Thursday, December 18, 2008

Στις τιμές του 2004 το πετρέλαιο

Στις τιμές του 2004 το πετρέλαιο

Διεύρυνε περαιτέρω τις απώλειές του το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων με την τιμή του να ολοκληρώνει τη διαπραγμάτευση κάτω από τα 37 δολάρια το βαρέλι. Τη νέα ασταμάτητη «βουτιά» του αργού προκάλεσαν οι εκτιμήσεις ότι η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων μείωση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν θα καταφέρει να στηρίξει τις τιμές καθώς η ζήτηση καυσίμων υποχωρεί. Το πετρέλαιο διεύρυνε τη χθεσινή υποχώρηση του 8,1% μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ ότι οι 11 χώρες-μέλη του θα μειώσουν την τρέχουσα παραγωγή κατά 2,46 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 24,845 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση καυσίμων στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 7,4% το Νοέμβριο σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, ήτοι στα χαμηλότερα μηνιαία επίπεδα από το 1998.

Τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης, το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 9,6%, ή 3,84 δολάρια στα 36,22 δολάρια το βαρέλι ενώ χθες υποχώρησε κατά 8%, στα 40,06 δολάρια. Το συμβόλαιο Ιανουαρίου, το οποίο λήγει αύριο, βρέθηκε νωρίτερα ενδοσυνεδριακά στα 38,34 δολάρια. Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 70% χαμηλότερες σε σχέση με το ρεκόρ των 147,24 δολαρίων που είχε σημειωθεί στις 11 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια του Ιανουαρίου λήγουν αύριο, στρέφοντας τα βλέμματα στα συμβόλαια Φεβρουαρίου, τα οποία υποχώρησαν κατά 3% στα 43,26 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου για το μπρεντ υποχώρησε κατά 1,8% στα 44,69 δολάρια ενώ χθες υποχώρησε κατά 2,22%, στα 42,97 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

Τη θέση του αργού ήρθε να επιδεινώσει και η ανακοίνωση της νέας πτώσης του δείκτη των δεικτών στις ΗΠΑ, για πέμπτη φορά μέσα σε επτά μήνες. Μετά από αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την εισαγωγή αργού λόγω της μείωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται εδώ ότι η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ σε κεφάλαια μείωσε την εκτίμηση της για την πορεία του αργού το 2009, αφού εκτιμά ότι η τιμή θα διαμορφωθεί στα 43 δολάρια, ανιρώντας την προηγούμενη εκτίμης, η οποία ήταν στα 69 δολάρια.

REPORTER.GR

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων

Σε μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων τραπεζών στο 1,5% από 2% προηγουμένως προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα προέβη σε αύξηση του επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3,5% από 3% προηγουμένως, προκειμένου να δώσει κίνητρο στις τράπεζες να αποκαταστήσουν το μεταξύ τους δανεισμό.

REPORTER.GR

ΕΚ: Καλεί ΚΕΠΕΥ για Madoff

ΕΚ: Καλεί ΚΕΠΕΥ για Madoff


Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλεί τις Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), όπως την ενημερώσουν κατά πόσον έχουν ανοίγματα με την εταιρεία του πρώην προέδρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου Nasdaq, Bernard Madoff, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι εξαπάτησε επενδυτές, πληρώνοντας τις υψηλές αποδόσεις που τους είχε υποσχεθεί χρησιμοποιώντας κεφάλαια που λάμβανε από άλλους επενδυτές.

Ειδικότερα, σε σημερινή εγκύκλιο της προς τις ΚΕΠΕΥ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καλεί τις επιχειρήσεις όπως την ενημερώσουν το αργότερο μέχρι την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου του 2008, ώρα 11:00, κατά πόσο και σε ποιο βαθμό έχουν ανοίγματα που σχετίζονται με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων «Βernand Madoff Investment Securities LCC».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καλεί επίσης τις ΚΕΠΕΥ να της αναφέρουν τόσο για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν τα ανωτέρω ανοίγματα στις ίδιες όσο και για το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό οι πελάτες των ΚΕΠΕΥ έχουν επενδύσεις που σχετίζονται με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων «Bernand Madoff Investment Securities LCC».

Στα θύματα του Madoff περιλαμβάνονται αρκετές ευρωπαϊκές και ασιατικές τράπεζες

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Νέα πτώση 0,4% του δείκτη των δεικτών τον Νοέμβριο

ΗΠΑ: Νέα πτώση 0,4% του δείκτη των δεικτών τον Νοέμβριο

Νέα πτώση 0,4% σημείωσε ο δείκτης των δεικτών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, αντανακλώντας την πτώση 6 από τους 10 δείκτες που τον συνθέτουν. Υπενθυμίζεται ότι τη μεγαλύτερη πτώση τη σημείωσε ο δείκτης των κατασκευών, ενώ τη μεγαλύτερη ανοδο τη σημείωσε ο δείκτης της προσφοράς χρήματος.Σημειώνεται ότι ο δείκτης των δεικτών τον Οκτώβριο είχε σημειώσει πτώση 0,8%, ενώ οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία του δείκτη είναι αρνητικές.

REPORTER.GR

Κάτω από τα 39 δολ. κατρακυλά το αργό!

Κάτω από τα 39 δολ. κατρακυλά το αργό!

Διευρύνει περαιτέρω τις απώλειές του το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων με την τιμή του να έχει υποχωρήσει κάτω και από τα 39 δολάρια το βαρέλι. Τη νέα ασταμάτητη «βουτιά» του αργού προκάλεσαν οι εκτιμήσεις ότι η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων μείωση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν θα καταφέρει να στηρίξει τις τιμές καθώς η ζήτηση καυσίμων υποχωρεί. Το πετρέλαιο διεύρυνε τη χθεσινή υποχώρηση του 8,1% μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ ότι οι 11 χώρες-μέλη του θα μειώσουν την τρέχουσα παραγωγή κατά 2,46 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 24,845 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση καυσίμων στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 7,4% το Νοέμβριο σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, ήτοι στα χαμηλότερα μηνιαία επίπεδα από το 1998.

Αυτή την ώρα το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού για παράδοση Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 3,4%, ή 1,42 δολάρια στα 38,66 δολάρια το βαρέλι ενώ χθες υποχώρησε κατά 8%, στα 40,06 δολάρια. Το συμβόλαιο Ιανουαρίου, το οποίο λήγει αύριο, βρέθηκε νωρίτερα ενδοσυνεδριακά στα 38,34 δολάρια. Οι εν λόγω τιμές είναι κατά 70% χαμηλότερες σε σχέση με το ρεκόρ των 147,24 δολαρίων που είχε σημειωθεί στις 11 Ιουλίου.

Το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου για το μπρεντ υποχωρεί κατά 0,99% στα 42,66 δολάρια ενώ χθες υποχώρησε κατά 2,22%, στα 42,97 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

REPORTER.GR

Βουτιά ρεκόρ της στερλίνας έναντι του ευρώ

Βουτιά ρεκόρ της στερλίνας έναντι του ευρώ

H βουτιά ρεκόρ που σημειώνει η στερλίνα εδώ και εννεά μέρες καθώς οι επενδυτές μοιρίζονται μηδενικά επιτόκια στην Βρετανία, ύστερα από την ανάλογη κίνηση στην οποία προέβει η Fed, έχει στείλει σήμερα το ευρώ σε ιστορικά υψηλά έναντι του βρετανικού νομίσματος και στο επίπεδο του 0,9505 κάνοντας το parity (1 προς 1), θέμα ημερών ή και ωρών για τα δύο νομίσματα.Παράληλλα, το ευρώ εκτός από το ιστορικό ρεκόρ που χρυπάει έναντι της στερλίνας, σήμερα βρίσκεται και στα υψηλά 2,5 μηνών έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το 1,4719, επίπεδο που έχει να δει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δύναμη του ευρώ είναι περισσότερο μία ευρω-κεντρική κίνηση παρά μία ευρύτερη κίνηση του δολαρίου. Επίσης, όπως υποστηρίζει ο στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas κ. Ian Stannard, η τάση αποδυνάμωσης της στερλίνας έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος θα επιταχυνθεί και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιτευχθούν σύντιομα τα επίπεδα του parity. Τα βρετανικά επιτόκια πλησιάζουν το μηδέν και η στερλίνα θα συνεχίσει να «υποφέρει» μέχρι να φτάσουν εκεί, σημειώνει ο κ Neil Jone της Mizuho Capital Markets.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Κάμψη στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Κάμψη στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Μειωμένες κατά 21.000 ήταν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που έληγε στις 13 Δεκεμβρίου και διαμορφώθηκαν στις 554.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο εργασίας. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 2.750 αιτήσεις στις 543.750, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1982 και οι νέες αιτήσεις δεν αναμένεται να υποχωρήσουν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Για την εβδομάδα που έληγε στις 6 Δεκεμβρίου ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που συνεχίζουν να συλλέγουν επιδόματα υποχώρησε κατά 47.000 στα 4,38 εκατ. αιτήσεις. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκε κατά 92.000 στα 4,23 εκατ. , στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1983. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα οι νέες αιτήσεις είναι κατά 59% υψηλότερα, ενώ οι συνεχιζόμενες κατά 66%.

REPORTER.GR

Μείωση 2,4% στα εμβαδά οικοδομής

Μείωση 2,4% στα εμβαδά οικοδομής


Μικρή μείωση παρατηρείται το δεκάμηνο του 2008 στο εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου το δεκάμηνο περιορίστηκε στα 3 εκ. τ.μ. σε σχέση με 3,1 εκ. τ.μ. την περσινή αντίστοιχη περίοδο, σημειώνοντας μείωση 2,4%. Η μείωση του δεκαμήνου είναι σαφώς μικρότερη από τη μείωση εννιαμήνου που ανήλθε στο 4,8%.

Συγκρίνοντας δε ιστορικά στοιχεία, διαφαίνεται ότι ο κλάδος διέρχεται δύσκολη περίοδο. Την αντίστοιχη περίοδο του 2007 ως προς το 2006, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων σημείωσε αύξηση 5,24%, ενώ η αύξηση του δεκαμήνου του 2005 ως προς το δεκάμηνο του 2004 (βλέπε πίνακα) έφθασε το 12,83%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα μελλοντικά κατασκευαστικά έργα αναμένεται να μειωθούν σε όλες τις πόλεις πλην της Πάφου και της Λάρνακας που εξακολουθούν να τροφοδοτούν έργα προς ανάπτυξη.

Η μεγαλύτερη μείωση (37,2%) στο εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων παρατηρείται στην Αμμόχωστο, αφού από 284,3 χιλ. τ.μ. που ήταν πέρσι, φέτος περιορίστηκαν στις 178,6 χιλ. τ.μ. Μεγάλη είναι και η μείωση (8,4%) και στη Λευκωσία καθώς το εμβαδόν περιορίζεται στις 947,5 χιλ. τ.μ. από 1 εκ. τ.μ. πέρσι.

Στην Πάφο, όσον αφορά τις νέες κατασκευές, σημειώνεται σημαντική αύξηση 18,4%, με το εμβαδόν να φθάνει τις 651 χιλ. τ.μ. έναντι 550 χιλ. τ.μ. πέρσι. Αύξηση 6,1% παρουσιάζεται και στο εμβαδόν αδειοδοτηθέντων έργων στη Λάρνακα. Στη Λεμεσό καταγράφεται μικρή μείωση 1,9%.

Αριθμός αδειών οικοδομής

Σημαντική μείωση 8,4% σημειώθηκε και στον αριθμό αδειών οικοδομής κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2008, καθώς περιορίστηκαν στις 7.291 άδειες έναντι 7.963 πέρσι.

Η συνολική αξία των αδειών διαμορφώθηκε στα €2,34 δισ. έναντι €2,35 δισ. πέρσι (-0,1%).). Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 16.073 οικιστικές μονάδες έναντι 17.154 πέρσι (-6,3%).

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK


FTSE/CySE 20
361.18 ( 0.90%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1049.55 ( 0.93%)

Όγκος: € 2,837,085

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1739.70 ( -0.39%)

FTSE®/Χ.Α. 20
892.68 ( -0.89%)

=======================

FTSE 100 INDEX 4,330.66 6.47 0.15%
CAC 40 INDEX 3,234.15 -7.77 -0.24%
DAX INDEX 4,756.40 48.02 1.02%

=======================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,604.99 -219.35 -2.49%
S&P 500 INDEX 885.28 -19.14 -2.12%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,552.37 -26.94 -1.71%

Γερμανία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό ο δείκτης Ifo

Γερμανία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό ο δείκτης Ifo

Νέο ιστορικό χαμηλό ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία, ο οποίος υποχώρησε στις 82,6 μονάδες το Δεκέμβριο από 85,8 τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση στις 84,1 μονάδες. Η πτώση του δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 1982 αποδίδεται στην πιστωτική κρίση που έχει οδηγήσει σε ύφεση την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Η οικονομία της Γερμανίας εκτιμάται ότι την επόμενη χρονιά θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1993 καθώς η κρίση επηρεάζει δυσμενώς τις εξαγορές και οδηγεί τις εταιρείες σε μείωση των επενδύσεων και των προσλήψεων.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο 1,4456.

REPORTER.GR

Σχέδιο τόνωσης της οικονομίας 850 δισ. δολ. εξετάζει ο Ομπάμα

Σχέδιο τόνωσης της οικονομίας 850 δισ. δολ. εξετάζει ο Ομπάμα

Σχέδιο ύψους 850 δισ. δολαρίων ετοιμάζεται να καταθέσει προς έγκριση στο Κογκρέσο με το νέο έτος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.Το σχέδιο του Ομπάμα για τα στήριξη της οικονομίας «είναι μια ευκαιρία», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές και εκτιμούν ότι οι αρχές των ΗΠΑ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να τονώσουν την οικονομία της χώρας.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος εκτιμάται ότι θα καταθέσει με το νέο έτος αίτηση στο Κογκρέσο για την έγκριση σχεδίου τόνωσης της οικονομίας ύψους 850 δισ. δολαρίων. Το επιτελείο του Ομπάμα εκτιμά ότι το εν λόγω ποσό είναι απαραίτητο για να μπει «φρένο» στην αυξανόμενη ανεργία.

REPORTER.GR

BNP Paribas: Στον «αέρα» η συμφωνία με Fortis

BNP Paribas: Στον «αέρα» η συμφωνία με Fortis


Η συμφωνία της BNP Paribas με τη Fortis για την απόκτηση παγίων του ολλανδο-βελγικού ομίλου δεν μπορεί να προχωρήσει όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, δεδομένης της πρόσφατης δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε, αναφέρει η γαλλική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει, γι’ αυτό το λόγο, αποφάσισε να αναβάλλει την συνάντηση των μετόχων της στις 19 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την προαναφερθείσα δικαστική απόφαση, θα πρέπει να δοθεί στους μετόχους της Fortis το δικαίωμα της ψηφοφορίας για τη συμφωνία.


NAFTEMPORIKI

ΔΝΤ: Στα τέλη του 2009 η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

Στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010 φαίνεται πως θα ανακάμψει η αμερικανική οικονομία, αν και το σενάριο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιο, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα… ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα ξεκινήσει στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion.

Η άποψή του βασίζεται στην θεώρηση ότι η αγορά κατοικίας έχει αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα. Όπως διευκρίνισε, πάντως, «η πιθανότητα μιας ανάκαμψης είναι αβέβαιη».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εκτίμησε επίσης, ότι, αν η αμερικανική αγορά στέγης συνεχίσει να εξασθενεί, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού θα είναι ορατός.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια απότομη μείωση της δραστηριότητας και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, με σκοπό την ταυτόχρονη επίτευξη τριών στόχων. Πρωταρχικός είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στις εθνικές χρηματοοικονομικές αγορές», δήλωσε ο Στρος-Καν.

Επανέλαβε επίσης ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω, τον επόμενο μήνα, την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 2,2%, το 2009.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,667.23 54.71 0.64%
HANG SENG INDEX 15,497.81 37.29 0.24%
CSI 300 INDEX 2,045.10 43.68 2.18%

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

British Airways Says Merger Talks With Qantas End

British Airways Says Merger Talks With Qantas End

Dec. 18 (Bloomberg) -- British Airways Plc and Qantas Airways Ltd. ended merger talks after failing to reach an agreement on ``key terms.''

