Tuesday, July 21, 2009

Roubini: "Βλέπει" ανάπτυξη της οικονομίας 1% τα επόμενα χρόνια

Roubini: "Βλέπει" ανάπτυξη της οικονομίας 1% τα επόμενα χρόνια


Για “πολύ άσχημη” οικονομική ανάκαμψη μίλησε ο Nouriel Roubini, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

“Η ανάκαμψη θα είναι κάτω του μετρίου”, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. “Προβλέπω ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 1% τα επόμενα χρόνια. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας θα αναρριχηθεί στο 11% το επόμενο έτος και η ανάκαμψη θα είναι αργή. Θα μοιάζει με ύφεση στην τελική της φάση”.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του την τελευταία εβδομάδα, οπότε τοποθέτησε την έξοδο από την ύφεση το 2009, ο Roubini ανέφερε τα εξής: “Λέω εδώ και καιρό πως η ύφεση θα διαρκέσει 24 μήνες. Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007 και εκτιμώ πως δεν θα τελειώσει πριν τον φετινό Δεκέμβριο.”

"Το χρηματοοικονομικό σύστημα δεν βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση", σχολίασε εξάλλου, ο Roubini, σε ερώτηση για την οικονομία. "Δηλαδή, τα χειρότερα έχουν παρέλθει. Ωστόσο, θεωρώ ότι παρατηρείται μια αργή ανάκαμψη σχήματος ΄U΄ που μπορεί να μετατραπεί και σε ΄W΄ αν δε διορθώσουμε τα προβλήματα της οικονομίας".

Αναφορικά με ένα ενδεχόμενο δεύτερο "πακέτο" στήριξης, ο Roubini εξέφρασε την άποψη ότι θα ανακοινωθεί άλλο ένα έως τα τέλη του έτους.


Τέλος, συνιστά στους επενδυτές να μείνουν μακριά από επενδύσεις υψηλού ρίσκου. "Αναμένω στο εξής εκπλήξεις από τομείς, όπως τα εμπορεύματα".

Roubini: "Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας"

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Roubini είχε αναβαθμίσει τις προβλέψεις του για την αμερικανική οικονομία. Στη συνέχεια όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για αλλαγή προς το καλύτερο των προβλέψεών του αλλά ότι απομονώθηκαν τα λόγια του.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη ο καθηγητής ή "Dr Doom" όπως αποκαλείται, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον σε "ελεύθερη πτώση" και ενδεχομένως να εξέλθει από την ύφεση στα τέλη του 2009.

Εκτίμησε παράλληλα ότι "τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας", ενώ σημείωσε ότι ο ρυθμός της οικονομικής συρρίκνωσης έχει επιβραδύνει. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, ύψους μεταξύ 200 δισ. και 250 δισ. δολ. στις αρχές του επόμενου έτους.

Νωρίτερα αυτό το έτος ο Roubini είχε εκτιμήσει ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2010, ενώ την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Radio, είχε προβλέψει την έναρξη της ανάκαμψης σε έξι μήνες.

Αργότερα, ωστόσο, ο γνωστός οικονομολόγος αρνήθηκε ότι η έχει αλλάξει προς το καλύτερο η πρόβλεψή του για την οικονομία, λέγοντας ότι απομονώθηκαν λόγια από σχολιασμό του σε επενδυτικό συνέδριο νωρίτερα. "Έχω πει πολλές φορές ότι η ύφεση θα διαρκέσει περίπου 24 μήνες. Επομένως, είμαστε στον 19ο μήνα αυτής της ύφεσης. Αν, όπως έχω προβλέψει, η ύφεση τελειώσει στο τέλος του έτους, τότε πράγματι θα έχει διαρκέσει 24 μήνες με την ανάκαμψη να αρχίζει το 2010", ανέφερε σε δήλωσή του ο Nouriel Roubini.

capital.gr

No comments:

Share |