Tuesday, February 24, 2009

Αλμα 4% για τη Wall

Αλμα 4% για τη Wall

Αλμα πάνω από 230 μονάδων κατέγραψε ο Dow Jones ο οποίος ενισχύθηκε κατά 3,32% στις 7.349,34 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.441,83 μονάδες με κέρδη 3,90% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 4% στις 723,02 μονάδες. Αντίθετα, στην Ευρώπη σημειώθηκαν πιέσεις, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,89% στις 3.816,44 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,73% στις 2.708,05 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 1,03% στις 3.895,75 μονάδεςΚέρδη στη Wall Street

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ανακάμπτοντας ύστερα από τη χθεσινή βουτιά σε χαμηλό 12 ετών που κατέγραψαν οι Dow Jones και Standard & Poor΄s 500. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε η αναμονή της πρώτης ομιλίας του προέδρου Μ. Ομπάμα ενώπιον του Κογκρέσου, ο οποίος, όπως αναμένεται, θα υπεραμυνθεί την αποτελεσματικότητα του σχεδίου για την ενίσχυση της οικονομίας, καθώς και θα εξαγγείλει τους βασικούς στόχους του για την προστασία των Αμερικανών πολιτών από την κρίση. Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δεν επηρέασαν ούτε για μια στιγμή το θετικό κλίμα της Wall, το οποίο υποστήριξαν αφενός το ράλι της τάξεως του 11% του τραπεζικού κλάδου και αφετέρου τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Home Depot.

Κέρδη 10% κατέγραψε η Home Depot, η οποία ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρία ανακοίνωσε ζημιές ύψους 54 εκατ. δολαρίων ή 3 λεπτών ανά μετοχή στο τέταρτο τρίμηνο λόγω έκτακτων εξόδων από διακοπή δραστηριοτήτων και διαγραφών. Ένα χρόνο νωρίτερα η εταιρεία είχε εμφανίσει κέρδη 671 εκατ. δολαρίων. Εξαιρουμένων των εκτάκτων εξόδων, θα είχε παρουσιάσει μείωση κερδών κατά 52%, στα 19 λεπτά ανά μετοχή.

Πάνω από 13% ήταν τα κέρδη που αποκόμισε η Citigroup και πάνω από 20% η Bank of America, οδηγώντας το ράλι του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ξεκίνησε από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, B. Bernanke ότι καμία τράπεζα δεν χρειάζεται να κρατικοποιηθεί. Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές εταιρείες την περασμένη εβδομάδα είχαν υποχωρήσει περίπου 31%, στον απόηχο της φημολογίας περι κρατικοποιήσεων. Στο +5,1% βρέθηκαν και οι μετοχές της JPMorgan παρόλο που ανακοίνωσε μείωση 87% στο μέρισμά της.

Οι ανησυχίες για τα αποτελέσματα της AIG, ασκησαν πιέσεις στις μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου. Ο ασφαλιστικός «γίγαντας», ο οποίος υποχώρησε κατά 25%, φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για νέα κυβερνητική βοήθεια σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, ενώ παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσει ζημιές 60 δις. δολαρίων, τις μεγαλύτερες εταιρικές ζημιές στην ιστορία της Αμερικής. Ο δημοσιογράφος του CNBC, David Faber, σημειώνει μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε περαιτέρω υποβαθμίσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο της πτώχευσης, το οποίο όμως είναι μάλλον απίθανο.

Παρόλα αυτά σήμερα, προσφορές από τις MetLife και Axa για τη μονάδα ασφαλειών ζωής φέρεται να έλαβε η AIG. Η MetLife κατέθεσε προκαταρκτική προσφορά ύψους 11,2 δισ. δολαρίων για την American Life Insurance (Alico). Το ποσό αυτό πιθανόν να μειωθεί σε περίπου 8 δισ. δολάρια λόγω της επιδείνωσης στα οικονομικά της μονάδας.

Τη σταθερότητα των κεφαλαιαγορών θέτει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ομπάμα ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke, σε σύσκεψη της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική του Κογκρέσου. Επιπλέον, ο Bernanke, δήλωσε ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση και τη Fed, εάν καταφέρουν να αποκαταστήσουν έστω και εν μέρει την σταθερότητα της οικονομίας, τότε η τρέχουσα κρίση θα τελειώσει μέσα στο 2009, ενώ το 2010 θα χαρακτηριστεί ως έτος ανάκαμψης.

Εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιωθούν, τότε το πακέτο ενίσχυσης και τα χαμηλά επιτόκια θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και οι τιμές της βενζίνης θα ενισχύσουν την κατανάλωση. Ωστόσο, ο Bernanke δήλωσε ότι το πακέτο ενίσχυσης θα αργήσει να λειτουργήσει για την αποκατάσταση της ρευστότητας που απαιτείται για την προώθηση της ανάπτυξης.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, κάμψη 18,5% κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ το Δεκέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό πτώσης, καθώς οι κατασχέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και οι πωλήσεις να υποχωρούν. Η πτώση του δείκτη τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller ήταν άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών που έβλεπαν να διαμορφώνεται στο 18,3%, ενώ το Νοέμβριο η πτώση ήταν 18,2%. Ο δείκτης έχει καταγράψει πτώση όλους τους μήνες από τον Ιανουάριο του 2007.

Στις 25 μονάδες διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά. Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία της καταναλωτικής τους δύναμης, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, στο οικογενειακό εισόδημα και στην πορεία της οικονομίας. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρισκόταν στις 37,4 μονάδες, ενώ για τον Φεβρουάριο οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 35 μονάδες.

REPORTER.GR

Μια ''ανάσα'' από τα 40 δολάρια το αργό- Αλμα 4%

Μια ''ανάσα'' από τα 40 δολάρια το αργό- Αλμα 4%


Για πρώτη μέρα μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων έκλεισε με σημαντικά κέρδη, ακολουθώντας την πορεία των αμερικανικών κεφαλαιαγορών. Σημαντική ώθηση στην τιμή του αργού ασκησε και η αναμονή της ομιλίας Ομπάμα ενώπιον του Κογκρέσου, αφού αναμένεται να αναφερθεί στην χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας.Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Απριλίου ενισχύθηκε κατά 4% στα 39,96 δολάρια το βαρέλι. Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 62% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ ενισχύθηκε στην αγορά του Λονδίνου κατά 0,7% στα 41,26 δολάρια το βαρέλι.

