Thursday, September 3, 2009

Citi: Περιορισμένοι κίνδυνοι για την αγορά από τις πρόωρες εκλογές

Citi: Περιορισμένοι κίνδυνοι για την αγορά από τις πρόωρες εκλογές


Μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα των πρόωρων εκλογών στις 4 Οκτωβρίου επιχειρεί η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου όπου αναλύει τρία πιθανά σενάρια: νίκη του ΠΑΣΟΚ με αυτοδυναμία, νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία και αποτέλεσμα χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αναλυτικά και όσον αφορά το σενάριο νίκης του ΠΑΣΟΚ με αυτοδυναμία, ο οίκος σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί να εξασφαλίσει περίπου 40% των ψήφων, ενώ συμπληρώνει ότι οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις του δίνουν περίπου 30-35%, με το 15% του εκλογικού σώματος να εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Σε αυτή την περίπτωση, η Citi εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει μια άμεση αλλαγή διοικήσεων στις εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος, όπως η ΔΕΗ, και που αφορούν το 14% της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

«Μια πιθανή περίοδος χάριτος θα είναι περιορισμένη λόγω του προϋπολογισμού του 2010 και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα» εκτιμά η Citi.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σενάριο, αυτό της νίκης της ΝΔ με αυτοδυναμία, ο οίκος εκτιμά πως θα διατηρηθεί το υπάρχων status quo και η παρούσα οικονομική πολιτική θα συνεχιστεί. Εκτιμά ταυτόχρονα πως είναι πολύ πιθανός ένας ανασχηματισμός, χωρίς όμως κίνδυνο για διατάραξη του κανονιστικού πεδίου και αλλαγές διοικήσεων στις εταιρείες που ελέγχονται από το δημόσιο.

Τέλος και όσον αφορά το τρίτο σενάριο, της μη επίτευξης αυτοδύναμης κυβέρνησης και την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με μικρότερα κόμματα, ο διεθνής οίκος σημειώνει πως θεωρητικά αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα έχει καλύτερα εφόδια να διαχειριστεί την ύφεση, την πρώτη που αντιμετωπίζει το Ελληνικό από το 1992. Επίσης, θα οδηγούσε στον παρατεταμένο κίνδυνο ενός δεύτερου γύρου εκλογών.

«Περιορισμένοι οι κίνδυνοι για την αγορά από τις πρόωρες εκλογές»

Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι οικονομικές πολιτικές των δυο μεγάλων κομμάτων δεν διαφέρουν και πολύ και εκτιμούμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, σημειώνει η Citi. Επιπλέον, εκτιμά πιθανές πτωτικές προεκλογικές διαθέσεις στην αγορά θα είναι βραχυπρόθεσμες. Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει, ο κίνδυνος με τον οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα λόγω των σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών και τον οποίο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα κόμματα, ανεξαρτήτως ποιο θα έρθει στην εξουσία, είναι ήδη πολύ μεγάλος.

«Νίκη του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλαγές διοικήσεων»

Ο οίκος σημειώνει πως πιθανή νίκη του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει κατά πάσα βεβαιότητα σε αλλαγές στις διοικήσεις των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ακόμη και του ΟΤΕ. Από την άλλη εκτιμά πως ο ΟΠΑΠ θα επωφεληθεί από πιθανή καθυστέρηση, ενδεχομένως και ανατροπή, σε «παράλογα» φορολογικά μέτρα. Για τη ΔΕΗ σημειώνει πως είναι πιθανό να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανούς ρυθμιστικούς κινδύνους, ωστόσο, συμπληρώνει πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στα συνδικάτα.

Σύμφωνα με τη Citi υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και βραχυπρόθεσμες ανησυχίες όσον αφορά πιθανή αλλαγή στη διοίκηση της ΕΤΕ, όπου το κράτος διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό.

capital.gr

No comments:

Share |