Tuesday, July 21, 2009

Προτάσεις για μεταρρύθμιση των οίκων αξιολόγησης

Προτάσεις για μεταρρύθμιση των οίκων αξιολόγησης

Στα πλαίσια της ευρύτερης προσπάθειας για μεγαλύτερη επιτήρηση του χρηματοπιστωτικού συστήματα, ο Λευκός Οίκος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα προτάσεις για την μεταρρύθμιση των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, οι δραστηριότητες των οποίων θεωρείται ότι έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην χρηματοπιστωτική κρίση. Με τις προτάσεις αυτές γίνεται προσπάθεια για περιορισμός της σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς απαγορεύεται πλέον στους οίκους να προσφέρουν υπηρεσίες συμβούλων σε εταιρίες τις οποίες αξιολογούν, ενώ παράλληλα απαιτείται από τις εταιρίες να δημοσιεύουν «προ-αξιολογήσεις», πριν επιλέξουν κάποια εταιρία αξιολόγησης για να διενεργήσει την τελική αξιολόγηση.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις «προ-αξιολογήσεις» που λαμβάνει μια εταιρία για μια συγκεκριμένη έκδοση, πριν επιλεγεί η τελική εταιρία αξιολόγησης. Έτσι, θα μειωθεί το πρόβλημα του «ψωνίσματος αξιολογήσεων», όπου μια εταιρία εξασφάλιζε αρχικές αξιολογήσεις από πολλούς οίκους και τελικώς αγόραζε και δημοσιοποιούσε την υψηλότερη αξιολόγηση που λάμβανε.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος προτείνει να δημιουργήσει η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Securities and Exchange Commission μια νέα υπηρεσία στην οποία θα συγκεντρωθούν όλες οι εξουσίες επόπτευσης των οίκων αξιολόγησης.

reporter.gr

No comments:

Share |