Monday, June 15, 2009

ΕΚΤ: Περεταίρω διαγραφές 283 δισ. δολάρια στις τράπεζες της ευρωζώνης

ΕΚΤ: Περεταίρω διαγραφές 283 δισ. δολάρια στις τράπεζες της ευρωζώνης

Επιπλέον 283 δισ. δολάρια ζημιές «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, για τις εμπορικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ, αφού εκτιμάται ότι οι διαγραφές προβληματικών δανείων θα αυξηθούν. Σύμφωνα με το δελτίο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα του Ιουνίου της ΕΚΤ, είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί το ύψος των προβληματικών δανείων που έχουν παραμείνει στις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών, ωστόσο για την περίοδο 2007-2010 το ποσό μπορεί να φτάσει συνολικά τα 649 δισ. δολάρια. Μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί ζημιές 365 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank έχει καταγράψει 14,9 δισ. δολάρια διαγραφές και ζημιές από τότε που ξέσπασε η κρίση των subprime δανείων στα μέσα του 2007. Παγκοσμίως, οι ζημιές και οι διαγραφές που σχετίζονται με τα εν λόγω δάνεια εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 4,1 τρισ. Δολάρια μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, οι τράπεζες πρέπει να στηριχθούν από τις κυβερνήσεις για να μπορέσουν να αποδεσμευθούν από τα δάνεια που πλήττουν τις λογιστικές τους καταστάσεις, και να μπορέσουν να δημιουργήσουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

REPORTER.GR

No comments:

Share |