πρόταση είναι κατά 81% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της εταιρείας στις 26 Ιουνίου, την τελευταία δηλαδή ημέρα πριν από την διακοπή της διαπραγμάτευσης στην αγορά του Λονδίνου.

reporter.gr

Citi: "Πράσινο φως" για νέες μετοχές, με 33,6% η κυβέρνηση

Citi: "Πράσινο φως" για νέες μετοχές, με 33,6% η κυβέρνηση


Η Citigroup Inc. ανακοίνωσε σήμερα ότι οι μέτοχοι της ενέκριναν τις τελικές διατάξεις που θα δώσουν στην αμερικανική κυβέρνηση το 33,6% της τράπεζας.

Η Citi ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοι της ενέκριναν τρία ειδικά ψηφίσματα που της επιτρέπουν να αυξήσει τον αριθμό των κοινών μετοχών της και να προχωρήσει με τη μετατροπή των δικαιωμάτων που έχει εκδώσει προς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και ορισμένους ιδιώτες επενδυτές σε νέες κοινές μετοχές.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η αμερικανική κυβέρνηση θα κατέχει 7,69 δισ. κοινές μετοχές της Citi ή το 33,6% των μετοχών της τράπεζας.

capital.gr

Trichet: Αναβάθμιση προβλέψεων για οικονομία Ευρωζώνης το 2009, 2010

Trichet: Αναβάθμιση προβλέψεων για οικονομία Ευρωζώνης το 2009, 2010


Τις νέες, ανοδικά αναθεωρημένες, προβλέψεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2009 και το 2010 ανακοίνωσε ο επικεφαλής της νομισματικής αρχής, Jean-Claude Trichet κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο τη διατήρηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Αναλυτικά για τις προβλέψεις, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του μπλοκ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2009 στο -4,4% με -3,8% και το 2010 στο -0,5% με +0,9%.

Σχετικά με τον πληθωρισμό ο Trichet ανέφερε ότι θα παραμείνει συγκρατημένος, ενώ αναμένεται να επανακτήσει θετικό πρόσημο στο β΄ εξάμηνο του 2009. Η ΕΚΤ αναβάθμισε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το 2009 και συγκεκριμένα το εύρος των εκτιμήσεων της διαμορφώνεται πλέον στο 0,2%-0,6%. Για το 2010, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,8% έως 1,6%.

Ξεχωριστά ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι στο γ΄ τρίμηνο πληθαίνουν οι ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας, ενώ οι κίνδυνοι για το οικονομικό outlook εξισορροπούνται. Προειδοποίησε ωστόσο, πως η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ενώ η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και μη ομαλή. Ερωτηθείς για το αν η ΕΚΤ σχεδιάζει να μεταβάλει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, ο Trichet επανέλαβε ότι το υφιστάμενο επίπεδο επιτοκίων εξακολουθεί να θεωρείται "κατάλληλο", ενώ η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.

Σε ξεχωριστή ερώτηση αναφορικά με τις στρατηγικές εξόδου της ΕΚΤ από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, ο Trichet έκανε λόγο για "γρήγορη απόσυρση των μέτρων" όταν η οικονομία ανακάμψει και πρόσθεσε ότι αυτές θα πρέπει να είναι "φιλόδοξες και ρεαλιστικές". Παράλληλα, ανέφερε ότι και το Διεθνές Νομισαμτικό Ταμείο θα πρέπει να αποσύρει τα μέτρα του εν ευθέτω χρόνω. Για τα νομισματικά μέτρα στήριξης, τόνισε, ότι είναι πολύ νωρίς να εξεταστεί η έξοδος από αυτά. Δεν προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη σειρά με την οποία θα αποσυρθούν τα μέτρα, ενώ επεσήμανε πως ακόμη δεν έχουν φανεί πλήρως τα αποτελέσματα πολιτικών που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν. Εξάλλου, ο Trichet σημείωσε ότι δεν θα τεθεί spread στην δημοπρασία αναχρηματοδότησης δωδεκάμηνης διάρκειας της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και να συγκρατήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες. O Trichet επανέλαβε ότι η EKT θα παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις οικονομικές εξελίξεις.

ΕΚΤ: Διατηρεί στο 1% το βασικό της επιτόκιο

Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απόφαση που αναμενόταν από τους οικονομολόγους. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,75% και 0,25% αντίστοιχα.

Το σύνολο των 58 αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg και το σύνολο των 80 αναλυτών που συμμετείχαν στην αντίστοιχη του Reuters δεν ανέμεναν μεταβολή στο ύψος του επιτοκίου της ΕΚΤ. Από ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg μάλιστα, προκύπτει ότι οι αναλυτές δεν αναμένουν άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2010.

capital.gr

Macy΄s: Πτώση πωλήσεων 8,1% τον Αύγουστο

Macy΄s: Πτώση πωλήσεων 8,1% τον Αύγουστο


Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις των καταστημάτων της Macy΄s που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις εμφανίστηκαν μειωμένες σε ποσοστό 8,1%, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την πτώση των πωλήσεων στο 7,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Thomson Reuters.

Οι συνολικές πωλήσεις για την περίοδο τεσσάρων εβδομάδων που έληξε στις 29 Αυγούστου περιορίστηκαν κατά 8,5% στα 1,54 δισ. δολάρια.

capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Πτώση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Dow Jones) – Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας παρουσίαση πτώση σχεδόν ανάλογη των εκτιμήσεων την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων αυξήθηκε.


Οι αρχικές αιτήσει υποχώρησαν κατά 4.000 στις 570.000 την εβδομάδα τελείωσε στις 29/8 σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας.


Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση κατά 5.000. Το ύψος των αιτήσεων της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε από τις 570.000 στις 574.000. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων παρουσίασε άνοδο κατά 4.000 στις 571.250.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αγορά εργασίας εμφανίζει μία σταδιακή βελτίωση. Η μηνιαία αναφορά για τον Ιούλιο είχε ενισχύσει τις ελπίδες για αντιστροφή της κατάστασης της οικονομίας καθώς το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2008.


Το ποσοστό ανεργίας για τον Αύγουστο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρή άνοδο.



Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για την εβδομάδα που τελείωσε στις 22/8 αυξήθηκε κατά 92.000 στις 6.234.000. Το ποσοστό ανεργίας για τους εργαζόμενους με με ασφάλιση ανεργίας αυξήθηκε στο 4,7% από 4,6%.


capital.gr

Ξαναπαίρνει φόρα η ανεργία

Ξαναπαίρνει φόρα η ανεργία


Μεγάλωσαν απότομα οι κατάλογοι των ανέργων τον Αύγουστο στο μέσο, μάλιστα, της θερινής σεζόν. Η επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος τον περασμένο μήνα οδήγησε περισσότερες επιχειρήσεις σε απολύσεις ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για τον τομέα της απασχόλησης έπονται. Στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία ανατρέπουν την σταθεροποιητική εικόνα που παρουσίαζε η ανεργία τους προηγούμενους μήνες με τις απολύσεις να αυξάνονται απότομα. «Η τάση της εγγεγραμμένης ανεργίας που έδειχνε μια σταθεροποίηση τους προηγούμενους τρεις μήνες για τον Αύγουστο παρουσιάζεται ανοδική», αναφέρει σε ανακοίνωση της η υπηρεσία επικαλούμενη στοιχεία αναπροσαρμοσμένα για εποχικές διακυμάνσεις.

Τον Ιούνιο η ανεργία παρουσίασε μικρή αύξηση ενώ τον Ιούλιο ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε δημιουργώντας προσδοκίες στο υπουργείο Εργασίας ότι η απότομη άνοδος 2,500 που παρατηρήθηκε στον αριθμό των ανέργων τον Μάρτιο, άρχισε να διέρχεται φάση σταθεροποίησης.

Τα αναπροσαρμοσμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ανατρέπουν την εικόνα αυτή αφού ο Αύγουστος ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Απρίλιο, όταν ο αριθμός των ανέργων είχε αυξηθεί κατά 1,110 άτομα.

Τα στοιχεία για την ανεργία είναι συμβατά με αυτά του δείκτη οικονομικών προσδοκιών που δείχνει ότι τον Αύγουστο το εγχώριο οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε μετά από κάποιους μήνες βελτίωσης.

Με βάση τα αναπροσαρμοσμένα στοιχεία της Υπηρεσίας, τον Αύγουστο γράφτηκαν στο ταμείο ανεργίας 7,243 περισσότερα άτομα σε σχέση με πέρσι.

Πέραν των αναπροσαρμοσμένων στοιχείων, που λαμβάνουν υπόψη και εποχιακές διακυμάνσεις, η Στατιστική παραχωρεί και πραγματικά στοιχεία, με βάση τα αιτήματα για ανεργιακό επίδομα που γίνονται στα επαρχιακά γραφεία εργασίας.

Με βάση τα πραγματικά στοιχεία, η ετήσια αύξηση της ανεργίας φθάνει τα 6,987 πρόσωπα ή το 64,7% και αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 1,764 ανέργων), του εμπορίου (αύξηση 1,154), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 750), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (αύξηση 587), της μεταποίησης (αύξηση 573), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 536) καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 669 ανέργων.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των ανέργων έφθασε το 5,5% του εργατικού δυναμικού της Κύπρου τον Ιούλιο, στο ψηλότερο επίπεδα των τελευταίων ετών.

stockwatch.com.cy

-5% η «πλαστική» κατανάλωση

-5% η «πλαστική» κατανάλωση


Σημαντική μείωση κατέγραψαν τον Αύγουστο οι εγχώριες αγορές Κυπρίων με πιστωτικές κάρτες, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να παρουσιάζει κάμψη. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν μουδιασμένα περιορίζοντας τις καταναλωτικές τους δαπάνες με πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η εταιρεία πιστωτικών καρτών JCC, οι κύπριοι αγόρασαν αγαθά και υπηρεσίες €154 εκ. τον Αύγουστο, 5% λιγότερα από ότι πέρσι.

Το πρώτο οκτάμηνο, οι εγχώριες αγορές κυπρίων περιοριστήκαν στο €1,22 δισ. και ήταν 2% λιγότερες από ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Αντίθετη τάση παρουσιάζει η καταναλωτική συμπεριφορά των Κυπρίων στο εξωτερικό. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι κύπριοι πέρασαν στις κάρτες τους αγορές €85 εκ. που έκαναν στο εξωτερικό, δηλαδή 4% περισσότερες από ότι πέρσι. Το πρώτο οκτάμηνο, οι συνολικές αγορές των κυπρίων στο εξωτερικό φθάνουν τα €668 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 9%.

Τα στοιχεία για τη χρήση των πιστωτικών καρτών προμηνύουν ότι η μείωση που παρατηρείται στις δαπάνες και στα έσοδα τουριστών στην Κύπρο θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο. Οι εγχώριες αγορές ξένων με κάρτες μειώθηκαν στα €48 εκ. τον Αύγουστο ή 15%. Το οκτάμηνο οι αγορές ξένων περιορίστηκαν στα €271 εκ. καταγράφοντας μεγάλη μείωση 17%.

stockwatch.com.cy

Αρχιεπίσκοπος: Δεν πωλείται η HB

Αρχιεπίσκοπος: Δεν πωλείται η HB



Η Εκκλησία της Κύπρου ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι δεν βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για πώληση της Ελληνικής Τράπεζας. «Κατά καιρούς, και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, κυκλοφορούν φήμες και ψίθυροι που αφορούν εξαγορές ή συγχωνεύσεις τραπεζών», αναφέρει σε λιτή γραπτή του δήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’. «Η Εκκλησία της Κύπρου, ως βασικός Μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει πρόθεση να αποξενωθεί από το μερίδιο των Μετοχών της στην Ελληνική Τράπεζα και ως εκ τούτου δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κανένα για το σκοπό αυτό».

Η γραπτή δήλωση του Αρχιεπισκόπου ακολουθεί φήμες που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο καιρό για επικείμενη εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από την Τρ. Κύπρου. Η Εκκλησία είναι μεγαλομέτοχος στην Ελληνική με συνολικό μερίδιο που υπολογίζεται κοντά στο 25%. Κατέχει επίσης πάνω του 5% των μετοχών της Τρ. Κύπρου.

stockwatch.com.cy

Chinese Stocks, U.S. Index Futures Climb; Yen, Bonds Decline

Chinese Stocks, U.S. Index Futures Climb; Yen, Bonds Decline


Sept. 3 (Bloomberg) -- Stocks in China rose the most in six months, driving the yen and Treasuries lower, on speculation the government will adopt measures to boost equities after the Shanghai Composite Index fell into a bear market.

The Shanghai gauge gained for a third straight day, closing 4.8 percent higher, while the MSCI World Index of 23 developed countries advanced 0.2 percent at 11:40 a.m. in London. Futures on the Standard & Poor’s 500 Index climbed 0.4 percent before a report that may show the pace of contraction in U.S. service industries slowed. The yen weakened against all 16 of the most- traded currencies and the yield on the U.S. 10-year note climbed 3 basis points.

Liu Xinhua, vice chairman of the China Securities Regulatory Commission, said the authorities will promote a “stable and healthy” market, tempering investor concern that the government wants to curb equity and property speculation. Ministers from the Group of 20 nations are likely to suggest the global economy is healing when they meet in London this weekend, while the European Central Bank probably will keep interest rates at a record low today.

“The contribution of China to the global growth recovery story is massive,” said Michael Ganske, head of emerging markets strategy at Commerzbank AG in London. “That’s part of why everybody is so obsessed.”

Asset Bubbles

The Shanghai stock index slumped 22 percent last month as banks reined in lending to avert asset bubbles and policy makers advised industries from steel to cement to curb overcapacity. The measure had rallied 103 percent from a November low on prospects a 4 trillion yuan ($586 billion) stimulus package and record lending would revive growth in the world’s third-largest economy.

Citic Securities Co., China’s largest brokerage, jumped 6.6 percent and Poly Real Estate Group Co. surged 8.2 percent after Liu’s comments, made at a forum in Beijing, were featured on the front pages of the China Securities Journal and the Shanghai Securities News, the nation’s biggest financial newspapers.

China’s stock market has foreshadowed moves in global equities the past two years. It peaked on Oct. 16, 2007, two weeks before the MSCI All-Country World Index. The Shanghai index fell 72 percent from its 2007 high and bottomed on Nov. 4, 2008, four months before the MSCI index.

The gain in U.S. futures indicated the S&P 500 may climb for the first time in five days, halting the longest losing streak since May.

Sun, Oracle

Sun Microsystems Inc. slipped 1.9 percent in pre-market New York trading, while Oracle Corp. retreated 0.5 percent. Oracle faces an extended European Union antitrust probe into its plan to buy Sun for about $7.4 billion after the EU regulator cited “serious doubts” about the market for databases. The commission said it will rule on the transaction by Jan. 19.

The Institute for Supply Management’s index of non- manufacturing businesses, which make up almost 90 percent of the economy, rose to 48, the highest level in 11 months, from 46.4 in July, according to the median forecast in a Bloomberg News survey. Readings below 50 signal contraction.

Data from the Labor Department may show that first-time claims for jobless benefits fell to 565,000 last week from 570,000 the week before, according to economists’ estimates.

The ISM figures are due at 10 a.m. New York time, while the jobless data will be released at 8:30 a.m.

Europe’s Dow Jones Stoxx 600 Index rose 0.3 percent before the ECB meeting.

National Express

National Express Group Plc jumped 12 percent in London after a group led by CVC Capital Partners offered to buy the U.K. travel company, whose rail franchise is being taken over by the government, for 500 pence ($8.19) a share.

Xstrata Plc and Antofagasta Plc advanced more than 1.3 percent after metals rose in London and Alcoa Inc. boosted its forecast for global aluminum consumption. Alcoa added 1 percent in German trading.

Stocks in Greece posted today’s biggest slump among global equity markets after Prime Minister Kostas Karamanlis called early elections, stoking speculation that efforts to revive the economy may be delayed. The benchmark ASE Index lost 3.6 percent.

The MSCI Emerging Markets Index climbed 1 percent, headed for its biggest gain in almost two weeks. The ruble strengthened 0.9 percent against the dollar, the most in three weeks, as oil rallied. Russia is the world’s biggest energy exporter.

Yen Falls

The yen fell 0.2 percent against the dollar and 0.4 percent compared with the euro. The yield on the 10-year Treasury note rose for the first day in five, climbing 4 basis points to 3.34 percent.

U.S. Treasury Secretary Timothy Geithner said yesterday that the G-20 has been “very successful” in helping to end the global recession and cautioned that it’s too early to remove policies aimed at boosting growth. The ECB may raise its economic forecasts today after Germany and France unexpectedly exited recession. Economists don’t expect the central bank to reverse efforts to bolster recovery by pumping cash into the system. The Organization for Economic Cooperation and Development predicted today a “modest” recovery for Group of Seven economies next year.

The first simultaneous recessions in the U.S., Europe and Japan since World War II had sent the MSCI World Index down as much as 59 percent from an October 2007 record through March 9, 2009. The global stocks gauge is still down 37 percent from its all-time high.

Crude oil for October delivery climbed 1.5 percent to $69.04 a barrel on the New York Mercantile Exchange, on expectations a recovering Chinese stock market may signal increased demand from the world’s second-largest oil consumer. OPEC probably will leave production quotas unchanged for a third time when it meets in Vienna next week, according to all 26 analysts surveyed by Bloomberg News.

Copper for three-month delivery on the London Metal Exchange rose 1.2 percent to $6,247 a metric ton while the equivalent contract for lead gained 3.4 percent to $2,187 a ton, its highest intraday price in 13 months.

bloomberg

A winning formula for fashion retail

A winning formula for fashion retail

Chic digital merchant Net-a-porter is proving that women will buy a $2,000 dress with just a click of a BlackBerry.


(Fortune Magazine) -- One morning last winter Louise Kahrmann de Muller, a Paris-based publicity executive, was headed to London. Sadly, Air France lost her luggage. For most business travelers this would be an annoyance. For Kahrmann de Muller and the dozen fashion editors she was traveling with, the lost luggage was a tragedy.

Each had packed carefully choreographed outfits for Fashion Week, two per day for the next seven days -- and Kahrmann de Muller's first event was that night.

As she headed from the airport to the Mayfair Hotel, she did not panic. Instead she grabbed her BlackBerry and started shopping on a website called Net-a-porter.com.

By the time she met up with a group of Parisian fashion editors to mourn their lost outfits at the hotel bar, a van from Net had raced through London traffic and delivered a dress from the cool new designer Thread Social to her hotel room. She wore it that night to a party at the Victoria and Albert Museum.

It's not just these moments, when Net rescues a fashionista in distress, that have made the London-based website into a retailing wunderkind (last fiscal year's results: $134.5 million in sales and $16.6 million in pretax profits).

What Net founder and chairman Natalie Massenet (mass-in-ay), 44, has done is combine on one website the thrill of shopping at a chic boutique with the pleasure of reading a fashion magazine. Net not only showcases and sells clothes but also publishes a weekly online glossy that decodes the latest trends.

And by mixing these two addictive leisure activities -- shopping and perusing a magazine -- into one designer drug, Net is doing for $2,000 Calvin Klein dresses what Amazon did for "The Da Vinci Code" and iTunes for Coldplay.

As a result the company is growing exponentially at a time when many purveyors of luxury goods are struggling.

Net's total sales were up 45% for the first 13 weeks of its fiscal year (beginning Feb. 1), while sales at Neiman Marcus Direct (the side of Neiman's business that includes its web and catalogue sales) are down 14% for roughly the same period.

0:00 /3:01Tips for women traveling solo
Net may be small when compared with other Internet retailers like Zappos, the online shoe store that topped $1 billion in sales last year and was recently acquired by Amazon.com. But the space Net operates in is growing -- particularly in the U.S., where a new study conducted by Forrester Research projects that web sales will reach more than $156 billion in 2009, representing 6% of the total U.S. retail pie.

