Tuesday, August 26, 2008

Η τελευταία υποβάθμιση της Morgan Stanley στις ΗΠΑ

Η τελευταία υποβάθμιση της Morgan Stanley στις ΗΠΑ

Σε μείωση των εκτιμήσεων της για τα κέρδη ανά μετοχή του S&P στα 78, από 86 δολάρια, προχωρά η Morgan Stanley σε έκθεσή της με τίτλο «Η τελευταία υποβάθμιση: σε κέρδη ανά μετοχή και τιμή στόχο», ενώ παράλληλα εκτιμά ότι ο δείκτης στο τέλος του 2008 θα διαμορφωθεί στις 1.300 μονάδες. Η προηγούμενη εκτίμηση για τον S&P ήταν στις 1.400 μονάδες. Επιπλέον, οίκος δημοσίευσε για πρώτη φορά εκτιμήσεις για το 2009 και αναμένει λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή για τον S&P ύψους 84 δολαρίων.
Ο στόχος για το 2009 δίνει ένα πολλαπλασιαστή κερδών 15,5 φορές, ενώ ο στόχος του 2008 δίνει P/E 16,5 φορές. Για το 2009 σημειώνει πως η εκτίμηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προβλέψεις για χαμηλότερο πληθωρισμό προς το τέλος του έτους και την άποψη του οίκου για αδύναμες προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης, ισχυρό δολάριο και εξασθένιση των πιέσεων στις τιμές του πετρελαίου και των υπολοίπων εμπορευμάτων.

Η προοπτική για βελτίωση στα κέρδη του 2009 βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη βελτίωση στο χρηματοοικονομικό κλάδο από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα κερδών το 2008 και παράλληλα στη μετριοπαθή ανάπτυξη στον κλάδο υγείας που θα εξισορροπήσει για τη σημαντική επιβράδυνση στους κυκλικούς τομείς, όπως για παράδειγμα ο τεχνολογικός και ο βιομηχανικός κλάδος. Όσον αφορά τον κλάδο ενέργειας αναμένεται να παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τα κέρδη του 2009 έχει να κάνει με το ότι ο συνδυασμός της επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη, η μείωση της λειτουργικής μόχλευσης και το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρά κίνητρα για ιδιαιτέρως αισιόδοξο κοινό αίσθημα. Επισημαίνεται δε, ότι θεωρείται αδιανόητο ότι τα κέρδη του 2009 θα μπορέσουν να αγγίξουν επίπεδα-ρεκόρ, όπως εκτιμά αυτή τη στιγμή η αγορά.

Το καθοδικό ρίσκο στις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, όπως επισημαίνεται από την ίδια, έγκειται στο ότι ο κλάδος της ενέργειας και των προϊόντων υποχωρούν αισθητά εν μέσω επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη και της ενίσχυσης του δολαρίου, αλλά παρά την υποχώρηση στις πετρελαϊκές τιμές, τα εγχώρια έσοδα παραμένουν αδύναμα, λόγω της περαιτέρω επιβράδυνσης στην αγορά κατοικίας και των δυσχερέστερων συνθηκών στην πιστωτική αγορά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα κέρδη θα μπορούσαν εύκολα να υποχωρήσουν κάτω από τα 70 δολάρια.

Στο αντίθετο σενάριο το οποίο δίνει κέρδη 90 δολάρια στην περίπτωση που τα κέρδη των κλάδων ενέργειας και εμπορευμάτων καταφέρουν να παραμείνουν στα επίπεδα του 2008 σε συνδυασμό με μια βελτίωση στα εγχώρια κέρδη για το χρηματοοικονομικό κλάδο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |