Monday, June 15, 2009

ΕΚΤ: Περεταίρω διαγραφές 283 δισ. δολάρια στις τράπεζες της ευρωζώνης

ΕΚΤ: Περεταίρω διαγραφές 283 δισ. δολάρια στις τράπεζες της ευρωζώνης

Επιπλέον 283 δισ. δολάρια ζημιές «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, για τις εμπορικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ, αφού εκτιμάται ότι οι διαγραφές προβληματικών δανείων θα αυξηθούν. Σύμφωνα με το δελτίο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα του Ιουνίου της ΕΚΤ, είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί το ύψος των προβληματικών δανείων που έχουν παραμείνει στις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών, ωστόσο για την περίοδο 2007-2010 το ποσό μπορεί να φτάσει συνολικά τα 649 δισ. δολάρια. Μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί ζημιές 365 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank έχει καταγράψει 14,9 δισ. δολάρια διαγραφές και ζημιές από τότε που ξέσπασε η κρίση των subprime δανείων στα μέσα του 2007. Παγκοσμίως, οι ζημιές και οι διαγραφές που σχετίζονται με τα εν λόγω δάνεια εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 4,1 τρισ. Δολάρια μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, οι τράπεζες πρέπει να στηριχθούν από τις κυβερνήσεις για να μπορέσουν να αποδεσμευθούν από τα δάνεια που πλήττουν τις λογιστικές τους καταστάσεις, και να μπορέσουν να δημιουργήσουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αναπάντεχη πτώση του δείκτη τιμών ακινήτων σύμφωνα με τη NAHB

ΗΠΑ: Αναπάντεχη πτώση του δείκτη τιμών ακινήτων σύμφωνα με τη NAHB

Στις 15 κατήλθε ο δείκτης τιμών ακινήτων τον Ιούνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Κατασκευαστών των ΗΠΑ (National Association of Home Builders). Σημειώθηκε η πρώτη πτώση του δείκτη από τον περασμένο Ιανουάριο, αφού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα οι μόλις ένας στους έξι κατασκευαστές πιστεύει ότι η αγορά θα κινηθεί ανοδικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερα χρόνια πριν ο δείκτης βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο του, ήτοι στις 72 μονάδες.

REPORTER.GR

ΔΕΗ: Προσλήψεις 4.600 νέων εργαζομένων το 2009 και 2010

ΔΕΗ: Προσλήψεις 4.600 νέων εργαζομένων το 2009 και 2010


Η Διοίκηση της ΔΕΗ, θα υλοποιήσει κατά το 2009 και 2010 προσλήψεις 4.600 νέων εργαζομένων αναγνωρίζοντας το γεγονός του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας του ανθρώπινου δυναμικού της, της απώλειας τεχνογνωσίας, λόγω της αποχώρησης εργαζομένων για συνταξιοδότηση, αλλά και της αναγκαιότητας τήρησης των κανόνων ασφαλούς εκτέλεσης της εργασίας, και αφού έλαβε υπόψη τις πρόσφατα αναθεωρημένες ανάγκες της επιχείρησης σε νέους εργαζόμενους από τις μονάδες της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι προσλήψεις είναι οι εξής:

2.035 προσλήψεις από την Προκήρυξη 1/2007
142 προσλήψεις από την Προκήρυξη 2/2007
120 προσλήψεις από την Προκήρυξη 1/2008
277 νέες προσλήψεις για τη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής με την έκδοση νέας Προκήρυξης μέσα στο 2009
300 νέες προσλήψεις για τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων με την έκδοση νέας Προκήρυξης μέσα στο 2009
241 νέες προσλήψεις για τη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς με την έκδοση νέας Προκήρυξης μέσα στο 2009
460 νέες προσλήψεις για την Γενική Διεύθυνση Διανομής με την έκδοση νέας Προκήρυξης μέσα στο 2009
Επιλεγμένες νέες προσλήψεις για τις λοιπές Γενικές Διευθύνσεις της Επιχείρησης με νέα Προκήρυξη το 2009
Επιπλέον των παραπάνω, θα προκηρυχθούν περίπου 1.000 ακόμα νέες θέσεις μέσα στο 2010.

Πέρα από την πρόσληψη των παραπάνω 4.600 περίπου νέων εργαζομένων μέσα στο επόμενο διάστημα, η Διοίκηση της ΔΕΗ προσβλέπει, επίσης, στη συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών προκήρυξης-πρόσληψης, καθώς επίσης και στη βελτίωση της ίδιας της διαδικασίας. Έτσι, θα εξασφαλιστεί η πρόσληψη των νέων εργαζομένων με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

Στη συνέχεια σημειώνεται πως οι περίπλοκες διαδικασίες της Προκήρυξης 1/2007, όπου η διαχείριση 55.000 υποψηφίων – που επί της ουσίας, μέσω της πολλαπλής επιλογής θέσεων, αντιστοιχούν σε περίπου 550.000 υποψηφιότητες – η διαδικασία της εκδίκασης των ενστάσεων, ο έλεγχος της νομιμότητας και άλλες διαδικασίες, που στοχεύουν στην εξασφάλιση ποιοτικών και άρτιων αποτελεσμάτων, προκάλεσαν καθυστερήσεις στην πρόσληψη των 2.035 νέων εργαζομένων. Για το γεγονός αυτό, η Επιχείρηση εκφράζει την λύπη της για την ταλαιπωρία των υποψηφίων, αλλά και για την καθυστέρηση της ενδυνάμωσης των Μονάδων της με νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Η εταιρεία διανύει μια εποχή με μοναδικές απαιτήσεις, τονίζεται στην ανακοίνωση, πέραν κάθε προηγούμενου, σε ότι αφορά το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον. Οι συνθήκες λειτουργίας της Επιχείρησής έχουν πλέον αλλάξει ριζικά και προσιδιάζουν σε πολύ λίγα σημεία με αυτές του παρελθόντος. Αυτό έχει να κάνει και με την ωρίμανση της εταιρείας, αλλά και πολύ περισσότερο με τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αγορά.

Η ΔΕΗ, επιλέγοντας να είναι ένας ισχυρός ενεργειακός παράγοντας στον τόπο μας, εκπόνησε και δεσμεύτηκε με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2009-2014 να εξοικονομήσει συνολικά €2,2 δισεκατομμύρια στην εξαετία και €500 εκ. (σε τιμές 2008) για κάθε έτος λειτουργίας από το 2014 και μετά. Ο στόχος εξοικονόμησης δαπανών πρέπει να επιτευχθεί με κάθε θυσία, διαφορετικά διακυβεύεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ. Και, φυσικά, το σχέδιο αυτό υπόκειται σε αναθεωρήσεις, στο βαθμό που σημειώνονται αλλαγές σε σημαντικά θέματα όπως περιβαλλοντικές απαιτήσεις ή μεταβολές στο επιχειρηματικό και θεσμικό περιβάλλον.

Αλλαγές πρέπει να γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ σε ορισμένους τομείς επιβάλλεται να επαναπροσδιοριστεί η αναγκαιότητα δραστηριοποίησής της. Φαίνεται, για παράδειγμα, ότι δεν είναι πλέον δόκιμη η λειτουργία όλων των καταστημάτων και των σημείων εξυπηρέτησης πελατών, όπως ήταν στο παρελθόν. Σύγχρονες μέθοδοι είσπραξης λογαριασμών, απλοποίηση διαδικασιών, καθώς επίσης και άλλες μορφές βελτιστοποίησης της δουλειάς, καθιστούν αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας κατά τόπους. Επίσης, η ομαδοποίηση εργασιών και η αναδόμηση λειτουργιών και σε άλλες μονάδες, θα καταστήσουν δυνατή τη διεκπεραίωση της εργασίας με μικρότερο αριθμό αλλά περισσότερο εκπαιδευμένων εργαζομένων, έτσι ώστε να μην καταστεί απαραίτητη η αντικατάσταση όλων όσων φεύγουν με συνταξιοδότηση.

CAPITAL.GR

Υποβάθμιση 25 ισπανικών τραπεζών από Moody΄s Investors Service

Υποβάθμιση 25 ισπανικών τραπεζών από Moody΄s Investors Service


Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης 25 ισπανικών τραπεζών προέβη η Moody΄s Investors Service επικαλούμενη προβλέψεις για περαιτέρω κεφαλαιακές πιέσεις.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι δείκτες ποιότητας των παγίων συνέχισαν να υποχωρούν, ενώ το ποσοστό μη – εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 4,27% το πρώτο τρίμηνο του 2009 από 3,37% το Δεκέμβριο του 2008 και 0,9% το Δεκέμβριο του 2007.

Σύμφωνα με την αναλύτρια τα Moody΄s, Maria Jose Mori, η προστασία που είχαν τα τελευταία τα κέρδη και κεφαλαιακές βάσεις των τραπεζών έχει εξασθενήσει σημαντικά.

CAPITAL.GR

Moody's: Πιθανή υποβάθμιση της UBS

Moody's: Πιθανή υποβάθμιση της UBS


Προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση της UBS απηύθυνε η Moody's Investors Service σήμερα, εξαιτίας της πορείας των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων της και της κατάστασης των ρευστών διαθεσίμων. Επιπλέον, η Moody's έθεσε τη UBS αξιολόγηση B- αναφορικά με το δείκτη τραπεζικής δύναμης. Ωστόσο διατήρησε τον δείκτης Prime-1, εξαιτίας της πορείας του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της.

Η έκθεση αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η UBS στους βραχίονες των investment banking και wealth management, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Moody's, David Fanger. Αυτές οι προκλήσεις είναι απίθανο να είναι περιστασιακές, θέτοντας την τράπεζα εκτεθειμένη σε σοβαρούς κινδύνους, κυρίως από τη μεριά των ομολογιούχων.

REPORTER.GR

Ανοδος του δολαρίου μετά την ''ψήφο εμπιστοσύνης'' του Ρώσου υπουργού Οικονομίας

Ανοδος του δολαρίου μετά την ''ψήφο εμπιστοσύνης'' του Ρώσου υπουργού Οικονομίας


Σε υψηλά εβδομάδας κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομίας Alexei Kudrin, για πλήρη εμπιστοσύνη της χώρας του στο αμερικανικό νόμισμα, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη υποκατάστατο για τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα.Ειδικότερα, ο Kudrin δήλωσε μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της G8, ότι είναι ''νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για εναλλακτικές στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα.''

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 15:09 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διαμορφωνόταν στα 1,384 δολάρια έναντι 1,4016 δολαρίων το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, το δολάριο μπορεί να αγγίξει τα 1,3943 δολάρια/ευρώ και τα 98,57 δολάρια/γιεν.

REPORTER.GR

Forthnet: Ενδιαφέρον μέχρι και για 100% του μετοχικού κεφαλαίου από funds

Forthnet: Ενδιαφέρον μέχρι και για 100% του μετοχικού κεφαλαίου από funds

Η Forthnet ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές που έχει λάβει από διεθνή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds) αφορούν ποσοστό που θα εξασφαλίζει τον έλεγχο της Εταιρείας και φθάνει έως και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.

REPORTER.GR

25 χιλ. λιγότεροι τουρίστες το Μάιο

25 χιλ. λιγότεροι τουρίστες το Μάιο

Αρνητική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία, καθώς τα μέτρα στήριξης του κλάδου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με ισχύ από το Μάιο του 2009, δεν φαίνεται να έχουν μέχρι στιγμής οποιαδήποτε αποτελέσματα. Εντούτοις, η μείωση των αφίξεων παραμένει εντός των προβλεπόμενων από τον ΚΟΤ επιπέδων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, oι αφίξεις τουριστών σημείωσαν το Μάιο του 2009 μείωση 9,2% ή 25 χιλ. καθώς περιορίστηκαν σε 246.546 σε σύγκριση με 271.559 το Μάιο 2008. Τον Απρίλιο του 2009, οι αφίξεις τουριστών είχαν σημειώσει οριακή πτώση 0,4%, δημιουργώντας προσδοκίες για αναστροφή της αρνητικής πορείας του κλάδου.


Η μείωση των τουριστικών αφίξεων Μαΐου οφείλεται κυρίως στην κυριότερη τουριστική αγορά της Κύπρου, τη βρετανική, ενώ στο αρνητικό κλίμα συνέτειναν και οι μειωμένες αφίξεις από τη Σουηδία. Οι αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν μείωση 7,5% ή 10,5 χιλ. καθώς περιορίστηκαν σε 130.154 από 140.669 το Μάιο του 2008.

Μείωση 12,8% ή 2,2 χιλ. σημειώθηκε και στις αφίξεις τουριστών από τη Σουηδία. Από 17.124 που ανήλθαν τον περσινό Μάιο, μειώθηκαν φέτος στις 14.927. Μείωση 10,4% ή 1,6 χιλ. και 9% ή 1 χιλ. αντίστοιχα σημείωσαν και οι αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Αντίθετα, αύξηση 33,7% ή 1,2 χιλ. σημειώθηκε στις αφίξεις τουριστών από την Ολλανδία φθάνοντας τις 4.625 από 3.458 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε και στις αφίξεις τουριστών από την Ελβετία.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2009, οι αφίξεις τουριστών περιορίστηκαν σε 622.070 σε σύγκριση με 682.614 την αντίστοιχη περίοδο του 2008, καταγράφοντας μείωση 8,9%.

Πτώση καταγράφεται και στα τουριστικά έσοδα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2009 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €232,3 εκ σε σύγκριση με €251,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008, σημειώνοντας μείωση 7,5%.

STOCKWATCH.COM.CY

Στο κατώφλι ύφεσης

Στο κατώφλι ύφεσης

Την περαιτέρω επιδείνωση του ρυθμού ανάπτυξης και την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος έδειξε η ακτινογραφία της οικονομίας που επιχείρησε σήμερα η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή. «Τα επόμενα τρίμηνα θα είναι δύσκολα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας αναγνωρίζοντας ότι «όντως υπάρχουν καθαρές ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα».

Αποφεύγοντας όταν κλήθηκε να προβεί σε προβλέψεις για το ποσοστό του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, περιορίστηκε να επαναλάβει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα είναι ψηλότερος από την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπολογίζουν το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας στο 0,3 – 0,4%.

Σε ομιλία που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ανέφερε ότι στις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας που δημοσιεύονται στο οικονομικό δελτίου Ιουνίου 2009, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ για την Κύπρο προβλέπεται να περιοριστεί στο 0,4% κατά το 2009 και στο 0,7% κατά το 2010 σε σύγκριση με πρόβλεψη 2% για το 2009 και 2,5% για το 2010, που αναμενόταν προηγουμένως.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε την ταχεία επιδείνωση των δημοσιονομικών, που παρουσιάζουν έλλειμμα ίσο με το 1,3% το πρώτο τετράμηνο του 2009 σε σύγκριση με 0,9% που ανέμενε το ΥΠΟΙΚ για ολόκληρο το έτος.

Η μείωση στα δημόσια έσοδα που φθάνει το 8,4% αντικατοπτρίζεται σε όλες τις κατηγορίες εσόδων ενώ οι δαπάνες καταγράφουν αύξηση 6,8% σε σχέση με ετήσια πρόβλεψη 5%. Για ολόκληρο το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα, ανέφερε ο υπουργός, θα φθάσει το 2%-2,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το διοικητή, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης αντικατοπτρίζει τις διεθνείς εξελίξεις και συνάδει με πρόσφατες προβλέψεις άλλων διεθνών οργανισμών. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προβλέψεις της για την Κύπρο, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας θα κυμανθεί γύρω στο 0,3% για το 2009 και στο 0,7% για το 2010.

Όπως τόνισε ο διοικητής, στις νέες προβλέψεις λήφθηκε υπόψη το ιδιαίτερα αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον και το γεγονός ότι τα τελευταία τουλάχιστον 10-15 χρόνια το κυπριακό ΑΕΠ επιδεικνύει ένα μεγάλο βαθμό συσχετισμού με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ ή/και της ΕΕ, που τώρα πλήττονται καίρια από την κρίση. «Οι ρυθμοί αύξησης στην Κύπρο ήταν, βέβαια, και είναι όντως σχετικά ψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών της ζώνης του ευρώ. Ενδεικτικά, όμως, τουλάχιστον από τον καιρό της δημιουργίας της ζώνης του ευρώ, η ανάπτυξη στην Κύπρο ήταν μεταξύ 1 και 2,5 ποσοστιαίων μονάδων ψηλότερη από εκείνη στη ζώνη του ευρώ. Με βάση αυτό το δεδομένο, η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 0,4% για το 2009 θα πρέπει να θεωρείται πολύ θετική. Ένας λόγος για το σχετικά μικρότερο βαθμό επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας από την κρίση είναι το γεγονός ότι η ύφεση στην ΕΕ επηρέασε περισσότερο τους τομείς της βαριάς βιομηχανίας και μεταποίησης, οι οποίοι, όμως, δεν επηρεάζουν σημαντικά την κυπριακή οικονομία. Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας δεν επηρεάστηκε άμεσα από την κρίση, αντικατοπτρίζοντας εν μέρει το αυστηρό εποπτικό μας πλαίσιο», τόνισε.

Στην ομιλία, ο κ. Ορφανίδης δεν παρέλειψε να σημειώσει τις επιδράσεις που θα έχει η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών στα δημοσιονομικά. «Η προβλεπόμενη σημαντική επιβράδυνση του ΑΕΠ ήδη επιδρά αρνητικά στα δημοσιονομικά έσοδα», είπε. «Επομένως, τα διάφορα δημοσιονομικά μέτρα προς αντιμετώπιση της προαναφερθείσας σημαντικής επιβράδυνσης του ΑΕΠ στην Κύπρο, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται, ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν μεγάλα ελλείμματα, τα οποία θα είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν στο μέλλον».

Από δικής του πλευράς, ο κ. Σταυράκης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη λήξη της συνεδρίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για συγκράτηση των δημόσιων οικονομικών.

«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αύξηση του βαθμού υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού και της αύξησης των επενδύσεων μέσω της προσπάθειας που γίνεται για αποφυγή της διπλής φορολογίας». Όσον αφορά στο θέμα της επένδυσης ύψους €500 εκ. περίπου από το Κατάρ, ο κ. Σταυράκης είπε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το νεότερο επί του θέματος.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Νίκος Νικολαίδης, από την πλευρά του ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει αυξηθεί κατά 20% ο βαθμός υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού. «Τα έργα εκτελούνται και ενωρίτερα και με γρηγορότερους ρυθμούς», είπε, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι η αύξηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού στο 80-85% από το 70% τα προηγούμενα χρόνια».

Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, από τη δική της πλευρά απέρριψε πληροφορίες που θέλουν τη ξενοδοχειακή βιομηχανία να προχωρεί σε απολύσεις εργαζομένων. «Στο πλαίσιο της εκστρατείας για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και επιθεώρησης εάν τηρούνται οι όροι εργασίας, θέσαμε στο μικροσκόπιο και τη ξενοδοχειακή βιομηχανία», είπε.

Ήδη έχουν εντοπιστεί παρανομούντες τους οποίους δόθηκαν οδηγίες συμμόρφωσης, σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, θα προχωρήσουμε σε ποινική διαδικασία. Παράλληλα τόνισε ότι οι εργοδότες δεν θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της κρίσης εις βάρος των κυπρίων εργαζομένων.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
514.00 ( -2.02%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1503.06 ( -2.10%)

Όγκος: € 2,338,285

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
2390.45 ( -0.46%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1223.29 ( -0.58%)

Ξεκινούν δικαστική διαμάχη AIG και Starr - Καταθέτει πρώην CEO

Ξεκινούν δικαστική διαμάχη AIG και Starr - Καταθέτει πρώην CEO

Αυτή την εβδομάδα θα καταθέσει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν ως μάρτυρας σε μια μήνυση 4,3 δισ. δολαρίων μεταξύ της AIG, της κάποτε μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο, και μια ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας που διευθύνει, της Starr International Co., ή SICO O Maurice "Hank" Greenberg. O Greenberg, που απομακρύνθηκε το 2005 από πρόεδρος της American International Group Inc., έχει από τότε εμφανιστεί στο Κονγκρέσο και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, προασπίζοντας τη θητεία του και επιπλήττοντας τους διαδόχους του στην ασφαλιστική εταιρεία.

Η δίκη που ξεκινά σήμερα μπορεί να επιλύσει εάν η Starr καταχράστηκε ή μετέτρεψε, εκατομμύρια μετοχές της AIG που κατείχε για δεκαετίες για να χρηματοδοτήσει ένα αναβαλλόμενο πρόγραμμα αποζημιώσεων για τους εργαζομένους της AIG.

Δεν διακυβεύεται μόνο εάν ο Greenberg, ο οποίος διηύθυνε την AIG για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ή αν η ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη λάβει τα έσοδα από τις μετοχές: η AIG έχει λάβει πακέτο απαλλαγής ύψους 182,5 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία είπε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμη χορήγηση που θα κερδίσει για να αποπληρώσει ένα μέρος του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

"Είναι μια τεράστια δημόσια εταιρεία ενάντια σε μια μικρή ιδιωτική εταιρεία, με εγγύτητα στην AIG που κανένας που δεν εμπλέκεται δεν μπορεί να την κατανοήσει πλήρως," δήλωσε στο Bloomberg ο δικηγόρος Ralph Ferrara της Dewey & LeBoeuf LLP, που δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Ο Greenberg "ήταν εκεί στη γέννηση. Όποια έθιμα και παραδόσεις υπάρχουν, αυτός είναι ο άνθρωπος που τα δημιούργησε."

Και ο δικηγόρος της AIG, Theodore Wells, και ο δικηγόρος της Starr, David Boies, είναι ανάμεσα στους κορυφαίους δικηγόρους του έθνους, όπως δήλωσε ο Paul Radvany, πρώην ομοσπονδιακός κατήγορος.

REPORTER.GR

Νέο ρεκόρ κατέρριψαν οι ακάλυπτες επιταγές

Νέο ρεκόρ κατέρριψαν οι ακάλυπτες επιταγές

Αύξηση ρεκόρ ύψους 228% σημείωσαν οι ακάλυπτες επιταγές το πρώτο πεντάμηνο του 2009, σε ετήσια βάση. Από τις αρχές του 2009 έχουν εντοπιστεί συνολικά 132.357 ακάλυπτες επιταγές αξίας 1,3 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πεντάμηνο εντοπίστηκαν 132.000 ακάλυπτες επιταγές, όταν ολόκληρο το 2008 ανήλθαν σε 118.000.

Το Μάιο, οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν το ποσό των 335 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπέρασαν τα 18 εκατ. ευρώ το Μάιο, καταγράφοντας αύξηση 30,32% σε ετήσια βάση.

REPORTER.GR

Φήμες για placement στην Alpha, οι επαφές στις ΗΠΑ και το IRF

Φήμες για placement στην Alpha, οι επαφές στις ΗΠΑ και το IRF

Εντείνεται η φημολογία που θέλει την Alpha bank να σχεδιάζει σχετικά άμεσα την υλοποίηση placement των ιδίων μετοχών της. Ωστόσο η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από την Alpha bank. Η Alpha bank κατέχει το 1,49% σε ίδιες μετοχές ή 6,140 εκατ μετοχές. Για τις μετοχές αυτές η τράπεζα έχει επενδύσει 71,6 εκατ ευρώ ή 11,6 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή της Alpha στο ΧΑ διαπραγματεύεται στα 9,30 ευρώ. Το discount 20% που διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha bank σε σχέση με το μέσο κόστος κτήσης μπορεί να καλυφθεί προσεχώς. Στελέχη της διοίκησης βρίσκονται στο εξωτερικό σε road show σε παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές στις ΗΠΑ και αποδίδουν την άνοδο στην μετοχή στο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Είναι προφανές ότι στην Alpha όπως και στην Eurobank προσβλέπουν σε υψηλότερες τιμές ώστε να υλοποιήσουν placement των ιδίων μετοχών.

Στην Alpha bank σημειώνονται μετοχικές μεταβολές καθώς το IRF της Αγγελικής Φράγκου που έμμεσα σχετίζεται με την Marfin και είχε αποκτήσει περίπου το 1,5% με 2% της Alpha φαίνεται ότι ολοκληρώνει την διαδικασία ολοκλήρωσης του χαρτοφυλακίου και αποχωρεί.

Για την Eurobank η υπόθεση ίδιες μετοχές έχει ιδιαίτερη βαρύτητα προφανώς γιατί το ποσό που έχει επενδύσει για να στηρίξει τις μετοχές της ήταν αρκετά αξιόλογο.

Η Eurobank κατέχει περίπου 25 εκατ μετοχές ή το 4,6% περίπου των ιδίων μετοχών. Για τις επαναγορές έχει επενδύσει 300 εκατ ευρώ ή 12 ευρώ ανά μετοχή. Η τρέχουσα αξία της μετοχής βρίσκεται στα 8,5 με 9 ευρώ ή discount 25%. Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια που επενδύονται σε επαναγορές αφαιρούνται απευθείας από την καθαρή θέση. Η Eurobank θα ανέμενε περαιτέρω βελτίωση της χρηματιστηριακής τιμής πριν λάβει την απόφαση να πωλήσει μέσω placement το πακέτο ιδίων μετοχών.

REPORTER.GR

Επτά κινήσεις προς αποφυγήν νέας κρίσης

Επτά κινήσεις προς αποφυγήν νέας κρίσης



Πόσο σύντομα το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα επιστρέψει στην ομαλότητα; Πόσο σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία -πιθανώς χειρότερη από την τρέχουσα- νέα κρίση που θα αιφνιδιάσει τη βιομηχανία, τις εποπτικές αρχές και όλη την υφήλιο;

Απάντηση και στις δύο παραπάνω ερωτήσεις πιθανώς να υπάρξει εξαιρετικά σύντομα.

Η περίοδος που ακολουθεί μία κρίση και κατά την οποία οι εποπτικές αρχές εφαρμόζουν ξεκάθαρη πολιτική είναι συνήθως σύντομη. Ακόμη και σε μία κρίση όπως η τρέχουσα η κούραση μπορεί να επέλθει σύντομα: οι πολίτες αρχίζουν να βαριούνται (να ακούν τα ίδια και τα ίδια), οι λομπίστες, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια σε νέους πιο σκληρούς όρους εποπτείας, κυνηγούν ακούραστα τον στόχο τους, κάποια στιγμή τόσο οι εποπτικές αρχές όσο και οι νομοθέτες τα παρατούν.

Το πρώτο που πρέπει να πράξουμε είναι να αναγνωρίσουμε τέσσερις βασικές αλήθειες: α. η υφήλιος δεν μπορεί να αντέξει μία νέα ανάλογης έντασης κρίση (ή τουλάχιστον αυτό θα "πρέπει" να συμβεί αφού περάσουν αρκετές γενιές), β. εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις η επανάληψη της κρίσης είναι σχεδόν αναπόφευκτη, γ. η επανάληψη της κρίσης είναι περισσότερο εμφανής στις περιπτώσεις των επονομαζόμενων "πολύ μεγάλων για να καταρρεύσουν" χρηματοοικονομικών ομίλων και δ. η εφαρμογή περισσότερο σκληρών κανόνων επόπτευσης θα πρέπει να είναι τέτοιας έντασης ώστε να "ισοφαρίσει" τα πλουσιοπάροχα πακέτα στήριξης που έχουν παράσχει οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις.


Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

--------------------------------------------------------------------------------



--------------------------------------------------------------------------------


Ποια είναι τα ελάχιστα μέτρα που θα πρέπει να περιμένουμε; Υπάρχουν επτά βασικοί κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμοστούν:

Πρώτον, θα πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις εποπτικών αρχών τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε όλο τον κόσμο να καταστεί περισσότερο ορθή. Χρειάζεται να σφαλίσουμε όλες τις μαύρες τρύπες του συστήματος επόπτευσης.

Δεύτερον, η απόλυτη διαφάνεια είναι απαραίτητη. Κάθε μορφή trading θα πρέπει να γίνεται στα χρηματιστήρια. Συναλλαγές ή αγορές Over-The-Counter χρειάζεται να καταστούν μη αποδεκτές. Όσο για κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους, εάν είναι πολύ πολύπλοκοι για να ελεγχθούν από τις αρχές, τότε είναι και πολύ πολύπλοκοι ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τρίτον, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης εκκαθάριση των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Καμία επιχείρηση δεν είναι άνοση στη χρεοκοπία και δεν θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουν με την εντύπωση ότι είναι άτρωτες.

Τέταρτον, όταν κάποια εταιρία χαρακτηρίζεται "πολύ σημαντική για να αφεθεί να καταρρεύσει", τότε (προκειμένου να υπάρξει και προστασία των φορολογουμένων) γι' αυτήν θα πρέπει να ισχύουν ειδικοί κανόνες κεφαλαιουχικής επάρκειας.

Πέμπτον, αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να ανανεώνονται, να αφορούν αποκλειστικά σε κάθε εταιρία ξεχωριστά και να επιβάλλονται με πυγμή.

Έκτον, οι αρχές ελέγχου χρειάζεται να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα αποζημιώσεων και αποδοχών που έχουν οι επιχειρήσεις λειτουργούν και προς όφελος του κοινού δημόσιου συμφέροντος.

Έβδομον, οι αρχές ελέγχου θα πρέπει να προσδιορίσουν εκ νέου τόσο τα προνόμια όσο και τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης των οίκων αξιολόγησης.

Το να εφαρμοστούν οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις σαφώς θα είναι ένα δύσκολο έργο. Όμως μας έχει ήδη σταλεί ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα: το να μη μάθουμε το μάθημά μας θα ήταν ολέθριο λάθος.

EURO2DAY.GR

Obama: Μεταρρύθμιση "σκούπα" τραπεζικής εποπτείας

Obama: Μεταρρύθμιση "σκούπα" τραπεζικής εποπτείας



Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama αναμένεται την Τετάρτη να προτείνει δραστική μεταρρύθμιση στην επόπτευση των χρηματοπιστωτικών αγορών, στην οποία θα περιλαμβάνονται νέες εξουσίες για την Federal Reserve, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της The Wall Street Journal.

Θα πρόκειται για την πιο δραστική αναδιοργάνωση στην επόπτευση των χρηματοικονομικών αγορών από την δεκαετία του 1930, η οποία θα αγγίξει σχεδόν κάθε «γωνιά» του τραπεζικού συστήματος, από την αναδοχή των στεγαστικών δανείων, ως τις συναλλαγές «εξωτικών» προϊόντων.

Η έκθεση, που προκύπτει από πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, αναφέρει ότι ο Obama θα ζητήσει να επιτρέπεται στην Fed να εποπτεύει τους μεγαλύτερους «παίκτες» του χρηματοοικονομικού συστήματος και να δοθεί στην κυβέρνηση η εξουσία να ρευστοποιεί και να διαλύει εταιρίες που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο σύστημα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει επίσης να δημιουργηθεί μια νέα ρυθμιστική Αρχή που θα επιβλέπει τα χρηματοοικονομικά προϊόντα λιανικής.

Δεν πρόκειται πάντως να ζητήσει πλήρη ενοποίηση των ρυθμιστικών Αρχών, την οποία ζητεί μερίδα του νομοθετικού σώματος.

EURO2DAY.GR

ΗΠΑ: Βουτιά στις κεφαλαιακές ροές τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Βουτιά στις κεφαλαιακές ροές τον Απρίλιο


Οι παγκόσμιες καθαρές κεφαλαιακές ροές στις ΗΠΑ ήταν αρνητικές τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στα 58,4 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, οι ξένες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν αμερικανικά πάγια αξίας 5,2 δισ. δολ. ενώ οι πωλήσεις από τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν σε 58,4 δισ. δολ.

Η Κίνα μείωση την έκθεση της σε αμερικανικά ομόλογα κατά 4,4 δισ. δολ. σε 763,5 δισ. δολ.

CAPITAL.GR

Sumitomo Mitsui: Άντληση κεφαλαίων ύψους 9,4 δισ. δολαρίων

Sumitomo Mitsui: Άντληση κεφαλαίων ύψους 9,4 δισ. δολαρίων



Την άντληση κεφαλαίων ύψους 923 δισ. γεν ανακοίνωσε σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, με διάθεση 235 εκατομμυρίων μετοχών στην τιμή των 3.928 γεν έκαστη.

Η Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. και οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της στην Ιαπωνία έχουν προβεί ήδη ή έχουν ανακοινώσει την αύξηση κεφαλαίων συνολικά κατά 4,6 τρισ. γεν το διάστημα μετά το Νοέμβριο.

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στους τραπεζικού κολοσσούς σε αυτή τη λύση είναι οι ζημίες που κατέγραψαν από τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, καθώς και το «προβληματικό» ενεργητικό τους με αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλείμματος που ξεπερνούσε τα 1,22 τρισ. γεν στις 31 Μαρτίου.

Την 1η Μαΐου, η Sumitomo Mitsui συμφώνησε να αγοράσει τον τομέα των υπηρεσιών διαμεσολάβησης της Citigroup Inc. στην Ιαπωνία έναντι 545 δισ. γεν. Στη σημερινή συνεδρίαση –πριν την ανακοίνωση της άντλησης κεφαλαίων– η μετοχή της τράπεζας έκανε βουτιά 6,9%.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Προς τα πάνω αναθεωρεί τις προβλέψεις της η CBI

Βρετανία: Προς τα πάνω αναθεωρεί τις προβλέψεις της η CBI



Πιο σύντομη και λιγότερο σφοδρή θα είναι η τρέχουσα ύφεση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), η οποία εκτιμά ότι οι απολύσεις θα περιοριστούν στη Βρετανία κατά 200.000 θέσεις.

Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία της χώρας αναθεώρησε τις προβλέψεις της προς τα επάνω, υποστηρίζοντας ότι το ΑΕΠ θα περάσει σε θετικό έδαφος το 2010 και ότι οι άνεργοι δεν θα ξεπεράσουν τελικώς τα 3,03 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις Απριλίου της CBI, δεν αναμενόταν ανάπτυξη πριν τον Απρίλιο του ερχόμενου έτους, ενώ οι άνεργοι υπολογιζόταν ότι θα αγγίξουν τα 3,25 εκατομμύρια.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη θα είναι «αργή και σταδιακή» και ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρις ότου φανούν σημάδια βιώσιμης ανάπτυξης στη Βρετανία. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η CBI προβλέπει οριακή συρρίκνωση του ΑΕΠ, ενώ το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2010 αναμένει αύξηση 0,1% και 0,3% αντίστοιχα.

NAFTEMPORIKI

Air Show: «Ψώνια» φημολογείται ότι θα κάνει η Quatar AirwaysNAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009 14:43 Εκτύπωση

Air Show: «Ψώνια» φημολογείται ότι θα κάνει η Quatar Airways


Οι φήμες για επικείμενη παραγγελία αεροσκαφών της Airbus μονού διαδρόμου (single-aisle) από την Quatar Airways έρχονται να μετριάσουν τις δυσοίωνες προοπτικές της διεθνούς έκθεσης αερομεταφορών στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, ο αερομεταφορέας φαίνεται διατεθειμένος να αγοράσει αεροσκάφη της Airbus τύπου A320 έναντι 2 δισ. δολαρίων, διπλασιάζοντας με αυτό τον τρόπο το στόλο της, προσδοκώντας να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στις ανταγωνίστριες εταιρείες χαμηλού κόστους.

Την έναρξη της έκθεσης επισκίασε, ωστόσο, η δήλωση των κατασκευαστών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μην συμπεριλάβουν το μαχητικό F-22 στις εναέριες επιδείξεις τους.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Ξεθωριάζει το όνειρο για αγορά κατοικίας

Βρετανία: Ξεθωριάζει το όνειρο για αγορά κατοικίας


Όνειρο απατηλό μοιάζει σήμερα στους νεαρούς Βρετανούς η αγορά κατοικίας, καθώς οι τιμές των ακινήτων υπερβαίνουν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες των σημερινών νέων.

Πρόσφατη έρευνα του Εγκεκριμένου Ινστιτούτου Στέγασης (CIH) με 2.000 συμμετέχοντες επιβεβαιώνει ότι μόνο το ένα τρίτο των νέων ηλικίας 18-24 ετών σκέφτεται πλέον να αγοράσει σπίτι.

Τους προηγούμενους 12 μήνες υπολογίζεται ότι 2,4 εκατ. Βρετανοί –οι περισσότεροι εκ των οποίων νέοι– άλλαξαν γνώμη όσον αφορά στην αγορά κατοικίας, κρίνοντας από τις απαντήσεις που έδιναν στο ερώτημα για τις ιδανικές συνθήκες ζωής πριν από την οικονομική ύφεση.

Η μεγαλύτερη μεταστροφή παρατηρήθηκε στις ηλικίες 25-34 ετών, καθώς από το 83% τώρα μόνο το 69% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι επιθυμούν να έχουν το δικό τους σπίτι.

Η Σιρά Γουέμπ, επικεφαλής του CIH, δήλωσε ότι «η δική μας γενιά μεγάλωσε με την αντίληψη ότι όλοι πρέπει να αποκτήσουν δικό τους σπίτι με κάθε τίμημα, εν μέρει επειδή δεν γνωρίζαμε εναλλακτικές. Δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος και στις νεώτερες γενιές».

ΝΑFTEMPORIKI

CPB - Εισαγωγή νέων μετοχών από την επανεπένδυση του μερίσματος

Στις 25 Ιουνίου 2009 αναμενεται η εισαγωγή των νέων μετοχών της CPB που προέκυψαν από την επανεπένδυση του μερίσματος.


http://www.capital.gr/related_files/entipo%20gia%20eisagwgi%20metoxwn.pdf

Εκτίναξη στις ακάλυπτες επιταγές το Μάιο

Εκτίναξη στις ακάλυπτες επιταγές το Μάιο


Με σπασμένα φρένα εξακολουθούν να «τρέχουν» οι ακάλυπτες επιταγές, εμφανίζοντας και τον Μάιο άνοδο 228,46%, καθώς σφραγίστηκαν επιταγές συνολικού ποσού 335,26 εκατ. ευρώ, από 102 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό τον Μάιο του 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τειρεσίας Α.Ε., το πρώτο 5μηνο του έτους έχουν σφραγιστεί συνολικά 132.357 σώματα επιταγών συνολικού ποσού 1,319 δισ. ευρώ, από 424,41 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Δηλαδή έχουν υπερ-τριπλασιαστεί τα ποσά. Μαζί δε με τις απλήρωτες συναλλαγματικές το ποσό ανεβαίνει στα 1,744 δισ. ευρώ.

Οι έμποροι, οι καταστηματάρχες και γενικά οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, καθώς δεν ξέρουν αν θα εισπράξουν, αλλά και αν θα έχουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αφού το εμπόριο τα τελευταία χρόνια κινείται αποκλειστικά και μόνο με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Εξάλλου, στα 18,14 εκατ. ευρώ έφτασαν και οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Μάιο, οι οποίες εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 30,32% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (στα 14,13 εκατ. ευρώ). Από την αρχή του χρόνου το ύψος των απλήρωτων συναλλαγματικών ανέρχεται στα 93,65 εκατ. ευρώ.

Ουδείς πια δέχεται να κάνει πρόβλεψη για το που θα κλείσει η χρονιά, αλλά και για το πότε θα μπει φρένο στη συνεχιζόμενη άνοδο. Τόσο οι τραπεζίτες όσο και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εκτιμούν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο τα ποσά των επιταγών που σφραγίστηκαν ήταν αυξημένα κατά 143,58% (στα 226,54 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008, τον Φεβρουάριο η άνοδος ήταν 229,26% (ύψος ακάλυπτων επιταγών 222,32 εκατ. ευρώ), τον Μάρτιο ανέβηκε στο 242,27% (ακάλυπτες συνολικού ποσού 263,78 εκατ. ευρώ), τον Απρίλιο τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκαν κατά 220,33% στα 271,46 εκατ. ευρώ.

Μόνο το Μάιο 34.000 άτομα προστέθηκαν στις «μαύρες λίστες» του Τειρεσία, που σημαίνει ότι στο εξής είναι αποκλεισμένοι από κάθε είδους τραπεζικό δανεισμό και η μόνη σωτηρία τους θα είναι οι τοκογλύφοι.

CAPITAL.GR

Ευρωζώνη: Πτώση ρεκόρ της απασχόλησης το α΄ τρίμηνο

Ευρωζώνη: Πτώση ρεκόρ της απασχόλησης το α΄ τρίμηνο


Ο αριθμός των απασχολημένων στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 1,2 εκατ. κατά τη διάρκεια του α΄ τρίμηνου του 2009, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 1991, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός των απασχολούμενων στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε κατά 0,8% στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο πτώσης στη ζώνη του ευρώ. Στο δ΄ τρίμηνο του 2008 ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 0,4%, ενώ στο γ΄ τρίμηνο κατά 0,2%.

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, η απασχόληση υποχωρεί σε ποσοστό 1,2%.

Στην ίδια περίοδο, ο αριθμός των απασχολούμενων στη EΕ μειώθηκε επίσης κατά 1,9 εκατ. άτομα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο, πτώση της τάξης του 0,8%.


CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Ξεκινά η μεταρρύθμιση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος

ΗΠΑ: Ξεκινά η μεταρρύθμιση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται την Τετάρτη να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για την ευρεία μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές που θα περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση των αρμοδιοτήτων της Federal Reserve, όπως αναφέρει δημοσίευμα της The Wall Street Journal στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Ομπάμα θα προτείνει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Fed προκειμένου να αναλάβει την εποπτεία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου. Η Fed θα έχει επίσης τη δυνατότητα να παραχωρεί στις κυβερνητικές υπηρεσίες εξουσία για την ανάληψη του ελέγχου σε ιδρύματα συστημικής σημασίας που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν προκειμένου να προχωρά στην ελεγχόμενη διάσπαση τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει επίσης να δημιουργήσει μια νέα ρυθμιστική αρχή για την εποπτεία των χρηματοοικονομικών προϊόντων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ζητήσει την πλήρη ενοποίηση των διαφορετικών ρυθμιστικών φορέων, όπως έχουν ζητήσει ορισμένοι γερουσιαστές.


