Tuesday, February 1, 2011

Επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις της Ισπανίας η S&P


Επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις της Ισπανίας η S&P


Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας “AA” και της βραχυπρόθεσμης “A-1” προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services διατηρώντας παράλληλα το outlook σε αρνητικό.


Ο οίκος πιστεύει πως η Ισπανία θα τηρήσει τη δημοσιονομική στρατηγική της και θα εφαρμόσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις αν και η οικονομική αδυναμία θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις αξιολογήσεις.

Σύμφωνα με τη S&P η χώρα επωφελείται από το μέτριο – αν και αυξανόμενο - ύψος της γενικής κυβέρνησης προβλέποντας παράλληλα επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2011. Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει για το τρέχον έτος ανάπτυξη 0,7% και για το 2012 ρυθμό 1,5%.

Ωστόσο, η S&P θεωρεί πως το μεγάλο εξωτερικό χρέος, για το οποίο προβλέπει άνοδο στο 78%του ΑΕΠ το 2011, η υψηλή ανεργία, η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου και η συνεχής απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα καθιστούν ευάλωτη την οικονομία της χώρας σε ξαφνικές αλλαγές των εξωτερικών χρηματοδοτικών συνθηκών.

Ο οίκος θεωρεί πως ο στόχος για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 9,3% το 2010 θα επιτευχθεί ενώ το 2011 αναμένει μείωσή του στο 6,3%.

Το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης των στόχων και διατήρησης των αδυναμιών της οικονομίας. Στον αντίποδα το outlook μπορεί να αναβαθμιστεί σε σταθερό αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2011 και το 2012 και αν υποχωρήσουν οι κίνδυνοι στις εξωτερικές αγορές.



source: capital.gr

No comments:

Share |