Thursday, September 3, 2009

Ξαναπαίρνει φόρα η ανεργία

Ξαναπαίρνει φόρα η ανεργία


Μεγάλωσαν απότομα οι κατάλογοι των ανέργων τον Αύγουστο στο μέσο, μάλιστα, της θερινής σεζόν. Η επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος τον περασμένο μήνα οδήγησε περισσότερες επιχειρήσεις σε απολύσεις ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για τον τομέα της απασχόλησης έπονται. Στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία ανατρέπουν την σταθεροποιητική εικόνα που παρουσίαζε η ανεργία τους προηγούμενους μήνες με τις απολύσεις να αυξάνονται απότομα. «Η τάση της εγγεγραμμένης ανεργίας που έδειχνε μια σταθεροποίηση τους προηγούμενους τρεις μήνες για τον Αύγουστο παρουσιάζεται ανοδική», αναφέρει σε ανακοίνωση της η υπηρεσία επικαλούμενη στοιχεία αναπροσαρμοσμένα για εποχικές διακυμάνσεις.

Τον Ιούνιο η ανεργία παρουσίασε μικρή αύξηση ενώ τον Ιούλιο ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε δημιουργώντας προσδοκίες στο υπουργείο Εργασίας ότι η απότομη άνοδος 2,500 που παρατηρήθηκε στον αριθμό των ανέργων τον Μάρτιο, άρχισε να διέρχεται φάση σταθεροποίησης.

Τα αναπροσαρμοσμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ανατρέπουν την εικόνα αυτή αφού ο Αύγουστος ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Απρίλιο, όταν ο αριθμός των ανέργων είχε αυξηθεί κατά 1,110 άτομα.

Τα στοιχεία για την ανεργία είναι συμβατά με αυτά του δείκτη οικονομικών προσδοκιών που δείχνει ότι τον Αύγουστο το εγχώριο οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε μετά από κάποιους μήνες βελτίωσης.

Με βάση τα αναπροσαρμοσμένα στοιχεία της Υπηρεσίας, τον Αύγουστο γράφτηκαν στο ταμείο ανεργίας 7,243 περισσότερα άτομα σε σχέση με πέρσι.

Πέραν των αναπροσαρμοσμένων στοιχείων, που λαμβάνουν υπόψη και εποχιακές διακυμάνσεις, η Στατιστική παραχωρεί και πραγματικά στοιχεία, με βάση τα αιτήματα για ανεργιακό επίδομα που γίνονται στα επαρχιακά γραφεία εργασίας.

Με βάση τα πραγματικά στοιχεία, η ετήσια αύξηση της ανεργίας φθάνει τα 6,987 πρόσωπα ή το 64,7% και αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 1,764 ανέργων), του εμπορίου (αύξηση 1,154), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 750), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (αύξηση 587), της μεταποίησης (αύξηση 573), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 536) καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 669 ανέργων.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των ανέργων έφθασε το 5,5% του εργατικού δυναμικού της Κύπρου τον Ιούλιο, στο ψηλότερο επίπεδα των τελευταίων ετών.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |