Wednesday, March 28, 2012

Χρυσός: Πτώση 1,6% μετά την αποτυχία υπέρβασης των 1.700 δολ.


Χρυσός: Πτώση 1,6% μετά την αποτυχία υπέρβασης των 1.700 δολ.


Σημαντική πτώση κατέγραψε η τιμή του χρυσού εξαιτίας των ενδείξεων για αδύναμη φυσική ζήτηση για το μέταλλο αλλά και των ρευστοποιήσεων που πυροδότησε η αποτυχία υπέρβασης των 1.700 δολ. ανά ουγγιά.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του χρυσού, παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 27 δολάρια ή 1,6% στα 1.657,90 δολ. ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Οι αγοραστές στην Ινδία, το μεγαλύτερο εισαγωγέα του κόσμου, δείχνουν απόντες καθώς οι λιανοπωλητές χρυσού της χώρας απεργούν σε διαμαρτυρία για τον νέο φόρο εισαγωγών και πωλήσεων. Οι Ινδοί κοσμηματοπώλες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία έως ότου ανακληθεί η απόφαση για την επιβολή του φόρου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση θα εμμείνει στην απόφασή της.

Η τιμή του μετάλλου βρέθηκε επίσης υπό πίεση από τις απώλειες στις υπόλοιπες αγορές και από τα κέρδη του αμερικανικού δολαρίου.

Goldman Sachs: Η τρέχουσα τιμή του χρυσού είναι "εξαιρετικά χαμηλή"

Η τιμή του χρυσού στα τρέχοντα επίπεδα είναι εξαιρετικά χαμηλή, εκτιμούν αναλυτές εμπορευμάτων της Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα οι αναλυτές προβλέπουν ότι, ο χρυσός θα ανέλθει στα $1,785 η ουγγιά τους επόμενους 3 μήνες, στα $1,840 τους επόμενους 6 και στο τέλος του χρόνου θα διαμορφωθεί στα $1,940 η ουγγιά.

«Στα σημερινά επίπεδα η τιμή του χρυσού παραμένει ελκυστική για trading, αλλά όχι ως μακροπρόθεσμη επένδυση», αναφέρουν σύμφωνα με το CNBC.

Υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ αποτελούν τον πιο σημαντικό μοχλό της τιμής του χρυσού σε δολάριο, αλλά αυτή η σχέση χάλασε στα τέλη της περσινής χρονιάς.

«Η αγορά χρυσού περίμενε πως τα επιτόκια θα αυξάνονταν λόγω της βελτίωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης», ανέφεραν οι αναλυτές. «Οι αμερικανοί οικονομολόγοι μας, αναμένουν υποτονική ανάπτυξη και περαιτέρω χαλάρωση από την Fed το 2012, η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στις προσδοκίες της αγορά για επιτόκια κοντά στο μηδέν».

Οι πιο απαισιόδοξοι πάντως εκτιμούν ότι, η τιμή του χρυσού έφτασε πέρσι στο υψηλότερο δυνατό σημείο του πέρσι στο $1,920,70 καθώς οι αγορές ξεκινούν να εμπιστεύονται περισσότερο τις δυτικές οικονομίες.

Οι αναλυτές της Goldman πάντως παραδέχονται ότι, τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ αποτελούν κίνδυνο για τις προβλέψεις τους που αφορούν το πολύτιμο μέταλλο.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων στις παραγγελίες διαρκών αγαθών


ΗΠΑ: Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων στις παραγγελίες διαρκών αγαθών

Αύξηση για τέταρτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2,2% στα 211,77 δισ. δολ., με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Dow Jones να έχουν κάνει λόγο για άνοδο 3%.

Στον κλάδο των μεταφορών οι παραγγελίες αυξήθηκαν 3,9% έπειτα από πτώση 5,3% τον Ιανουάριο. Εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,6% έπειτα από πτώση 3% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν δείχνοντας πτώση 3,6% αντί 3,7%.



source: capital.gr

Fitch: Πιθανή η ύφεση στο α΄ εξάμηνο του 2012 στην Ευρωζώνη


Fitch: Πιθανή η ύφεση στο α΄ εξάμηνο του 2012 στην Ευρωζώνη


Για περιορισμό των βραχυπρόθεσμων κινδύνων που απειλούν την παγκόσμια οικονομία τους τελευταίους μήνες κάνει λόγο η Fitch Ratings, συνεχίζει να αναμένει ωστόχο μια ανώμαλη πορεία ανάκαμψης στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, ειδικά στην Ευρώπη.