Because of Net's global reach and its ability to predict the trends, it is already playing a significant role in transforming how designers reach customers in this growing marketplace.

With an emphasis on service that includes the option of same-day delivery in New York City and London, Net is riding a tidal shift in how women shop.

"The retail experience is not what it used to be. I hate shopping, but I love shopping online," says Kahrmann de Muller of why she spends about $1,000 a month on the website. "I work hard. I don't have a lot of free time, and I don't like salespeople hovering over you if you walk in wearing something fabulous or looking down at you if you're wearing gym clothes."

Net-a-porter is profiting from industry upheaval too, as the traditional bonds between designers, department stores, and fashion editors have begun to fray.

Some designers have become less dependent on department stores as they have aggressively opened their own boutiques. Meanwhile consumers have come to expect new merchandise more frequently, thanks to the web and fast-fashion retailers like H&M.

Traditionally designers have shown their spring collections in the fall (and fall collections in the spring) so that store buyers could place orders six months in advance (and magazine editors could likewise prepare their coverage). In the era of the iPhone, consumers can't understand why they must wait so long for a product they have already seen on the runway.

Nor do consumers appreciate the mixed messages they receive from department stores and fashion magazines: Buyers at department stores generally base their orders on sales figures from the past, hoping to repeat their successes, while fashion editors often gravitate to the most avant-garde pieces, which will make dramatic pictures.

"So you have one industry that was very forward-thinking and one that was very backward-thinking, and stuck in the middle is the consumer who was being told what to buy but not necessarily where to find it," says Massenet, whose editorial and buying teams travel to shows together. "So by creating a site that does both, we think the place where the time-starved consumer gets her fashion news will also be the place where she chooses to shop."

Massenet foresees a world in which designers will rebel against long lead times and start taking collections directly to the consumer through their own boutiques or over the web.

Indeed, in February 2008, as Halston was being relaunched under new management, the company struck a deal with Net-a-porter to sell two dresses the day after its debut runway show. See the dress on your computer on a Tuesday; wear it Wednesday night.

There are other sites that Halston could have worked with. Bluefly (BFLY) has more traffic in the U.S. than Net-a-porter but has a lower average order ($250 to Net's $820). Shopbop.com is owned by Amazon (AMZN, Fortune 500), but it lacks Net's prestige in the fashion world. Nordstrom's website, which had annual sales in its last fiscal year of $698 million, dwarfs Net's revenues. Yet Halston's CEO, Bonnie Takhar, chose to work with Massenet.

"Net-a-porter is the only luxury global e-tailer," she explains. "First off, it is set up on a distribution scale to really service 170 countries. And then, second, Natalie's portfolio of other designer brands, her merchandise, and her content in my opinion are really the best in the world."

Net-a-porter's global operations
It's a Tuesday morning in May, and the company's London headquarters is buzzing like a trading floor. Today a mini-collection designed by Stella McCartney is scheduled to go live on the site. The items that McCartney created exclusively for Net include a jumpsuit (yes, "Charlie's Angels" fans, they are back) as well as several pieces featuring a cloud print from Peter Blake, the British pop artist who incidentally created the artwork on the Beatles' "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band." (Stella is a daughter of Sir Paul.)

Net's offices, situated in the dome of a former department store called Whiteleys, have been retrofitted as a bullpen. At rows and rows of computer terminals sit some of Net's 454 employees: buyers, personal shoppers, editors, art directors, and marketing teams. The click-click of keystrokes mixes with the click-clack of Christian Louboutin heels.

The focal points of the office are two giant flat screens that track orders as they come in, a motivational tool that reminds everyone that this is all business. The top screen shows an image of the products and the price of each order as it is placed, along with a running tally of the day's sales figures. The bottom one depicts a map of the world that rotates to show the origination point of the latest order.

"Almaty Kazakhstan $806" moves across one monitor as the locator screen tracks over Europe and past the Caspian Sea before alighting on the business center of the former Soviet Republic. The locator map then shifts to "Hamburg, Germany," while on the adjacent screen a $350 organic cotton tee with that Peter Blake cloud print drifts by.

Claire Jessup, a PR executive at Net, begins ringing a bell to let those who missed it know that a Stella McCartney item just sold. The clanging is a throwback to the days when the company was just a handful of people working out of a studio, and each sale merited a celebration.

An air horn blasts from another side of the office, indicating that theOutnet.com, the company's newly launched discount channel, just rang up a sale. (On theOutnet you'll find a Diane von Furstenberg dress knocked down from $895 to $403.)

"We used to yell 'Ka-ching!' every time we booked a sale," says Massenet as she walks through the bullpen, pausing when she notices a scarf-hood combo (known as a snood) move across the screen. She is almost giddy at seeing a trend that Net-a-porter has been pushing editorially gain traction with customers, so she yells, "Snood alert!"

Even before the snood is off the screen, the fun is over, and a race to get the merchandise into the hands of its purchaser begins. Net operates two distribution centers: one outside London and the other in Long Island City, N.Y., just across the East River from Manhattan.

The warehouses are anonymous industrial buildings on the outside, but inside they bloom with designer dresses, coats, handbags, and shoes. The clothes are elegantly packed with tissue paper and put into Net's signature black bags.

Delivery is by UPS for regular orders in the U.S. and DHL for the rest of the world, but rush orders in New York and London travel in black-and-white vans staffed by deliverymen who are allegedly hired for their looks and manners. In a company with no brick-and-mortar stores, the deliverymen are one of the few points of actual customer contact.

The London distribution center processes about 1,000 orders on a typical day, but "when it is raining at lunchtime, we know it is going to be a big day," says Paul Layton, Net's director of operations, because office workers tend to eat at their desks and go shopping online.

From stylist to businesswoman
Massenet has been interested in fashion since she was a little girl, and as she got older she suspected she might want to be an entrepreneur.

If you were going to breed the perfect style guru, you might take a Chanel model (as Massenet's mother was) and have her sitting at Paris's Café de Flore, where a Hollywood publicist might chat her up (as Massenet's father did).

Natalie grew up in Paris and Madrid until the age of 11, when her parents separated; then she returned to Los Angeles, where her dad and paternal grandmother finished raising her.

She looked forward to school vacations and being with her mother in Europe. It was on her return trips to California, armed with cutting-edge clothes, that she began to understand fashion's power.

"When I got back to school in the fall, I remember everyone asking me, 'What are you wearing? That's so weird.' And I would say, 'Oh, you laugh now, but in six months you'll all be wearing it.'"

After graduating from UCLA she worked as a stylist and a fashion writer for Women's Wear Daily and eventually for the British magazine Tatler. In 1996 she married Lehman Brothers banker Arnaud Massenet (he is currently a managing director for Gottex Fund Management Europe). By 1998 she was living in London and expecting the first of her two daughters. Deep down she knew she wanted to start a business.

"I didn't want to be that person at a dinner party just saying, 'I could have been, I could have been.' And I had fallen in love with my computer, and I found myself talking to friends of mine who had fashion businesses and saying, 'Oh, my God! You have got to go online. You can sell directly to your customer worldwide. This is how I want to shop.'"

One day Massenet stopped by a Barclays bank and picked up a pamphlet titled "Are You an Entrepreneur?" "I called Arnaud and I said, 'Honey, I'm starting a business!' And I think he said something like, 'Great! What's for dinner?'"

To launch the business Massenet needed three things -- backers, vendors, and a name for the company. Her initial vendors were friends, including Jimmy Choo founder Tamara Mellon and handbag designer Anya Hindmarch, who immediately understood that there was a potential market of what Massenet dubbed "cash-rich, time-poor" women.

Initially she wanted to call the company What's New Pussycat? but she was talked out of it because the name might attract the wrong sort of traffic. So she thumbed through a fashion dictionary until she found her inspiration: prêt--porter, French for "ready-to-wear."

The first round of capital, for $1.4 million, was raised in 1999; it was followed by a second round in 2004 for $8.2 million. Her early financial backers -- and to this day Net's largest shareholders - understood the concept right away.

The first was Carmen Busquets, daughter of a wealthy Venezuelan industrialist. Years before Net launched, Busquets ran a boutique in Caracas called Cabus. Part of what made Cabus special was the way Busquets would attend the runway shows in Europe and mail images to her best clients, who could then pre-order from the designers. While backing the startup of Net, Busquets personally vouched for Net's creditworthiness to designers with whom she had long-standing relationships.

The site went live by accident on June 10, 2000. Friends and family were the first customers, but then the base expanded to three primary groups: media executives, financiers, and independently wealthy women. (Net does not carry men's wear and has no immediate plans to do so.) Net is now adding new customers at the rate of 1,200 per week.

Two years after the launch, luxury-goods conglomerate Richemont came onboard. (Today, on a fully diluted basis, Richemont and the Busquets family each own 28% of the privately held company, with the Massenet family owning 17%, other founding shareholders 11%, and employees -- both past and present -- accounting for the remaining 16%.)

But the business didn't begin to break even until 2004, after Mark Sebba, a former investment banker at Wertheim Schroder, joined the company as chief executive officer. Prior to Net, Sebba, 60, had worked as finance director of two new-media businesses.

The recession hasn't hurt Net, which seems to be benefiting from the way many women are steering clear of stores but still shopping under the cover of the web -- a trend known in the industry as "stealth shopping."

Another trend that Net is helping foster is an explosion of unique personal style: Shopping on the web has caused women to lose their hang-ups about seasonality or wearing hemlines at a prescribed length.

As Massenet puts it, "The minute you've got a global market, then seasonality is much less important because it is always summer somewhere. And also, with access to so much product all the time everywhere, it's a lot less about equipping yourself for a season than it is about just shopping. The concept of 'Everybody, turn left and wear a mini! Everybody, turn right and wear a maxi!' is over. There's an amazing movement toward individuality."

Holding on to its success
Net-a-porter now runs the risk of becoming a victim of its own success, with imitators springing up on all sides, and of Massenet walking a fine line between Cinderella and Marie Antoinette in terms of her portrayal in the fashion press. (The website fashionista.com recently ripped Net for holding up an $11,255 jumpsuit as the "ultimate in status style.")

More vexing is that eBay (EBAY, Fortune 500) and Amazon.com may soon expand their fashion e-tailing efforts. Merchandise not sold at auction now accounts for roughly half of eBay's business, and executives at the company have been reaching out to high-end designers about creating their own virtual kiosks. Unlike Net, eBay has no plans to buy inventory; it will just provide virtual real estate for designers. Amazon too may be getting into Net's kitchen with its acquisitions of Shopbop and Zappos.

Then there are Richemont's rival luxury conglomerates -- LVMH and PPR. Some of PPR's brands, like Stella McCartney, sell merchandise to Net; others, like Gucci, which has e-commerce sites in 10 countries, do not. Prada and Louis Vuitton have also eluded Net's reach.

Speaking of Vuitton, its parent company, LVMH, is in a state of flux when it comes to its e-commerce: The company shut down the shopping portion of its site, eLuxury, this summer. But LVMH brands, including shirtmaker Thomas Pink and beauty retailer Sephora, have e-tailing sites.

Regardless of who enters its space, Net's attitude is "Bring it on," since the same tactics that have allowed the company to show exponential growth during the recession -- innovation, global reach, and an authoritative fashion voice -- will probably help it remain a few clicks ahead of the competition. This summer the company was the first luxury retailer to go live with an application for the iPhone that allows customers to shop directly and securely with just a few finger motions.

Arguably the best gauge of Net's rising importance as a retailer and an arbiter is where Massenet now sits at fashion shows: in the front row.

"When I started, we were all in standing room only," says Holli Rogers, Net's buying director, who joined after stints at Chanel and Neiman Marcus.

For Massenet, though, getting to the front row has not been without its sacrifices. "I still haven't gone to read a story in my youngest daughter's class yet, which I keep getting reminded that I need to do," she says.

But ten years into the venture, with a strong management team in place, Massenet now allows herself one indulgence that may sound like heresy to fellow web entrepreneurs. Her recently purchased weekend house in Wiltshire, England, is beyond the reach of cellular service, so on Friday nights when she and her husband are driving to the country, she turns her BlackBerry off for the weekend.

Come Sunday nights, though, the rattle and hum of e-tailing begins anew, and Massenet is thinking expansively.

The Net-a-porter formula may be scalable, and Massenet has plans to add new lines. Not every ex-stylist clutching a pamphlet from Barclays would have had the foresight, as Massenet did back in 1999, to register several domain names, including pret-a-beaute.com and petit-a-porter.com. And those domains may become live sites of their own.

So look out, Beauty World. Watch out, Retailers of Children's Clothes. Massenet may soon be disrupting your world.

cnn

SEC investigation: We missed Madoff

SEC investigation: We missed Madoff

Securities and Exchange Commission watchdog says regulators missed 'numerous' red flags that suggested a Ponzi scheme was underway.


WASHINGTON (CNNMoney.com) -- The Securities and Exchange Commission overlooked "more than ample" evidence, including six complaints, that red-flagged the Bernard Madoff Ponzi scheme, an internal watchdog said Wednesday.

A broad review of the SEC and its efforts at tracking Madoff found a "thorough and competent investigation was never performed."

"Despite numerous credible and detailed complaints, the SEC never properly examined or investigated Madoff's trading and never took the necessary, but basic, steps to determine if Madoff was operating a Ponzi scheme," according to a 22-page SEC inspector general report.

The report is a summary of a 450-page investigative report that is expected to highlight, in great detail, the different ways the agency missed the Madoff scandal.

The full report is expected to be released Friday.

Madoff, 71, was sentenced to 150 years in prison on June 29. He is incarcerated at a medium security federal prison in North Carolina.

Judge Denny Chin of the U.S. District Court in Manhattan said he gave Madoff the maximum sentence based on the damage that Madoff inflicted on his thousands of victims.

As in a classic Ponzi scheme, Madoff accepted funds from his investors and stole instead of investing it. He used fresh funds to make payments to other investors. The amount he stole, still under investigation, was likely in the billions of dollars.

The summary released Wednesday cleared SEC agency staffers of "inappropriate" connections with Madoff. It said that a former SEC staffer's relationship with Madoff's niece did not influence their reviews of Madoff and his firm.

But the report faults the agency for not adequately responding to complaints that date back to 1992 as well as two critical yet "reputable" media accounts that questioned Madoff's unusually consistent returns. The report says that the agency caught Madoff in lies but "disregarded these concerns."

"Even when Madoff's answers were seemingly implausible, the SEC examiners accepted them at face value," the report said.

The report added that the "most egregious" mistake was the failure of investigators to follow up on a tip that Madoff wasn't trading the volume of securities that he said he was trading. They had even asked for Madoff's "Depository Trust Company" account number, suggesting they intended to check with the independent clearinghouse.

Even Madoff was spooked and thought at the time, "it was the end game, over."

But the agency never followed through.

"A simple inquiry to one of several third parties could have immediately revealed the fact that Madoff was not trading in the volume he was claiming," the report said.

Attorney Nancy Fineman interviewed Madoff this summer, and he talked about the piddle with SEC investigators who didn't follow up.

"He said he thought he'd come on Monday and he'd be shut down. And he wasn't, and he wasn't the next day, and he kept on defrauding," said Fineman of Cotchett, Pitre and McCarthy in San Francisco. "He knew that he was kind of a ticking time bomb since then."

Several lawmakers on Wednesday seized on the inspector general's findings. Congress has been waiting for the report as it considers how to overhaul the financial regulatory system.

"The inspector general's report lays out the string of massive regulatory failures and incompetent investigations at the SEC that led to unimaginable loss for so many," said Sen. Chris Dodd, D-Conn., chairman of the Senate Banking Committee. "We will use this report to learn what went wrong and figure out how best to get things right."

Calls for action
The final report is expected to be the most detailed picture yet of the SEC's failure to catch a Ponzi scheme so big that it touched thousands of investors.

SEC Chairwoman Mary Schapiro said in a statement Wednesday that her office has beefed up enforcement in recent months and has begun "implementing the lessons learned." The agency has already shut down, by emergency restraining orders, more than twice the number of Ponzi schemes and frauds than the agency did last year, she said.

"The findings contained in the report reinforce my view that the many changes we have made since January will help the agency better detect fraud," Schapiro wrote.

Schapiro was appointed by President Obama earlier this year. The former SEC chairman, Christopher Cox, asked Inspector David Kotz to delve into the Madoff scandal and the agency's failure to detect it last December.

The Kotz report is also supposed to reveal whether internal agency policies failed to be enforced or were too weak to catch the scandal.

In early March, Kotz told Congress that he planned, when his probe was final, to make recommendations ranging from disciplinary action to suggestions about how to avoid such mishaps in the future.

cnn

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο



Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης η ΕΚΤ στη σημερινή της συνεδρίαση, κίνηση η οποία είχε προεξοφληθεί πλήρως από τις αγορές.

Η προσοχή, πλέον, στρέφεται στην συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet, η οποία ξεκινά στις 15.30 ώρα Ελλάδας. Οι αναλυτές αναμένουν τις εκτιμήσεις του κ. Trichet για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, προβλέποντας ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ έχουν προχωρήσει σε θετική αναθεώρησή τους, μετά και τα καλά στοιχεία για τις οικονομίες Γαλλίας και Γερμανίας στο β' τρίμηνο. .

Παράλληλα ευελπιστούν ότι ο κ. Trichet θα "αποκαλύψει" τις προθέσεις της διοίκησης της ΕΚΤ για την μελλοντική νομισματική της πολιτική.

euro2day.gr

Oracle: Εκτεταμένη έρευνα από Κομισιόν

Oracle: Εκτεταμένη έρευνα από Κομισιόν



Αντιμέτωπη με εκτεταμένη έρευνα, η οποία αφορά την εξαγορά της Sun Microsystems από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού βρίσκεται η Oracle.

Οι αρχές ανταγωνισμού φοβούνται ότι η εξαγορά θα οδηγήσει σε «υψηλότερες τιμές και ταυτόχρονα μείωση των επιλογών που έχουν οι καταναλωτές», ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα εκδώσουν την απόφασή τους σχετικά με το εάν θα δώσουν ή όχι «πράσινο φως» στην εξαγορά έως τις 19 Ιανουαρίου 2010.

«Η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις που θα έχει στον υγιή ανταγωνισμό η συγχώνευση των δύο αγορών, σε ό,τι αφορά την αγορά διαχείρισης βάσεων δεδομένων», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Neelie Kroes, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού.

euro2day.gr

ΟΟΣΑ: Συρρίκνωση 3,7% φέτος στους G7

ΟΟΣΑ: Συρρίκνωση 3,7% φέτος στους G7



Περισσότερο αισιόδοξος για την πορεία των οικονομιών των G7 για το 2009 εμφανίστηκε ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή, προχωρώντας σε υποβάθμιση της πρόβλεψής του για την συρρίκνωσή.

Η «συνολική» οικονομία των G7 θα συρρικνωθεί φέτος 3,7%, έναντι 4,1% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ τον Ιούνιο. Αν και πρόκειται για την χειρότερη πορεία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού τονίζουν ότι «η αντιστροφή των τάσεων και η έλευση της ανάκαμψης έφθασε λίγο νωρίτερα απ’ ότι αναμέναμε.

euro2day.gr

Βρετανία: Στα υψηλά διετίας ο δείκτης υπηρεσιών PMI

Βρετανία: Στα υψηλά διετίας ο δείκτης υπηρεσιών PMI

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών αναρριχήθηκε ο δείκτης υπηρεσιών PMI στη Βρετανία τον Αύγουστο, στο 54,1 από 53,2 τον Ιούλιο.

reporter.gr

Κίνα: Αγοράζει ομόλογα ΔΝΤ ύψους 50 δισ. δολαρίων

Κίνα: Αγοράζει ομόλογα ΔΝΤ ύψους 50 δισ. δολαρίων

Στην αγορά ομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων θα προχωρήσει σύντομα η Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ταμείου που εκδίδονται παρόμοια ομόλογα.

