Tuesday, August 26, 2008

Κέρδη αλλά ... περιορισμένα για το αργο

Κέρδη αλλά ... περιορισμένα για το αργο

Με κέρδη ανω του ενός δολαρίου έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υπό την απειλή του τυφώνα Gustav που κατευθύνεται στον κόλπο του Μεξικό, στις πηγές, δηλαδή, που παρέχουν περισσότερο από το ένα πέμπτο της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου για το αργό ενισχύθηκε κατά 1% στα 116,27 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας όμως από τα υψηλά ημέρας που αγγιξαν τα 117 δολάρια. Ακόμη με κέρδη ύψους 0,25% έκλεισε και το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ που διαμορφώθηκε στα 113,47 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή της βενζίνης ενισχύθηκε κατά 3,1% στα 2,972 δολάρια το γαλόνι.

Ο τυφώνας Gustav κινείται με 145 χλμ την ώρα, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό μετεωρολογικό κέντρο των ΗΠΑ, ενδέχεται να ενταθεί το φαινόμενο όσο πλησιάζει τον Κόλπο.

Σημαντική εξέλιξη υπέρ της κλιμάκωσης του αργού αποτέλεσε και η αναγνώριση από την πλευρά της Ρωσίας της ανεξαρτησίας των αποσχισθησών περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, γεγονός που γεννά νέες ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

Το αργό, κατά τη διάρκεια της ημέρας βρέθηκε να υποχωρεί ως και 1,70%, στον απόηχο της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Tο ευρώ υποχώρησε στο 1,4609 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Φεβρουαρίου, από 1,4754 χθες. Αυτή τη στιγμή περιορίζει τις απώλειες στο 0,8% και στα 1,4642 δολάρια/ευρώ.

REPORTER.GR

FED: Η επόμενη αλλαγή των επιτοκίων θα είναι ανοδική

FED: Η επόμενη αλλαγή των επιτοκίων θα είναι ανοδική

Οι ανησυχίες της περαιτέρω επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και της δυσκολίας ελέγχου του πληθωρισμού κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής της FED του Αυγούστου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Η πλειονότητα των μελών της FED εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι ο πληθωρισμός δεν θα μπορεί να ελεγχθεί το επόμενο έτος, εάν δεν γίνει κάτι αμεσα. Ωστόσο σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι η στιγμή της επόμενη κίνησης, η οποία αναμφισβήτητα θα είναι η αύξηση των επιτοκίων, θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και των αγορών. Ο διοικητής της FED του Ντάλας Richard Fisher, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με το «πάγωμα» των επιτοκίων, ζητώντας αμεση αύξηση τους.

Υπενθυμίζεται ότι με μόνο μια ψήφο κατά, αυτή του Richard Fisher, η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) διατήρησε αμετάβλητα στο 2% τα αμερικανικά επιτόκια, μετά τη συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου.

Στα πρακτικά της συνάντησης, φάνηκε η ανησυχία πολλών αξιωματούχων για το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος συνολικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες (5,6%), είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 17 ετών. Υποστήριξαν, παράλληλα, ότι με το οικονομικό σύστημα να παραμένει «εύθραυστο» και την αγορά ακινήτων πολύ «αδύναμη», οικονομική ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να επιβαρυνθεί.

Ο πρόεδρος της FED Ben Bernanke, υποστήριξε ότι σκοπός της FED είναι να επιτύχει μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών.

Κύριος λόγος σταθεροποίησης των επιτοκίων ήταν ότι η οικονομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας μερικώς την ανάπτυξη στις καταναλωτικές δαπάνες και την ενίσχυση των εξαγωγών.

REPORTER.GR

Πτώση 86,5% στα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών

Πτώση 86,5% στα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών

«Βουτιά» 86,5% σημείωσαν τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, αφού διαμορφώθηκαν στα 5 δις δολάρια, σε σχέση με τα 36,8 δις δολάρια το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι τράπεζες σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο τρίμηνο που έχει καταγραφεί από το 1991, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Τραπεζικών Αποθεματικών των ΗΠΑ (Federal Deposit Insurance Corp), επισημαίνοντας ότι ο κύριος λόγος της πτώσης είναι οι αυξημένες διαγραφές. «Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά» δήλωσε η πρόεδρος της FDIC Sheila Bair στη συνέντευξη τύπου, αναφερόμενη, παράλληλα, και αύξηση της λίστας με τις προβληματικές τράπεζες, αφού αυτή μετρά 117 ιδρύματα σε σχέση με τα 90 του προηγούμενου τριμήνου.

REPORTER.GR

JP Morgan: Δεν βλέπει φως στο τούνελ

JP Morgan: Δεν βλέπει φως στο τούνελ

Καμία επίλυση έναν χρόνο μετά την εμφάνιση των προβλημάτων στο χρηματοοικονομικό σύστημα διαπιστώνει στη μηνιαία ανάλυση των αγορών η JP Morgan προειδοποιώντας την ίδια ώρα ότι οι εμμένουσες δυσκολίες στον χρηματοοικονομικό κλάδο και η αναποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να δεσμευθούν σε μια πολιτική χαλάρωσης καθιστούν μη-ελκυστική την επένδυση σε μετοχές δεδομένου του ρίσκου που συνεπάγονται.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα εκτός ΗΠΑ, οι αναλυτές του διεθνούς επενδυτικού κολοσσού προειδοποιούν ότι οι βασικοί δείκτες προμηνύουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στο 0%-1% για τις μεγάλες οικονομίες τους επόμενους 3-6 μήνες.


Προοπτική της Οικονομίας

Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της κρίσης στο χρηματοοικονομικό σύστημα, τα πρόσφατα προβλήματα των Fannie Mae και Freddie Mac διέψευσαν τα προγνωστικά ότι η κρίση οδεύει προς επίλυση. Εξάλλου, τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας εμμέσως ότι οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τον κίνδυνο του αντισυμβαλλομένου. Η προοπτική της οικονομίας παγκοσμίως έχει επίσης εξασθενήσει και πρόσφατα τα οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα δε εκτός ΗΠΑ, εμφανίζονται κατά πολύ αποδυναμωμένα. Για έβδομο συνεχή μήνα, στην αμερικανική αγορά εργασίας υπήρξαν απώλειες και οι εκτός αγροτικής απασχόλησης θέσεις μειώθηκαν κατά 51.000 τον Ιούλιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 5,7%. Τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ, ωστόσο, φαίνεται ότι είχαν κάποια θετικά αποτελέσματα και η οικονομία σημείωσε τριμηνιαία άνοδο κατά 1,9%, υπολογιζόμενη σε ετησιοποιημένη βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ ο απόηχος των μέτρων αναμένεται να είναι εν μέρει αισθητός και κατά το τρίτο τρίμηνο. Εξακολουθούμε ωστόσο να πιστεύουμε ότι, ελλείψει αυτής της υποστηρίξεως, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά το τέλος του έτους και εντός του 2009. Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει φαινομενικά προσκολλημένη στην αντιπληθωριστική πολιτική της, αλλά το μείγμα ανάπτυξης και πληθωρισμού έχει σαφώς επιδεινωθεί. Ο βασικός οικονομικός δείκτης της ομάδας μας που παρακολουθεί την πορεία της αγοράς συναλλάγματος (Currency team) σημείωσε σημαντική πτώση και τα στοιχεία του περασμένου μήνα δείχνουν ότι η οικονομική εξασθένηση στην Ευρωζώνη δεν περιορίζεται πλέον σε περιφερειακές χώρες ή σε κράτη όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, στα οποία είχε παρατηρηθεί άνθηση χάρη στον στεγαστικό κλάδο. Στη Γερμανία, μάλιστα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,4% εντός του Ιουνίου, ενώ οι εργοστασιακές παραγγελίες είχαν μεγάλη πτώση της τάξης του 6,1%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις που συνέκλιναν στο 4,7%. Εξάλλου, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo έφθασε σε επίπεδα κάτω των 100 μονάδων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2005. Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τόσο στις κύριες, όσο και στις περιφερειακές χώρες, θα εξασθενήσει περαιτέρω, ενώ περιορισμένη θα είναι και η υποστήριξη από τις εξαγωγικές δραστηριότητες, καθώς φθίνει η ζήτηση παγκοσμίως.

Μεγάλη επιδείνωση παρατηρήθηκε και στη Μ. Βρετανία, όπου η στεγαστική αγορά βρίσκεται πλέον σταθερά σε καθοδική πορεία, γεγονός που θα επηρεάσει την κατανάλωση και τη ζήτηση. Η ήδη δυσχερής θέση της Τράπεζας της Αγγλίας επίσης επιδεινώθηκε, καθώς ο πληθωρισμός έφθασε σχεδόν στο διπλάσιο από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Μάλιστα, μεταξύ των κυριότερων αγορών, η Βρετανία εμφανίζει τον ασθενέστερο βασικό οικονομικό δείκτη, κάτι που ενδεχομένως να προμηνύει απότομη πτώση. Και ενώ δεν προβλέπουμε ακόμη κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας, τα δεδομένα έχουν σαφώς εξασθενήσει και εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη σε Ευρώπη, Μ. Βρετανία και Ιαπωνία θα είναι της τάξης του 0-1% κατά τα αμέσως επόμενα τρίμηνα. Παράλληλα, πληθαίνουν οι ενδείξεις για βραδύτερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, αν και η πτώση στις τιμές των αγαθών ενδέχεται να είναι επωφελής για την Ασία, αλλά να λειτουργήσει εις βάρος της Λατινικής Αμερικής.