Προβλέποντας συρρίκνωση 0,3% της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δ΄ τρίμηνο και άλλα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, η Fitch εκτιμά πως η ύφεση στην περιοχή είναι πιθανή στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης είδαν για πρώτη φορά σε διάστημα 2,5 ετών τις εξαγωγές τους να υποχωρούν στο δ΄ τρίμηνο, εξέλιξη που υπογραμμίζει τον πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο της σφοδρής δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει την περιοχή.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, ο οίκος ανέφερε πως η ανάκαμψη στις ΗΠΑ έχει κερδίσει momentum, με τη στήριξη της μεγαλύτερης της αναμενόμενης βελτίωσης στην αγορά εργασίας αλλά και την διαφαινόμενη ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Λαμβάνοντας υπόψιν την βελτίωση αυτή, η Fitch αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρέχον έτος στο 2,2%, από 1,8% προηγουμένως. Η εκτίμηση της για το 2013 παραμένει αμετάβλητη στο 2,6%.

Συνολικά, η Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων οικονομιών θα παραμείνει υποτονική στο 1,1% φέτος, υποβαθμίζοντας ελαφρώς την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για ρυθμό 1,2%. Χαμηλότερη σε σχέση με το Δεκέμβριο είναι και η εκτίμησή της για το επόμενο έτος, καθώς αναμένει πως οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες θα "τρέξουν" με ρυθμό 1,8% το 2013, από 1,9%.



source: capital.gr

Βρετανία: Συρρικνώθηκε 0,3% το ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο


Βρετανία: Συρρικνώθηκε 0,3% το ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το δ΄ τρίμηνο του 2011 λόγω της μεγαλύτερης υποχώρησης του κλάδου του χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Στην τρίτη και τελευταία εκτίμηση για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου έπειτα από ανάπτυξη 0,6% το γ΄ τρίμηνο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης για το 2011 ήταν 0,7%.

Αξιωματούχος της στατιστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι η καθοδική αναθεώρηση οφείλεται στην υποχώρηση της παραγωγής στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών και ιδιαίτερα στις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών αναθεωρήθηκε καθοδικά με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν συρρίκνωση 0,1% από την προηγούμενη μέτρηση που είχε δείξει ότι η δραστηριότητα παρέμεινε αμετάβλητη.

Η συνολική συρρίκνωση το δ΄ τρίμηνο προκλήθηκε επίσης από την υποχώρηση της δραστηριότητας στους κλάδους της μεταποίησης, της παραγωγής και των κατασκευών.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πάντως ότι υπάρχουν σημάδια πως οι καταναλωτές αρχίζουν να νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όσον αφορά τις δαπάνες με την κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 0,4% - πρόκειται για την πρώτη αύξηση σε τριμηνιαία βάση στην κατανάλωση σε διάστημα έξι τριμήνων. Ωστόσο το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών υποχώρησε στο 7,7% το δ΄ τρίμηνο από 7,9% το προηγούμενο τρίμηνο κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι οι καταναλωτές στρέφονται στις αποταμιεύσεις τους για τα έξοδα του νοικοκυριού.
Οι επιχειρηματικές επενδύσεις υποχώρησαν το δ΄ τρίμηνο κατά το 1 δισ. στερλίνες ή 3,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία και διαμορφώθηκαν σε 29,7 δισ. στερλίνες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε σε 8,5 δισ. στερλίνες το δ΄ τρίμηνο, από το ανοδικά αναθεωρημένο έλλειμμα των 10,5 δισ. το γ΄ τρίμηνο.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι η διαφορά μεταξύ των εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες και των αντίστοιχων εισαγωγών στη Βρετανία.




source: capital.gr

Moody΄s: Επαναλαμβάνει σύσταση ΑΑΑ για Γερμανία



Moody΄s: Επαναλαμβάνει σύσταση ΑΑΑ για Γερμανία



Σύσταση ΑΑΑ με σταθερό outlook διατηρεί η Moody’s για την Γερμανία τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι "προηγμένη και διαφοροποιημένη" και πως στηρίζεται από την "μακρά παράδοση μακροοικονομικής πολιτικής που αποβλέπει στην σταθερότητα".

«Η δημοσιονομική λιτότητα και η διαδικασία απομόχλευσης που συνεχίζεται στους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας πιθανότατα θα οδηγήσει σε επιβράδυνση του πραγματικού ΑΕΠ στο 0,7% το 2012» αναφέρει η Moody’s σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «Η χώρα όμως, είναι καλά τοποθετημένη για να ευνοηθεί από την πιθανή διεθνή ανάκαμψη καθώς η οικονομία της είναι ανταγωνιστική».

«Η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη τροφοδοτείται από τις επενδύσεις και την ενισχυόμενη ιδιωτική κατανάλωση, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας» καταλήγει η Moody’s.



source: euro2day.gr
Share |