Στην ανακοίνωση του το ΔΝΤ αναφέρει ότι η συμφωνία αγοράς των ομολόγων “προσφέρει στην Κίνα ένα ασφαλές επενδυτικό εργαλείο”, ενώ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την βοήθεια του ΔΝΤ να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση.

reporter.gr

Αρχές Οκτωβρίου ανακοινώνει τα σχέδια για την αμκ η MIG

Αρχές Οκτωβρίου ανακοινώνει τα σχέδια για την αμκ η MIG

Αρχές Οκτωβρίου θα ανακοινώσει η MIG τα σχέδια της για την αύξηση κεφαλαίου η οποία θα υλοποιηθεί από επενδυτικό σχήμα που θα συσταθεί με στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 3 έως 5 δις ευρώ. Εκείνη την περίοδο θα ανακοινωθούν από την Marfin Popular Bank τόσο η σχέση ανταλλαγής μεταξύ Popular και Marfin Egnatia. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της MIG δεν έχει αλλάξει. Σε αυτή την χρονική στιγμή ο όμιλος προετοιμάζεται ώστε να καταλήξει στο ακριβές σχήμα που θα υλοποιήσει την αύξηση καθώς όπως έχει τονιστεί η συγκέντρωση κεφαλαίων δεν θα πραγματοποιηθεί από την ίδια την MIG. Παράλληλα η διοίκηση Βγενόπουλου παραμένει προσηλωμένηστην στρατηγική της στόχευση να πραγματοποιήσει εξαγορές στον χώρο των τραπεζών. Σύμφωνα με το management οι συνθήκες για την υλοποίηση των σχεδίων του ομίλου παραμένουν καλές.

Ο όμιλος της Marfin η τράπεζα και η εταιρία συμμετοχών MIG έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες. Η εξήγηση που δίδεται είναι ότι εν μέσω κρίσης η αγορά παραμένει επιφυλακτική στις εταιρίες συμμετοχών. Η MIG διαθέτει υψηλή ρευστότητα και κεφάλαια ωστόσο λόγω της κρίσης η αγορά δεν είναι ακόμη έτοιμη να αξιολογήσει πιο δίκαια τα private equity και τις εταιρίες συμμετοχών.

Για την τράπεζα τονίζεται ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους βελτιώθηκαν , οι προβλέψεις που διενεργήθηκαν καλύπτουν πλήρως τα προβληματικά δάνεια ενώ η τράπεζα δεν έχει λάβει βοήθεια από το ελληνικό δημόσιο άρα δεν θα χρειασθεί να επιστρέψει κεφάλαια. Ως εκ τούτου η Marfin Popular Bank παραμένει μια σταθερή τράπεζα και οι επιδόσεις των επόμενων τριμήνων προφανώς και θα επηρεάσουν σημαντικά την συμπεριφορά της μετοχής.

reporter.gr

Ευρωζώνη: Στις 50,4 μονάδες ο δείκτης PMI τον Αύγουστο

Ευρωζώνη: Στις 50,4 μονάδες ο δείκτης PMI τον Αύγουστο

Ενδείξεις βελτίωσης καταγράφει η οικονομία της Ευρωζώνης, με τον τομέα των υπηρεσιών να σημειώνει ανοδική πορεία κατά τον Αύγουστο, και τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στην Γαλλία και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 50,4 μονάδες τον Αύγουστο από 47 μονάδες τον Ιούλιο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων αλλά και τις αρχικές εκτιμήσεις της Markit που τοποθετούσαν το δείκτη στις 50 μονάδες.

Ο δείκτης Services Purchasing Managers (PMI) υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 49,9 μονάδες τον Αύγουστο, από τις 45,7 μονάδες του Ιουλίου, αγγίζοντας σχεδόν τις 50 μονάδες, που είναι το οριακό σημείο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

reporter.gr

EasyJet: Αύξηση των επιβατών 4,7% τον Αύγουστο

EasyJet: Αύξηση των επιβατών 4,7% τον Αύγουστο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Η Easyjet ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε 4.800.336 επιβάτες τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση 4,7% από τα 4.585.739 επιβατών που μετέφερε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΒΑΣΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

-Τον Αύγουστο η πληρότητα ανήλθε στο 91,8%, αυξημένη από το 91,3% κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ διαμορφώθηκε στο 85,4% στους τελευταίους 12 μήνες.

-Μετέφερε 44.939.901 επιβάτες τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνοντας αύξηση 4,8% έναντι των 42.900.136 επιβατών στο αντίστοιχο περσινό εξεταζόμενο διάστημα.

-Η Easyjet ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αναδιατάξει αρκετά αεροσκάφη στο δίκτυο της με το ενδεχόμενο κλείσιμο της βάσης στα East Midlands και την πιθανή μείωση έως και 20% στο πρόγραμμα πτήσεων του Luton.

-Τα σχέδια της Easyjet για την συνολική ανάπτυξη διατηρούνται αμετάβλητα, στο 7,5% το χρόνο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

-Είναι προγραμματισμένη η εκ νέου μετάθεση των αεροσκαφών των East Midlands και Luton σε πιο προσοδοφόρες βάσεις, κυρίως στην ηπειρωτική Ευρώπη.


capital.gr

S&P: Τους μεγαλύτερους κινδύνους στη Δ. Ευρώπη αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες

S&P: Τους μεγαλύτερους κινδύνους στη Δ. Ευρώπη αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες


«Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους κινδύνους στη Δυτική Ευρώπη», αναφέρει σε έκθεσή του με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου ο οίκος Standard & Poor’s.

«Παρά το γεγονός ότι οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη των παραδοσιακών, αλλά και νέων δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών, πιστεύουμε ότι ο κλάδος υπολείπεται των αντίστοιχων δυτικοευρωπαϊκών σε όρους ισχύος και διαφοροποίησης», αναφέρει o αναλυτής Louigi Motti της S&P.

«Οι χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση στην ελληνική οικονομία παραμένει χαμηλότερη συγκριτικά με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη κι αν οι ελληνικές τράπεζες αναπτύχθηκαν ραγδαία, επεκτείνοντας τα προσφερόμενα προϊόντα τους, εκσυγχρονίζοντας τα δίκτυα των καταστημάτων τους, πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογία και βελτιώνοντας σημαντικά τις εσωτερικές τους λειτουργίες, παραμένουν λιγότερο εξελιγμένες σε σχέση με τις τράπεζες της δυτικής Ευρώπης», αναφέρει η έκθεση.

«Παρά την ισχυρή πραγματική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη σε μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες. Η χώρα έχει το υψηλότερο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Εκτιμούμε αυτές τις ανισορροπίες, σε συνδυασμό με τις δομικές αδυναμίες τις αγοράς εργασίας, ως τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη βελτίωση μακροπρόθεσμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

«Πιστεύουμε ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα παραμένουν υψηλότεροι από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης», αναφέρει ο L. Motti, «καθώς η ποιότητα ενεργητικού σε ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών δανειακών χαρτοφυλακίων δεν έχει ‘δοκιμαστεί’ κατά τη διάρκεια ενός πλήρους οικονομικού κύκλου».

«Η Standard & Poor’s θεωρεί τα ελληνικά κριτήρια διαχείρισης κινδύνου ως λιγότερο ανεπτυγμένα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Επιπρόσθετα, οι συνήθειες πληρωμών στην Ελλάδα είναι πιο αδύναμες σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη και η τρέχουσα επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να επιταχύνει την επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού».

«Ο πρόσφατος ανταγωνισμός για την προσέλκυση καταθέσεων από τη λιανική αγορά έχει φέρει μεγάλη πίεση στα περιθώρια κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών. Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι πιθανό να εξελιχθεί σε δομική αλλαγή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λόγω της ανάγκης για συνέχιση των ανταγωνιστικών πολιτικών προσέλκυσης ιδιωτικών καταθέσεων, όσο αποκαλύπτονται οι ανισορροπίες του χρηματοδοτικού προφίλ των ελληνικών τραπεζών».

«Επιπλέον, η πιστωτική επέκταση επιβραδύνει πολύ απότομα και οι χαμηλότερες χορηγήσεις στον εμπορικό κλάδο μπορούν να πλήξουν την δημιουργία εσόδων. Ακόμη, πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ασχοληθούν με τα αυξανόμενα πιστωτικά κόστη, καθώς το επίπεδο των προβληματικών παγίων αυξάνεται ραγδαία και η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού επιταχύνεται».

«Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει, σε λειτουργικό επίπεδο, την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, η ευελιξία τους σε επίπεδο μείωσης του κόστους περιορίζεται από ‘άκαμπτες’ διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας».

«Η συνολικότερη έκθεση στη γειτονική Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και την Ουκρανία (σε όρους επενδεδυμένων κεφαλαίων, παρεχόμενης ρευστότητας και μεγέθους δικτύων) έχει αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Τα σχετικά πάγια αντιστοιχούν πλέον σε περισσότερο από το 20% των ισολογισμών των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί από το μέγεθος της έκθεσής τους σε αγορές που αντιμετωπίζουν αυξημένους οικονομικούς κινδύνους, με σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες σε κάποιες από αυτές και όπου αναμένεται απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας».

capital.gr

Fed: Ημερομηνία λήξης θα βάλει στα προγράμματα εξαγοράς τίτλων

Fed: Ημερομηνία λήξης θα βάλει στα προγράμματα εξαγοράς τίτλων

Το έδαφος για τον τερματισμό των προγραμμάτων εξαγοράς ενυπόθηκων τίτλων προσπαθεί να προλειάνει η Federal Reserve, η οποία διατηρεί τα επιτόκιά της σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα εξαιτίας της μικρής δυναμικής της οικονομίας να εξέλθει από την ύφεση.

Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς συζήτησαν το ζήτημα καθορισμού ημερομηνίας λήξης για τα προγράμματα εξαγοράς ενυπόθηκων τίτλων, σύμφωνα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων στις 11-12 Αυγούστου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να αποφευχθούν τυχόν διαταράξεις στην αγορά στεγαστικής πίστης των ώρα που οι προοπτικές της ανάκαμψης επισκιάζονται από την αύξηση της ανεργίας και επιβράδυνσης των αυξήσεων στις ΗΠΑ.

naftemporiki

Καταφύγιο στην Ελβετία αναζητούν οι εύποροι

Καταφύγιο στην Ελβετία αναζητούν οι εύποροι

Στην Ελβετία «ξενιτεύονται» οι εύποροι του κόσμου, οι οποίοι αναζητούν έναν επενδυτικό παράδεισο μετά την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στη χώρα τους.

Η απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ, καθώς και τις γειτονικές Γαλλία και Γερμανία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεν φαίνεται να προβληματίζει τους υποψήφιους «μετανάστες» –τουλάχιστον όχι εκείνους που μπορούν να θεωρηθούν μόνιμοι κάτοικοι, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC στην Ελβετία.

«Μπορεί να μην είναι χιλιάδες (γιατί μιλάμε για υψηλά επίπεδα πλούτου), αλλά πρόκειται για σημαντικό μέγεθος», δήλωσε ο Ζέλερ στη διάρκεια συνέντευξης. «Ενδιαφέρον παρατηρείται κυρίως από τις χώρες που έχουν αυξήσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές. Υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της φορολογίας και της επιθυμίας ενός εύπορου επενδυτή να αλλάξει χώρα», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέλερ, ένας ξένος πελάτης σε ελβετική τράπεζα που αντιμετωπίζει κατηγορίες φοροδιαφυγής στη χώρα του έχει τρεις επιλογές: να μην κάνει τίποτε, να κάνει εθελοντική δημοσιοποίηση των στοιχείων του ή –εάν είναι αρκετά πλούσιος– να μετακομίσει στην Ελβετία.

naftemporiki

Κ. Καραμανλής: Στις 4 Οκτωβρίου οι εκλογές

Κ. Καραμανλής: Στις 4 Οκτωβρίου οι εκλογές

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 4 Οκτωβρίου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Όπως είπε σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πρωθυπουργός, βαρύνουσα σημασία στη λήψη της απόφασης για πρόωρες εκλογές είχε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επανέλαβε ότι το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της οικονομίας.

Αναφερόμενος και πάλι στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έκανε λόγο για «μεγάλες δυσκολίες» που απαιτούν «δύσκολες, τολμηρές αποφάσεις», επισημαίνοντας πως «οι αυταπάτες οδηγούν μόνο σε δύσκολα αδιέξοδα». «Ζητούμενο είναι μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή... Το συμφέρον του τόπου επέβαλε την απόφασή μου να ξεκαθαρίσω το τοπίο», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός.

«Η απόφασή μου», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «είναι πράξη ευθύνης, δεν είχα το δικαίωμα να σέρνω τον τόπο επί έξι μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής προεκλογικής ατμόσφαιρας».

Καταλήγοντας ανέφερε μεταξύ άλλων πως εναπόκειται στους πολίτες ποια οικονομική πολιτική και πρωθυπουργό θα επιλέξουν.

naftemporiki

Today's Calendar (US)

8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
ISM Non-Mfg Index
ISM
Share |