Tuesday, February 1, 2011

Νέο ρεκόρ ανεργίας


Νέο ρεκόρ ανεργίας

Συνεντεύξεις Σε νέες απολύσεις προχώρησαν το Δεκέμβριο οι επιχειρήσεις ανεβάζοντας την ανεργία σε νέο ιστορικό ρεκόρ για τρίτο συνεχή μήνα. Τα νέα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά εργασίας παρουσίασαν ουσιαστική επιδείνωση το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σε αντίθεση με την τάση στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου παρατηρείται σταθεροποίηση, και παρά τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο έφθασε τον τελευταίο μήνα του 2010 στο 7,3% έναντι 7,2% το Νοέμβριο του 2010 και 6,1% το Δεκέμβριο του 2009.

Το βάρος των επιδεινούμενων συνθηκών στην αγορά εργασίας καλούνται να σηκώσουν οι νέοι.

Το ποσοστό των ανέργων κάτω των 25 ετών παρέμεινε το Δεκέμβριο του 2010 στο ψηλό επίπεδο του 20,4% όσο ήταν και το Νοέμβριο.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην εργοδότηση από ότι οι άνδρες. Το ποσοστό των ανέργων γυναικών στην Κύπρο ανήλθε το Δεκέμβριο του 2010 στο 7,6% από 7,5% το Νοέμβριο ενώ των αντρών μειώθηκε στο 6,9% από 7% το Νοέμβριο.

source: stockwatch.com.cy

Τρ. Πειραιώς: Υπερκάλυψη κατά 1,3 φορές της αύξησης κεφαλαίου


Τρ. Πειραιώς: Υπερκάλυψη κατά 1,3 φορές της αύξησης κεφαλαίου


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς συνολικού ύψους 807.054.045 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, στην αύξηση συμμετείχαν 93.690 μέτοχοι και το συνολικό ποσό των εγγραφών ανήλθε σε 1.044.603.341 ευρώ, από τα οποία 784.053.107 ευρώ αντιστοιχούν στις αιτήσεις εγγραφής με άσκηση δικαιωμάτων προτίμηση και 260.550.234 ευρώ στις αιτήσεις προεγγραφής για αδιάθετες μετοχές.

Το ποσοστό κάλυψης της αύξησης ανήλθε σε 129,43%. Η αντίστοιχη κάλυψη από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης ανέρχεται σε 97,15%, ενώ οι 23.000.938 αδιάθετες μετοχές καλύφθηκαν 11,3 φορές από τις αιτήσεις προεγγραφής, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης τα συνολικά ίδια κεφάλαια του ομίλου Πειραιώς ανέρχονται σε 4,1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 200 μονάδες βάσης (pro forma με στοιχεία της 30ης Σεπτεμβρίου 2010). Έτσι ο pro forma δείκτης Equity Tier I διαμορφώνεται σε 9,5%, ο Tier I σε 10,8% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 11,7%.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα Πειραιώς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος από ισχυρότερη θέση, να ενισχύσει την παρουσία της στην τραπεζική αγορά, να διευρύνει την ευχέρια άντλησης κεφαλαίων με τη σταδιακή εξομάλυνση της διατραπεζικής αγοράς και να εκμεταλλευτεί τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, καταλήγει η ανακοίνωση.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις 60,8 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης PMI


ΗΠΑ: Στις 60,8 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης PMI (Εκτ: 58)

source: capital.gr

Επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις της Ισπανίας η S&P


Επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις της Ισπανίας η S&P


Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας “AA” και της βραχυπρόθεσμης “A-1” προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services διατηρώντας παράλληλα το outlook σε αρνητικό.


Ο οίκος πιστεύει πως η Ισπανία θα τηρήσει τη δημοσιονομική στρατηγική της και θα εφαρμόσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις αν και η οικονομική αδυναμία θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις αξιολογήσεις.

Σύμφωνα με τη S&P η χώρα επωφελείται από το μέτριο – αν και αυξανόμενο - ύψος της γενικής κυβέρνησης προβλέποντας παράλληλα επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2011. Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει για το τρέχον έτος ανάπτυξη 0,7% και για το 2012 ρυθμό 1,5%.

Ωστόσο, η S&P θεωρεί πως το μεγάλο εξωτερικό χρέος, για το οποίο προβλέπει άνοδο στο 78%του ΑΕΠ το 2011, η υψηλή ανεργία, η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου και η συνεχής απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα καθιστούν ευάλωτη την οικονομία της χώρας σε ξαφνικές αλλαγές των εξωτερικών χρηματοδοτικών συνθηκών.

Ο οίκος θεωρεί πως ο στόχος για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 9,3% το 2010 θα επιτευχθεί ενώ το 2011 αναμένει μείωσή του στο 6,3%.

Το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης των στόχων και διατήρησης των αδυναμιών της οικονομίας. Στον αντίποδα το outlook μπορεί να αναβαθμιστεί σε σταθερό αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2011 και το 2012 και αν υποχωρήσουν οι κίνδυνοι στις εξωτερικές αγορές.



source: capital.gr

Αναβαθμίζει το Χ.Α. η Credit Suisse


Αναβαθμίζει το Χ.Α. η Credit Suisse


Καλά και κακά νέα επιφυλάσσει για την οικονομία των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης η ανάλυση της Credit Suisse με σημερινή ημερομηνία.

Όπως εκτιμά, θα υπάρξει περισσότερος αποπληθωρισμός. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα πρέπει να μειώσουν τους μισθούς κατά 7%. 3% και 2% αντίστοιχα ώστε να ανακτήσουν ανταγωνιστικότητα έναντι των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης».

Επισημαίνει ακόμη ότι το ένα τρίτο του ελληνικού και ιρλανδικού χρέους θα πρέπει να διαγραφεί (αν και φαίνεται ήδη εν πολλοίς προεξοφλημένο).

Στα θετικά, συγκαταλέγει το ότι δεν θεωρεί πως πρόκειται για μια συστημική κρίση. «Η Ευρώπη στο σύνολο μοιάζει σταθερή (ίδια μόχλευση με τις ΗΠΑ και μικρές μόνο ξένες υποχρεώσεις), η Ισπανία επιβιώνει, ενώ το κόστος για την Κεντρική Ευρώπη εάν δεν σώσει τις περιφερειακές χώρες, ανέρχεται στα 0,5-1 τρισ. δολάρια, οπότε η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την περιφέρεια».

Εκτιμά ακόμη ότι η ισχυρή ανάπτυξη στις χώρες που αποτελούν το βασικό κορμό της Ευρώπης και η απορρύθμιση στην περιφερειακή Ευρώπη, είναι μέρος μιας καλοπροαίρετης λύσης.

Αναβαθμίζει το Χ.Α.

Επίσης, αναβαθμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο από underweight σε benchmark, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η φθηνότερη από τις περιφερειακές αγορές.

«Οι ελληνικές μετοχές μοιάζουν φθηνές, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι ήδη δυσοίωνες (-3%), το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται μόλις στο 1% ενώ η διαγραφή του 36% του χρέους της κυβέρνησης μοιάζει ρεαλιστική».

Τονίζει ακόμη ότι η αποπληρωμή του δανείου προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα επιμηκυνθεί για άλλα 3-7 χρόνια, όπως και της Ιρλανδίας. Προσθέτει ακόμη ότι «το ΔΝΤ ίσως είναι ιδιαίτερα πρόθυμο να βοηθήσει την Ελλάδα εξαιτίας των πιθανών επιδράσεων που μπορεί να έχει αυτό στις τράπεζες των Βαλκανίων».



source: capital.gr

Πτώχευση για την Ακτή Ελεφαντοστού;


Πτώχευση για την Ακτή Ελεφαντοστού;


Για πτώχευση της Ακτής Ελεφαντοστού κάνουν λόγο κάτοχοι ομολόγων της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, καθώς η κυβέρνηση «έχασε» την προθεσμία για την καταβολή τόκων σε ομόλογά της συνολικού ύψους 2,3 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για την πρώτη πτώχευση χώρας σε διάστημα ενός έτους, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Laurent Gbagbo, διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά στην καταβολή του ποσού των 29 εκατ. δολαρίων, αν και δεν προσδιορίζει την ακριβή ημερομηνία.

Για την καταβολή των 29 εκατ. δολαρίων είχε ήδη δοθεί μία περίοδος χάριτος 30 ημερών, η οποία εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης), όπως δηλώνουν στο Bloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της Standard Bank Plc, Samir Gadio και ο Felix Dornaus, εκ των διαχειριστών της αυστριακής Erste Sparinvest KAG.

«Ασφαλώς και διαθέτουμε τα χρήματα», ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ακτής Ελεφαντοστού Alcide Djedge. «Έως τώρα πληρώναμε τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν διαθέτω ακόμα ακριβή ημερομηνία, αλλά σίγουρα θα προχωρήσουμε στην καταβολή των χρημάτων», προσέθεσε.



source: capital.gr

Πάνω από τα $1,37 το ευρώ, υποχωρεί το δολάριο


Πάνω από τα $1,37 το ευρώ, υποχωρεί το δολάριο

Ανοδικά για δεύτερη διαδοχική ημέρα κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου το οποίο υποχωρεί και σε σχέση με το γεν και τη βρετανική λίρα καθώς η αισιοδοξία για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας επιστρέφει στις αγορές ενισχύοντας τη ζήτηση για τοποθετήσεις που ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Η σημερινή άνοδος του ευρώ τροφοδοτείται από την επέκταση του κλάδου της μεταποίησης της Ευρωζώνης με το υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit Economics, ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 57,3 μονάδες από 57,1 μονάδες το Δεκέμβριο και ενώ οικονομολόγοι τον τοποθετούσαν στις 56,9 μονάδες. Παράλληλα, η ανεργία διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 10% στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat και ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την τοποθετούσαν στο 10,1%. Το Δεκέμβριο του 2009 το ποσοστό ήταν στο 9,9%.

Ειδικότερα, το ευρώ αυτήν την ώρα σημειώνει άνοδο έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ 0,5% στα 1,3763 δολ., έναντι του φράγκου ενισχύεται 0,1% στα 1,2941 φράγκα ενώ σχέση με τη λίρα υποχωρεί 0,09% στις 0,8543 λίρες.

Ανοδικά κινείται και η λίρα καθώς η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο της Βρετανίας επιταχύνθηκε με ρυθμό, πολύ ταχύτερο του αναμενόμενου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το δείκτη που καταρτίζει η CIPS/Markit, καθώς αυτός αναρριχήθηκε στο ιστορικό υψηλό των 62 μονάδων. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης τον Ιανουάριο θα διαμορφώνονταν στις 57,9 μονάδες.

Κέρδη έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ καταγράφει και το δολάριο Αυστραλίας καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,75%, αναφέροντας πως οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξάνονται.

Το δολάριο των ΗΠΑ υποχωρεί σε σχέση με το αυστραλιανό 0,88% με την ισοτιμία AUD/USD να διαμορφώνεται στα 1,0064 δολ. Το δολάριο ΗΠΑ υποχωρεί επίσης σε σχέση με το γεν 0,64% στα 81,53 γεν ενώ λίρα κερδίζει σε 0,58% κινούμενη 1,6106 δολ.


source: capital.gr

ΕΚΤ: Ανέστειλε τις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα


ΕΚΤ: Ανέστειλε τις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα δεν προέβη σε αγορές ομολόγων για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2010.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στις αγορές όπως αυτή εκδηλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στις εθνικές δημοπρασίες.

Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε αγοράσει ομόλογα αξία 146 εκατ. ευρώ με το συνολικό ύψος από την έναρξη του προγράμματος αν έχει διαμορφωθεί στα 76,5 δισ. ευρώ.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε υψηλό εννέα μηνών ο μεταποιητικός PMI τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό εννέα μηνών ο μεταποιητικός PMI τον Ιανουάριο


Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών επεκτάθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit Economics, ο δείκτης PMI αυξήθηκε στις 57,3 μονάδες από 57,1 μονάδες το Δεκέμβριο και ενώ οικονομολόγοι τον τοποθετούσαν στις 56,9 μονάδες.
Σημειώνεται πως τα μεγέθη άνω των 50 μονάδων δηλώνουν επέκταση του κλάδου. Η μεγαλύτερη επέκταση έλαβε χώρα στη Γερμανία όπου ο δείκτης έφτασε τις 60,2 μονάδες, ενώ στη Γαλλία διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες και στην Ιταλία στις 56,6 μονάδες.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σταθερή στο 10% η ανεργία το Δεκέμβριο


Ευρωζώνη: Σταθερή στο 10% η ανεργία το Δεκέμβριο


Αμετάβλητη στο 10% παρέμεινε το ποσοστό ανεργία στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat και ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ο τοποθετούσαν στο 10,1%. Το Δεκέμβριο του 2009 το ποσοστό ήταν στο 9,9%.

Στην Ε.Ε. των 27 η ανεργία διατηρήθηκε στο 9,6% ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο 9,5%.

Σε σύγκριση με το Νοέμβριο ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 73.000 στους 15,775 εκατ. ενώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 είναι κατά 178.000.

Τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. εμφανίζουν Ολλανδία, (4,3%), Λουξεμβούργο (4,9%) και Αυστρία (5%) ενώ τα υψηλότερα η Ισπανία (20,2%), Λιθουανία και Λετονία (18,3%).

Σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009, οχτώ κράτη εμφάνισαν μείωση, στη Βρετανία απρέμεινε σταθερή ενώ σε 18 αυξήθηκε.

Τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισε η Μάλτα (από 7,3% σε 6,2%), Σουηδία (από 8,9% σε 7,8%), Γερμανία (από 7,4% σε 6,6%) και Φινλανδία (από 8,8% σε 8,1%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισε η Λιθουανία (από 14,3% σε 18,3%), η Ελλάδα (από 9,7% σε 12,9%, η Βουλγαρία (από 8,6% σε 10,1%) και η Σλοβενία (από 6,4% σε 7,8%).

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2009 και Δεκεμβρίου 2010 η ανεργία για τους άντρες αυξήθηκε στο 9,9% από 9,8% στην Ευρωζώνη ενώ στην Ε.Ε. διατηρήθηκε στο 9,6%. Για τις γυναίκες η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 10,1% από 10% ενώ στην Ε.Ε. σημείωσε άνοδο στο 9,6% από 9,3%.



source: capital.gr

Υποβαθμίζει και η S&P την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αιγύπτου


Υποβαθμίζει και η S&P την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αιγύπτου


Μετά την προειδοποίηση της Fitch και την υποβάθμιση της Moody’s, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έρχεται με τη σειρά του να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για τα κυβερνητικά ομόλογα της Αιγύπτου.

Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε σε «BB» από «ΒΒ+» την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου σε ξένο νόμισμα, ενώ παράλληλα υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε τοπικό νόμισμα σε «BB+/B» από «BBB-/A-3». Ο οίκος επαναδιατύπωσε την βραχυπρόθεσμη «αξιολόγηση» «B» σε ξένο νόμισμα της Αιγύπτου.

Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις τοποθετούνται σε Creditwatch με μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης.

Ο αναλυτής της S&P, Kai Stukenbrock σημειώνει τα εξής:

«Η υποβάθμιση αντανακλά τις προσδοκίες μας ότι οι βίαιες διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας θα συνεχιστούν, παρά το διορισμό αντιπροέδρου και την διάλυση της κυβέρνησης του προέδρου Hosni Mubarak στις 29 Ιανουαρίου 2011». Και συμπληρώνει:

«Αναμένουμε ότι η τρέχουσα πολιτική αστάθεια και η έκρυθμη κατάσταση θα επηρεάσει το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Αιγύπτου το 2011 αλλά και πιο μετά, εν μέρει λόγω του αρνητικού αντίκτυπου στον μείζονος σημασίας τουριστικό κλάδο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος με ρυθμό σχεδόν 5%. Πιστεύουμε επίσης πως η αναταραχή και η αβεβαιότητα ενδέχεται να επηρεάσουν το ισοζύγιο πληρωμών της Αιγύπτου αν οι ξένες άμεσες επενδύσεις ή τα εμβάσματα μειωθούν».

Ο οίκος εκτιμά πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα λάβει εντέλει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της φτώχειας, μέσω της αύξησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα και τα τρόφιμα, πιστεύει ωστόσο πως αυτό ια έχει αρνητικές επιπτώσεις στο έλλειμμα του δημόσιου τομέα.



Πηγή:www.capital.gr

Μ. Βρετανία: Σε ιστορικό υψηλό η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιανουάριο


Μ. Βρετανία: Σε ιστορικό υψηλό η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιανουάριο


Με ρυθμό, πολύ ταχύτερο του αναμενόμενου επιταχύνθηκε η δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο της Μ. Βρετανίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το δείκτη που καταρτίζει η CIPS/Markit, καθώς αυτός αναρριχήθηκε στο ιστορικό υψηλό των 62 μονάδων.

Σημειώνεται ότι ενδείξεις άνω των 50 μονάδων καταδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας στον τομέα.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία του Δεκεμβρίου εμφάνιζαν διαμόρφωση του δείκτη στις 58,7 μονάδες.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης τον Ιανουάριο θα διαμορφώνονταν στις 57,9 μονάδες.

"Η εύρωστη ζήτηση βρήκε στήριξη τόσο στις εγχώριες όσο και στις υπεράκτιες αγορές, υποδηλώνοντας ότι αυτό που βιώνουμε δεν είναι απλώς μια ανάκαμψη που βασίζεται στις εξαγωγές, αντίθετα υπάρχουν σημάδια ζωής στην τοπική καταναλωτική κι επιχειρηματική δαπάνη", αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της Markit.



source: capital.gr

Κέρδη ύψους 600 εκατ. ευρώ για τη Deutsche Bank στο δ’ τρίμηνο- Πτώση 54%


Κέρδη ύψους 600 εκατ. ευρώ για τη Deutsche Bank στο δ’ τρίμηνο- Πτώση 54%

Κατά 54% υποχώρησε στο τέταρτο τρίμηνο χρήσης η κερδοφορία της Deutsche Bank, λόγω της αύξησης του κόστους από τις εξαγορές των Deutsche Postbank και Sal. Oppenheim Group. Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 600 εκατ ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, την ώρα που οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη της τάξης των 785 εκατ ευρώ. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 7,4 δισ. ευρώ, από 5,5 δισ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους.

source: reporter.gr

BP: Επιστροφή στη διανομή μερισμάτων


BP: Επιστροφή στη διανομή μερισμάτων

Υψηλότερα κέρδη εμφάνισε η BP στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, με τη διοίκηση της εταιρείας να ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει και πάλι τη διανομή μερίσματος, την οποία είχε σταματήσει μετά το δυστύχημα στον Κόλπο του Μεξικού.

Υψηλότερα κέρδη εμφάνισε η BP στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, με τη διοίκηση της εταιρείας να ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει και πάλι τη διανομή μερίσματος, την οποία είχε σταματήσει μετά το δυστύχημα στον Κόλπο του Μεξικού.

Ειδικότερα, η Νο2 εταιρεία πετρελαίου της Ευρώπης κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 5,6 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο, από 4,3 δισ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Η αύξηση της κερδοφορίας αποδίδεται στην άνοδο των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Ο όμιλος σχεδιάζει να καταβάλλει μέρισμα 7 σεντς ανά μετοχή για το τελευταίο τρίμηνο του 2010, έπειτα από την ακύρωση της καταβολής μερισμάτων για τα τρία πρώτα τρίμηνα της χρονιάς. Πριν την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είχε διανείμει μέρισμα 14 σεντς ανά μετοχή.

Για το σύνολο του 2010, πάντως, η BP ανακοίνωσε ζημίες 4,9 δισ. δολαρίων, τις μεγαλύτερες σε ετήσια βάση από το 1992. Το 2009 είχε καταγράψει κέρδη 13,9 δισ. δολαρίων.

Η BP ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να πουλήσει το διυλιστήριο στην πόλη του Τέξας, όπου το 2005 έχασαν τη ζωή τους 15 εργάτες μετά από έκρηξη. Η εταιρεία προχωρά σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της και έχει ήδη πουλήσει μονάδες της στην Αργεντινή, τη Βόρεια Αμερική, τη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ, την Κολομβία και την Αίγυπτο.

source: naftemporiki.gr

Και πάλι κοντά στα 1,37 δολ. το ευρώ


Και πάλι κοντά στα 1,37 δολ. το ευρώ

Ενισχύθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,3695 δολάρια από το επίπεδο των 1,3611 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3692 δολάρια.
Η άνοδος του ευρώ αποδίδεται στην αναζωπύρωση που εμφάνισε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 2,4% υπερβαίνοντας τον στόχο 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές είναι πιθανόν να ωθήσει την ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει την νομισματική της πολιτική συντομότερα απ΄ότι προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Η πιθανολογούμενη αύξηση των επιτοκίων καθιστά πιο ελκυστικές τις τοποθετήσεις σε ευρώ αυξάνοντας συνακόλουθα τη ζήτηση του στην αγορά συναλλάγματος.

source: reporter.gr

Ζητούσε 807 εκατ. ευρώ, συγκέντρωσε 1 δισ. ευρώ η Τρ. Πειραιώς


Ζητούσε 807 εκατ. ευρώ, συγκέντρωσε 1 δισ. ευρώ η Τρ. Πειραιώς

Ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ το σύνολο των κεφαλαίων που κατατέθηκαν για εγγραφές και προεγγραφές στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας. Ο στόχος της τράπεζας ήταν να συγκεντρώσει 807 εκατ. ευρώ.
Με το κλείσιμο των εγγραφών, ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε ότι «η αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου αποτελεί μία σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Πειραιώς, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ασφαλώς στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η Διοίκηση ευχαριστεί τους μετόχους της Τράπεζας, την ελληνική επενδυτική κοινότητα και τον μεγάλο αριθμό των ξένων θεσμικών επενδυτών, που συμμετείχαν σε αυτή την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου.»

source: reporter.gr
Share |