Thursday, September 3, 2009

-5% η «πλαστική» κατανάλωση

-5% η «πλαστική» κατανάλωση


Σημαντική μείωση κατέγραψαν τον Αύγουστο οι εγχώριες αγορές Κυπρίων με πιστωτικές κάρτες, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να παρουσιάζει κάμψη. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν μουδιασμένα περιορίζοντας τις καταναλωτικές τους δαπάνες με πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η εταιρεία πιστωτικών καρτών JCC, οι κύπριοι αγόρασαν αγαθά και υπηρεσίες €154 εκ. τον Αύγουστο, 5% λιγότερα από ότι πέρσι.

Το πρώτο οκτάμηνο, οι εγχώριες αγορές κυπρίων περιοριστήκαν στο €1,22 δισ. και ήταν 2% λιγότερες από ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Αντίθετη τάση παρουσιάζει η καταναλωτική συμπεριφορά των Κυπρίων στο εξωτερικό. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι κύπριοι πέρασαν στις κάρτες τους αγορές €85 εκ. που έκαναν στο εξωτερικό, δηλαδή 4% περισσότερες από ότι πέρσι. Το πρώτο οκτάμηνο, οι συνολικές αγορές των κυπρίων στο εξωτερικό φθάνουν τα €668 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 9%.

Τα στοιχεία για τη χρήση των πιστωτικών καρτών προμηνύουν ότι η μείωση που παρατηρείται στις δαπάνες και στα έσοδα τουριστών στην Κύπρο θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο. Οι εγχώριες αγορές ξένων με κάρτες μειώθηκαν στα €48 εκ. τον Αύγουστο ή 15%. Το οκτάμηνο οι αγορές ξένων περιορίστηκαν στα €271 εκ. καταγράφοντας μεγάλη μείωση 17%.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |