Tuesday, June 16, 2009

Έλεγχος λογιστών από το κράτος
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16/06/2009 06:43:40


Σε δημόσια εποπτεία αντί σε αυτορρύθμιση θα υπόκεινται πλέον τα ελεγκτικά γραφεία μετά τη ψήφιση από τη βουλή του νόμου που «προνοεί για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών από νόμιμους ελεγκτές και νόμιμα ελεγκτικά γραφεία». Η ψήφιση του νόμου έγινε στις 30 Απριλίου 2009 και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας αλλά ακόμη να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο νέος νόμος καλύπτει όλους τους υποχρεωτικούς λογιστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Θεσπίζει βασικές αρχές που αφορούν τον έλεγχο της ποιότητας, την ανεξαρτησία των ελεγκτών, κώδικα δεοντολογίας, ελεγκτικά πρότυπα, πειθαρχικές κυρώσεις και διορισμό και απόλυση ορκωτών ελεγκτών, ενώ εισάγει τη δημόσια εποπτεία.

Με το νόμο εξαιρείται o έλεγχος των λογαριασμών όταν αυτός διενεργείται από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Την εποπτεία θα ασκεί η Επιτροπή Δημόσιας Εποπτείας την οποία θα διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο της και τέσσερα μέλη, οι οποίοι είναι κατά πλειοψηφία μη επαγγελματίες, εγνωσμένου κύρους και ήθους και γνωρίζουν καλά τα θέματα που σχετίζονται με τον υποχρεωτικό έλεγχο. Η θητεία της Επιτροπής θα είναι πενταετής και δύναται να ανανεωθεί μόνο μια φορά.

Η Επιτροπή θα χρηματοδοτείται επαρκώς με χορηγία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με βάση τη σχετική νομοθεσία, η Επιτροπή θα έχει την τελική ευθύνη για την εποπτεία της έγκρισης και εγγραφής στο μητρώο των νόμιμων ελεγκτών και των νόμιμων ελεγκτικών γραφείων, της υιοθέτησης προτύπων επαγγελματικής δεοντολογίας και εσωτερικού ελέγχου ποιότητας των νόμιμων ελεγκτικών γραφείων καθώς και ελεγκτικών προτύπων και της συνεχούς εκπαίδευσης, της διασφάλισης της ποιότητας και των συστημάτων διερεύνησης και κυρώσεων.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Θεόδωρος Φιλίππου, η κοινοτική οδηγία ψηφίστηκε το 2006 και αντικαθιστούσε προηγούμενη του 1984 και όλα τα κράτη μέλη έπρεπε να την εφαρμόσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2008. Η Κύπρος ψήφισε την οδηγία στις 30 Απριλίου 2009 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Δημοκρατίας, αλλά μέχρι να εφαρμοστεί, σημείωσε, θα πρέπει να διοριστεί η Επιτροπή Δημόσιας Εποπτείας από το Υπουργικό Συμβούλιο και να ψηφιστούν κανονισμοί που θα ρυθμίζουν τη σχέση της Επιτροπής με το Εγκεκριμένο Σώμα Λογιστών. «Την τελική ευθύνη της εποπτείας θα έχει η Επιτροπή αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και θα είμαστε υπόλογοι στην Επιτροπή», ανέφερε ο κ. Φιλίππου.

«Εμείς υποστηρίζουμε τις αλλαγές θεωρώντας ότι ενδυναμώνουν το επάγγελμά μας και τη διαφάνεια και θα βοηθήσουμε την Επιτροπή στο έργο της», τόνισε. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι με το προηγούμενο σύστημα απορρύθμισης υπήρξαν διαγραφές μελών, επιπλήξεις, πρόστιμα αλλά για πειθαρχικά αδικήματα εξετάστηκαν μόνο περίπου δέκα υποθέσεις.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |