Monday, June 15, 2009

Wall Street: Στενεύουν τα περιθώρια ανόδου;

Wall Street: Στενεύουν τα περιθώρια ανόδου;


Ακόμα και μετά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών ότι η χρηματιστηριακή αγορά έτρεξε πολύ μακριά και πολύ γρήγορα, οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν να καταγράφουν νέα υψηλά για το έτος. Θα μπορέσουν όμως οι μετοχές να συνεχίσουν το εντυπωσιακό ράλι το τελευταίων μηνών;

Του Ben Steverman

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν και νέα υψηλά έτους την περασμένη εβδομάδα εκπλήσσοντας τους σκεπτικιστές οι οποίοι επέμεναν ότι το εκρηκτικό ράλι της αγοράς από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου θα αναστραφεί.

Ο Standard & Poor΄s 500 στις 946,21 μονάδες σημειώνει ράλι σχεδόν 40% από τα χαμηλά δέκα ετών που κατέγραψε στις 9 Μαρτίου, ενώ για το 2009 καταγράφει άνοδο της τάξης του 4,6%. Ωστόσο, αυτό ελάχιστα μετριάζει τις ραγδαίες απώλειες του S&P 500 σε ποσοστό 38% το 2008, όταν ξεκίνησε το έτος στις 1.468 μονάδες. "Η αγορά έχει την τάση να μας εκπλήσσει. Το έχει αποδείξει αυτό", αναφέρει ο Michael Church, πρόεδρος της Addison Capital Management.

Για τους σκεπτικιστές, το τελευταίο ράλι αποτελεί πρόκληση: Μετά το δύσκολο 2008 οι διαχειριστές επενδύσεων δεν θέλουν να μείνουν πίσω, επισημαίνει ο Church. "Οι επενδυτές σκέφτονται ΄πρέπει να κάνω κάτι΄", σημειώνει.

Μικτά τα οικονομικά στοιχεία

Αλλά τι πρέπει να κάνουν; Η οικονομία παραμένει ασταθής. Ακόμα και οι αισιόδοξοι που ελπίζουν για επανεμφάνιση των ρυθμών ανάπτυξης αργότερα μέσα στο έτος, προειδοποιούν για τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν. "Είναι πιο δύσκολο να μείνεις αισιόδοξος απ΄ ό,τι απαισιόδοξος", υπογραμμίζει ο Rob Lutts, ιδρυτής της Cabot Money Management. Ωστόσο, προσθέτει, "παραμένω αισιόδοξος – και νευρικός".

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αντανακλούν τη μικτή εικόνα που εισπράττουν οι επενδυτές. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,5% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τερματίζοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στην άνοδο των τιμών των καυσίμων.

Η Lombard Street Research αναφέρει ότι η μέση τιμή της βενζίνης σημείωσε άνοδο 23% από τις 27 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου, από τα 2,05 δολ. στα 2,52 δολ. ανά γαλόνι. "Ένα μεγάλο μέρος των δαπανών των νοικοκυριών έχει σε αυτό το πλαίσιο κατευθυνθεί στις πληρωμές των καυσίμων", σημειώνει ο Gabriel Stein της Lombard.

Άλλα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση στις απώλειες θέσεων εργασίας. Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 601.000 την περασμένη εβδομάδα, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Ιανουαρίου. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκε στις 621.750, που αποτελεί τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, περισσότεροι Αμερικανοί συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα από ποτέ, φτάνοντας στο ρεκόρ των 6,8 εκατ. στα τέλη του Μαΐου. Οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ ενδεχομένως να επιβράδυναν τον περασμένο μήνα, έχοντας ωστόσο πρώτα καταγράψει αριθμό-ρεκόρ φτάνοντας τις 342.000 τον Απρίλιο. Οι κατασχέσεις υποχώρησαν 6% τον Μάιο, σύμφωνα με τη RealtyTrac και παραμένουν ενισχυμένες σε ποσοστό 18% έναντι των επιπέδων του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η εικόνα παραμένει μικτή. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Lutt "η αγορά δεν κινείται με βάση τα σημερινά στοιχεία. Η αγορά βλέπει 12 μήνες μπροστά".

Βελτιώνονται οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές

Παράλληλα, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, η ορμή της αγοράς ενδεχομένως να μην αντανακλά μόνο την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και να την ενθαρρύνει.

Οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν άνοδο – προκαλώντας ανησυχία σε ορισμένους πως η αύξηση των επιτοκίων θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη – ωστόσο συνολικά, οι πιστωτικές αγορές δείχνουν σημάδια επιστροφής σε πιο υγιή επίπεδα. "Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα θετικό και αυτοτροφοδοτούμενο σημάδι", υπογραμμίζει ο Jerry Webman, επικεφαλής οικονομολόγος της OppenheimerFunds. Αν οι επιχειρήσεις βρεθούν σε θέση να εξασφαλίζουν και πάλι πίστωση, θα μπορέσουν και πάλι να αναπτυχθούν ή τουλάχιστον να επιβιώσουν την ύφεση. Αν οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να επενδύσουν τα χρήματα τους σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, αυτό δείχνει ότι είναι πλέον λιγότεροι επιφυλακτικοί σε σχέση με τα βάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αν και τα επιτόκια σημειώνουν άνοδο, έχουν πλέον μετακινηθεί σε "πιο φυσιολογικά επίπεδα", σημειώνει ο Lutt. "Αυτό αποτελεί πραγματική ένδειξη ότι βελτιώνεται η οικονομία".

Στο μεταξύ, η άνοδος των τιμών στο πετρέλαιο και σε άλλα εμπορεύματα έχει ανησυχήσει τους αναλυτές. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα σημάδι δύναμης. "Όσο οι τιμές στην ενέργεια δεν ξεφεύγουν εκτός ελέγχου, αυτό θα αποτελεί ένα θετικό σημάδι", σημειώνει ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Avalon Partners. "Είναι ένα σημάδι ότι η ζήτηση πιθανώς να σημειώνει άνοδο και η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να βγαίνει από την ύφεση", συμπληρώνει.

Ο Michael Church της Addison σημειώνει ωστόσο πως αμφιβάλει αν η οικονομία "έχει ξεφύγει πλήρως τον κίνδυνο". Αναγνωρίζει πάντως ότι μια "ζωηρή" αγορά θα βελτιώσει την ψυχολογία. "Η αγορά στην κατάσταση που βρίσκεται μπορεί να οδηγήσει την οικονομία", επισημαίνει. "Έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία".

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Δυστυχώς, εκτός από την βελτιωμένη ψυχολογία, η οικονομία έχει λίγες ελπίδες να περάσει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης αργότερα μέσα στο έτος. Η στεγαστική αγορά είναι πολύ πιθανό να παραμείνει απογοητευτική, προειδοποιεί ο Church.

Δεν θα πρέπει παράλληλα να περιμένουμε την επιστροφή των κτυπημένων από την ύφεση καταναλωτών στα εμπορικά κέντρα για λίγο καιρό ακόμα. "Για όσο διάστημα η ανεργία θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι καταναλωτικές δαπάνες θα παραμένουν λιτές", αναφέρει ο Cardillo.

Για διάστημα τριών μηνών, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Ωστόσο, για το επόμενο διάστημα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε τέτοια συνέπεια, ούτε από την αγορά, αλλά ούτε από την οικονομία.

Ορισμένοι νέοι παράγοντες, όπως η απειλή των υψηλότερων επιτοκίων ή οι τιμές των εμπορευμάτων, περιορίζουν τα περιθώρια περαιτέρω ανάκαμψης της οικονομίας, σημειώνει ο Webman. "Μοιάζει λίγο με την κίνηση στη Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες", προσθέτει. "Επιταχύνεις ή επιβραδύνεις ανάλογα με την κίνηση, αλλά στο τέλος θα φτάσεις στον προορισμό σου".

Το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές πλέον, είναι πόσους μήνες ή χρόνια θα διαρκέσει το ταξίδι για την ανάκαμψη.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |