Saturday, March 20, 2010

Στροφή προς ένα υπερεθνικό νόμισμα

Στροφή προς ένα υπερεθνικό νόμισμα

Προς ένα πολυ-νομισματικό σύστημα συναλλαγματικών αποθεμάτων -αντί της εξάρτησής της από το δολάριο- θα πρέπει να στραφεί η παγκόσμια οικονομία, ενώ θα πρέπει να γίνεται ευρύτερη χρήση των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπως προτείνεται σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αντηχεί τις εκκλήσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, αλλά και αναδυόμενων οικονομιών, όπως Κίνα, Βραζιλία και Ρωσία, για μεγαλύτερη χρήση των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων ως τρόπου για τη μείωση της εξάρτησης από μία μόλις χώρα, ως «φύλακα» του βασικού αποθεματικού νομίσματος.

Η έκθεση -η οποία εκπονήθηκε από το βρετανικό ινστιτούτο ερευνών Chatham House και το ESRC World Economy and Finance Programme- αναφέρει ότι η πρόσφατη πιστωτική κρίση και η επακόλουθη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας έφεραν στην επιφάνεια σοβαρές ελλείψεις του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

«Σε περιόδους πιέσεων, όταν οι χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν σταθερή οικονομική ανάκαμψη, οι στόχοι εσωτερικής πολιτικής ενδεχομένως να έρχονται σε αντιπαράθεση με τις υποχρεώσεις σε διεθνές επίπεδο», τονίζεται στην έκθεση, που επεξηγεί τα τρωτά σημεία του υπάρχοντος συστήματος, το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από το δολάριο.

«Αυτή η δεκαετία αναμφισβήτητα θα αποτελέσει εποχή μετάβασης. Δεν αναμένουμε ριζικές αλλαγές, αλλά μια μακρά, σταδιακή διαδικασία αλλαγών και αναπροσαρμογής», αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης, προσθέτοντας ότι ο διάλογος μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας για την αναδιάρθρωση του συστήματος.

«Εκφράζονται επιχειρήματα για τη στροφή προς ένα αποθεματικό σύστημα πολλών νομισμάτων, καθώς και η εκτεταμένη χρήση ενός υπερεθνικού νομίσματος, όπως τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα», αναφέρεται στην έκθεση.

Η αξία των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων βασίζεται σε ένα «καλάθι» τεσσάρων βασικών νομισμάτων, ευρώ, γιέν, στερλίνας [GBP=X] και δολαρίου.

Η σύνθεση του καλαθιού αναθεωρείται κάθε πέντε χρόνια, με την επόμενη αναθεώρηση να έχει προγραμματισθεί για τα τέλη του 2010 και μεγάλες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις -όπως η Κίνα- να υποστηρίζουν το συνυπολογισμό των εθνικών τους νομισμάτων στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, καθώς και ευρύτερη χρήση αυτών.

«Τα ιστορικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι δύο ή περισσότερα αποθεματικά νομίσματα μπορούν να λειτουργούν ταυτοχρόνως», επισημαίνεται στην έκθεση, που συστήνει και μεγαλύτερη χρήση των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων. Η έκθεση συστήνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου του ΔΝΤ καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια.

source: naftemporiki.gr

Ξεκίνησε η απεργία στην British Airways


Ξεκίνησε η απεργία στην British Airways

Η British Airways ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει ποσοστό άνω του 60% των επιβατών που έχουν βγάλει εισιτήρια για πτήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά την τριήμερη απεργία των πληρωμάτων καμπίνας που κινδυνεύει να πλήξει την κυβέρνηση των Εργατικών μερικές εβδομάδες πριν από μία εκλογική αναμέτρηση.

Η απεργία, με μισθοδοτικά και εργασιακά αιτήματα, θα επηρεάσει τη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ του συνδικάτου Unite και της διοίκησης.

source: naftemporiki.gr

Πώς θα φορολογούνται τα κέρδη στο ΧΑ


Πώς θα φορολογούνται τα κέρδη στο ΧΑ


Φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών καθιερώνει τελικά το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, οι Ανώνυμες Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών ή τα πιστωτικά ιδρύματα παρακρατούν φόρο με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του κέρδους και τον αποδίδουν εφάπαξ με δήλωση που υποβάλλουν στη ΔΟΥ στην οποία ανήκουν, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, για τις πωλήσεις μετοχών που ενεργήθηκαν μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο.

Πρόκειται για μία ακόμη αλλαγή της τελευταίας στιγμής καθώς το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή προέβλεπε αύξηση του φόρου από το 1,5 στο 2 τοις χιλίοις.

Σημειώνεται ότι ο φόρος 1,5‰, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του Ν. 2579/1998 και την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του Ν. 2703/1999, εξακολουθεί να επιβάλλεται για εισηγμένες μετοχές που θα αποκτηθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, καθώς και για εισηγμένες μετοχές οι οποίες αποκτώνται από την ημερομηνία αυτή και μετά και πωλούνται μετά την παρέλευση τριών μηνών από τον χρόνο απόκτησής τους.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρύθμιση συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, καθώς σημειώνεται πως η ζημία μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.


Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Τα κέρδη τα οποία αποκτούν φυσικά πρόσωπα από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (X.A.), σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησής τους, όταν οι μετοχές αυτές αποκτώνται με οποιονδήποτε τρόπο από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι η πώληση λαμβάνει χώρα μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από τον χρόνο απόκτησής τους.

Για τον υπολογισμό του χρονικού αυτού διαστήματος λαμβάνεται υπόψη και η ημέρα απόκτησης των μετοχών. Αν οι πιο πάνω μετοχές πωληθούν εντός του χρονικού αυτού διαστήματος, τα κέρδη φορολογούνται.

Για τον υπολογισμό του κέρδους που υπόκειται σε φορολογία λαμβάνεται υπόψη η τιμή πώλησης των μετοχών στο Χ.Α., όπως αυτή αναγράφεται στο πινακίδιο που εκδίδει η Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών ή το πιστωτικό ίδρυμα που μεσολαβεί.

Όταν η πώληση των μετοχών πραγματοποιείται εξωχρηματιστηριακά ή μέσω πολυμερούς μηχανισμού διαπραγματεύσεων, ως τιμή πώλησης λαμβάνεται αυτή που δηλώνεται στην Ελληνικά Χρηματιστήρια Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΧΑΕ) για τον διακανονισμό της συναλλαγής, και σε περίπτωση μη δήλωσης, η τιμή κλεισίματος της μετοχής κατά την ημέρα της συναλλαγής.

Για τον υπολογισμό του κόστους απόκτησης των μετοχών ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Όταν η απόκτηση των μετοχών έχει γίνει σταδιακά για τον υπολογισμό του κόστους κτήσης των πωλούμενων μετοχών λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή απόκτησης αυτών.

β) Όταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί λόγω κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, για τον υπολογισμό του κόστους κτήσης λαμβάνεται υπόψη η αξία που οριστικοποιήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο κατά την εφαρμογή των διατάξεων φορολογίας κεφαλαίου ή σε περίπτωση μη οριστικοποίησης η δηλωθείσα αξία.

γ) Όταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί δωρεάν έπειτα από κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, δεν επηρεάζεται το κόστος κτήσης του συνόλου των μετοχών. Τα ίδια ισχύουν κατά τη μεταβολή του αριθμού των μετοχών με αύξηση ή μείωση της ονομαστικής τους αξίας (split - reverse split).

δ) Όταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί πριν από την έγκριση εισαγωγής τους στο Χ.Α., για τον υπολογισμό του κόστους κτήσης λαμβάνεται υπόψη η τιμή εισαγωγής τους.

ε) Όταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο προγράμματος χορήγησης μετοχών (stock option plan), ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος.

στ) Όταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί ως μέρισμα (αντί μετρητών), ως κόστος κτήσης αυτών λαμβάνεται το ποσό του μερίσματος που θα λάμβανε ο κάθε μέτοχος αν η διανομή γινόταν σε χρήμα.

ζ) Όταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο επίτευξης της αναγκαίας διασποράς εν όψει της εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο, για τον υπολογισμό του κόστους απόκτησης λαμβάνεται υπόψη η τιμή με την οποία αποκτήθηκαν.

η) Όταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί κατά την εκκαθάριση εισηγμένου στο Χ.Α. παραγώγου προϊόντος επί μετοχών με παράδοση της υποκείμενης αξίας έναντι τιμήματος, για τον υπολογισμό του κόστους κτήσης λαμβάνεται υπόψη η τελική τιμή εκκαθάρισης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και η τιμή κλεισίματος της υποκείμενης μετοχής στο Χ.Α. κατά την ημέρα άσκησης του δικαιώματος για τα δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών.

θ) Όταν οι μετοχές έχουν αποκτηθεί από εξαγορά μεριδίων Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΔΑΚ) του άρθρου 24 Α του Ν. 3283/2004 (ΦΕΚ Α’ 210), για τον υπολογισμό του κόστους κτήσης λαμβάνεται υπόψη η τιμή κλεισίματος των υποκείμενων μετοχών στο Χ.Α. κατά την ημέρα της εξαγοράς.

Για τον προσδιορισμό του κέρδους που υπόκειται σε φορολογία λαμβάνεται υπόψη η ζημία που προκύπτει εντός του ίδιου έτους από την ίδια αιτία.

Έναντι του φόρου που αναλογεί οι Ανώνυμες Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών ή τα πιστωτικά ιδρύματα παρακρατούν φόρο με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του κέρδους με βάση τα στοιχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων και τον αποδίδουν εφάπαξ με δήλωση που υποβάλλουν στη ΔΟΥ στην οποία ανήκουν, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, για τις πωλήσεις μετοχών που ενεργήθηκαν μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο.

Χρόνος όπου προκύπτει το εισόδημα είναι ο χρόνος διακανονισμού της πώλησης των μετοχών, χωρίς να επηρεάζει την τιμή στην οποία έχει λάβει χώρα η πώληση. Όταν πραγματοποιείται ανοιχτή πώληση, το εισόδημα προκύπτει κατά τον χρόνο διακανονισμού της αγοράς των απαιτούμενων μετοχών ή της μεταφοράς μετοχών στον λογαριασμό του επενδυτή.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και όταν διαπιστώνεται ότι τα κέρδη από την πώληση μετοχών αποκτώνται από αλλοδαπές εταιρίες που τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο ή για λογαριασμό φυσικού προσώπου κατοίκου Ελλάδας. Επίσης, εφαρμόζονται και για κατοίκους αλλοδαπής, με την επιφύλαξη των οριζομένων από τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας. Όμως, στην περίπτωση αυτή με την παρακράτηση επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του αλλοδαπού δικαιούχου.

Τα κέρδη που αποκτούν επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων που τηρούν, από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησής τους, όταν οι μετοχές αυτές αποκτηθούν με οποιονδήποτε τρόπο από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι η πώληση λαμβάνει χώρα μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από τον χρόνο απόκτησής τους και ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1. Για τον υπολογισμό του χρονικού αυτού διαστήματος λαμβάνεται υπόψη και η ημέρα απόκτησης των μετοχών. Αν οι πιο πάνω μετοχές πωληθούν εντός του χρονικού αυτού διαστήματος, τα κέρδη φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

Για τον υπολογισμό του κέρδους έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.

Ο φόρος παρακρατείται και αποδίδεται από την Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ) ή το πιστωτικό ίδρυμα με βάση τα στοιχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων, εφάπαξ με δήλωση που υποβάλλει στη ΔΟΥ όπου ανήκει, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, για τις πωλήσεις μετοχών που ενεργήθηκαν μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο. Η υποκείμενη σε φορολογία επιχείρηση υποχρεούται εντός της προθεσμίας κλεισίματος του ισολογισμού να υποβάλει στη ΔΟΥ όπου ανήκει δήλωση με την οποία δηλώνει το αποτέλεσμα που προέκυψε από την πώληση των πιο πάνω μετοχών με τα ποσά φόρου που παρακρατήθηκαν και σε περίπτωση που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό επιστρέφεται. Με τη δήλωση αυτή συνυποβάλλονται οι βεβαιώσεις των ΑΕΠΕΥ ή των πιστωτικών ιδρυμάτων που μεσολάβησαν στην πώληση των μετοχών.

Οι διατάξεις του άρθρου 113, του Ν. 4125/1960 (ΦΕΚ Α’ 205) και του Ν. 2523/1997 (ΦΕΚ Α’ 179) εφαρμόζονται και για τον φόρο που οφείλεται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου αυτής. Όταν η επιχείρηση τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας του ΚΒΣ, το κέρδος από την πώληση των πιο πάνω μετοχών, όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση ζημιών από την ίδια αιτία, εμφανίζεται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού, το οποίο σε περίπτωση μεταγενέστερης διανομής ή κεφαλαιοποίησής του φορολογείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και από τον οφειλόμενο φόρο εκπίπτει το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, εφαρμοζομένων στην περίπτωση αυτή των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 106, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργεί η επιχείρηση.

Αν στη λήξη της διαχειριστικής περιόδου προκύπτει ζημία, ανεξάρτητα αν προέρχεται από την πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη, αυτή μειώνει το πιο πάνω αποθεματικό και σε περίπτωση μη επάρκειας ή μη ύπαρξης τέτοιου αποθεματικού, το υπόλοιπο της ζημίας ή ολόκληρο το ποσό αυτής, κατά περίπτωση, δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα, αλλά μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.

Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή και όταν δικαιούχος του κέρδους είναι αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, με την επιφύλαξη των οριζομένων από τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.


ΣΜΕΧΑ: Χαριστική βολή για Έλληνες επενδυτές

Τη χαριστική βολή για τους Έλληνες επενδυτές που έχουν απομείνει στη χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στα βραχυπρόθεσμα κέρδη, σημειώνει ο ΣΜΕΧΑ.

Όπως αναφέρει: "Είναι βέβαιο πλέον και άλλωστε διατυπώνεται και στο προσχέδιο νόμου πως το φόρο αυτό δεν θα τον πληρώσουν οι ξένοι επενδυτές γιατί οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται από χώρες που έχουν συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.

Σε μία περίοδο που οι Έλληνες επενδυτές καταγράφουν συνεχόμενες ζημιές και βλέπουν την αξία του χαρτοφυλακίου τους να έχει συρρικνωθεί από τα τραγικά πολιτικά λάθη του παρελθόντος, το υπουργείο Οικονομικών τους αφαιρεί το δικαίωμα να καλύψουν μέρος των απωλειών από μία ενδεχόμενη αντίδραση της αγοράς. Επιπλέον ενώ γίνεται ξεκάθαρο πως τα βραχυχρόνια κέρδη είναι αυτά που πραγματοποιούνται εντός τριών μηνών, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ισχύσει με τις ζημιές και πως θα συμψηφίζονται.

Η Κυβέρνηση βάζει επίσης φόρο και στα κέρδη που προέρχονται από αλλοδαπές εταιρείες, ήτοι τα κέρδη από συναλλαγές σε ξένα χρηματιστήρια, τοποθετώντας έτσι την ταφόπλακα στη δυνατότητα που είχαν οι χρηματιστηριακές να αυξήσουν τα έσοδά τους μέσω άλλων αγορών, τη στιγμή που οι τζίροι στο ΧΑ έχουν μειωθεί δραματικά.

Είναι βέβαιο πως το μέτρο αυτό, θα ωθήσει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν από άλλες χώρες στερώντας έτσι έσοδα που θα έπαιρνε το δημόσιο από το φόρο επί των συναλλαγών και τον φόρο από τα κέρδη των ελληνικών χρηματιστηριακών.

Η υποχρέωση της απόδοσης του φόρου πέφτει στις χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία δεν έχουν ούτε τους πόρους, ούτε την τεχνογνωσία να αποτελέσουν τον «εισπράκτορα» του ελληνικού δημοσίου.

Ζητώντας από εμάς το υπουργείο να «εντοπίζουμε», να εισπράττουμε και να αποδίδουμε το φόρο υπεραξίας είναι ξεκάθαρο πως μας ζητάει να χρηματοδοτήσουμε με ίδιους πόρους την απαίτηση αυτή καθώς χρειάζονται μηχανογραφικά συστήματα, λογιστικά προγράμματα, εργατοώρες κ.α. Κεφάλαια όμως οι χρηματιστηριακές αυτή την περίοδο δεν έχουν.

Ο ΣΜΕΧΑ είχε καταθέσει τις προτάσεις του, με στοιχεία που αν γίνονταν αποδεκτές μπορούσαν να αναδείξουν τη χώρα σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο και τα οφέλη για τα έσοδα του δημοσίου θα ήταν πολλαπλάσια. Ακόμα και αυτή την ώρα είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με ιδέες και προτάσεις, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.

source: euro2day.gr

Πτώση 1,8% γιο το χρυσό καθώς το δολάριο ενισχύεται


Πτώση 1,8% γιο το χρυσό καθώς το δολάριο ενισχύεται

Πτώση σημείωσε η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές της Παρασκευής καθώς το αμερικανικό δολάριο κερδίζει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών του ενώ αρνητικά επέδρασε και η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την Ινδία η οποία αποτελεί βασική εισαγωγέα του πολύτιμου μετάλλου.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε 20 δολ. ή 1,77% στα 1.107,40 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο του Απριλίου υποχώρησε 19,90 δολ., ή 1,76% στα 1.107,6 δολ. ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ωστόσο ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,5%.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών του με το ευρώ να διολισθαίνει στα 1,3536 δολ. από 1,3604 δολ. αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε 2,24%, ή 39 σεντς κλείνοντας στα 17,032 δολ. η ουγγιά, η πλατίνα παραδόσεως Απριλίου σημείωσε πτώση 1,37%, ή 22,4 δολ., στα 1.608,6 δολ. η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο κατέγραψε απώλειες 2,14%, ή 10,25 δολ., κλείνοντας στα 468,5 δολ. η ουγγιά. Τέλος ο χαλκός υποχώρησε 2,5 σεντς κλείνοντας στα 3,37 δολ. η ουγγιά.

source: capital.gr

S&P: Μειώνει στα 12,5 ευρώ την τιμή-στόχο της Εθνικής Τράπεζας


S&P: Μειώνει στα 12,5 ευρώ την τιμή-στόχο της Εθνικής Τράπεζας

Στα 12,5 ευρώ από 15 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο της Εθνικής Τράπεζας η S&P, δίνοντας τη σύσταση "sell".

source: reporter.gr

Κάτω από τα 81 δολάρια το αργό


Κάτω από τα 81 δολάρια το αργό

Κάτω από τα 81 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το δολάριο ανακάμπτει έναντι του αργού, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων στους επενδυτές ως καταφύγιο έναντι στον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,8% στα 80,68 δολ. το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας το αργό σημείωσε απώλειες της τάξεως του 0,8%.
Με τις μεγαλύτερες – σε εβδομαδιαία βάση – απώλειες από τις αρχές Φεβρουαρίου έκλεισε την εβδομάδα το ευρώ, με φόντο τις έντονες ανησυχίες που εγείρει το ελληνικό ζήτημα και τα ερωτήματα που γεννώνται γύρω από το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3549 δολ. από το επίπεδο των 1,3608 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3548 δολ.

Οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο μετά από την γενικευμένη σύγχυση που έχει επικρατήσει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδος. Η Γερμανία με δηλώσεις αξιωματούχων δείχνει να προκρίνει την λύση της προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιθέτως τα μηνύματα που έρχονται από το Παρίσι επιμένουν στην ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος εντός των ορίων της Ε.Ε. Σοβαρές ενστάσεις στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο εσωτερικό της ευρωζώνης προβάλει και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

source: reporter.gr
Share |