Monday, November 15, 2010

ΗΠΑ: Αύξηση 0,9% στα επιχειρηματικά αποθέματα το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,9% στα επιχειρηματικά αποθέματα το Σεπτέμβριο

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων το Σεπτέμβριο, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν μικρή άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,403 τρισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,6%.

Τα στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι πωλήσεις των επιχειρήσεων σημείωσαν μικρή άνοδο 0,5% στα 1,101 τρισ. δολ.

Παράλληλα τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν και έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,9% από αύξηση 0,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Empire State το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Empire State το Νοέμβριο

"Βουτιά" σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης το Νοέμβριο σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve of New York.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Empire State υποχώρησε κατά 27 μονάδες στις -11,14 μονάδες από τις 15,7 μονάδες τον Οκτώβριο κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στις νέες παραγγελίες. Αξίζει να σημειωθεί πως το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν πολύ χειρότερο των εκτιμήσεων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οποίοι τοποθετούσαν το δείκτης στις 13 μονάδες ενώ ήταν και η πρώτη αρνητική ένδειξη από τον Ιούλιο του 2009.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις


Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ καθώς οι καταναλωτές μπαίνουν στην τελική ευθεία για την περίοδο των εορτών.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,2% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 0,8%.

Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις σημειώνουν άνοδο για τέσσερις διαδοχικούς μήνες. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν αύξηση των πωλήσεων κατά 0,7% από την αρχική εκτίμηση για άνοδο 0,6%.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών ενισχύθηκαν 5,0%. Χωρίς να περιλαμβάνονται οι πωλήσεις οχημάτων, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,4%.


source: capital.gr

Στο 15,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2009


Στο 15,4% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2009

Πιέσεις στον προϋπολογισμό του 2010 προκαλεί η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 που ανακοίνωσε η Eurostat. Ανέβασε το έλλειμμα του 2009, από 13,6% που εκτιμούσε προηγουμένως, στο 15,4%.

Αναφορικά με το χρέος αυξήθηκε από το 115% στο 126,8% του ΑΕΠ, προκαλώντας, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, πρόσθετες πιέσεις στην προσπάθεια της χώρας να βγει στις αγορές για δανεισμό.

Ετσι το χρέος του 2009 εκτοξεύει το χρέος του 2010 πάνω από το 134% του ΑΕΠ, καθώς το δημόσιο χρέος φέτος θα διαμορφωθεί από το χρέος του 2009 διευρυμένο με το έλλειμμα του 2010, με συνέπεια το δημόσιο χρέος του 2011 να ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ διευκρινίζουν ότι στο χρέος αυτό έχουν ενταχθεί πλέον υποχρεώσεις ΔΕΚΟ και υπηρεσιών που δεν καταγράφονταν μέχρι σήμερα σ΄ αυτό, αλλά εξυπηρετούνταν κανονικά και κατά συνέπεια η αύξησή του δεν ισοδυναμεί με αύξηση των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης. Δεν αρνούνται όμως ότι είναι πολύ πιθανό η αλλαγή των μεγεθών να επηρεάσει τη στάση των αγορών γεγονός που αναμένεται να καταγραφεί στην αυριανή έκδοση κρατικών εντόκων γραμματίων.


Αναλυτικά τα στοιχεία

Πιο αναλυτικά, στο 15,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αναθεωρήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 από την Eurostat, σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση, ενώ παράλληλα η στατιστική υπηρεσία προχώρησε στην ανοδική αναθεώρηση του δημόσιου χρέους της χώρας στα 298 δισ. ευρώ, ή στο 126,8% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 115%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Eurostat ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευθούν στις 22 Οκτωβρίου, ωστόσο καθυστέρησαν εξαιτίας ορισμένων θεμάτων που εκκρεμούσαν. Στην ανακοίνωσή της η Eurostat ανέφερε ότι τα θέματα αυτά επιλύθηκαν και ότι πλέον δεν αναμένει νέα αναθεώρηση των στοιχείων για τα οικονομικά της Ελλάδας.

Τα υψηλότερα νούμερα μετά την αναθεώρηση της Eurostat είναι πιθανό να σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους, εκτιμά το Bloomberg.

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Eurostat έρχεται σε μία στιγμή που η Ελλάδα πασχίζει να επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος για το τρέχον έτος και για το επόμενο βάσει των όρων του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το Μάιο με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αναφέρουν ξένα πρακτορεία.




2006
2007
2008
2009

Έλλειμμα κυβέρνησης (% του ΑΕΠ)
5,7

6,4

9,4

15,4

(δις ευρώ)
12,109

14,465

22,363

36,150

Χρέος κυβέρνησης (% ΑΕΠ)
106,1

105,0

110,3

126,8

(δις ευρώ)
224,204

238,581

261,396

298,032

Δαπάνες κυβέρνησης
(% ΑΕΠ)
44,8

46,4

48,9

53,1

Έσοδα κυβέρνησης
(% ΑΕΠ)
39,3

39,8




source: capital.gr

Λευκή πετσέτα πετά η BHP Billiton για την Potash


Λευκή πετσέτα πετά η BHP Billiton για την Potash


Επισήμως η BHP Billiton εγκατέλειψε την τρίμηνη προσπάθεια απόκτησης της Potash Corp, καθώς δεν κατάφερε να αποσπάσει το πράσινο φως της κυβέρνησης του Καναδά για την επιθετική εξαγορά των 39 δισ. δολ.

Ο υπουργός Βιομηχανίας του Καναδά στις 3 Νοεμβρίου είχε μπλοκάρει την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας λιπασμάτων στον κόσμο, δηλώνοντας πως δεν θα επιφέρει «καθαρό όφελος» για την χώρα.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μία ακόμη δαπανηρή αποτυχία της ΒΗΡ, η οποία το 2008 επίσης εγκατέλειψε την επιθετική προσφορά εξαγοράς της Rio Tinto. Οι δύο εταιρείες τον προηγούμενο μήνα εγκατέλειψαν επίσης την πρόταση κοινοπραξίας στον κλάδο των σιδηρομεταλλευμάτων, συνεπεία των εμποδίων που θέτουν οι αντιμονοπωλιακές αρχές. Βάσει της ανακοίνωσης της ΒΗΡ, το κόστος «καταδίωξης» της Potash ανέρχεται στα 350 εκατ. δολ..

Η αυστραλιανή μεταλλευτική δηλώνει τώρα ότι θα προχωρήσει στην επανεκκίνηση του προγράμματος εξαγοράς ιδίων μετοχών. Από το ευρύτερο πρόγραμμα των 13 δισ.δολ.που ανεστάλη το 2007, απομένουν αγορές ιδίων μετοχών της τάξεως των 4,2 δισ. δολ. Οι αναλυτές πάντως, επισημαίνουν ότι η ΒΗΡ έχει τα μάτια της ανοιχτά στην αναζήτηση νέων επεκτατικών κινήσεων

source: euro2day.gr

Alan Greenspan: Τα μεγάλα ελλείμματα των ΗΠΑ θα φέρουν ξανά ύφεση


Alan Greenspan: Τα μεγάλα ελλείμματα των ΗΠΑ θα φέρουν ξανά ύφεση

Την ανάγκη να κινηθούν οι ΗΠΑ για τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού της χρέους, το οποίο δημιουργεί κινδύνουν για μια τεράσια κρίση στην αγορά ομολόγων, τόνισε ο ο Alan Greenspan, πρώην Πρόεδρος της Federal Reserve στην εκπμοπή “Meet the press” του NBC.

Ο κ. Greenspan σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος το τεράστιο έλλειμμα, το οποίο φτάνει τα 1,3 τρις δολάρια φέτος, να προκαλέσει πανικό στην αγορά ομολόγων. Αυτό, σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της Federal Reserve, θα οδηγούσε σε ταχύτατη αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, με αποτέλεσμα να προκαλέσει νέα ύφεση μετά την εύθραυστη ανάκαμψη.

source: reporter.gr

Ιαπωνία: Στο 3,9% η οικονομική ανάπτυξη


Ιαπωνία: Στο 3,9% η οικονομική ανάπτυξη

Με ταχύτερο των προβλέψεων ρυθμό αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας καθώς αυξήθηκαν οι δαπάνες των καταναλωτών προστατεύοντας την ανάπτυξη από το ισχυρό γιέν [JPY=X] και την συρρίκνωση των εξαγωγών που πιθανολογείται να επηρεάσουν περισσότερο αυτό το τρίμηνο.

Το ΑΕΠ σημείωσε ετήσια αύξηση 3,9% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά την αύξηση 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας στο Τόκιο.

Η κατανάλωση που αποτελεί περίπου το 60% του ΑΕΠ, οδήγησε την άνοδο καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις αγορές αυτοκινήτων με μικρή κατανάλωση καυσίμων πριν από την εκπνοή του προγράμματος επιδότησης και μετά τις υψηλότερες αγορές καπνού από τους καπνιστές πριν από την αύξηση του σχετικού φόρου. Η άνοδος του γιέν στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών θα βλάψει κατά πάσα πιθανότητα την ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο καθώς εταιρείες, από την Sharp Corp. έως τη Nikon Corp., αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε μετά την ανακοίνωση για την οικονομική ανάπτυξη και διαπραγματεύθηκε στα 82,72 ανά δολάριο στη 1:48 μ.μ. στο Τόκιο από 82,47 πριν την δημοσιοποίηση των στοιχείων. Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 σημείωνε άνοδο 0,9% φθάνοντας στις 9.811,91 μονάδες.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 80,22 ανά δολάριο την 1η Νοεμβρίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1995. Η προσπάθεια της Ιαπωνίας να περιορίσει την ανατίμηση του νομίσματός της μετά από παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος στις 15 Σεπτεμβρίου απέτυχε. Η άνοδος του νομίσματος ενδέχεται να επιδεινώσει τον αντιπληθωρισμό καθιστώντας τις εισαγωγές πιο φθηνές.

source: naftemporiki.gr

Mε άνοδο 1,06% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Mε άνοδο 1,06% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 102,70 μονάδων, ποσοστό 1,06%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.827,51 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Κρίσιμο 48ωρο για Ιρλανδία – Ελλάδα. Τι προβλέπει ο νέος Μηχανισμός Διάσωσης


Κρίσιμο 48ωρο για Ιρλανδία – Ελλάδα. Τι προβλέπει ο νέος Μηχανισμός Διάσωσης


Το κρίσιμο 48ωρο έχει ήδη αρχίσει να "τρέχει" σήμερα με δύο σημεία αναφοράς: την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους για την Ελλάδα και την συζήτηση στο Eurogroup για την ενεργοποίηση ή όχι του Ταμείου Διάσωσης (EFSF) για την Ιρλανδία.

Η αντίδραση των αγορών κεφαλαίου στα δύο γεγονότα αναμένεται να καθορίσει τις τελικές αποφάσεις στο Eurogroup και το ΕΚΟΦΙΝ, καθώς για μεν την Ελλάδα η αναθεώρηση της Eurostat (χρέους και ελλείμματος) επισπεύδει την μεγέθυνση του χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα (145% - 150%) μέσα στην επόμενη διετία, ενώ για την Ιρλανδία καθιστά αδύνατη την στήριξη του τραπεζικού της συστήματος χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Φρανκφούρτη, επιμένουν ότι οι σχετικές συζητήσεις για την "διάσωση" της Ιρλανδίας μέσω του EFSF έχουν ξεκινήσει από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και περιλαμβάνουν τους όρους δανειακής χρηματοδότησής της αρχικά χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αν και το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει δια του κ. Στρος Καν ότι είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο "σχέδιο διάσωσης".

Πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι η ιρλανδική κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί το σχέδιο διάσωσης με όρους αντίστοιχους του ελληνικού μνημονίου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι αύριο που συγκαλείται το Eurogroup.

Την ανησυχία των αγορών που αποτυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην -σχεδόν οριζόντια- αύξηση των spreads των κρατικών ομολόγων των χωρών του νότου της Ευρωζώνης, επέτεινε η παρέμβαση της κας Μέρκελ η οποία μίλησε για αναδιάρθρωση του χρέους των προβληματικών χωρών μέσω του νέου "Μηχανισμού" αντιμετώπισης κρίσεων που θα εισηγηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ο "Μηχανισμός" αυτός όπως αποκάλυψε το Σάββατο το "Κεφάλαιο" θα λειτουργεί σε 2 στάδια:

- Το πρώτο προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και

- Το δεύτερο που θα δρομολογείται αν η ενδιαφερόμενη χώρα παρόλα αυτά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους με haircut προσαρμοσμένο στην περίπτωση της κάθε χώρας και εγγύηση του υπολοίπου από τον "Μηχανισμό".

Όπως είχε επίσης αποκαλύψει το "Κεφάλαιο" ο Μηχανισμός αυτός θα λειτουργήσει -εφ’ όσον εγκριθεί στην Σύνοδο Κορυφής- με την βοήθεια των "νέων ομολόγων" τα οποία θα εκδίδονται από τα μέσα του 2013 και μετά και τα οποία θα ενσωματώνουν από την έκδοσή τους το ενδεχόμενο του haircut γεγονός βέβαια που αυτόματα θα καθιστά την έκδοση αυτών των ομολόγων εξαιρετικά "ακριβή" για τις χώρες εκδότες...

Η Ιρλανδική κυβέρνηση θεώρησε ότι οι διαρροές για την υλοποίηση αυτού του Μηχανισμού προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στα spreads και για τον λόγο αυτό έγινε την Παρασκευή επείγουσα διευκρίνηση από την Σεούλ των πέντε υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετείχαν στην συνάντηση του G-20 ότι η διαδικασία του haircut θα αφορά τα "νέα ομόλογα" που θα εκδοθούν μετά το 2013 στο πλαίσιο του νέου Μηχανισμού και όχι τα ομόλογα που ήδη βρίσκονται στην αγορά ή πρόκειται να εκδοθούν μέχρι τότε. Η διευκρίνηση προκάλεσε μικρή αποκλιμάκωση της πίεσης στα spreads αλλά δεν... διόρθωσε την κατάσταση.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από την Φρανκφούρτη, είναι ότι η ΕΚΤ θεωρεί πολύ πιθανό οι αγορές να αντιδράσουν «βίαια» πριν από το τέλος του έτους, πέραν της Ιρλανδίας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας-Ισπανίας και σε οικονομίες όπως της Ιταλίας, η οποία είναι μεταξύ των υπερχρεωμένων της Ευρωζώνης και ήδη έχει εμπλακεί σε μία αδιέξοδη πολιτική κρίση και πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε εκλογές.



source: capital.gr
Share |