Tuesday, July 10, 2012

Αποχωρεί από την Τράπεζα Κύπρου ο Ανδρέας Ηλιάδης

Αποχωρεί από την Τράπεζα Κύπρου ο Ανδρέας Ηλιάδης

 Την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τη θέση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε ο Ανδρέας Ηλιάδης. Σε επιστολή προς τον προεδρεύοντα του δ.σ. Αντρέα Αρτέμη, ο κ. Ηλιάδης αναφέρει ότι «μετά από 33 χρόνια που υπηρετώ πιστά την Τρ. Κύπρου, ήλθε η στιγμή σήμερα, να σας γνωστοποιήσω την οριστική μου απόφαση να αποχωρήσω από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου και από τη θέση μου ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου». «Στην πολύχρονη πορεία μου οι θέσεις που μου εμπιστευτήκατε δεν υπήρξαν ποτέ για μένα ευκαιρία για προνόμια και προβολή, αλλά μεγάλη ευθύνη που υπηρέτησα με σκληρή δουλειά, επαγγελματισμό και αξιοπρέπεια και μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη της τράπεζας και το καλό του τόπου», αναφέρει στην επιστολή ο κ. Ηλιάδης.

 «Οι προκλήσεις που βιώνουμε σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτούν τη συστράτευση όλων μέσα και έξω από την τράπεζα για να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε», σημειώνει και προσθέτει: «Επειδή όσα συμβαίνουν γύρω μας αποδεικνύουν ότι η συστράτευση αυτή δεν υπάρχει, μετά από σοβαρό προβληματισμό, έλαβα την πιο πάνω απόφαση κρίνοντας ότι με τις συνθήκες αυτές δεν μου επιτρέπεται πλέον να εκτελέσω όπως αρμόζει τα καθήκοντά μου». «Σε μια παγκοσμιοποιημένη ασταθή οικονομία όπου τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, δεν θα ελάμβανα μια τέτοια απόφαση εάν δεν ήμουν σίγουρος ότι η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει ικανότατα στελέχη που θα συνεχίσουν την απρόσκοπτη πορεία της».

source: naftemporiki.gr

Πρώτη δόση €30 δισ. στην Ισπανία

Πρώτη δόση €30 δισ. στην Ισπανία

 Η πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ισπανία ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί στο τέλος του μήνα, δήλωσε χθες βράδυ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Οι όροι που συνοδεύουν το πακέτο βοήθειας της ευρωζώνης, αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να εγκριθούν στο τελικό τους στάδιο το δεύτερο μισό του Ιουλίου», δήλωσε ο Γιούνκερ. Επίσης, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συμφώνησαν να δοθεί στην Ισπανία παράταση ενός έτους - μέχρι το 2014 - για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

 source: stockwatch.com.cy

Cyta: Δάνειο €101 εκ. στο κράτος

Cyta: Δάνειο €101 εκ. στο κράτος

Το ποσό των €101,1 εκ. θα δώσει η Cyta στο κράτος, ενώ δεν θα δοθεί σε δανεισμό οποιοδήποτε ποσό από τα αποθέματα του Ταμείου Συντάξεων του Οργανισμού. Αυτή ήταν η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta και έπειτα των Διαχειριστών του Ταμείου Συντάξεων του Οργανισμού σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Στάθη Κιττή στο ΚΥΠΕ. Το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι χρειάζονται €500 εκ. μέχρι το τέλος Αυγούστου για κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών του κράτους.

Ο κ. Κιττής ανέφερε ότι αυτό είναι το ποσό που μπορεί να διατεθεί χωρίς να επηρρεαστεί η ρευστότητα ή οι υποχρεώσεις του Οργανισμού. Κληθείς να πει πότε θα δοθεί το ποσό στο κράτος, ανέφερε ότι υπάρχει ποσό που μπορεί να διατεθεί άμεσα, όμως για το συνολικό ποσό θα πρέπει να γίνουν κάποιες μετακινήσεις χρημάτων κάτι για το οποίο χρειάζεται η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών. Νοουμένου, ωστόσο ότι είναι το ίδιο το κράτος που έχει ζητήσει τη συνδρομή του ημικρατικού οργανισμού αναμένεται ότι δεν θα υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα και τα χρήματα θα μπορέσουν δοθούν άμεσα. Οσον αφορά στο θέμα των χρημάτων που υπάρχουν για σκοπούς Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι μετά από τη συνεδρία του ΔΣ συνεδρίασε η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου, η οποία και αποφάσισε ότι δεν εξετάζει και δεν θα δώσει σε δανεισμό από τα αποθεματικά του Ταμείου Συντάξεων.

 source: stockwatch.com.cy

Egan-Jones: Υποβάθμιση για Αυστρία και Ολλανδία

Egan-Jones: Υποβάθμιση για Αυστρία και Ολλανδία

 Βαθαίνει η κρίση στην Ευρωζώνη συμπαρασύροντας κι άλλες χώρες. Ετσι, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Egan-Jones υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ολλανδίας και της Αυστρίας επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ολλανδία σε «Α» από «ΑΑ-» και την Αυστρία σε «Α» από «Α-» με αρνητικό outlook και για τις δύο χώρες.

 Σύμφωνα με τον Egan-Jones, όσο συνεχίζεται η κρίση της ευρωζώνης τόσο μικρότερη η πιθανότητα ανάκαμψης.

source: stockwatch.com.cy
Share |