Monday, November 15, 2010

Λευκή πετσέτα πετά η BHP Billiton για την Potash


Λευκή πετσέτα πετά η BHP Billiton για την Potash


Επισήμως η BHP Billiton εγκατέλειψε την τρίμηνη προσπάθεια απόκτησης της Potash Corp, καθώς δεν κατάφερε να αποσπάσει το πράσινο φως της κυβέρνησης του Καναδά για την επιθετική εξαγορά των 39 δισ. δολ.

Ο υπουργός Βιομηχανίας του Καναδά στις 3 Νοεμβρίου είχε μπλοκάρει την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας λιπασμάτων στον κόσμο, δηλώνοντας πως δεν θα επιφέρει «καθαρό όφελος» για την χώρα.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μία ακόμη δαπανηρή αποτυχία της ΒΗΡ, η οποία το 2008 επίσης εγκατέλειψε την επιθετική προσφορά εξαγοράς της Rio Tinto. Οι δύο εταιρείες τον προηγούμενο μήνα εγκατέλειψαν επίσης την πρόταση κοινοπραξίας στον κλάδο των σιδηρομεταλλευμάτων, συνεπεία των εμποδίων που θέτουν οι αντιμονοπωλιακές αρχές. Βάσει της ανακοίνωσης της ΒΗΡ, το κόστος «καταδίωξης» της Potash ανέρχεται στα 350 εκατ. δολ..

Η αυστραλιανή μεταλλευτική δηλώνει τώρα ότι θα προχωρήσει στην επανεκκίνηση του προγράμματος εξαγοράς ιδίων μετοχών. Από το ευρύτερο πρόγραμμα των 13 δισ.δολ.που ανεστάλη το 2007, απομένουν αγορές ιδίων μετοχών της τάξεως των 4,2 δισ. δολ. Οι αναλυτές πάντως, επισημαίνουν ότι η ΒΗΡ έχει τα μάτια της ανοιχτά στην αναζήτηση νέων επεκτατικών κινήσεων

source: euro2day.gr

No comments:

Share |