Tuesday, August 26, 2008

FED: Η επόμενη αλλαγή των επιτοκίων θα είναι ανοδική

FED: Η επόμενη αλλαγή των επιτοκίων θα είναι ανοδική

Οι ανησυχίες της περαιτέρω επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και της δυσκολίας ελέγχου του πληθωρισμού κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής της FED του Αυγούστου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Η πλειονότητα των μελών της FED εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι ο πληθωρισμός δεν θα μπορεί να ελεγχθεί το επόμενο έτος, εάν δεν γίνει κάτι αμεσα. Ωστόσο σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι η στιγμή της επόμενη κίνησης, η οποία αναμφισβήτητα θα είναι η αύξηση των επιτοκίων, θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και των αγορών. Ο διοικητής της FED του Ντάλας Richard Fisher, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με το «πάγωμα» των επιτοκίων, ζητώντας αμεση αύξηση τους.

Υπενθυμίζεται ότι με μόνο μια ψήφο κατά, αυτή του Richard Fisher, η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) διατήρησε αμετάβλητα στο 2% τα αμερικανικά επιτόκια, μετά τη συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου.

Στα πρακτικά της συνάντησης, φάνηκε η ανησυχία πολλών αξιωματούχων για το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος συνολικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες (5,6%), είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 17 ετών. Υποστήριξαν, παράλληλα, ότι με το οικονομικό σύστημα να παραμένει «εύθραυστο» και την αγορά ακινήτων πολύ «αδύναμη», οικονομική ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να επιβαρυνθεί.

Ο πρόεδρος της FED Ben Bernanke, υποστήριξε ότι σκοπός της FED είναι να επιτύχει μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών.

Κύριος λόγος σταθεροποίησης των επιτοκίων ήταν ότι η οικονομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας μερικώς την ανάπτυξη στις καταναλωτικές δαπάνες και την ενίσχυση των εξαγωγών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |