Monday, June 15, 2009

Στο κατώφλι ύφεσης

Στο κατώφλι ύφεσης

Την περαιτέρω επιδείνωση του ρυθμού ανάπτυξης και την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος έδειξε η ακτινογραφία της οικονομίας που επιχείρησε σήμερα η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή. «Τα επόμενα τρίμηνα θα είναι δύσκολα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας αναγνωρίζοντας ότι «όντως υπάρχουν καθαρές ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα».

Αποφεύγοντας όταν κλήθηκε να προβεί σε προβλέψεις για το ποσοστό του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, περιορίστηκε να επαναλάβει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα είναι ψηλότερος από την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπολογίζουν το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας στο 0,3 – 0,4%.

Σε ομιλία που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ανέφερε ότι στις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας που δημοσιεύονται στο οικονομικό δελτίου Ιουνίου 2009, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ για την Κύπρο προβλέπεται να περιοριστεί στο 0,4% κατά το 2009 και στο 0,7% κατά το 2010 σε σύγκριση με πρόβλεψη 2% για το 2009 και 2,5% για το 2010, που αναμενόταν προηγουμένως.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε την ταχεία επιδείνωση των δημοσιονομικών, που παρουσιάζουν έλλειμμα ίσο με το 1,3% το πρώτο τετράμηνο του 2009 σε σύγκριση με 0,9% που ανέμενε το ΥΠΟΙΚ για ολόκληρο το έτος.

Η μείωση στα δημόσια έσοδα που φθάνει το 8,4% αντικατοπτρίζεται σε όλες τις κατηγορίες εσόδων ενώ οι δαπάνες καταγράφουν αύξηση 6,8% σε σχέση με ετήσια πρόβλεψη 5%. Για ολόκληρο το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα, ανέφερε ο υπουργός, θα φθάσει το 2%-2,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το διοικητή, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης αντικατοπτρίζει τις διεθνείς εξελίξεις και συνάδει με πρόσφατες προβλέψεις άλλων διεθνών οργανισμών. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προβλέψεις της για την Κύπρο, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας θα κυμανθεί γύρω στο 0,3% για το 2009 και στο 0,7% για το 2010.

Όπως τόνισε ο διοικητής, στις νέες προβλέψεις λήφθηκε υπόψη το ιδιαίτερα αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον και το γεγονός ότι τα τελευταία τουλάχιστον 10-15 χρόνια το κυπριακό ΑΕΠ επιδεικνύει ένα μεγάλο βαθμό συσχετισμού με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ ή/και της ΕΕ, που τώρα πλήττονται καίρια από την κρίση. «Οι ρυθμοί αύξησης στην Κύπρο ήταν, βέβαια, και είναι όντως σχετικά ψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών της ζώνης του ευρώ. Ενδεικτικά, όμως, τουλάχιστον από τον καιρό της δημιουργίας της ζώνης του ευρώ, η ανάπτυξη στην Κύπρο ήταν μεταξύ 1 και 2,5 ποσοστιαίων μονάδων ψηλότερη από εκείνη στη ζώνη του ευρώ. Με βάση αυτό το δεδομένο, η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 0,4% για το 2009 θα πρέπει να θεωρείται πολύ θετική. Ένας λόγος για το σχετικά μικρότερο βαθμό επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας από την κρίση είναι το γεγονός ότι η ύφεση στην ΕΕ επηρέασε περισσότερο τους τομείς της βαριάς βιομηχανίας και μεταποίησης, οι οποίοι, όμως, δεν επηρεάζουν σημαντικά την κυπριακή οικονομία. Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας δεν επηρεάστηκε άμεσα από την κρίση, αντικατοπτρίζοντας εν μέρει το αυστηρό εποπτικό μας πλαίσιο», τόνισε.

Στην ομιλία, ο κ. Ορφανίδης δεν παρέλειψε να σημειώσει τις επιδράσεις που θα έχει η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών στα δημοσιονομικά. «Η προβλεπόμενη σημαντική επιβράδυνση του ΑΕΠ ήδη επιδρά αρνητικά στα δημοσιονομικά έσοδα», είπε. «Επομένως, τα διάφορα δημοσιονομικά μέτρα προς αντιμετώπιση της προαναφερθείσας σημαντικής επιβράδυνσης του ΑΕΠ στην Κύπρο, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται, ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν μεγάλα ελλείμματα, τα οποία θα είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν στο μέλλον».

Από δικής του πλευράς, ο κ. Σταυράκης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη λήξη της συνεδρίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για συγκράτηση των δημόσιων οικονομικών.

«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αύξηση του βαθμού υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού και της αύξησης των επενδύσεων μέσω της προσπάθειας που γίνεται για αποφυγή της διπλής φορολογίας». Όσον αφορά στο θέμα της επένδυσης ύψους €500 εκ. περίπου από το Κατάρ, ο κ. Σταυράκης είπε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το νεότερο επί του θέματος.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Νίκος Νικολαίδης, από την πλευρά του ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει αυξηθεί κατά 20% ο βαθμός υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού. «Τα έργα εκτελούνται και ενωρίτερα και με γρηγορότερους ρυθμούς», είπε, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι η αύξηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού στο 80-85% από το 70% τα προηγούμενα χρόνια».

Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, από τη δική της πλευρά απέρριψε πληροφορίες που θέλουν τη ξενοδοχειακή βιομηχανία να προχωρεί σε απολύσεις εργαζομένων. «Στο πλαίσιο της εκστρατείας για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και επιθεώρησης εάν τηρούνται οι όροι εργασίας, θέσαμε στο μικροσκόπιο και τη ξενοδοχειακή βιομηχανία», είπε.

Ήδη έχουν εντοπιστεί παρανομούντες τους οποίους δόθηκαν οδηγίες συμμόρφωσης, σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, θα προχωρήσουμε σε ποινική διαδικασία. Παράλληλα τόνισε ότι οι εργοδότες δεν θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της κρίσης εις βάρος των κυπρίων εργαζομένων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |