Tuesday, February 1, 2011

Υποβαθμίζει και η S&P την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αιγύπτου


Υποβαθμίζει και η S&P την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αιγύπτου


Μετά την προειδοποίηση της Fitch και την υποβάθμιση της Moody’s, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έρχεται με τη σειρά του να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για τα κυβερνητικά ομόλογα της Αιγύπτου.

Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε σε «BB» από «ΒΒ+» την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου σε ξένο νόμισμα, ενώ παράλληλα υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε τοπικό νόμισμα σε «BB+/B» από «BBB-/A-3». Ο οίκος επαναδιατύπωσε την βραχυπρόθεσμη «αξιολόγηση» «B» σε ξένο νόμισμα της Αιγύπτου.

Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις τοποθετούνται σε Creditwatch με μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης.

Ο αναλυτής της S&P, Kai Stukenbrock σημειώνει τα εξής:

«Η υποβάθμιση αντανακλά τις προσδοκίες μας ότι οι βίαιες διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας θα συνεχιστούν, παρά το διορισμό αντιπροέδρου και την διάλυση της κυβέρνησης του προέδρου Hosni Mubarak στις 29 Ιανουαρίου 2011». Και συμπληρώνει:

«Αναμένουμε ότι η τρέχουσα πολιτική αστάθεια και η έκρυθμη κατάσταση θα επηρεάσει το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Αιγύπτου το 2011 αλλά και πιο μετά, εν μέρει λόγω του αρνητικού αντίκτυπου στον μείζονος σημασίας τουριστικό κλάδο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος με ρυθμό σχεδόν 5%. Πιστεύουμε επίσης πως η αναταραχή και η αβεβαιότητα ενδέχεται να επηρεάσουν το ισοζύγιο πληρωμών της Αιγύπτου αν οι ξένες άμεσες επενδύσεις ή τα εμβάσματα μειωθούν».

Ο οίκος εκτιμά πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα λάβει εντέλει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της φτώχειας, μέσω της αύξησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα και τα τρόφιμα, πιστεύει ωστόσο πως αυτό ια έχει αρνητικές επιπτώσεις στο έλλειμμα του δημόσιου τομέα.



Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Share |