Αύριο αναμένονται τα στοιχεία για τα αποθέματα του αργού, για τα οποία οι αναλυτές αναμένουν ανοδο 1 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που τελείωσε στις 20 Φεβρουαρίου, από 350,6 εκατ. βαρέλια που ήταν την αμέσως προηγούμενη.

Τα δυνατά του θα βάλει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, για να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες ότι η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει με τη βοήθεια των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο. Συγκεκριμένα, ο Obama θα μιλήσει σήμερα ενώπιον του Κογκρέσου, με σκοπό να ενισχύσει την ψυχολογία των Αμερικανών, οι οποίοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το πόσο μπορεί να δουλέψει το σχέδιο ενίσχυσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομιλίας του που έχουν διαρρεύσει, ο Ομπάμα θα εστιαστεί στην ανάλυση των οικονομικών σχεδίων, στην πολιτική περιορισμού των πλειστηριασμών και στην περιορισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Επιπλέον, ο Ομπάμα θα δώσει μεγάλη έμφαση στην αναθεώρηση των κανόνων λειτουργίας των κεφαλαιαγορών.

REPORTER.GR

Alpha: Στα 512 εκατ τα κέρδη του 2008- Δεν θα διανείμει μέρισμα

Alpha: Στα 512 εκατ τα κέρδη του 2008- Δεν θα διανείμει μέρισμα

Στα 512 εκατ ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της Alpha bank στην χρήση 2008 καταγράφοντας πτώση 39,8% συγκριτικά με τα 850 εκατ ευρώ του 2007 λόγω της αύξησης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια κατά 139%. Η Alpha bank δίνει βαρύτητα στην ενεργή διαχείριση των κινδύνων και στην σταθερότητα του ισολογισμού. Η σημαντική υποχώρηση στα κέρδη αποδίδεται στο γεγονός ότι η Alpha προέβη σε σημαντική αύξηση κατά 139% στις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και διαμορφώθηκαν στα 541,8 εκατ ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω του γεγονότος ότι οι προβλέψεις στο δ΄ τρίμηνο ανήλθαν στα 275,7 εκατ ευρώ το αποτέλεσμα στο δ΄ τρίμηνοδιαμορφώθηκε σε ζημίες 55,8εκατ ευρώ.

Τα αποτελέσματα της Alpha ήταν εναρμονισμένα με τις εκτιμήσεις της αγοράς ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι τα λειτουργικά έσοδα της Alpha bank σημείωσαν αύξηση 4,8% ενώ τα λειτουργικά έξοδα 14,9%. Η διοίκηση της Alpha μετά και την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές αυξάνει τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης στα 5 δις ευρώ διαμορφώνοντας τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10,2%.

Η τράπεζα διαθέτει αποθέματα ρευστότητας 1,5 δις ευρώ που προέρχονται από την ΕΚΤ ενώ εντός του 2009 το απόθεμα αναχρηματοδοτούμενων τίτλων από την ΕΚΤ θα αυξηθεί στα 4,3 δις ευρώ ενώ αν συμπεριληφθούν και τα 5,5 δις ευρώ από το κυβερνητικό πακέτο τότε το συνολικό απόθεμα ρευστότητας διαμορφώνεται στα 9,8 δις ευρώ. Για το 2009 η Alpha bank όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ομίλου Γ Κωστόπουλος « θα είναι προσανατολισμένη στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων».

Από τον πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ Μαντζούνης τόνισε ότι «για το 2009 λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, εφαρμόζοντας αυστηρότερα πιστωτικά κριτήρια , περιορίζοντας την αύξηση των σταθμισμένων κινδύνων στα στοιχεία του ενεργητικού και σταθεροποιώντας το λειτουργικό κόστος». Όπως επισημαίνει η διοίκηση της Alpha στο δ΄ τρίμηνο του 2008 επιδεινώθηκαν σημαντικά οι συνθήκες στις αγορές , υπήρξε απουσία ρευστότητας , αυξήθηκαν οι κίνδυνοι , αυξήθηκαν οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων των χωρών της Α. Ευρώπης ενώ αναθεωρήθηκαν καθοδικάοι προοπτικές αυτών των χωρών.

Σε αυτό το περιβάλλον το οποίο μεταφέρεται και το 2009 η Alpha bank θα ακολουθήσει πολιτική που ως στόχο θα έχει την σταθεροποίηση του ισολογισμού. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Alpha εμφανίζει αμυντικά χαρακτηριστικάειδικά αυτό που σχετίζεται με τις χώρες των Βαλκανίων. Το 13% των δανείων της ή 6,7 δις ευρώ έχουν χορηγηθεί στα Βαλκάνιαεκ των οποίων μόνο 824 εκατ ευρώ αφορούν τα καταναλωτικά δάνεια.

Για το 2009 η Alpha bankαναστέλλει πλέον την αύξηση του δικτύου καταστημάτων της στα Βαλκάνια επιβεβαιώνοντας πλήρως πληροφορίες. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι οι καταθέσεις στο εξωτερικό θα υποστηριχθούν από την ωρίμανση του δικτύου ενώ τα δάνεια θα αυξηθούν με βάση τον ρυθμό αύξησης των καταθέσεων. Τα κέρδη από το εξωτερικό το 2008 διαμορφώθηκαν σε προ φόρων βάση στα 111,7 εκατ ευρώ ή πτώση 4,6%. Όσον αφορά το μέρισμα λόγω και των επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων η Alpha έχει αποφασίσει να μη διανείμει μέρισμα ούτε σε μετοχές.


REPORTER.GR

ΗΠΑ: Σε ιστορικά χαμηλά ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΗΠΑ: Σε ιστορικά χαμηλά ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Στις 25 μονάδες διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά. Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία της καταναλωτικής τους δύναμης, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, στο οικογενειακό εισόδημα και στην πορεία της οικονομίας. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρισκόταν στις 37,4 μονάδες, ενώ για τον Φεβρουάριο οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 35 μονάδες.

REPORTER.GR

Fed: Έλεγχοι για τη σωστή διαχείριση των κεφαλαίων του TARP από τις τράπεζες

Fed: Έλεγχοι για τη σωστή διαχείριση των κεφαλαίων του TARP από τις τράπεζες

Τη διάθεση της κυβερνητικής βοήθειας στις χορηγήσεις νέων δανείων πιέζει η Fed τις τράπεζες, οι οποίες φαίνεται να έχουν πρόθεση να διαθέσουν τα ποσά στην ενίσχυση των μερισμάτων τους.Υπό αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται κατά την εφαρμογή του σχεδίου TARP, η Fed σχεδιάζει την τοποθέτηση ελεγκτών για την εξασφάλιση της καλής χρήσης των κεφαλαίων από τις τράπεζες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ώστε να μην αποτύχει το σχέδιο. Επιπλέον, η Fed επεξεργάζεται πρόγραμμα στενής παρακολούθησης των μερισμάτων, όπως και των χορηγήσεων των τραπεζών.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Πτώση ρεκόρ στις τιμές κατοικιών το Δεκέμβριο

ΗΠΑ: Πτώση ρεκόρ στις τιμές κατοικιών το Δεκέμβριο

Κάμψη 18,5% κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ το Δεκέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό πτώσης, καθώς οι κατασχέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και οι πωλήσεις να υποχωρούν. Η πτώση του δείκτη τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller ήταν άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών που έβλεπαν να διαμορφώνεται στο 18,3%, ενώ το Νοέμβριο η πτώση ήταν 18,2%. Ο δείκτης έχει καταγράψει πτώση όλους τους μήνες από τον Ιανουάριο του 2007.

Σε επίπεδο τέταρτου τριμήνου ο δείκτης S&P/Case-Shiller σημείωσε πτώση 18,2% σε σχέση με πέρσι, έναντι πτώσης 16,6% στο τρίτο τρίμηνο.

REPORTER.GR

Bernanke: Σε δυο χρόνια η ανάκαμψη, αν ...

Bernanke: Σε δυο χρόνια η ανάκαμψη, αν ...

Τη σταθερότητα των κεφαλαιαγορών θέτει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ομπάμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke, σε σύσκεψη της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική του Κογκρέσου. Επιπλέον, ο Bernanke, δήλωσε ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση και τη Fed, εάν καταφέρουν να αποκαταστήσουν έστω και εν μέρει την σταθερότητα της οικονομίας, τότε η τρέχουσα κρίση θα τελειώσει μέσα στο 2009, ενώ το 2010 θα χαρακτηριστεί ως έτος ανάκαμψης.Εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιωθούν, τότε το πακέτο ενίσχυσης και τα χαμηλά επιτόκια θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και οι τιμές της βενζίνης θα ενισχύσουν την κατανάλωση. Ωστόσο, ο Bernanke δήλωσε ότι το πακέτο ενίσχυσης θα αργήσει να λειτουργήσει για την αποκατάσταση της ρευστότητας που απαιτείται για την προώθηση της ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο Bernanke επανέλαβε τις τελευταίες προβλέψεις της Fed που κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στο 0,5% και στο 1,25% το 2009, ενώ το 2010 αναμένεται η οικονομική ανάπτυξη από 2,5% έως 3,25%.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
288.57 ( 0.33%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
834.15 ( 0.32%)

Όγκος: € 2,834,418

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1549.37 ( 0.02%)

FTSE®/Χ.Α. 20
775.73 ( 0.36%)

====================

FTSE 100 INDEX 3,816.44 -34.29 -0.89%
CAC 40 INDEX 2,708.05 -19.82 -0.73%
DAX INDEX 3,895.75 -40.70 -1.03%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 7,350.94 236.16 3.32%
S&P 500 INDEX 773.14 29.81 4.01%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,441.83 54.11 3.90%

Aegean: Ακυρώσεις πτήσεων στις 25/2 λόγω απεργίας

Aegean: Ακυρώσεις πτήσεων στις 25/2 λόγω απεργίας


Λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009 και στην οποία συμμετέχουν η ΟΣΥΠΑ και με 3ωρη στάσης εργασίας (10.00 -13.00) οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, η Aegean Airlines αναγκάζεται να ματαιώσει τις κάτωθι πτήσεις: 01. 250/251 ΑΘΗΝΑ -ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΘΗΝΑ

02, 240/241 ΑΘΗΝΑ- ΣΑΜΟΣ - ΑΘΗΝΑ

03. 270/271 ΑΘΗΝΑ -ΧΙΟΣ - ΑΘΗΝΑ

04. 154/155 ΑΘΗΝΑ- ΚΑΒΑΛΑ - ΑΘΗΝΑ

05. 356/357 ΑΘΗΝΑ -ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΑΘΗΝΑ

06. 254/255 ΑΘΗΝΑ- ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΘΗΝΑ

07. 274/275 ΑΘΗΝΑ -ΧΙΟΣ - ΑΘΗΝΑ

08. 374/375 ΑΘΗΝΑ- ΜΥΚΟΝΟΣ - ΑΘΗΝΑ

09. 256/257 ΑΘΗΝΑ -ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΘΗΝΑ

10. 204/205 ΑΘΗΝΑ- ΡΟΔΟΣ - ΑΘΗΝΑ

11. 960/961 ΑΘΗΝΑ -ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ – ΑΘΗΝΑ

12. 402/403 ΑΘΗΝΑ- ΚΕΡΚΥΡΑ - ΑΘΗΝΑ

13. 222/223 ΑΘΗΝΑ - ΚΩΣ - ΑΘΗΝΑ

14. 332/333 ΑΘΗΝΑ ΧΑΝΙΑ - ΑΘΗΝΑ

15. 142/143 ΑΘΗΝΑ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ

16. 146/147 ΑΘΗΝΑ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ

18. 414/415 ΑΘΗΝΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΑΘΗΝΑ

Παράλληλα η AEGEAN αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 23 πτήσεις του δικτύου της.

Η AEGEAN AIRLINES θα επικοινωνήσει με τους περισσότερους επιβάτες των ως άνω ακυρωμένων πτήσεων προκειμένου να τους προωθήσει σε άλλες πτήσεις του δικτύου της καθώς και να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στις ώρες αναχώρησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα

801 11 20000 (από σταθερό)

210 6261000 (από κινητό)

REPORTER.GR

Merrill: Καλείται σε συμπληρωματική κατάθεση για τα μπόνους ο Thain

Merrill: Καλείται σε συμπληρωματική κατάθεση για τα μπόνους ο Thain

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης διέταξε σήμερα τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Merrill Lynch, John Thain να δώσει πληροφορίες σχετικά με τα μπόνους ύψους 3,6 δισ. δολ. που έλαβαν στελέχη και υπάλληλοι της Merrill, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Bank of America. Ο Thain θα πρέπει να αποκαλύψει στη συμπληρωματική του κατάθεση τα ονόματα των υπαλλήλων της εταιρίας που έλαβαν τα μπόνους, καθώς και τον τρόπο καθορισμού τους στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo. Αργότερα σήμερα ο Ανώτατος Δικαστής της Νέας Υόρκης, Bernard J. Fried θα αποφασίσει αν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

«Πρόκειται για προσωπικές πληροφορίες και θα πρέπει να παραμείνουν μυστικές έτσι ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και η ανταγωνιστική θέση της εταιρίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Bank of America, Scott Silvestri.

Η κλήση για συμπληρωματική κατάθεση έγινε στον Thain ύστερα από το σχετικό αίτημα που απηύθυνε σε ομοσπονδιακό δικαστή ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, προκειμένου να εκδώσει εντολή που θα υποχρεώνει τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Merrill να δώσει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τα δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν με τη μορφή μπόνους.

Ειδικότερα, το γραφείο του Cuomo υπέβαλε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν για να αναγκαστεί ο Thain να απαντήσει σε επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με τα τεράστιο ύψος των μπόνους που μοιράστηκαν. Στο έγγραφο μάλιστα σημειώνεται ότι ο Thain αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον «καθορισμό και την ποσότητα των μεμονωμένων μπόνους που δόθηκαν σε όλους πλην πέντε μελών της Merrill Lynch.

«Ο Τhain ισχυρίστηκε ότι η άρνηση του να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις στηρίχθηκε σε εντολή που έχει λάβει από την Bank of America. Ωστόσο η ΒοΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εκδώσει κάποια τέτοιου είδους εντολή» σημειώνει ο David A. Markowitz, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των επενδυτών του γραφείο του Cuomo.

Υπενθυμίζεται ότι ο Cuomo ερευνά το πότε αλλά και τη φύση των μπόνους ύψους 3,6 δις. δολαρίων που δόθηκαν πέρσι λίγο πριν κλείσει οριστικά η εξαγορά της BoA, με την ανοχή της δεύτερης.Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει στείλει κλητεύσεις στον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΒοΑ, Kenneth Lewis, καθώς και στα άλλα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας J. Steele Alphin και Andrea Smith.

REPORTER.GR

Αυτή είναι η επόμενη φούσκα!

Αυτή είναι η επόμενη φούσκα!


H πιστωτική αγορά απειλείται από μία νέα και πάρα πολύ άσχημη φούσκα. Ποια; Αυτή των εταιρικών ομολόγων. Ο αναλυτής της πιστωτικής αγοράς της Royal Bank of Scotland κ. Bob Janjuah, προειδοποιεί σήμερα τους επενδυτές πως τα εταιρικά ομόλογα λοιπόν θα είναι η επόμενη φούσκα, τονίζοντας πως τα defaults θα εκτοξευθούν στα ουράνια καθώς πάνω από τις μισές εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων, θα αντιμετωπίσουν σοβαρές υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Οπως σημειώνει η RBS, οι επενδυτές θα πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν εταιρικά ομόλογα καθώς τα defaults θα ξεπεράσουν ότι έχουμε δει τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια. Πάνω από το 50% των εκδοτών θα δουν βροχή υποβαθμίσεων μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Οι εταιρείες έχουν αντλήσει περίπου 234 δισ. ευρώ από την αγορά ομολόγων φέτος, καθώς οι επενδυτές γοητεύθηκαν από τις αποδόσεις τους σε σχέση με αυτές των κρατικών ομολόγων οι οποίες βρίσκονται εννέα φορές πάνω από το επίπεδο που είχε βρεθεί πριν δύο χρόνια.

Το κύμα εκδόσεων νέων εταιρικών ομολόγων καθώς τα defaults έχουν αρχίσει και αυξάνονται μανιωδώς από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκαν πρόσφατα, μυρίζει πλέον έντονα την δημιουργία μίας νέας πολύ άσχημης φούσκας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης S&P, είπε πως 75 εταιρείες αναμένεται να δεχτούν σοβαρές υποβαθμίσεις, κάτι που σημαίνει πως τα investment-grade ( δηλ. ασφαλή ) εταιρικά ομόλογα σύντομα θα αντιμετωπίσουν την αξιολόγηση «junk bonds» ( υψηλού ρίσκου ). Αυτό σύμφωνα με την S&P είναι κάτι που δεν έχουμε δει να συμβαίνει εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια!

REPORTER.GR

Βρετανία: Μειωμένες κατά 43% οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων

Βρετανία: Μειωμένες κατά 43% οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων



Πτώση 43% εμφάνισαν οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ένωση Βρετανών Τραπεζιτών (BBA).

Τα τραπεζικά ιδρύματα της Βρετανίας χορήγησαν τον περασμένο μήνα συνολικά 23.376 δάνεια για αγορά κατοικίας, έναντι 22.416 που είχαν χορηγήσει το Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η ΒΒΑ.

NAFTEMPORIKI

MIG: Νέα στελέχη για την εταιρεία αερομεταφορών του ομίλου

MIG: Νέα στελέχη για την εταιρεία αερομεταφορών του ομίλου

Τους κ.κ. Αντώνη N. Σιμιγδαλά και κ. Σταύρο Δαλιάκα προσέλαβε η Marfin Investment Group στο επιτελείο, που ανέλαβε την επεξεργασία των σχεδίων της εταιρείας στον τομέα των αερομεταφορών.

Όπως σημειώνει η MIG σε σημερινή ανακοίνωσή της, ο κ. Σιμιγδαλάς – εκ των ιδρυτών της Aegean Aviation και της Aegean Airlines [AGNr.AT] – θα αναλάβει την ανώτερη εκτελεστική θέση στην εταιρεία αερομεταφορών του Ομίλου.

Την περίοδο 1988 έως το 2009, ο κ. Σιμιγδαλάς κατείχε ανώτερες διοικητικές θέσεις, μεταξύ των οποίων του Γενικού Διευθυντή και του εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Από το 2004 είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ένωσης Αεροπορικών Εταιρειών Ευρωπαϊκών Περιφερειών. Επίσης, είναι μέλος της Royal Aeronautical Society, του Chartered Institute of Transport στη Μεγάλη Βρετανία, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, πρώην αντιπρόεδρος του Flight Safety Foundation (Τμήμα ΝΑ Ευρώπης), εξουσιοδοτημένος διερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων και χειριστής αεροσκαφών από το 1978.

Ο κ. Σταύρος Δαλιάκας αναμένεται να αναλάβει Εμπορικός Διευθυντής στην εταιρεία αερομεταφορών του Ομίλου, επισημαίνει η MIG. Έχει διατελέσει στέλεχος της Ολυμπιακής Αεροπορίας από την οποία αποχώρησε το 1998 ως Γενικός Διευθυντής πωλήσεων και υπήρξε από τα πρώτα και βασικά στελέχη της Aegean Airlines της οποίας ήταν ο Εμπορικός Διευθυντής μέχρι πρόσφατα. Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ με μεγάλη εμπειρία στον αεροπορικό τομέα και γνώστης των ελληνικών τουριστικών θεμάτων.

NAFTEMPORIKI

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού φέτος

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού φέτος



«Το 2009, ο αποπληθωρισμός δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην Ευρωζώνη ή στις ΗΠΑ», τόνισε το μέλος το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ewald Nowotny.

Κανέναν κίνδυνο αποπληθωρισμού δεν «βλέπει» για φέτος το μέλος το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ewald Nowotny, παρά τις «μαζικές» μειώσεις των ποσοστών του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

«Σε κάποιες χώρες, αυτό πιθανόν να οδηγήσει προσωρινά σε αρνητικά ποσοστά πληθωρισμού», δήλωσε ο Nowotny σε φόρουμ στην ιστοσελίδα της Die Presse.

«Το 2009, ο αποπληθωρισμός δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην Ευρωζώνη ή στις ΗΠΑ», τόνισε, σημειώνοντας πως οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν μια μακρά περίοδο στασιμότητας.

NAFTEMPORIKI

Lonmin: Πιθανή κατάργηση 5.500 θέσεων εργασίας

Lonmin: Πιθανή κατάργηση 5.500 θέσεων εργασίας


Σε αναστολή των δραστηριοτήτων της στο ορυχείο Baobab προχωρά «το συντομότερο δυνατόν» η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας στον κόσμο, Lonmin, ενώ ενδεχομένως να απολύσεις έως και 5.500 εργάτες στη Νότια Αφρική, λόγω της «βουτιάς» της τιμής του μετάλλου.

Πιο συγκεκριμένα, η Lonmin θα απολύσει 4.000 υπαλλήλους προσωρινής ή πλήρους απασχόλησης στη Marikana, όπου ανέστειλε τις δραστηριότητες στα ανοιχτά ορυχεία την περασμένη χρονιά. Στο Baobab, θα απολυθούν περίπου 1.500 υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης, αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τη Lonmin, οι πωλήσεις πλατίνας θα διαμορφωθούν φέτος κοντά στα επίπεδα του 2008, σε περίπου 725.000 ουγγιές. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν στις 11 Μαΐου, όταν η εταιρεία παρουσιάσει τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Οι μετοχές της υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 1,90 ραντ, ή 1,3%, στα 148,10 ραντ, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης στα 23,2 δισ. ραντ (2,3 δισ. δολάρια).

NAFTEMPORIKI

Ρουμανία: Κάθετη πτώση των τιμών ακινήτων

Ρουμανία: Κάθετη πτώση των τιμών ακινήτων


Συνεχή πτώση σημειώνουν οι τιμές ακινήτων στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, αλλά και τα κέρδη των εταιρειών real estate.

Σύμφωνα με στοιχεία από εταιρείες ανάπτυξης οικιστικών συγκροτημάτων, ενώ το φθινόπωρο του 2008 ένα τ.μ. κόστιζε 1.500 ευρώ, πλέον κοστίζει 1.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα κέρδη των εταιρειών real estate.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση της εταιρείας ακινήτων EuroMetropola επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές μπορεί να «πέσουν» και σε χαμηλότερα των 1.000 ευρώ επίπεδα και να «αγγίξουν» τα 800 ευρώ.

Ωστόσο, παρά τις χαμηλότερες τιμές, οι επίδοξοι αγοραστές διστάζουν, σύμφωνα με εκπροσώπους της EuroMetropola, διότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την αγορά του ακινήτου. Ενας άλλος σημαντικός λόγος είναι, σύμφωνα με τη EuroMetropola, το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν γνωρίζουν εάν και κατά πόσο θα μειωθεί - περαιτέρω - η τιμή του ακινήτου. Με «φόντο» την έλλειψη ρευστότητας, τη μείωση στις τιμές της γης και των δομικών υλικών, η αβεβαιότητα τόσο των εταιρειών ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, όσο και των ενδιαφερόμενων αγοραστών δίνει το δικό της «στίγμα» στην αγορά ακινήτων.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,268.56 -107.60 -1.46%
HANG SENG INDEX 12,798.52 -376.58 -2.86%
CSI 300 INDEX 2,301.85 -108.63 -4.51%

MIG: Προς νέες επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα

MIG: Προς νέες επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα


Την απόφασή της να αποσύρει το αίτημα προς τη Κεντρική Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] , με το οποίο ζητούσε να της επιτραπεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Marfin Popular Bank μέχρι του ποσοστού 30% με αγορά μετοχών από το Χρηματιστήριο, γνωστοποίησε η Marfin Investment Group.

Όπως εξηγεί η εταιρεία σε σημερινή ανακοίνωσή της, η απόφαση αυτή ελήφθη διότι λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις αγορές η MIG έχει πλέον εν εξελίξει πολλές διευρυνόμενες επιλογές για να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ρευστότητα και κεφαλαιακή της επάρκεια.

«Στα πλαίσια αυτά η πρόθεση της MIG, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, είναι να υλοποιήσει την στρατηγική της για περαιτέρω επενδύσεις στον Τραπεζικό τομέα κυρίως κατόπιν συμφωνίας με Κυβερνήσεις διαφόρων χωρών ή μέσα από συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου Τραπεζών, εφ'όσον και όταν χρειασθεί να γίνουν», επισημαίνει η εταιρεία.


NAFTEMPORIKI

«Ισχυρά εχέγγυα» ζητά από τη Saab η Σουηδία

«Ισχυρά εχέγγυα» ζητά από τη Saab η Σουηδία


Η κυβέρνηση χρειάζεται «ισχυρά εχέγγυα» προτού δεσμευθεί να εγγυηθεί δάνεια προς την Saab Automobile, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ, μιλώντας χθες στην Μπρατισλάβα.

Ο Ράινφελντ επανέλαβε, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερτ Φίκο, πως η μητρική της Saab, η General Motors δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των Σουηδών φορολογουμένων.

Η Saab κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές την περασμένη εβδομάδα, μετά την προειδοποίηση της GM ότι θα προχωρήσει σε απόσχιση της σουηδικής της θυγατρικής. Η τελευταία αναζητά πλέον κρατικές εγγυήσεις για να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB).

«Είτε η GM αλλάζει την απόφασή της για έξοδο, είτε ένας νέος ιδιοκτήτης ή μια ομάδα ιδιοκτητών θα καλύψει μέρος της υποχρέωσης προς την EIB», δήλωσε ο Ράινφελντ.

Όπως πρόσθεσε, η Σουηδία είναι διατεθειμένη να εγγυηθεί μέρος των πόρων που χρειάζεται η Saab για να μην «βουλιάξει», υπό την προϋπόθεση ότι ένας νέος ιδιοκτήτης θα παράσχει το υπόλοιπο μέρος τους.

NAFTEMPORIKI

U.S. Consumer Confidence Probably Declined as Jobs Evaporated

U.S. Consumer Confidence Probably Declined as Jobs Evaporated


Feb. 24 (Bloomberg) -- Confidence among U.S. consumers probably dropped in February to the lowest level on record, signaling spending will slump further as unemployment climbs, economists said before a report today.

The Conference Board’s sentiment index declined to 35 this month, the lowest reading since data began in 1967, from January’s 37.7, according to the median forecast of 69 economists surveyed by Bloomberg News. Another report today may show the drop in home values accelerated in December.

Retailers such as Macy’s Inc. and J.C. Penney Co. are likely to keep hurting as soaring foreclosures and mounting job losses cause households to scrimp. President Barack Obama is trying to mend the breach in confidence with a stimulus plan that he says will save or create more than three million jobs and with funds aimed at keeping Americans in their homes.

“The primary driver is the labor market and that’s been getting worse very rapidly,” said Nigel Gault, chief U.S. economist at IHS Global Insight in Lexington, Massachusetts. “Consumer spending is still sliding” and the economy is “getting worse very rapidly.”

The New York-based Conference Board’s report is due at 10 a.m. Estimates in the Bloomberg survey ranged from 26.7 to 42.

At 9 a.m., a report from S&P/Case-Shiller may show home prices in 20 major metropolitan areas declined 18.3 percent in the 12 months ended in December, the largest drop since records began in 2001, according to the survey median. Home values have fallen by about 25 percent on average since peaking in 2006.

Obama Plans

Obama on Feb. 17 signed into law a $787 billion recovery bill that includes tax relief, infrastructure spending and aid to distressed states aimed at creating or saving 3.5 million jobs. A day later, he unveiled a $275 billion plan to curb foreclosures and halt the slide in home prices.

Still, the real-estate slump at the center of the U.S.-led global downturn shows no sign of letting up as lenders tighten borrowing rules during the worst credit crisis in seven decades. New-home sales continue to fall and builders are cutting additional projects.

The drop in values is contributing to the decline in spending because home equity was a major source of cash for purchases of expensive items like autos during the housing and credit booms.

U.S. sales of cars and light trucks plunged to a 9.6 million annual rate in January, the lowest level since 1982, according to industry data. General Motors Corp. said this month it will cut another 47,000 workers from payrolls worldwide.

Falling Stocks

Declining stock prices are also hurting household wealth and making Americans gloomy. The Standard & Poor’s 500 Index last week posted its biggest drop in three months on concern the government will have to nationalize banks. Through Feb. 20, the index was down 6.8 percent for the month, extending its losses since last May to 45 percent.

Retailers are bracing for more bad news. Macy’s, the second- largest U.S. department-store company, this month said it was eliminating 7,000 jobs, while J.C. Penney, the third-largest, last week forecast its first quarterly loss in almost five years.

“The customer’s very tentative,” J.C. Penney’s Chief Executive Officer Myron Ullman said on a conference call with investors. “They’re buying what they need and they’re being very smart about how they spend their money.”

After contracting for the last six months of 2008, consumer spending will keep shrinking for the first six months of this year, according to economists surveyed by Bloomberg this month. It would be the first 12-month drop in the postwar era.

The recession that began in December 2007 will extend at least through the first half of 2009, with unemployment rising to 8.8 percent by year-end, according to the forecasts.

BLOOMBERG

ΗΠΑ: Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 από τη μεγαλύτερη αλυσίδα φωτογραφείων

ΗΠΑ: Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 από τη μεγαλύτερη αλυσίδα φωτογραφείων


Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου των ΗΠΑ προχώρησε η Ritz Camera Centers, η μεγαλύτερη αλυσίδα φωτογραφικών κέντρων της χώρας.

Σύμφωνα με το Associated Press, η εταιρεία υπέβαλλε αργά το βράδυ της Κυριακής αίτηση στο ομοσπονδιακό πτωχευτικό δικαστήριο στο Ουίλμιγκτον, εκτιμώντας τα πάγια και το παθητικό της στα 100 εκατ. δολάρια με 500 εκατ. δολάρια.. Στη λίστα με τους 30 βασικούς πιστωτές της συγκαταλέγονται οι Nikon Inc. και Canon USA Inc..

Η εταιρεία ανέφερε πως τα έσοδα από την πάλαι ποτέ επικερδή δραστηριότητα της με τα φώτοφινις έχει υποχωρήσει σημαντικά εξαιτίας της στροφής σε ψηφιακές μηχανές έναντι φιλμ. Η Ritz 8000 υποκαταστήματα σε 40 πολιτείες, και έχει θυγατρικές τις Ritz Camera, Wolf Camera, Kits Cameras, Inkley΄s και The Camera Shops.

Επίσης, διατηρεί 130 καταστήματα Boater΄s World. Συνολικά ο όμιλος απασχολεί 6.400 εργαζομένους στις ΗΠΑ και πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις οριακά κάτω του 1 δισ. δολαρίων.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Eρώτηση γερουσιαστή σε SEC για πιθανό insider trading στην Lehman

ΗΠΑ: Eρώτηση γερουσιαστή σε SEC για πιθανό insider trading στην Lehman

Κορυφαίο μέλος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας έχει στείλει γράμμα στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), ζητώντας να μάθει αν διεξάγεται έρευνα μετά από καταγγελίες για κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης (Lehman Brothers), όπως αναφέρει δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.

Σε τρισέλιδη επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο γερουσιαστής Charles Grassley προς την πρόεδρο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Mary Schapiro, ανέφερε πως το προσωπικό του έχει εξετάσει πάνω από 4.000 e-mails και έχει βάσιμες υποψίες πως θυγατρική της Lehman Brothers ίσως να γνώριζε από πριν τι θα αναφέρονταν σε εκθέσεις αναλυτών, προτού αυτές δημοσιευτούν στο κοινό.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο αναλυτής της Lehman Edward Parmigiani κατήγγειλε τις υποψίες του αναφορικά με insider trading στην SEC τον Απρίλιο του 2008.

Ο Grassley τόνισε πως ένιωθε υποχρεωμένος να ρωτήσει επί του θέματος λόγω της αδυναμίας της SEC να δράσει, παρά τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει, για την υπόθεση Madoff. Ο Grassley ζήτησε από την SEC να τον ενημερώσει για το τι συμβαίνει έως τις 27 Φεβρουαρίου.

CAPITAL.GR

JPMorgan: Μειώνει κατά 86% το μέρισμα

JPMorgan: Μειώνει κατά 86% το μέρισμα


Τη μείωση του μερίσματος κατά 86% αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της JPMorgan. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το διανεμόμενο μέρισμα θα μειωθεί στα 5 cents από 38 cents προηγουμένως. Η καταβολή του μερίσματος θα γίνει στις 30 Απριλίου.

"Το διοικητικό συμβούλιο σχεδιάζει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο, τουλάχιστον προς το παρόν. Με την πράξη αυτή διασφαλίζεται πως η εταιρεία θα είναι σε θέση να κρατήσει επιπλέον 5 δισ. δολάρια σε κοινές μετοχές το έτος" ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Δικαιούχοι είναι οι μέτοχοι που είναι εγγεγραμμένοι στις 6 Απριλίου. Η JPMorgan συνέχισε επισημαίνοντας πως η απόδοση του πρώτου τριμήνου μέχρι στιγμής είναι επικερδής, ακόμα και μετά την σημαντικές προσθήκες στα αποθεματικά της. Πρόσθεσε δε πως το outlook για το τρίμηνο είναι ανάλογο με τις προσδοκίες των αναλυτών.

CAPITAL.GR

AIG Said to Get Bids From MetLife, Axa for Life Unit

AIG Said to Get Bids From MetLife, Axa for Life Unit

Feb. 24 (Bloomberg) -- American International Group Inc. got bids from MetLife Inc. and Axa SA for a life-insurance unit spanning more than 50 countries, a sale that may mark the biggest step yet in the firm’s dismantling, said three people familiar with the situation.

MetLife made a preliminary offer of $11.2 billion for American Life Insurance Co., a price that may drop to about $8 billion because of deterioration in the unit’s financial condition, said the people, who declined to be identified because negotiations are private. A rival bid from Axa excludes operations in Japan, Alico’s biggest market, the people said.

Forced to auction off dozens of business units to repay part of a $150 billion government bailout, AIG may shelve the Alico sale or issue shares to the public if it doesn’t find a buyer at the right price, one of the people said. AIG is selling insurance subsidiaries amid a global stock-market rout that pushed the Standard & Poor’s 500 Life & Health Insurance Index down 73 percent in the past year through yesterday.

“AIG’s future is in the hands of the government now,” said Mitsushige Akino, who oversees about $430 million as chief investment officer at Tokyo-based Ichiyoshi Investment Management Co. “It’s too big to fail so the best scenario is to separate the businesses that are still functioning, like Alico, and leave the main AIG to take all the bad parts and receive the U.S. government help.”

Peter Stack, a spokesman for New York-based MetLife, declined to comment, as did Christina Pretto of New York-based AIG and Emmanuel Touzeau of Paris-based Axa.

For MetLife, already the largest U.S. life insurer, adding Alico would bring customers on five continents, from the U.K. to Japan. Robert Henrikson, MetLife’s chief executive officer, said in December his firm was in an “amazing position” to pursue takeovers because it weathered the financial crisis better than rivals. Life insurers are facing losses and credit-rating cuts because of the declining value of investments.

Life Insurance

At $8 billion, the purchase would be the biggest since Henrikson took charge in 2006 and the second-largest since MetLife sold shares to the public in 2000. The only bigger deal was MetLife’s purchase of Citigroup Inc.’s life and annuity business in 2005 for about $12 billion.

AIG, led by Chief Executive Officer Edward Liddy, is seeking to sell as much as two-thirds of itself after a government bailout last September. In addition to Alico, the company is selling separate life units in the Philippines and the U.S., and a 49 percent stake in an insurer that operates in Asian nations including China.

AIG has secured agreements to raise more than $2.3 billion in sales of units and other assets.

BLOOMBERG

Φόβοι για εθνικοποίηση της Citigroup

Φόβοι για εθνικοποίηση της Citigroup


Αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, με τον αμερικανικό τραπεζικό «κολοσσό» Citigroup να φέρεται ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάληψη μεγαλύτερου μεριδίου και τη βρετανική κυβέρνηση να διοχετεύει νέα κεφάλαια στην υπό κρατικό έλεγχο Northern Rock, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης του δανεισμού και τόνωσης της οικονομίας.

Σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ελέγχου στη Citigroup, τότε οι αρχές θα ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο από όσο θα επιθυμούσαν τα στελέχη της τράπεζας, εξέλιξη που θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές συζητούν σχέδιο μετατροπής μεγάλου ποσοστού των προνομιούχων μετοχών (αξίας 45 δισ. δολαρίων) που είχε αγοράσει πέρυσι, αυξάνοντας το μερίδιο ελέγχου της κυβέρνησης στη Citigroup μέχρι και στο 40%.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι δεν επιδιώκει την εθνικοποίηση της Citigroup ή της Bank of America Και οι ρυθμιστικές αρχές δεσμεύθηκαν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, μέσω προγράμματος για χορήγηση κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν ότι η εθνικοποίηση της Citigroup θα μπορούσε να οδηγήσει στην «κατάρρευση» των τραπεζικών μετοχών.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλιγκ, ζήτησε από τη Northern Rock να επεκτείνει το δανεισμό κατά 14 δισ. στερλίνες (20,33 δισ. δολάρια) μέσα στην επόμενη διετία, σε μια σειρά μέτρων που αναμένονται αυτή την εβδομάδα για τη χορήγηση περισσότερων δανείων, ώστε να καταφέρει η οικονομία να εξέλθει της ύφεσης. Η Northern Rock αναμένει ζημίες 1,4 δισ. στερλινών για το 2008, ενώ καταργεί τα μπόνους για τα στελέχη της, τόσο για το 2008 όσο και για φέτος.

Αλλά και η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να χορηγήσει δάνεια, ύψους 2,5-5 δισ. ευρώ, για την υποστήριξη της συγχώνευσης των τραπεζών Caisse d'Epargne και Banque Populaire, δήλωσε χθες η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. Τα δάνεια είναι μειωμένης εξασφάλισης, μετατρέψιμα σε μετοχές.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση διέψευσε τις φήμες περί σύστασης μιας «Επιχειρηματικής Τράπεζας» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας των επιχειρήσεων, άφησε όμως ανοικτή την προοπτική σύστασής της από τις ίδιες τις εταιρείες της γερμανικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Bundesbank, Φραντς-Κριστόφ Τσάιτλερ, o Ιανουάριος ήταν θετικός μήνας για τις γερμανικές τράπεζες.

NAFTEMPORIKI

Χαμηλές επενδυτικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Αθήνα

Χαμηλές επενδυτικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Αθήνα


Χαμηλή είναι η βαθμολογία της Αθήνας στις επενδυτικές προοπτικές, στο ρίσκο της επένδυσης, καθώς και αναφορικά με τα επιτόκια χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη μελέτη της PricewaterhouseCoopers για τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων στην Ευρώπη το 2009 (Emerging Trends in Real Estate® Europe 2009), κατά τη διάρκεια του 2009.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε για έκτη χρονιά από το Urban Land Institute (ULI) και την PricewaterhouseCoopers, βασίζεται σε έρευνες και συνεντεύξεις με τη συμμετοχή περίπου 500 κορυφαίων στελεχών του κλάδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις, η εικόνα της αγοράς στην Αθήνα, σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές προοπτικές, χαρακτηρίζεται «συγκρατημένα φτωχή» αγορά (21η θέση), με βαθμό 4,4 (5 πέρυσι) και άριστα το 9, το ίδιο και στις αναπτυξιακές προοπτικές (12η θέση) με βαθμό 4,3 (5,1 πέρυσι) και μέτρια στο ρίσκο (21η θέση) με βαθμό 4,7 (4,8 το 2008).

Πιο αναλυτικά, στην αγορά κατοικιών για επένδυση, μόλις το 22% των ερωτηθέντων συστήνει αγορά, το 39% διακράτηση, ενώ το 39%, δηλαδή 4 στους 10 λένε «πουλήστε». Πέρυσι, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 29%, 57% και μόλις το 14% σύστηνε πώληση.

Η Αθήνα βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ 27 πόλεων, με πρώτο το Μόναχο, δεύτερη την Κωνσταντινούπολη και τρίτο το Αμβούργο. Στην αγορά γραφείων της Αθήνας, το 20% συστήνει αγορά, έναντι 39%, το 54% (έναντι 43%) διακράτηση θέσεων και το 26% πώληση (έναντι 18%). Οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 6,25%, έναντι 6% το 2007. Στην αγορά εμπορικών ακινήτων, το 21% των ερωτηθέντων συστήνει αγορά, το 42% διακράτηση και το 36% πώληση.

Στον τομέα των ξενοδοχείων η εικόνα είναι χειρότερη, εξαιτίας και των δυσοίωνων εκτιμήσεων για τον τουρισμό. Μόλις το 8% των ειδικών συστήνει αγορά (48%) πέρυσι, το 67% διακράτηση (39% πέρυσι) και 1 στους 4, δηλαδή το 25%, προτείνει πώληση θέσεων (από 13% το 2008).

Η Αθήνα είναι στην 24η θέση. Στην αγορά αποθηκών, μόλις το 7% συστήνει αγορά στους επενδυτές, από 37% πέρυσι, το 50% λέει διακράτηση (37% το 2008) και το 43% προτείνει πώληση, από 26% πέρυσι. Η θέση της ελληνικής πρωτεύουσας είναι 27η.

Οσον αφορά τον παράγοντα ρίσκο, εκεί δηλαδή όπου φαίνεται η διάθεση των ξένων επενδυτών να τοποθετηθούν σε ελληνικά ακίνητα, η Αθήνα καταλαμβάνει φέτος την 21η θέση με βαθμό 4,69, όταν το άριστα είναι 9.

Σε σχέση με το 2008, η Αθήνα ανέβηκε 5 θέσεις (από την 26η θέση), ωστόσο τότε το σκορ ήταν 4,80, ενώ φέτος πέφτει στο 4,69. Στο Μόναχο, τη Ζυρίχη και το Αμβούργο, υπάρχει το μικρότερο επενδυτικό ρίσκο, ενώ στη Μαδρίτη, το Δουβλίνο και τη Μόσχα το υψηλότερο.

Δύσκολα για όλους

Γενικότερα, πάντως, με βάση την ίδια έρευνα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές, κατασκευαστές, τραπεζίτες και χρηματιστές επιβεβαιώνουν ότι το 2009 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλες τις χώρες.

Τα κεφάλαια για ακίνητα θα εξακολουθήσουν να παρέχονται με φειδώ, τόσο στην κεφαλαιαγορά όσο και στα δάνεια, ενώ επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για μία πιθανότητα να αντιστραφεί αυτή η τάση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι το να αυξήσουν το δανεισμό τους είναι πρακτικά αδύνατον και ότι θα συνεχίσει να είναι δύσκολο ολόκληρο το 2009.

Η μελέτη αποκαλύπτει, επίσης, ότι η υπάρχουσα κρίση στην κεφαλαιαγορά του real estate θα μπορούσε να μετατραπεί σε μόνιμη κρίση, καθώς η Ευρώπη μπαίνει όλο και περισσότερο σε περίοδο ύφεσης.

Η οικονομική ανάπτυξη συνέχισε να μειώνεται σε όλη την Ευρώπη καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε και αυτή η τάση θα συνεχίσει να υπάρχει και το 2009, με τις υπάρχουσες συνθήκες που πιέζουν τα κράτη της Ευρώπης.

Ακόμη και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες θα υποστούν μείωση της παραγωγής τους, ενώ αναμένεται ότι θα επηρεαστεί και η αγορά ενοικίων, καθώς θα υπάρξει αύξηση των κενών διαμερισμάτων, με τα ενοίκια να καταβάλλονται καθυστερημένα ή να απαιτείται προσαρμογή.

NAFTEMPORIKI

Με απώλειες 1,46% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 1,46% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 107,60 μονάδων, ποσοστό 1,46%, έκλεισε στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.268,56 μονάδες.

NAFTEMPORIKI
Share |