Tuesday, February 24, 2009

Χαμηλές επενδυτικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Αθήνα

Χαμηλές επενδυτικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Αθήνα


Χαμηλή είναι η βαθμολογία της Αθήνας στις επενδυτικές προοπτικές, στο ρίσκο της επένδυσης, καθώς και αναφορικά με τα επιτόκια χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη μελέτη της PricewaterhouseCoopers για τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων στην Ευρώπη το 2009 (Emerging Trends in Real Estate® Europe 2009), κατά τη διάρκεια του 2009.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε για έκτη χρονιά από το Urban Land Institute (ULI) και την PricewaterhouseCoopers, βασίζεται σε έρευνες και συνεντεύξεις με τη συμμετοχή περίπου 500 κορυφαίων στελεχών του κλάδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις, η εικόνα της αγοράς στην Αθήνα, σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές προοπτικές, χαρακτηρίζεται «συγκρατημένα φτωχή» αγορά (21η θέση), με βαθμό 4,4 (5 πέρυσι) και άριστα το 9, το ίδιο και στις αναπτυξιακές προοπτικές (12η θέση) με βαθμό 4,3 (5,1 πέρυσι) και μέτρια στο ρίσκο (21η θέση) με βαθμό 4,7 (4,8 το 2008).

Πιο αναλυτικά, στην αγορά κατοικιών για επένδυση, μόλις το 22% των ερωτηθέντων συστήνει αγορά, το 39% διακράτηση, ενώ το 39%, δηλαδή 4 στους 10 λένε «πουλήστε». Πέρυσι, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 29%, 57% και μόλις το 14% σύστηνε πώληση.

Η Αθήνα βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ 27 πόλεων, με πρώτο το Μόναχο, δεύτερη την Κωνσταντινούπολη και τρίτο το Αμβούργο. Στην αγορά γραφείων της Αθήνας, το 20% συστήνει αγορά, έναντι 39%, το 54% (έναντι 43%) διακράτηση θέσεων και το 26% πώληση (έναντι 18%). Οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 6,25%, έναντι 6% το 2007. Στην αγορά εμπορικών ακινήτων, το 21% των ερωτηθέντων συστήνει αγορά, το 42% διακράτηση και το 36% πώληση.

Στον τομέα των ξενοδοχείων η εικόνα είναι χειρότερη, εξαιτίας και των δυσοίωνων εκτιμήσεων για τον τουρισμό. Μόλις το 8% των ειδικών συστήνει αγορά (48%) πέρυσι, το 67% διακράτηση (39% πέρυσι) και 1 στους 4, δηλαδή το 25%, προτείνει πώληση θέσεων (από 13% το 2008).

Η Αθήνα είναι στην 24η θέση. Στην αγορά αποθηκών, μόλις το 7% συστήνει αγορά στους επενδυτές, από 37% πέρυσι, το 50% λέει διακράτηση (37% το 2008) και το 43% προτείνει πώληση, από 26% πέρυσι. Η θέση της ελληνικής πρωτεύουσας είναι 27η.

Οσον αφορά τον παράγοντα ρίσκο, εκεί δηλαδή όπου φαίνεται η διάθεση των ξένων επενδυτών να τοποθετηθούν σε ελληνικά ακίνητα, η Αθήνα καταλαμβάνει φέτος την 21η θέση με βαθμό 4,69, όταν το άριστα είναι 9.

Σε σχέση με το 2008, η Αθήνα ανέβηκε 5 θέσεις (από την 26η θέση), ωστόσο τότε το σκορ ήταν 4,80, ενώ φέτος πέφτει στο 4,69. Στο Μόναχο, τη Ζυρίχη και το Αμβούργο, υπάρχει το μικρότερο επενδυτικό ρίσκο, ενώ στη Μαδρίτη, το Δουβλίνο και τη Μόσχα το υψηλότερο.

Δύσκολα για όλους

Γενικότερα, πάντως, με βάση την ίδια έρευνα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές, κατασκευαστές, τραπεζίτες και χρηματιστές επιβεβαιώνουν ότι το 2009 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλες τις χώρες.

Τα κεφάλαια για ακίνητα θα εξακολουθήσουν να παρέχονται με φειδώ, τόσο στην κεφαλαιαγορά όσο και στα δάνεια, ενώ επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για μία πιθανότητα να αντιστραφεί αυτή η τάση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι το να αυξήσουν το δανεισμό τους είναι πρακτικά αδύνατον και ότι θα συνεχίσει να είναι δύσκολο ολόκληρο το 2009.

Η μελέτη αποκαλύπτει, επίσης, ότι η υπάρχουσα κρίση στην κεφαλαιαγορά του real estate θα μπορούσε να μετατραπεί σε μόνιμη κρίση, καθώς η Ευρώπη μπαίνει όλο και περισσότερο σε περίοδο ύφεσης.

Η οικονομική ανάπτυξη συνέχισε να μειώνεται σε όλη την Ευρώπη καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε και αυτή η τάση θα συνεχίσει να υπάρχει και το 2009, με τις υπάρχουσες συνθήκες που πιέζουν τα κράτη της Ευρώπης.

Ακόμη και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες θα υποστούν μείωση της παραγωγής τους, ενώ αναμένεται ότι θα επηρεαστεί και η αγορά ενοικίων, καθώς θα υπάρξει αύξηση των κενών διαμερισμάτων, με τα ενοίκια να καταβάλλονται καθυστερημένα ή να απαιτείται προσαρμογή.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |