Tuesday, July 21, 2009

Κίνα: Τι κρύβει η θετική έκπληξη του ΑΕΠ;

Κίνα: Τι κρύβει η θετική έκπληξη του ΑΕΠ;


Το ΑΕΠ της Κίνας κατέγραψε μια εντυπωσιακή ανάπτυξη της τάξης του 7,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για την κινεζική οικονομική ανάκαμψη. Τώρα, υπάρχουν συζητήσεις ακόμα και για ανάκαμψη σχήματος V, η οποία μόλις πριν από λίγους μήνες φαινόταν μάλλον ανάκαμψη σχήματος U μετά από την αύξηση 6,1% στο πρώτο τρίμηνο, τη χειρότερη επίδοση εδώ και μια δεκαετία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία καλά οικονομικά νέα που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας στις 15 Ιουλίου θα οδηγήσουν τις αναβαθμισμένες προβλέψεις για το ΑΕΠ σε ακόμη μια έντονη δραστηριότητα, στο δρόμο ανάπτυξης της Κίνας.

Ο οικονομολόγος της HSBC στην Κίνα Qu Hongbin προχώρησε, χωρίς να χάσει χρόνο, σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του: θεωρεί ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί 8,1% φέτος και η επέκταση του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 9,5% το 2010. Προηγουμένως, ανέμενε ανάπτυξη 7,8% και 8,1% για το 2009 και το 2010. Η αισιόδοξη (bullish) αναβάθμισή του για το επόμενο έτος συνιστά πως η ανάκαμψη θα είναι πολύ ευρύτερη και βαθύτερη απ΄ ότι περιμένουν οι περισσότεροι, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι βιώσιμη μόνο από τη μαζικό πακέτο στήριξης των $586 δισ., αλλά από και την έντονη αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών.

Ο Jing Ulrich, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τμήματος μετοχών Κίνας στην JP Morgan (JPM) δήλωσε σε σημείωμά του προς τους πελάτες ότι: "Παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση, η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας θα συνεχιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο βασιζόμενη στη δυναμική των χρηματοοικονομικών μέτρων στήριξης και τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Η ανάκτηση επενδύσεων σε ιδιοκτησία και η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών υποδηλώνουν ότι οι πολιτικές αυτές αποδεικνύονται αποτελεσματικές στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης σε μια εποχή που οι εξαγωγές παραμένουν διαρθρωτικά ευπαθείς. "

Επισήμως, η κυβέρνηση της Κίνας εξακολουθεί να προβλέπει 8% ανάπτυξη για το 2009, λιγότερο από το περσινό 10,6%, αλλά παρατηρείται μια εξαιρετικά ισχυρή απόδοση δεδομένης της βουτιάς των εξαγωγών που έχουν αποτελέσει ένα βασικό οδηγό για την ανάπτυξη κατά το παρελθόν. Αλλά υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι ο ζητούμενος στόχος της Κίνας θα εκπληρωθεί από την τοπική κατανάλωση.

Οι κίνδυνοι της "τρελλής" ανάπτυξης
Ωστόσο οι προσπάθειες της Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας κρύβουν κινδύνους. Ο καινούργιος δανεισμός κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 201% κατά το πρώτο εξάμηνο σε περισσότερο από $ 1τρισ, σχεδόν ίσο με το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, το οποίο εν μέρει εξηγεί γιατί το χρηματιστήριο της Σαγκάης έχει ενισχυεί περίπου 75% αυτό το έτος. Το εύκολο χρήμα σημαίνει πως κάποια μικρά επενδυτικά σχέδια που ξεκινούν όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες αργότερα όταν η

BusinessWeek

No comments:

Share |