Tuesday, July 21, 2009

Bernanke: Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης

Bernanke: Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης


Οι επιθετικές παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν σε όλο τον κόσμο το περασμένο φθινόπωρο έχουν αποτρέψει το ενδεχόμενο της κατάρρευσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Fed στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, ο ίδιος, οι χρηματοοικονομικές αναταράξεις που έπληξαν την παγκόσμια οικονομία τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ήταν οι χειρότερες από τη δεκαετία του 1930 και συντέλεσαν στο να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία στη βαθύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με σημαντικά ρυθμό στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και στο πρώτο τρίμηνο του 2009", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Fed. Ωστόσο, όπως επισήμανε, "το τελευταίο διάστημα, ο ρυθμός της συρρίκνωσης φαίνεται να έχει επιβραδύνει σημαντικά, ενώ διαφαίνονται δειλά σημάδια σταθεροποίησης στην τελική ζήτηση και την παραγωγή".

Ο επικεφαλής της Fed φάνηκε ωστόσο πιο απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά εργασίας επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες συνεχίζουν να αποδυναμώνονται, ενώ όσον αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, σημείωσε ότι παρέμεινε υποτονικός στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σημείωσε επίσης ότι διατηρούνται οι πιέσεις στις αγορές και πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν πρόσβαση στον δανεισμό. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, "τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί κάποιες αξιοσημείωτες βελτιώσεις. Για παράδειγμα, τα spreads στα επιτόκια στις βραχυπρόθεσμες αγορές, όπως στην διατραπεζική και την αγορά εμπορικών ομολόγων συνεχίζουν να συρρικνώνονται. Η ακραία αποστροφή στο ρίσκο του περασμένο φθινοπώρου έχει υποχωρήσει σε κάποιο βαθμό και οι επενδυτές επιστρέφουν στις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές. Πολλές αγορές λειτουργούν πιο φυσιολογικά, με αυξημένη ρευστότητα και μικρότερα περιθώρια. Οι τιμές των μετοχών, που διολίσθησαν σε χαμηλά πολλών ετών τον περασμένο Μάρτιο, έχουν ανακάμψει περίπου στα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη του περασμένου έτους, και οι τράπεζες έχουν αντλήσει σημαντικές ποσότητες νέων κεφαλαίων".

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αμερικανική οικονομίας, ο πρόεδρος της Fed εκτίμησε ότι μετά την μείωση του ΑΕΠ στο πρώτο μισό του 2009, η οικονομική παραγωγή θα σημειώσει μικρή άνοδο για το υπόλοιπό του έτους.

"Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι σταδιακή, το 2010, με κάποια επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2011. Αν και το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να κορυφωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, η προβλεπόμενη πτώση το 2010 και το 2011 θα διατηρήσει την ανεργία πολύ πάνω από τα επίπεδα που θεωρεί η Fed ότι προωθούν τη σταθερότητα. Επιπλέον, η Fed εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι ελαφρά χαμηλότερο το τρέχον έτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα κατά τα επόμενα δύο χρόνια".

capital.gr

No comments:

Share |