Thursday, April 7, 2011

Απειλεί με πολλαπλή υποβάθμιση 18 βρετανικές τράπεζες η Moody's


Απειλεί με πολλαπλή υποβάθμιση 18 βρετανικές τράπεζες η Moody's

Τον κίνδυνο πολλαπλής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας τους αντιμετωπίζουν μέχρι και 18 βρετανικές τράπεζες, από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s. Η επισήμανση αυτή έρχεται καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησε τις τράπεζες χωρίς την έμμεση κρατική ενίσχυση.
Ο διεθνής οίκος θα προβεί στις αναθεωρήσεις με βάση τη συστημική στήριξη που παρέχουν οι τράπεζες στο κρατικό χρέος και κατά πόσο θα μπορούν να επηρεαστούν από τις διακυμάνσεις στην αγορά ομολόγων.
Βρετανικές τράπεζες επωφελήθηκαν με έως και πέντε βαθμίδες της κλίμακας αξιολόγησης στην πιστοληπτική τους ικανότητα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης από την έμμεση κρατική ενίσχυση, σύμφωνα με τη Moody’s.

Υπενθυμίζεται ότι, κάποιες από τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες διεσώθησαν με την οικονομική κρίση, όπως η Lloyds και η Royal Bank of Scotland. Ο διεθνής οίκος θα επιστήσει την προσοχή του και σε αυτές τις τράπεζες το δεύτερο μισό του 2011 και ίσως να διατηρηθεί αρνητικό το outlook τους μέχρι τότε.

source: reporter.gr

Νέα πτώση στις τιμές κατοικιών των ΗΠΑ


Νέα πτώση στις τιμές κατοικιών των ΗΠΑ

Για 7ο συνεχή μήνα υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς το Φεβρουάριο ο εθνικός δείκτης τιμών κατοικιών κατέγραψε πτώση 6,7%. Η πτώση φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από αυτή του Ιανουαρίου, η οποία ήταν 5,5% χαμηλότερη από ό, τι πριν από ένα χρόνο.
«Όταν καταργούνται προβληματικές ιδιότητες από την εξίσωση, παρατηρείται σημαντικά μειωμένος ρυθμός της απόσβεσης και μεγαλύτερη σταθερότητα σε πολλές αγορές», τονίζει χαρακτηριστικά ο Mark Fleming, CEO της CoreLogic.
Περισσότερο από τρία χρόνια από τότε που οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να καταρρέουν στις ΗΠΑ, η αγορά εξακολουθεί να αγωνίζεται για να απορροφήσει τα εκατομμύρια των ακινήτων που βρίσκονται υπό κατάσχεση.

source: reporter.gr

Αύξηση 2,8% αναμένεται στο ΑΕΠ της Γερμανίας το 2011


Αύξηση 2,8% αναμένεται στο ΑΕΠ της Γερμανίας το 2011



ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)— Στο 2,8% για αυτό το έτος ανέβασε τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας ομάδα οργανισμών οικονομικών ερευνών, αναφέροντας πως η ανάπτυξη καθοδηγείται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση.

Στην προηγούμενη έκθεσή τους, οι οργανισμοί εκτιμούσαν πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα επεκταθεί κατά 2%.

«Η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή τους προσεχείς μήνες», αναφέρουν.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχίσει να βοηθάει μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών, καθώς η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται όλο και περισσότερο από την εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με την έκθεση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, το 2012 το ΑΕΠ της χώρας θα ενισχυθεί 2%.

Οι αναταραχές στην παροχή πετρελαίου και η κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ επικαλούνται ως πιθανοί κίνδυνοι της οικονομικής ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως η έκθεση συντάσσεται από τέσσερα από τα μεγαλύτερα think tanks της Γερμανίας. Αυτά είναι το Institute for Economic Research in Halle (IWH), το Institute for Economic Research (Ifo), το Global Economy Institute (IfW), και το Rhineland-Westphalia Institute.


source: capital.gr

Γερμανία: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η βιομηχανική παραγωγή το Φεβρουάριο


Γερμανία: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η βιομηχανική παραγωγή το Φεβρουάριο




Ξεπέρασε τις προσδοκίες η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας το Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας το εντυπωσιακό momentum της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε, σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, κατά 1,6% το Φεβρουάριο, έναντι του Ιανουαρίου και κατά 14,8% σε επίπεδο έτους.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό 0,5% σε επίπεδο μήνα.

Η αύξηση ακολουθεί την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 2% τον Ιανουάριο καθώς και τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 2,4% το Φεβρουάριο.

«Η ζωηρή εκκίνηση στο έτος για τη βιομηχανική παραγωγή συνεχίζεται», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα επιτόκια η BOE


Μ. Βρετανία: Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα επιτόκια η BOE



Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μία ευρέως αναμενόμενη απόφαση, ενώ πλέον η προσοχή στρέφεται στην ΕΚΤ και στη συνέντευξη τύπου του Jean-Claude Trichet.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,5% ενώ παράλληλα διατήρησε το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις 200 δισ. λίρες.

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης, όπου θα φανεί αν έχουν αλλάξει οι ισορροπίες μεταξύ των μελών της Επιτροπής, τόσο για την αύξηση των επιτοκίων, όσο και για την πορεία του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας



Πτώση σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Απριλίου.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 10.000 στις 382.000 ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 3 χιλ.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 392.000 από 388.000. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας –υποχώρησε κατά 5.750 στις 389.500.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου κατά 9.000 στις 3,723 εκατ., επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11/10/2008.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια στο 1,25% από 1%


ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια στο 1,25% από 1%



Στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε με σημερινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πραγματοποιώντας μία κίνηση που είχε "δείξει" από την προηγούμενη συνεδρίαση, με σκοπό την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων στο 1,25% από το ιστορικό χαμηλό του 1%, μετά από σχεδόν τρία χρόνια και πλέον η συνέντευξη τύπου του Jean-Claude Trichet αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αναμένουν νέα αύξηση τοπν Ιούνιο.

Πιο αναλυτικά, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% με ισχύ τις πράξεις που θα διακανονιστούν στις 13 Απριλίου 2011.

Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 2% με ισχύ από τις 13 Απριλίου, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50% με ισχύ επίσης από τις 13 Απριλίου.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Στάση πληρωμών κινδυνεύει να κυρήξει το Δημόσιο


ΗΠΑ: Στάση πληρωμών κινδυνεύει να κυρήξει το Δημόσιο



Είναι ορατός ο κίνδυνος για το δημόσιο των ΗΠΑ να κυρήξει στάση πληρωμών, καθώς ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί δεν μπορούν να τα βρουν στο μέγεθος των περικοπών στο δημόσιο για το υπόλοιπο της χρήσης του 2011. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει προειδοποιήσει για την τρομερή οικονομική αναστάτωση ακόμα και από μια σύντομη διακοπή. Περισσότεροι από 800 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι - από ένα εργατικό δυναμικό της τάξης των 2,1 εκατομμυρίων - θα τεθούν σε αργία μέχρι ότου η νέα νομοθεσία για τις δαπάνες ψηφιστεί. Οι οργανισμοί έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ποιος θα μπορούσε να λειτουργήσει και ποιος όχι μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση σταματήσει να πληρώνει, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, δεν θα δεχθεί νέους ασθενείς, ορισμένοι φορολογούμενοι θα περιμένουν περισσότερο για τις επιστροφές. Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg, η αδυναμία του Κογκρέσο να επεκτείνει την εξουσία των δαπανών της κυβέρνησης, η οποία λήγει την Παρασκευή, θα προκαλέσει το κλείσιμο των εθνικών μνημείων πάρκων και μουσείων. Ομοσπονδιακές υπηρεσίες - όπως το Εθνικό συμβούλιο σχέσεων εργασίας - που δεν προστατεύουν τη ζωή, την περιουσία ή την εθνική ασφάλεια, επίσης, θα είναι κλειστές.



Λευκός Οίκος: "Ήσσονος σημασίας η διαφορά Δημοκρατικών- Ρεπουμπλικάνων"


Η προοπτική να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων για το ύψος των περικοπών στο Δημόσιο, ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση Ομπάμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στους ηγέτες δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, ώστε να διευθετήσουν τη διαφωνία τους για πάνω από 30 δισ. δολάρια σχετικά με το μέγεθος των περικοπών από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι το Σεπτέμβριο, πριν την αναστολή - από τα μεσάνυχτα αύριο - όλων των μη βασικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων προετοιμάζονται για τις ευθύνες που θα φορτωθούν, αν το κόμμα τους συνδεθεί με την αποτυχία τους να επιλύσουν αυτή τη διαφωνία, την οποία ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως ήσσονος σημασίας.
"Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι ένα κλείσιμο θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών πολιτών," δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης, μετά από συνάντηση με ηγέτες του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διακοπή μπορεί να αποφευχθεί.
Το κόστος της επιστροφής των αμοιβών των εργαζομένων που θα πάρουν άδεια θα είναι για την κυβέρνηση 174 εκατομμύρια δολάρια για κάθε ημέρα από την κυβέρνηση έχει κλείσει, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

source: reporter.gr

Έως €90 δισ. το "πακέτο" διάσωσης της Πορτογαλίας


Έως €90 δισ. το "πακέτο" διάσωσης της Πορτογαλίας

Έως το ύψος των 90 δισ. ευρώ θα μπορούσε να φτάσει το «πακέτο» διάσωσης της Πορτογαλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το αίτημα στήριξης που υπέβαλε χθες η χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της πορτογαλικής Diario Economico, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Το ποσό αντιστοιχεί στο 50% περίπου του ΑΕΠ της χώρας για το 2011, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η πρώτη δόση του δανείου, η οποία αναμένεται να έχει εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου, πιθανότατα θα κυμαίνεται μεταξύ 22 και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το αίτημα της Πορτογαλίας θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στη Βουδαπέστη.

«Οι αγορές εδώ και καιρό είχαν τιμολογήσει το ενδεχόμενο ένταξης της Πορτογαλίας σε μηχανισμό διάσωσης», σχολιάζει στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Global Economics της UBS στο Λονδίνο, Paul Donovan. «Το περίμεναν όλοι», προσθέτει, «εκτός ίσως από την Πορτογαλική κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο David Keeble, επικεφαλής του τμήματος επιτοκιακής στρατηγικής της Credit Agricole στη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα ζητήσει αρχικά κάποιας μορφής bridge loan, ώστε να ενισχύσει τα οικονομικά της έως ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση.

«Το πλήρες πακέτο θα πρέπει να περιμένει έως τις επερχόμενες πορτογαλικές εκλογές», εκτιμά ο ίδιος, τη στιγμή που η Πορτογαλία ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει τι είδους βοήθεια θα ζητήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία είχε ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια και το 1983, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάντως η κίνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. είναι μάλλον απίθανο να δημιουργήσει ένα νέο «κύμα» στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, επηρεάζοντας ενδεχομένως την πορεία της Ισπανίας, εκτιμά η οικονομολόγος της UniCredit SpA στο Μιλάνο, Τullia Bucco. «Η αγορά είχε τιμολογήσει την κίνηση της Πορτογαλίας και εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι διάχυσης», προσθέτει η ίδια.

Rehn: "Υπεύθυνο βήμα" το αίτημα της Πορτογαλίας για βοήθεια

Το αίτημα της Πορτογαλίας για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσόρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn, χαρακτηρίζοντάς το «υπεύθυνο βήμα προς τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης», σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland.

Την Τετάρτη η Πορτογαλία ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποκύπτοντας σε αυτό που ο πρώην πρωθυπουργός Jose Socrates χαρακτήρισε ως «μη βιώσιμες χρηματοπιστωτικές συνθήκες», και έγινε το τρίτο κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ που στράφηκε σε εξωτερική βοήθεια.




source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ δ΄ τριμήνου


Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ δ΄ τριμήνου


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Κατά 0,3% διευρύνθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση και κατά 2% σε ετήσια τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης, Eurostat.



Στο τρίτο τρίμηνο του 2010 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είχε διευρυνθεί κατά 0,4% και 2% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Η Eurostat ανακοίνωσε πως λόγω των μικρών αναθεωρήσεων των στοιχείων του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος δεν θα εκδίδει πια δελτία τύπου και τα στοιχεία θα αλλάζουν απλά στη βάση δεδομένων της.



source: capital.gr

Νέα υψηλά 2,5 ετών για το αργό, παρά την αύξηση των αποθεμάτων


Νέα υψηλά 2,5 ετών για το αργό, παρά την αύξηση των αποθεμάτων


Με άνοδο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης η τιμή του αργού, έπειτα από έντονες εναλλαγές προσήμων, καθώς οι traders αξιολογούσαν την αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ έναντι της συνεχιζόμενης απειλής για αναταραχές στη Μέση Ανατολή.

Το συμβόλαιο του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 49 σεντς ή 0,5% στα 108,83 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας νέο υψηλό 2,5 ετών.

