Monday, July 16, 2012

ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο

Πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις το Ιούνιο διολισθαίνοντας για τρίτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,5% τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 401,52 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σε ετήσια άνοδο οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 3,5%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των πωλήσεων κατά 0,2%. Είναι η πρώτη φορά από το 2008 που οι λιανικές πωλήσεις υποχωρούν για τρεις διαδοχικούς μήνες.

 source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός δείκτης Empire State

ΗΠΑ: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός δείκτης Empire State

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Ιούλιο όπως ανακοίνωσε σήμερα η New York Federal Reserve Bank. Ειδικότερα, ο δείκτης, που καλύπτει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Ν. Υόρκη, αυξήθηκε στις 7,39 μονάδες από 2,29 τον περασμένο μήνα και ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 5 μονάδες. Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στο -2,7 από 2,18, ενώ ο δείκτης των αποστολών σημείωσε άνοδο στο 10,3 από 4,81. Ο δείκτης για την απασχόληση κατέγραψε άνοδο στο 18,5 από 12,37, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες στο επόμενο εξάμηνο υποχώρησε στο 20,2 από 23,13.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Έρευνα για τη χειραγώγηση του επιτοκίου libor

ΗΠΑ: Έρευνα για τη χειραγώγηση του επιτοκίου libor

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν ξεκίνησε έρευνα για την πιθανή χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (libor) από μεγάλες τράπεζες, σύμφωνα με δήλωση που έκανε χθες εκπρόσωπός του. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο κ. Σνάιντερμαν άρχισε να διερευνά το ενδεχόμενο χειραγώγησης του libor πριν από έξι μήνες, από κοινού με τον Γενικό Εισαγγελέα του Κονέτικατ κ. Τζορτζ Τζέπσεν. Το διατραπεζικό επιτόκιο libor διαμορφώνεται από τις εκτιμήσεις των μεγάλων τραπεζών για το κόστος δανεισμού μεταξύ τους και χρησιμοποιείται για τα συμβόλαια παραγώγων επιτοκίων ύψους 550 τρισ. δολαρίων, ενώ επηρεάζει τα επιτόκια σε πολλά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών, των πιστωτικών καρτών και των φοιτητικών δανείων.

 Στη βρετανική τράπεζα Barclays, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του σκανδάλου με το libor, επεβλήθη τον περασμένο μήνα πρόστιμο ύψους 450 εκατ. δολαρίων από τις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές για τη χειραγώγηση του επιτοκίου, αλλά αυτό δεν προστατεύει εργαζόμενους της τράπεζας από την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει επίσης ποινικές διώξεις εναντίον αρκετών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που σχετίζονται με τη χειραγώγηση των επιτοκίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times το Σάββατο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολιτείες, πόλεις και δήμοι των ΗΠΑ προσπαθούν να διαπιστώσουν αν υπέστησαν ζημιές λόγω της χειραγώγησης του επιτοκίου και ορισμένες έχουν υποβάλει αγωγές. Με δεδομένη τη μεγάλη έκταση της υπόθεσης και τον αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται, σημειώνει η εφημερίδα, οι έρευνες μπορεί να προσφέρουν στις αρχές τις αποδείξεις για να κατηγορήσουν τις μεγάλες τράπεζες για αδικήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία έπληξε τις παγκόσμιες αγορές από τα τέλη του 2007. Η έρευνα είναι ασυνήθιστα πολύπλοκη και θα μπορούσε να συνεχισθεί για χρόνια και να καταλήξει μάλλον σε διακανονισμούς παρά σε κατηγορίες, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους που γνωρίζουν την υπόθεση.

source: capital.gr
Share |