Προοπτική της Νομισματικής Πολιτικής

Σε πορεία εξασθένησης εξακολούθησαν να βρίσκονται τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Δεδομένων των αυξανόμενων ενδείξεων ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου είχε ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για τη ζήτηση για αγαθά στις ανεπτυγμένες αγορές, ευπρόσδεκτη χαρακτηρίζεται η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 17% από τα ανώτατα σημεία του Ιουλίου. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε εξασθένηση παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες δεν προέβησαν σε μεταβολή των βασικών επιτοκίων τους κατά τον τελευταίο μήνα, εξακολουθούν να διαφέρουν οι στάσεις που τηρούν καθώς και οι πιέσεις που δέχονται. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εμμένει στην ουδέτερη ή αμερόληπτη στρατηγική της, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο του πληθωρισμού αλλά και της ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από την άλλη, διατηρεί την επιφυλακτική αντιπληθωριστική στάση της, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να έχει πλήρως ακινητοποιηθεί, εγκλωβισμένη από την απότομη επιδείνωση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, υπήρξαν κεντρικές τράπεζες που διαφοροποίησαν την πολιτική τους. Συγκεκριμένα, στη Νέα Ζηλανδία η κεντρική τράπεζα της χώρας προέβη σε περικοπή του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης κατά την τελευταία συνεδρίαση, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας φαίνεται διατεθειμένη να περικόψει τα επιτόκια για πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασθενέστερη προοπτική ανάπτυξης. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η μεταβολή από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, που υποδηλώνει ενδεχομένως μια τάση χαλάρωσης. Με τα επιτόκια στο 2%, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει κάποια, αν και περιορισμένα, περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης, ακόμη και αν μειωθεί ο πληθωρισμός. Το ερώτημα παραμένει, βεβαίως, πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η περικοπή των επιτοκίων εντός του σημερινού περιβάλλοντος. Παρά τη συνολική μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 325 μονάδες βάσης (3,25%), τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων αυξήθηκαν από τον Αύγουστο 2007, υποδεικνύοντας ότι ο μηχανισμός μετάδοσης της περικοπής επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στο αμερικανικό νοικοκυριό και στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής και ότι ίσως χρειάζεται κάποιας μορφής περαιτέρω χαλάρωση. Ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης ή ακόμη και η παρέμβαση στη στεγαστική αγορά, είναι όλα εφικτά ως μέτρα, αν και εκτιμούμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα διατηρήσει στάση αναμονής έως το τέλος του έτους. Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές για τους επόμενους 12 μήνες εξακολουθεί να συνιστά υπέρμετρα ανοδική εκτίμηση, κατά την άποψή μας. Στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων, οι αγορές προεξοφλούν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης για το επόμενο έτος, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις στις αρχές Ιουλίου που προέβλεπαν άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Το πλήθος ασθενών οικονομικών στοιχείων έως το τέλος Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα μια μείζονος κλίμακας αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων. Ωστόσο, δεν προβλέπουμε απότομη μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και είναι πιθανότερο οι περικοπές των επιτοκίων να επέλθουν στις αρχές του 2009 και όχι εντός του τρέχοντος έτους.

Αποτιμήσεις

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη εντός του 2008 εξακολούθησαν να κινούνται καθοδικά, σύμφωνα με τις μετρήσεις μας. Αν και κατά το δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη υπήρξαν καλύτερα των αναμενόμενων, οι περισσότεροι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη σε 19 από τις 21 αγορές που παρακολουθούμε. Εάν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα του IBES Aggregate σχετικά με την προσέγγιση ανάλυσης που δίνει έμφαση πρωταρχικώς στις εταιρείες, μετά στους κλάδους και μετά στην ευρύτερη οικονομία (γνωστή ως bottom-up), τότε σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις εντός του έτους τα κέρδη για το σύνολο της αγοράς θα είχαν άνοδο 13%, ενώ για τον χρηματοοικονομικό κλάδο αναμενόταν αύξηση της τάξεως του –απίστευτου- 14% για το 2008. Τα ποσοστά αυτά φαινόντουσαν υπέρμετρα αισιόδοξα τότε και, συνεπώς, είναι ευπρόσδεκτη η προς τα κάτω αναθεώρηση που τοποθετεί την αγορά στο 7% και τον χρηματοοικονομικό κλάδο στο -7% για το 2008, με ανοδική αναθεώρηση για τα κέρδη στον κλάδο της ενέργειας από 13% στο 30%. Αυτή, ωστόσο, είναι ίσως και η μόνη ευχάριστη εξέλιξη. Ενώ οι προβλέψεις για την αύξηση των κερδών εντός του 2008 προσαρμόστηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, η επιδείνωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον ενδεχομένως να σημαίνει ότι τα κέρδη το 2009 θα είναι συμπιεσμένα. Παρά ταύτα, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις του IBES σύμφωνα με την προσέγγιση ανάλυσης «bottom-up» τοποθετούν την αύξηση των κερδών στο +17% για το επόμενο έτος. Αυτό δείχνει ότι οι αναλυτές εξακολουθούν να προβλέπουν μια ταχεία ανάκαμψη ή/και αρκετά επιθετική αναδιάρθρωση για να διατηρούν τόσο υψηλά περιθώρια. Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, από πλευράς προοπτικής της αγοράς και ακολουθώντας μια προσέγγιση που δίνει έμφαση πρώτα στην πορεία της οικονομίας, μετά στους κλάδους και έπειτα στην πορεία μεμονωμένων εταιρειών (γνωστή ως «top-down»), τα κέρδη θα μειωθούν κατά έως και 2% εντός του 2009, αν και δεν αποκλείεται το ποσοστό να είναι χαμηλότερο από αυτή την πρόβλεψη. Οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν ελκυστικές σε σύγκριση με τα ομόλογα σε όλες τις μεγάλες αγορές. Ο λόγος προθεσμιακής τιμής προς κέρδη (forward P/E) είναι σήμερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο πενταετίας σε όλες τις μεγάλες αγορές, καθώς επίσης και σε πολλές αναδυόμενες αγορές. Εν τω μεταξύ, οι μερισματικές αποδόσεις βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο πενταετίας σε όλες τις μεγάλες αγορές. Καθώς όμως ο σχετιζόμενος με τα κέρδη κίνδυνος παραμένει υπολογίσιμος, θα ήταν σκόπιμο να ληφθεί υπόψη και ένας ευρύτερος δείκτης. Σύμφωνα με τον δικό μας σύνθετο τρόπο μέτρησης των αποτιμήσεων (με χρήση των λόγων προθεσμιακής τιμής προς κέρδη (forward P/E), χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία (price-to-book), τιμής προς ταμειακές ροές (price-to-cash flow) και των μερισματικών αποδόσεων), όλες οι ανεπτυγμένες αγορές εμφανίζονται φθηνές συγκριτικά με την πορεία τους κατά το παρελθόν.

Αγορές

Ο Ιούλιος υπήρξε «ανήσυχος» μήνας για τις μετοχές και καταγράφηκαν νέα ανώτατα και κατώτατα σημεία εντός του κύκλου. Το αργό πετρέλαιο ξεπέρασε τα $147 το βαρέλι, ενώ αρκετές μετοχικές αγορές πέρασαν «επίσημα» σε πτωτική φάση (bear market), ανακοινώνοντας αυτό που ίσως ήδη ήταν γνωστό, και οι δείκτες MSCI World και FTSE κατέγραψαν πτώση άνω του 20% από τα υψηλότερα σημεία τους, κάτι που αντιστοιχεί σε «ανεπίσημο», πλην όμως ευρέως αποδεκτό, ορισμό της πτωτικής αγοράς. Παράλληλα, αναβίωσαν οι φόβοι για το χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς οι αγορές προέβησαν σε ακραία αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τα αμερικανικά ημικρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Freddie Mac και Fannie Mae, εν μέσω ανησυχιών ως προς τη βιωσιμότητά τους. Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, ωστόσο, επέτρεψαν μια αναβίωση των μετοχικών αγορών από τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ρευστοποιήσεων. Σύμφωνα με ορισμένους βραχυπρόθεσμους δείκτες, οι μετοχές ήταν πιθανό να ανακάμψουν απότομα, ενώ τα στοιχεία έδειχναν ότι οι επενδυτές είχαν μειώσει τη στάθμιση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές. Πράγματι, σύμφωνα με έρευνα των Διαχειριστών Χαρτοφυλακίου της Merrill Lynch, αυτή τη στιγμή καταγράφονται πρωτοφανή, για τα χρονικά διεξαγωγής της έρευνας, επίπεδα υψηλής στάθμισης τοποθετήσεων σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών. Όλα αυτά είναι πιθανό να σημαίνουν ότι η σημερινή ανάκαμψη ενδέχεται να έχει κάποια διάρκεια· κατά την άποψή μας, όμως, είναι σημαντικότερο να εκτιμήσουμε κατά πόσο συνιστούν λόγο για αγορά μετοχών πιο μακροπρόθεσμα. Πρόσφατα επικαιροποιήσαμε μια ανάλυση, που χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τον Μάρτιο, η οποία θέτει μια σειρά προϋποθέσεων ή παραμέτρων που θεωρούμε ότι μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσο οι επενδυτές θα ήταν σκόπιμο να αναπτύξουν μια στρατηγική με αυξημένη στάθμιση σε μετοχές. Σύμφωνα με αυτές τις παραμέτρους, θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι: (1) η πιστωτική κρίση βρίσκεται σε πορεία βελτίωσης· (2) οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών που απαιτούνται για την αναπλήρωση των κεφαλαίων τους· (3) οι κεντρικές τράπεζες είναι διατεθειμένες αλλά και σε θέση να προβούν σε κινήσεις για περαιτέρω χαλάρωση προκειμένου να παράσχουν στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα· (4) η προοπτική της οικονομίας ως προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό είναι πιο σαφής όσον αφορά στην έκταση της οικονομικής επιβράδυνσης και στη ρεαλιστική εκτίμηση των κερδών για το 2009· και (5) στην επενδυτική κοινότητα παρέχονται επαρκή οφέλη για την ανάληψη του επενδυτικού κινδύνου που συνεπάγεται η επένδυση σε μετοχές. Όπως και τον Μάρτιο, διαπιστώσαμε ότι μια τέτοια στρατηγική τοποθέτηση δεν είναι αρκετά ελκυστική, αν και διακρίνονται κάποιες αμυδρά ενθαρρυντικές ενδείξεις σε επίπεδο αποτιμήσεων και αναπλήρωσης των κεφαλαίων των τραπεζών. Ωστόσο, αν και κατά τον περασμένο μήνα υπήρξε μια σημαντική αναδιάταξη σε επίπεδο κλάδων με μια μεταστροφή των επενδυτών από τα αγαθά και τους φυσικούς πόρους προς τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί αντίθετοι άνεμοι για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι μετοχές του συγκεκριμένου κλάδου θα μπορέσουν να διατηρήσουν πρωτεύοντα ρόλο στις χρηματιστηριακές αγορές. Η ανάκαμψη που σημειώθηκε το καλοκαίρι φαίνεται να συνεχίζεται και οι δείκτες είναι πιθανό να διατηρήσουν την πορεία τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά θεωρούμε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ανασύσταση της στρατηγικής θέσης. Συνεπώς, στα χαρτοφυλάκιά μας εξακολουθούμε να έχουμε μειωμένη στάθμιση σε μετοχές έναντι των ομολόγων. Σε επίπεδο μετοχών, διατηρήσαμε την αυξημένη στάθμιση σε αμερικανικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αν και μειώσαμε σχεδόν σε ουδέτερο σημείο την ήδη χαμηλή στάθμιση σε μετοχές ΗΠΑ μικρής κεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, αυξήσαμε ελαφρώς τη στάθμιση σε βρετανικές μετοχές, καθώς το γεγονός ότι 70% των βρετανικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν υψηλότερη μερισματική απόδοση από την πραγματική απόδοση των ομολόγων υποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή έχει προεξοφληθεί ένα πολύ μικρό μέρος από τη μελλοντική άνοδο. Στις μετοχές Ιαπωνίας διατηρούμε ουδέτερη θέση, έχοντας μειώσει την αυξημένη στάθμιση που είχαμε μετά την πρόσφατη υπεραπόδοση που κατέγραψαν οι ιαπωνικοί τίτλοι. Διατηρούμε τη μειωμένη στάθμιση στην Ευρώπη (εκτός Ην. Βασιλείου) και στις αναδυόμενες αγορές. Εκτιμούμε ότι, αν και το θέμα της διάρθρωσης παραμένει σημαντικός παράγοντας για τις αναδυόμενες αγορές, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κυκλικοί κίνδυνοι και ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σε απογοητευτικά επίπεδα. Κατά συνέπεια, διατηρούμε τη χαμηλή στάθμισή μας στη συγκεκριμένη κατηγορία επένδυσης.

REPORTER.GR

Η τελευταία υποβάθμιση της Morgan Stanley στις ΗΠΑ

Η τελευταία υποβάθμιση της Morgan Stanley στις ΗΠΑ

Σε μείωση των εκτιμήσεων της για τα κέρδη ανά μετοχή του S&P στα 78, από 86 δολάρια, προχωρά η Morgan Stanley σε έκθεσή της με τίτλο «Η τελευταία υποβάθμιση: σε κέρδη ανά μετοχή και τιμή στόχο», ενώ παράλληλα εκτιμά ότι ο δείκτης στο τέλος του 2008 θα διαμορφωθεί στις 1.300 μονάδες. Η προηγούμενη εκτίμηση για τον S&P ήταν στις 1.400 μονάδες. Επιπλέον, οίκος δημοσίευσε για πρώτη φορά εκτιμήσεις για το 2009 και αναμένει λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή για τον S&P ύψους 84 δολαρίων.
Ο στόχος για το 2009 δίνει ένα πολλαπλασιαστή κερδών 15,5 φορές, ενώ ο στόχος του 2008 δίνει P/E 16,5 φορές. Για το 2009 σημειώνει πως η εκτίμηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προβλέψεις για χαμηλότερο πληθωρισμό προς το τέλος του έτους και την άποψη του οίκου για αδύναμες προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης, ισχυρό δολάριο και εξασθένιση των πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου και των υπολοίπων εμπορευμάτων.

Η προοπτική για βελτίωση στα κέρδη του 2009 βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη βελτίωση στο χρηματοοικονομικό κλάδο από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα κερδών το 2008 και παράλληλα στη μετριοπαθή ανάπτυξη στον κλάδο υγείας που θα εξισορροπήσει για τη σημαντική επιβράδυνση στους κυκλικούς τομείς, όπως για παράδειγμα ο τεχνολογικός και ο βιομηχανικός κλάδος. Όσον αφορά τον κλάδο ενέργειας αναμένεται να παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τα κέρδη του 2009 έχει να κάνει με το ότι ο συνδυασμός της επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη, η μείωση της λειτουργικής μόχλευσης και το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρά κίνητρα για ιδιαιτέρως αισιόδοξο κοινό αίσθημα. Επισημαίνεται δε, ότι θεωρείται αδιανόητο ότι τα κέρδη του 2009 θα μπορέσουν να αγγίξουν επίπεδα-ρεκόρ, όπως εκτιμά αυτή τη στιγμή η αγορά.

Το καθοδικό ρίσκο στις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, όπως επισημαίνεται από την ίδια, έγκειται στο ότι ο κλάδος της ενέργειας και των προϊόντων υποχωρούν αισθητά εν μέσω επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη και της ενίσχυσης του δολαρίου, αλλά παρά την υποχώρηση στις πετρελαϊκές τιμές, τα εγχώρια έσοδα παραμένουν αδύναμα, λόγω της περαιτέρω επιβράδυνσης στην αγορά κατοικίας και των δυσχερέστερων συνθηκών στην πιστωτική αγορά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα κέρδη θα μπορούσαν εύκολα να υποχωρήσουν κάτω από τα 70 δολάρια.

Στο αντίθετο σενάριο το οποίο δίνει κέρδη 90 δολάρια στην περίπτωση που τα κέρδη των κλάδων ενέργειας και εμπορευμάτων καταφέρουν να παραμείνουν στα επίπεδα του 2008 σε συνδυασμό με μια βελτίωση στα εγχώρια κέρδη για το χρηματοοικονομικό κλάδο.

REPORTER.GR

Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ

Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ

Στις 56,9 μονάδες ανήλθε τον Αύγουστο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ έναντι 51,9 μονάδων τον Ιούλιο. Η άνοδος αυτή είναι μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν.

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
995.47 ( -1.83%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2900.66 ( -1.89%)

Όγκος: € 2,666,098

---

FTSE 100 INDEX 5,470.70 -34.90 -0.63%
CAC 40 INDEX 4,368.55 12.68 0.29%
DAX INDEX 6,340.52 43.57 0.69%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,412.87 26.62 0.23%
S&P 500 INDEX 1,271.51 4.67 0.37%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,361.97 -3.62 -0.15%

Rio Tinto: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο α΄ εξάμηνο

Rio Tinto: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο α΄ εξάμηνο

Υπερδιπλάσια ήταν τα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου της Rio Tinto Group, εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής αλουμινίου και τις τιμές ρεκόρ που κατέγραψε ο σίδηρος.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας, η οπό προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια «εχθρική» προσφορά εξαγοράς ύψους 142 δις. δολαρίων από την BHP Billiton, διαμορφώθηκαν στα 6,91 δις. δολάρια, από 3,25 δις. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο Δειυθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Tom Albanese δήλωσε ότι η Rio βρίσκεται σε θέση να εξαπλώσει την παραγωγή προϊόντων της αυτόνομα ποιο εύκολα. Την περασμένη εβδομάδα η BHP, κατέγραψε αύξηση 30% στα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου μετά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σιδήρου και ανθρακα.


REPORTER.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,778.71 -99.95 -0.78%
HANG SENG INDEX 21,056.66 -48.13 -0.23%
CSI 300 INDEX 2,331.53 -69.02 -2.88%

Συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο

Συρρικνώθηκε η γερμανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο

Κατά 0,5% συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση το γερμανικό ΑΕΠ στο χρονικό διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2004, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Πτώση του δείκτη Ifo

Γερμανία: Πτώση του δείκτη Ifo

Στις 94,8 μονάδες υποχώρησε τον Αύγουστο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία έναντι 97,5 μονάδων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το ινστιτούτο ερευνών Ifo.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2005, ενώ η πτώση ήταν μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν.

NAFTEMPORIKI

Να αποτρέψει την πτώση του αργού εξετάζει ο ΟΠΕΚ

Να αποτρέψει την πτώση του αργού εξετάζει ο ΟΠΕΚ

O υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολάμ Χουσεΐν Νοζάρι, δήλωσε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών ΟΠΕΚ πρέπει να εργαστεί σκληρά, προκειμένου να αποτρέψει τις πτωτικές τάσεις των τιμών πετρελαίου και παράλληλα να εξετάσει το ενδεχόμενο της υπερπροσφοράς στις αγορές, στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Ιράν έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά της περαιτέρω αύξησης της παραγωγής, ακόμα και όταν το πετρέλαιο είχε αγγίξει τα 147 δολάρια το βαρέλι, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν κάνει έκκληση σε διεθνή βάση για ενίσχυση της προσφοράς. Η αγορά αυτό το διάστημα είναι υπερκορεσμένη, καθώς καθημερινά περισσεύουν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Παράλληλα, στις διεθνείς αγορές χθες το πετρέλαιο ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τα 115 δολάρια, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές αγοράς. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2004.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας αναμένεται να ωθήσουν στα ύψη τις τιμές του αμερικανικού αργού. Η στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας στην Γεωργία ανέκοψε την πορεία των πετρελαϊκών φορτίων από το Αζέρι, τα οποία θα περνούσαν μέσα από τη Γεωργία.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει από το ρεκόρ του Ιουλίου (147,27 δολάρια), παραμένουν ενισχυμένες κατά 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος. Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι καθοριστικό ρόλο για την πορεία του αργού διαδραματίζει και το αμερικανικό νόμισμα.

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, το πετρέλαιο υποχωρούσε, λόγω του ράλι που πραγματοποίησε το δολάριο έναντι της δέσμης νομισμάτων. Στη συνέχεια όμως το δολάριο περιόρισε ελαφρώς τα κέρδη του έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να κινηθεί ανοδικά. Ανάλογη αύξηση σημείωσε και το βρετανικό brent, το οποίο ενισχύθηκε κατά 74 σεντ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι την Παρασκευή, όταν οι αγορές των ΗΠΑ θα κλείσουν νωρίτερα, λόγω της αργίας (Labor Day), αναμένεται να παρατηρηθεί έντονη ρευστότητα τιμών και χαμηλός όγκος συναλλαγών.


NAFTEMPORIKI

Τραπεζική βουτιά Dow

Τραπεζική βουτιά Dow


Ισχυρή πτώση σημείωσαν στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στον απόηχο της κατάρρευσης της περιφερειακής τράπεζας Columbian Bank and Trust ενώ στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε η άνοδος της τιμής του πετρελαίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones με πτώση 241,81 μονάδων ή 2,08% υποχώρησε στις 11.386,25 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq με απώλειες 2,03% έκλεισε στις 2.365,59 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,96% υποχωρώντας στις 1.266,84 μονάδες.

Στο αρνητικό κλίμα κυριάρχησε η είδηση για την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Columbian Bank and Trust, γεγονός που επανέφερε τις ανησυχίες για τις εππτώσεις της πιστωτικής κρίσης. Oι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ διέκοψαν τη λειτουργία της τράπεζας λόγω των διαγραφών των επισφαλών δανείων της.

Σε ότι αφορά ειδήσεις για μακροοικονομικά στοιχεία, οι μεταπωλήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων σημείωσαν άνοδο 3,1% τον Ιούλιο έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 1%.