Προβλέπονται επίσης νέες ρυθμίσεις για τα παράγωγα και τα πιο σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθώς και ενίσχυση των κριτηρίων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

CAPITAL.GR

Holcim: Εξαγορά των αυστραλιανών μονάδων της Cemex αντί 1,61 δισ. δολ

Holcim: Εξαγορά των αυστραλιανών μονάδων της Cemex αντί 1,61 δισ. δολ

Σε συμφωνία εξαγοράς των αυστραλιανών μονάδων της Cemex αντί του ποσού των 2,02 δισ. αυστραλιανών δολαρίων (1,61 δισ. δολάρια) κατέληξε η Holcim, η δεύτερη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία παγκοσμίως. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Η Holcim στοχεύει στην συγκέντρωση περίπου 2 δις. φράγκων (1,84 δις. δολάρια) μέσω της πώλησης έως και 55,4 εκατ. μετοχών μέσω προσφοράς δικαιωμάτων, ώστε να πληρώσει την εξαγορά.

Η εξαγορά θα προσθέσει στην ελβετική τσιμεντοβιομηχανία 249 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, 83 λατομεία αδρανών υλικών και 16 μονάδες σωλήνων και άλλων προϊόντων - συνολικά 348 εγκαταστάσεις στην ανατολική και νοτιοανατολική Αυστραλία. Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται και το μερίδιο 25% της Cemex στη Cement Australia.

REPORTER.GR

Τι θα ακολουθήσει το ράλι του πετρελαίου;

Τι θα ακολουθήσει το ράλι του πετρελαίου;


Οι περικοπές του ΟΠΕΚ και οι μαζικές αγορές από hedge funds και διαχειριστές κεφαλαίων οδήγησαν το τελευταίο ράλι στις τιμές του αργού. Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάκαμψη και η ανησυχία που προκαλεί το αδύναμο δολάριο ενδεχομένως να στείλουν τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Του Stanley Reed

Φαίνεται παράδοξο: Η ζήτηση για πετρέλαιο, που σχεδόν πάντα αυξάνεται, αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3% το 2009, κάτι που αποτελεί την χειρότερη μείωση σε διάστημα σχεδόν 30 ετών. Τα αποθέματα είναι τόσο μεγάλα που ένας ωκεανός πετρελαίου έχει συσσωρευτεί σε ολόκληρο τον κόσμο, σε τάνκερ και αποθηκευτικούς σταθμούς. Ωστόσο, από τα χαμηλά των 34 δολ. το βαρέλι που καταγράφηκαν στις 12 Φεβρουαρίου, η τιμή του αμερικανικού αργού έχει υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας τα 72 δολ. το βαρέλι. Γιατί οι τιμές οδηγούνται στα ύψη;

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ και traders επισημαίνουν ότι η ψυχολογία της αγοράς έχει αλλάξει δραματικά. Οι επενδυτές που εγκατέλειπαν το περασμένο φθινόπωρο την αγορά δεν αποθαρρύνονται πλέον από το ενδεχόμενο του υπερκορεσμού. Αντιθέτως, με την ακραία απαισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας να δίνει την θέση της στην επιφυλακτική αισιοδοξία, επιστρέφουν και πάλι στις αγορές οι ανησυχίες που πρωτοεμφανίστηκαν το περασμένο έτος για το ενδεχόμενο μελλοντικής έλλειψης στην προσφορά πετρελαίου.

"Hedge funds και διαχειριστές κεφαλαίων που το προηγούμενο διάστημα είχαν επιλέξει να κρατήσουν τα μετρητά τους, φαίνεται πλέον να πιστεύουν ότι έφτασε η ώρα για τοποθετήσεις στο πετρέλαιο", δηλώνει ο Göran Trapp, επικεφαλής της αγοράς πετρελαίου στη Morgan Stanley (MS) στο Λονδίνο. Συνολικά, περίπου 3,8 δισ. δολ. έχουν κατευθυνθεί σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυτό το έτος από 1,4 δισ. δολ. στο πρώτο εξάμηνο του 2008.

Ο ΟΠΕΚ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των τιμών. Ανήσυχος από την κατάρρευση των τιμών το περασμένο φθινόπωρο, ο Οργανισμός ανακοίνωσε περικοπές 4,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα και αυτή την φορά τα μέλη του κάνουν καλύτερη δουλειά για να συμμορφωθούν στις ποσοστώσεις. Ακόμη και τα πιο δύστροπα μέλη, όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν, έχουν συμμορφωθεί με την απόφαση για περιστολή της παραγωγής.

Παράλληλα, οι ηγέτες του ΟΠΕΚ, όπως ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali Naimi με αποτελεσματικό τρόπο επικοινώνησαν στην αγορά ότι ένα δίκαιο εύρος τιμών για το πετρέλαιο θα πρέπει να είναι στα 75 με 85 δολ. το βαρέλι. Όπως υποστηρίζουν, τα συγκεκριμένα επίπεδα δίνουν κίνητρα στη βιομηχανία για να συνεχίσει τις επενδύσεις σε νέα έργα, ενώ την ίδια στιγμή δεν απειλούν να εκτροχιάσουν την επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη. Οι τιμές αυτές "είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, κάτι σαν μαγνήτης για την αγορά", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Roger Diwan, της εταιρείας συμβούλων PFC Energy στην Ουάσινγκτον.

Οι ανησυχίες για την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, αλλά και για το ενδεχόμενο αναθέρμανσης του πληθωρισμού, είναι επίσης κινητήριες δυνάμεις. Εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο και νομίσματα όπως το ευρώ και η βρετανική λίρα, θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του αμερικανικού δολαρίου υπό το βάρος των διογκούμενων ελλειμμάτων. Ο David Woo, αναλυτής της Barclays Capital (BCS) στο Λονδίνο, πιστεύει ότι η επενδυτική κοινότητα έχει αρχίσει να διακρίνει το ενδεχόμενο επανάληψης της περυσινής τάσης, όταν οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και η υποχώρηση του δολαρίου άρχισαν να αλληλοτροφοδοτούνται, οδηγώντας και τα δύο στα άκρα.

Είναι πιθανό ένα νέο ξέσπασμα των τιμών του πετρελαίου; Ενδεχομένως να αποτελεί ένα σενάριο που γίνεται όμως ακόμα πιο πιθανό αν η οικονομική ανάκαμψη αποδειχθεί ισχυρή και οι ανησυχίες για το δολάριο και για την προσφορά πετρελαίου ενταθούν.

Ο αναλυτής Jeffrey Currie της Goldman Sachs (GS) αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την τιμή του πετρελαίου στα 85 δολ. το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους. Κατά την άποψή του, οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών είναι μόνο το πρώτο στάδιο σε ένα ισχυρό ράλι που θα δημιουργηθεί από τη νέα παγκόσμια ανάπτυξη. Η Amrita Sen της Barclays Capital πιστεύει ότι η οροφή για τις τιμές είναι κοντά στα 100 δολ. το βαρέλι. Σε αυτά τα επίπεδα, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα "θα σπεύσουν να αυξήσουν και πάλι την παραγωγή τους", επισημαίνει.

Ωστόσο οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν και πάλι αν χαθεί η αισιοδοξία στις αγορές. Και αρκετοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί παραπάνω από όσο δικαιολογείται. Ακόμα και ορισμένοι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ φαίνεται να πιστεύουν ότι τιμές κοντά στα 50 δολ. είναι πιο ρεαλιστικές στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον. Οι τρέχουσες τιμές βασίζονται "στις προσδοκίες", δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΠΕΚ στην τελευταία σύνοδο του Οργανισμού στη Βιέννη. Για την ώρα, ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές οδηγούν τα επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν νέες επενδύσεις για τα χρήματα τους.


CAPITAL.GR

Μ. Βρετανία: Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει το 2010, λέει η CBI

Μ. Βρετανία: Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει το 2010, λέει η CBI


Η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το 2010, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανώς να χρειαστεί να διευρύνει τη δημιουργία νέου χρήματος με σκοπό την ενίσχυση της ανάκαμψης, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα σημειώσει πτώση 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο και 0,1% στο τρίτο πριν σταθεροποιηθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του βρετανικού επιχειρηματικού lobby που ανακοινώθηκαν σήμερα.

"Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε πριν η οικονομία της Μ. Βρετανίας βρεθεί πραγματικά σε πορεία ανάκαμψης", δήλωσε ο Ian McCafferty, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της CBI. "Είναι πολύ πιθανό να είναι απαραίτητη η διεύρυνση των 150 δισ. λιρών για να διασφαλιστεί ότι η οικονομία δεν θα υποχωρήσει ξανά".

CAPITAL.GR

Γιατί η Wall δεν δίνει ακόμη σήματα πώλησης

Γιατί η Wall δεν δίνει ακόμη σήματα πώλησης



Tα... ρέστα τους φαίνεται πως παίζουν οι Αμερικανοί τραπεζίτες και το... σύστημα της Wall καταβάλλοντας ακόμα μία προσπάθεια να πείσουν τις αγορές χρήματος πως η κατάσταση βελτιώνεται.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και ο κ. Paul Krugman έσπευσε να ρίξει νερό στον μύλο των αισιόδοξων κάνοντας λόγο για σταδιακή έξοδο από την κρίση στα επόμενα ένα - δύο τρίμηνα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο νουνεχής νομπελίστας δεν έχει γίνει ενεργότερο μέρος του... συστήματος, γι’ αυτό εξακολουθούμε να δίνουμε βάση στα λεγόμενά του.

Εν πάση περιπτώσει, ο νέος κύκλος μόχλευσης φαίνεται να ξεκινά από το πρόγραμμα Troubled Asset Relief Program (TARP). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διευκόλυνε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αγοράσει ή να παράσχει εγγυήσεις ύψους άνω των 700 δισ. δολαρίων σε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των αμερικανικών τραπεζών και να τις βοηθήσει να βγουν από τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονταν.

Όμως το σύστημα υποστηρίζει πως τα δυσκολότερα πέρασαν ή ελέγχονται και κάποιοι από τους αποδέκτες του TARP δείχνουν να ανυπομονούν να ξεπληρώσουν το δάνειο που έλαβαν. Ήδη τα οκτώ πιστωτικά ιδρύματα που πέρασαν τις δοκιμές κόπωσης τον προηγούμενο μήνα πήραν το «πράσινο φως» από την αμερικανική κυβέρνηση για να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έλαβαν μέσω του TARP.



Σημειωτέον πως ο πήχης είχε χαμηλώσει σημαντικά μετά τη χαλάρωση του τρόπου αποτίμησης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, των ελέγχων από τη SEC και των χρονικών περιθωρίων που δόθηκαν προκειμένου να ανταποκριθούν οι τράπεζες (κυρίως η Citi και η Bank of America).

Την ίδια αντιμετώπιση επιφύλαξε η αμερικανική κυβέρνηση και για τη Morgan Stanley (ακόμα μία προνομιακή συμπεριφορά απέναντι στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα), αφού το αντίστοιχο αίτημα για την αποπληρωμή των κεφαλαίων του TARP, παρότι δεν είχε περάσει το τεστ κόπωσης, έγινε αποδεκτό!

Για να συμμορφωθεί όμως με τις διαπιστώσεις των τεστ η συγκεκριμένη τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,2 δισ. δολάρια, στην οποία συμμετείχε το κινεζικό κρατικό κεφάλαιο China Investment Corp. και η ιαπωνική τράπεζα Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG).

---Γιατί βιάζονται οι τράπεζες

Κάνοντας μια αναδρομή στη στάση των πιστωτικών ιδρυμάτων την περίοδο που λάμβαναν τα κεφάλαια του TARP, θα θυμηθούμε πως αρχικά εμφανίστηκαν περισσότερο από ευπρόσδεκτα.

Ήταν μια απρόσμενη (;) πηγή εσόδων που εξυπηρετούσε την αποπληρωμή χρεών, την υλοποίηση εξαγορών ή επενδύσεων και πολύ λιγότερο (παρά τις επιδιώξεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ) την αύξηση του δανεισμού από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Στη διάρκεια της κρίσης, όμως, φαίνεται πως η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Θα μεταφέρουμε τη δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου της Bank of New York Mellon, κ. Robert Kelly, σε συνέδριο της UBS, για να κατανοήσουμε μία άλλη πτυχή ενός τόσο σύνθετου προβλήματος.

Ο κ. Robert Kelly, λοιπόν, είχε πει πως... δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις η χρηματοδότηση από το TΑRP. Όταν ταξίδευε στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, είχε -όπως υποστήριζε- ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η διαφορά θα γινόταν αν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα κρατικά κεφάλαια...

Όπως υπαινίσσεται και ο κ. Robert Kelly, ο δανεισμός κρατικών κεφαλαίων για να παραμείνει μια τράπεζα στην αγορά θεωρείται πλέον στίγμα. Άλλωστε, ας θυμηθούμε τις κεφαλαιακές ενέσεις της China I.G. και της Mitsubishi UFG προς τη Morgan Stanley για να συμπληρώσουμε την εικόνα.

Όμως, ακόμη ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι τράπεζες αδημονούν να αποπληρώσουν τα δάνεια από το TARP είναι το γεγονός ότι οι αποδέκτες του προγράμματος υποχρεούνται να διατηρούν περιορισμένους τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών τους στις 500.000 δολάρια (μάλιστα, στις 500.000 δολάρια!), ενώ τα στελέχη αυτά είναι συνηθισμένα σε πολύ μεγαλύτερες αμοιβές.

---Η αντίθετη άποψη

Ο σοβαρότερος ενδοιασμός των συντηρητικών στελεχών της Γερουσίας (κατά την εκτίμησή μας, των πιο σκεπτόμενων) είναι ότι οι δοκιμές κόπωσης βασίστηκαν στο σενάριο που αναφερόταν σε μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομίας των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια, με μέσο ποσοστό ανεργίας της τάξης του 10,3% το 2010 και με ρυθμό ανάπτυξης 0,5%.

Επίσης, στις δοκιμές θεωρήθηκε δεδομένο πως το πρόγραμμα της Fed για τη συνεχή αγορά αμερικανικών ομολόγων θα επιτύχει να κρατήσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, κανένα τεστ κόπωσης δεν έχει λάβει υπόψη του ένα σενάριο αποτυχίας του προγράμματος αυτού, που οδηγεί με μαθηματικό τρόπο στην κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας!

Επιπλέον, το ότι τα πιστωτικά ιδρύματα αναζητούν κεφάλαια για να αποπληρώσουν τα κρατικά δάνεια, παρά για να κατοχυρώσουν τη λειτουργία τους σε ενδεχόμενη οικονομική επιδείνωση, είναι από μόνο του αρνητικό γεγονός για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

---Τίποτα δεν είναι τυχαίο...

Τελικά, στον μαγικό κόσμο των διεθνών χρηματιστηρίων τίποτα δεν είναι τυχαίο και, όπως συνεχίζουμε να επιμένουμε, το... σύστημα είχε κάθε εύλογο συμφέρον να στηρίξει την προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών και της αγοράς χρήματος.

Αυτό άρχισε να αποτυπώνεται (και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο) και στο ταμπλό της Wall. Πραγματικά, εντυπωσιακή η συμπεριφορά των μεταφορών της Wall Street, καθώς παραμένει πάνω από το χάσμα της 1ης/6 για επτά συνεδριάσεις χωρίς (τουλάχιστον ακόμη) να μπορεί να απομακρυνθεί από αυτό!

Με τον τρόπο αυτό ο δείκτης προσπαθεί να συνεχίσει την τελευταία του ώθηση και για την ακρίβεια να καταγράψει νέα τοπικά υψηλά. Γι’ αυτό θα σημειώσουμε πως το ράλι (που ξεκίνησε από τα χαμηλά του Μαρτίου) τερματίζεται μόνο με την αξιόπιστη καθοδική διάσπαση του χάσματος της 1ης Ιουνίου.

Επιπλέον, στο διάστημα Απριλίου - Μαΐου ο δείκτης έχει δημιουργήσει σχηματισμό αναστροφής τύπου «κεφαλή και ώμοι», τον οποίο δεν έχει διασπάσει καθοδικά.

Κατά την εκτίμησή μας (και θα εμμείνουμε σε αυτήν), καταγραφή νέων υψηλών (πάνω από τις 9.000 - 9.200 μονάδες) σημαίνει ότι η τελευταία του ώθηση θα έχει αξιόλογο εύρος και θα είναι ανάλογη του τελευταίου βραχυχρόνιου σεναρίου που ισχύει για τον δείκτη DJIA.

EURO2DAY.GR

Κίνα: Πτώση 17,8% των άμεσων ξένων επενδύσεων

Κίνα: Πτώση 17,8% των άμεσων ξένων επενδύσεων



Πτώση, για όγδοο διαδοχικό μήνα, σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα τον Μάιο, καθώς οι επιχειρήσεις φρόντισαν να μειώσουν τις δαπάνες τους λόγω της κρίσης.

Οι επενδύσεις υποχώρησα, σε ετήσια βάση, κατά 17,8% στα 6,38 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Εμπορίου της Κίνας, ενώ είχαν υποχωρήσει κατά 22,5% τον Απρίλιο.

Για το α’ πεντάμηνο του έτους οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν υποχωρήσει 20,4%.

EURO2DAY.GR

Wall Street: Στενεύουν τα περιθώρια ανόδου;

Wall Street: Στενεύουν τα περιθώρια ανόδου;


Ακόμα και μετά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών ότι η χρηματιστηριακή αγορά έτρεξε πολύ μακριά και πολύ γρήγορα, οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν να καταγράφουν νέα υψηλά για το έτος. Θα μπορέσουν όμως οι μετοχές να συνεχίσουν το εντυπωσιακό ράλι το τελευταίων μηνών;

Του Ben Steverman

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν και νέα υψηλά έτους την περασμένη εβδομάδα εκπλήσσοντας τους σκεπτικιστές οι οποίοι επέμεναν ότι το εκρηκτικό ράλι της αγοράς από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου θα αναστραφεί.

Ο Standard & Poor΄s 500 στις 946,21 μονάδες σημειώνει ράλι σχεδόν 40% από τα χαμηλά δέκα ετών που κατέγραψε στις 9 Μαρτίου, ενώ για το 2009 καταγράφει άνοδο της τάξης του 4,6%. Ωστόσο, αυτό ελάχιστα μετριάζει τις ραγδαίες απώλειες του S&P 500 σε ποσοστό 38% το 2008, όταν ξεκίνησε το έτος στις 1.468 μονάδες. "Η αγορά έχει την τάση να μας εκπλήσσει. Το έχει αποδείξει αυτό", αναφέρει ο Michael Church, πρόεδρος της Addison Capital Management.

Για τους σκεπτικιστές, το τελευταίο ράλι αποτελεί πρόκληση: Μετά το δύσκολο 2008 οι διαχειριστές επενδύσεων δεν θέλουν να μείνουν πίσω, επισημαίνει ο Church. "Οι επενδυτές σκέφτονται ΄πρέπει να κάνω κάτι΄", σημειώνει.

Μικτά τα οικονομικά στοιχεία

Αλλά τι πρέπει να κάνουν; Η οικονομία παραμένει ασταθής. Ακόμα και οι αισιόδοξοι που ελπίζουν για επανεμφάνιση των ρυθμών ανάπτυξης αργότερα μέσα στο έτος, προειδοποιούν για τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν. "Είναι πιο δύσκολο να μείνεις αισιόδοξος απ΄ ό,τι απαισιόδοξος", υπογραμμίζει ο Rob Lutts, ιδρυτής της Cabot Money Management. Ωστόσο, προσθέτει, "παραμένω αισιόδοξος – και νευρικός".

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αντανακλούν τη μικτή εικόνα που εισπράττουν οι επενδυτές. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,5% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τερματίζοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στην άνοδο των τιμών των καυσίμων.

Η Lombard Street Research αναφέρει ότι η μέση τιμή της βενζίνης σημείωσε άνοδο 23% από τις 27 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου, από τα 2,05 δολ. στα 2,52 δολ. ανά γαλόνι. "Ένα μεγάλο μέρος των δαπανών των νοικοκυριών έχει σε αυτό το πλαίσιο κατευθυνθεί στις πληρωμές των καυσίμων", σημειώνει ο Gabriel Stein της Lombard.

Άλλα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση στις απώλειες θέσεων εργασίας. Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 601.000 την περασμένη εβδομάδα, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Ιανουαρίου. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκε στις 621.750, που αποτελεί τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, περισσότεροι Αμερικανοί συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα από ποτέ, φτάνοντας στο ρεκόρ των 6,8 εκατ. στα τέλη του Μαΐου. Οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ ενδεχομένως να επιβράδυναν τον περασμένο μήνα, έχοντας ωστόσο πρώτα καταγράψει αριθμό-ρεκόρ φτάνοντας τις 342.000 τον Απρίλιο. Οι κατασχέσεις υποχώρησαν 6% τον Μάιο, σύμφωνα με τη RealtyTrac και παραμένουν ενισχυμένες σε ποσοστό 18% έναντι των επιπέδων του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η εικόνα παραμένει μικτή. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Lutt "η αγορά δεν κινείται με βάση τα σημερινά στοιχεία. Η αγορά βλέπει 12 μήνες μπροστά".

Βελτιώνονται οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές

Παράλληλα, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, η ορμή της αγοράς ενδεχομένως να μην αντανακλά μόνο την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και να την ενθαρρύνει.

Οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν άνοδο – προκαλώντας ανησυχία σε ορισμένους πως η αύξηση των επιτοκίων θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη – ωστόσο συνολικά, οι πιστωτικές αγορές δείχνουν σημάδια επιστροφής σε πιο υγιή επίπεδα. "Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα θετικό και αυτοτροφοδοτούμενο σημάδι", υπογραμμίζει ο Jerry Webman, επικεφαλής οικονομολόγος της OppenheimerFunds. Αν οι επιχειρήσεις βρεθούν σε θέση να εξασφαλίζουν και πάλι πίστωση, θα μπορέσουν και πάλι να αναπτυχθούν ή τουλάχιστον να επιβιώσουν την ύφεση. Αν οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να επενδύσουν τα χρήματα τους σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, αυτό δείχνει ότι είναι πλέον λιγότεροι επιφυλακτικοί σε σχέση με τα βάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αν και τα επιτόκια σημειώνουν άνοδο, έχουν πλέον μετακινηθεί σε "πιο φυσιολογικά επίπεδα", σημειώνει ο Lutt. "Αυτό αποτελεί πραγματική ένδειξη ότι βελτιώνεται η οικονομία".

Στο μεταξύ, η άνοδος των τιμών στο πετρέλαιο και σε άλλα εμπορεύματα έχει ανησυχήσει τους αναλυτές. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα σημάδι δύναμης. "Όσο οι τιμές στην ενέργεια δεν ξεφεύγουν εκτός ελέγχου, αυτό θα αποτελεί ένα θετικό σημάδι", σημειώνει ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Avalon Partners. "Είναι ένα σημάδι ότι η ζήτηση πιθανώς να σημειώνει άνοδο και η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να βγαίνει από την ύφεση", συμπληρώνει.

Ο Michael Church της Addison σημειώνει ωστόσο πως αμφιβάλει αν η οικονομία "έχει ξεφύγει πλήρως τον κίνδυνο". Αναγνωρίζει πάντως ότι μια "ζωηρή" αγορά θα βελτιώσει την ψυχολογία. "Η αγορά στην κατάσταση που βρίσκεται μπορεί να οδηγήσει την οικονομία", επισημαίνει. "Έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία".

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Δυστυχώς, εκτός από την βελτιωμένη ψυχολογία, η οικονομία έχει λίγες ελπίδες να περάσει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης αργότερα μέσα στο έτος. Η στεγαστική αγορά είναι πολύ πιθανό να παραμείνει απογοητευτική, προειδοποιεί ο Church.

Δεν θα πρέπει παράλληλα να περιμένουμε την επιστροφή των κτυπημένων από την ύφεση καταναλωτών στα εμπορικά κέντρα για λίγο καιρό ακόμα. "Για όσο διάστημα η ανεργία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι καταναλωτικές δαπάνες θα παραμένουν λιτές", αναφέρει ο Cardillo.

Για διάστημα τριών μηνών, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Ωστόσο, για το επόμενο διάστημα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε τέτοια συνέπεια, ούτε από την αγορά, αλλά ούτε από την οικονομία.

Ορισμένοι νέοι παράγοντες, όπως η απειλή των υψηλότερων επιτοκίων ή οι τιμές των εμπορευμάτων, περιορίζουν τα περιθώρια περαιτέρω ανάκαμψης της οικονομίας, σημειώνει ο Webman. "Μοιάζει λίγο με την κίνηση στη Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες", προσθέτει. "Επιταχύνεις ή επιβραδύνεις ανάλογα με την κίνηση, αλλά στο τέλος θα φτάσεις στον προορισμό σου".

Το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές πλέον, είναι πόσους μήνες ή χρόνια θα διαρκέσει το ταξίδι για την ανάκαμψη.


CAPITAL.GR

Six Flags: Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11

Six Flags: Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11

Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα υπέβαλε η Six Flags Inc. η οποία διαχειρίζεται 20 θεματικά πάρκα.

Στην αίτηση της η εταιρεία αναφέρει περιουσιακά στοιχεία ύψους 3 δισ. δολ. και συνολικές υποχρεώσεις ύψους 2,4 δισ. δολ. έως τις 31 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο της αίτησης άλλες 36 θυγατρικές ζητούν προστασία από τους πιστωτές τους, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι μετοχές της Six Flags έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 86% τους τελευταίους 12 μήνες.

CAPITAL.GR
Share |