Νωρίτερα, η τιμή του συμβολαίου βρέθηκε να ενισχύεται έως τα 109,15 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο η τάση αντιστράφηκε μετά την ανακοίνωση του ύψους των αποθεμάτων από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Το αργό, τύπου brent κέρδισε 8 σεντς, στα 122,30 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Η τιμή του πετρελαίου "φλερτάρει" τις τελευταίες συνεδριάσεις με νέα υψηλα πολλών ετών, καθώς ο συνεχιζόμενος εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στη Λιβύη αλλά και οι αναταραχές στη Μέση Ανατοκή αποτρέπουν τους επενδυτές από το να ποντάρουν στην πτώση των τιμών.

ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,952 εκατ. βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 357,664 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρότερη αύξηση κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 0,357 εκατ. βαρέλια στα 216,679 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μεγαλύτερη υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 1,7 εκατ. βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,195 εκατ. βαρέλια στα 153,52 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 0,3 εκατ. βαρέλια.

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 84,4% από 84,1% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθεί στο 84,70%.


source: capital.gr

SEC: Υπόθεση insider trading 32 εκατ. δολ. σε συμφωνίες συγχωνεύσεων


SEC: Υπόθεση insider trading 32 εκατ. δολ. σε συμφωνίες συγχωνεύσεων


Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έφερε στο φως υπόθεση insider trading αξίας 32 εκατ. δολαρίων σε 11 συμφωνίες συγχώνευσης –μεταξύ των οποίων και η εξαγορά της Sun Microsystems από την Oracle- μεταξύ ενός δικηγόρου και ενός trader.
Η SEC ισχυρίζεται ότι ο Matthew H. Kluger που εργαζόταν προηγουμένως στην Wilson Sonsini Goodrich & Rosati και ο Garrett D. Bauer επικοινωνούσαν μέσω ενός ενδιάμεσου προσώπου για να εκτελέσουν συντονισμένα τις συναλλαγές. Ο Εισαγγελέας της περιοχής του Νιου Τζέρσει διέταξε τη σύλληψη των δύο ανδρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της SEC.


source: capital.gr

Στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και η Πορτογαλία


Στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία -όπως αναμενόταν- είναι η επόμενη χώρα, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που χρειάζεται "διασωλήνωση" από την Ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός, Jose Socrates επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει άμεσα να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., καθώς είναι πεπεισμένος πως οι οικονομικές δυσκολίες θα επιδεινωθούν.

"Έκανα ό,τι μπορούσα για να αποφύγουμε την εξωτερική βοήθεια", δήλωσε ο Socrates, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να πετύχει ευνοϊκούς όρους. Σχολιάζοντας τα επιτόκια της σημερινής δημοπρασίας πορτογαλικών ομολόγων, είπε πως είναι ενδεικτικές του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η τελευταία κρίση, που έφερε τη χώρα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή βοήθεια, ξέσπασε με αφορμή την παραίτηση του Sócrates στις 23 Μαρτίου, μετά την καταψήφιση του προτεινόμενου σχεδίου λιτότητας.

Η Πορτογαλία έχει χρέος ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ που ωριμάζει το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Barclays Capital, τα ρευστά διαθέσιμα στα ταμεία της κυβέρνησης δεν ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του βασικού κόμματος της Αντιπολίτευσης (επικρατέστερος υποψήφιος για τη νίκη στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου) δήλωσε ότι η χώρα άργησε να ζητήσει τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων και πως ο ίδιος θα στηρίξει την απόφαση.

Ε.Ε.: Θα προωθηθεί ταχέως το αίτημα της Πορτογαλίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ικανοποίηση του αιτήματος της πορτογαλικής κυβέρνησης για λήψη οικονομικής στήριξης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Jose Socrates ενημέρωσε ήδη τον πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso για το επίσημο αίτημα της χώρας.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ε.Ε. είχε αναφέρεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF, καθώς και ένα μικρότερο ταμείο που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα είναι στη διάθεση της Πορτογαλίας, αν ζητήσει βοήθεια.

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. αναφέρει επίσης πως ο Barroso εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της χώρας να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες.

Ήπια αντίδραση του ευρώ

Μικρή πτώση σημείωσε το ευρώ μετά την ανακοίνωση της Πορτογαλίας ότι θα ζητήσει επίσημα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η επιδείνωση των δημοσιονομικών της προβλημάτων σε συνδυασμό με την πολιτική κρίση των τελευταίων εβδομάδων κατάφερε να ρίξει τις αντιστάσεις που η χώρα προέβαλλε μέχρι σήμερα.

Παραμένοντας κοντά σε υψηλό 15 μηνών έναντι του δολαρίου, το ευρώ "αλλάζει χέρια" στα 1,4333 δολάρια και στα 122,46 γεν.



source: capital.gr
Share |