STOCKWATCH.COM.CY

Ανησυχίες μεσιτών για τιμές ακινήτων

Ανησυχίες μεσιτών για τιμές ακινήτων


Σε μπούμερανγκ τείνει να μετατραπεί το μπουμ των τελευταίων ετών στην αγορά ακινήτων καθώς η μεγάλη κάμψη που παρουσιάζει η Πάφος άρχισε να ξαπλώνεται σε άλλες περιοχές. Η άνοδος των επιτοκίων και ο πληθωρισμός έχουν περιορίσει αισθητά την εγχώρια ζήτηση και σε συνδυασμό με τη μεγάλη κάμψη που παρουσιάζει η εξωγενής ζήτηση, δημιουργούνται προβλήματα διάθεσης σε περιοχές πέραν της Πάφου. Για πρώτη φορά γίνεται ξεκάθαρα λόγος για διψήφια μείωση στις τιμές συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων, ενώ στα υπόλοιπα αναμένεται αύξηση κατώτερη του πληθωρισμού.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Σόλων Κουρουκλίδης, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Πάφο είναι περισσότερο από υπαρκτή. «Οι πωλήσεις παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση με τον αριθμό των αδιάθετων ακινήτων να αυξάνεται δραστικά. Τους τελευταίους τρεις μήνες η μείωση είναι της τάξης του 30-40% από την εξωγενή αγορά και 5% από την εσωτερική αγορά, ενώ οι προβλέψεις λένε ότι η μείωση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου με αρχές του 2009», ανέφερε.

Η μείωση δεν αφορά όμως μόνο τις πωλήσεις αλλά αγγίζει και τις τιμές. «Η Πάφος», συνέχισε ο κ. Κουρουκλίδης, «η οποία συγκριτικά με τις άλλες πόλεις είχε πολύ πιο ψηλές τιμές, σήμερα η τιμή των ακινήτων παρουσιάζει δραστική μείωση μέχρι και 30% ή και 50% όταν πρόκειται για διαμερίσματα, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου».

Τα προβλήματα της κτηματαγοράς δεν περιορίζονται στην Πάφο. «Ζοφερό παραμένει το τοπίο της κτηματαγοράς λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στον αριθμό πωλήσεων των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια. Από τη δίνη στην οποία έχουν περιέλθει όλα τα είδη ακινήτων (σπίτια, διαμερίσματα, οικόπεδα) εξαιρούνται τα εμπορικά οικόπεδα και γη», επεσήμανε και πάλι ο κ. Κουρουκλίδης, για τα οποία υπάρχει ζήτηση από ξένους επενδυτές – κυρίως Ρώσοι – που θέλουν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Κύπρο.

Τα αίτια

Ο κ. Κουρουκλίδης, αποδίδει την απότομη αναστροφή της θετικής πορείας που παρουσίαζε η κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια:

• Στην αύξηση των επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης σε λίγους μόλις μήνες.
• Στις επιπτώσεις της εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας (Ιούλιος 2007) με την οποία αυξανόταν το ποσοστό προκαταβολής για αγορά κατοικίας από 30 σε 40%. Αν και αποσύρθηκε, υποστηρίζει ο κ. Κουρουκλίδης, η εγκύκλιος συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα διότι όσο δύσκολο είναι να προσελκύσεις την εξωγενή ζήτηση άλλο τόσο είναι να τη ξανακερδίσεις.
• Στην παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία έπληξε τη Βρετανική αγορά που αποτελεί το 80% της εξωγενούς ζήτησης.
• Υποτίμηση της αγγλικής στερλίνας έναντι του ευρώ, που ενθαρρύνει πωλήσεις ακινήτων.

«Η αύξηση των επιτοκίων η οποία έχει άμεση επίδραση αυξάνοντας προς τα πάνω τη μηνιαία δόση», είναι κατά τον κ. Κουρουκλίδη η πρώτη αιτία μείωσης της εγχώριας ζήτησης των ακινήτων η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Στα αίτια της κάμψης ο κ. Κουρουκλίδης περιλαμβάνει επίσης τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών λόγω της ξέφρενης πορείας της τιμής των καυσίμων. Αλλά και τη σύγχυση που, σύμφωνα με τον κ. Κουρουκλίδη, έχει επιφέρει στην αγορά η αναμενόμενη επιβολή του ΦΠΑ στο 15% στα ακίνητα.

STOCKWATCH.COM.CY

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:00 AM
New Home Sales
Dept of Commerce


2:00 PM
FOMC Minutes
Federal Reserve Bank
Share |