The two carriers will continue to cooperate on flights between Australia and the U.K. and as members of the Oneworld alliance, according to an e-mailed statement today from the U.K. carrier.

A combination of the two carriers would have created a company with about $23 billion in annual sales and a fleet of almost 500 planes. Qantas Chief Executive Alan Joyce said earlier this month the two sides needed to settle on ``an appropriate merger ratio'' before reaching an agreement.

BLOOMBERG

Chrysler shuts down all production

Chrysler shuts down all production

Close of business Friday will be the start of a monthlong closure of 30 U.S. plants. Company cites 'continued lack of consumer credit.'


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Chrysler LLC announced late Wednesday that it is stopping all vehicle production in the United States for at least a month.

All 30 of the carmaker's plants will close after the last shift on Friday, and employees will not be asked to return to work before Jan. 19.

Chrysler blamed the "continued lack of consumer credit for the American car buyer" for the slow-down in sales that forced the move.

The company ordinarily shuts down operations between Dec. 24 and Jan. 5. This closure would add roughly two weeks to that shutdown.

Chrysler is the third of the Big Three automakers to suspend operations for January. Last week, General Motors announced it was idling 30% of its North American manufacturing capacity during the first quarter of 2009 in response to deteriorating market conditions. That move will take 250,000 vehicles out of production. On Wednesday, a Ford spokeswoman confirmed for CNN that the automaker is adding a week to its normal two-week seasonal shutdown at a number of its plants.

Chrysler would not say how many fewer vehicles would be produced because of this shutdown. A total of 46,000 employees will be affected. They will be paid during the time off through a combination of state unemployment benefits and Chrysler contributions, but they will not receive the full amount of their working pay, a Chrysler spokesman said.

"Chrysler dealers confirmed to the company at a recent meeting at its headquarters, that they have many willing buyers for Chrysler, Jeep and Dodge vehicles but are unable to close the deals, due to lack of financing," the carmaker said in an announcement. "The dealers have stated that they have lost an estimated 20% to 25% of their volume because of this credit situation."

Auto sales have been hit hard by tight credit and the struggling economy. Overall auto sales in the United States were down 37% last month compared with November 2007. Chrysler's situation was especially bad. Its sales dropped 47%.

Chrysler's financing arm, Chrysler Financial, has tightened lending terms for buyers and earlier this year, it announced it would no longer offer leases.

Industry seeking help from Washington
Chrysler, Ford Motor Co. (F, Fortune 500) and General Motors (GM, Fortune 500) have approached Congress for aid to help them get through the current financial crisis. A congressional effort to establish a stopgap, $14 billion loan program to help Chrysler and General Motors at least until next month collapsed in Congress last week.

The Bush administration has said it is working on a possible plan to throw the companies a lifeline using money from the $700 billion bailout approved by Congress in October, the Troubled Asset Relief Program or TARP.

"It's clear that the automakers are in a very fragile financial condition and they're taking steps to deal with it," White House Press Secretary Dana Perino said Wednesday. "We're aware of their financial situation and are considering possible policy options to provide assistance in an appropriate way. As we've said, a disorderly collapse of the auto industry should be avoided."

"The speed and severity of the U.S. auto market's decline has been unprecedented in recent weeks as consumers reel from the collapse of the financial markets and the resulting lack of credit for vehicle financing," GM said in a Dec. 12 announcement, citing a 41% drop in November sales.

Both GMAC and Chrysler Financial are trying to receive federal assistance under the TARP program. GMAC is affiliated with General Motors, which owns 49% of the finance company. The other 51% of GMAC is owned by a consortium of investors led by Cerberus, which owns Chrysler and Chrysler Financial.

CNN

Μεταξύ 750 και 800 εκατ ευρώ η αμκ της Alpha bank στα 4,70 ευρώ η τιμή

Μεταξύ 750 και 800 εκατ ευρώ η αμκ της Alpha bank στα 4,70 ευρώ η τιμή

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα κινηθεί κοντά στα 750 με 800 εκατ ευρώ εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές στην τιμή των 4,70 ευρώ ανά μετοχή θα προχωρήσει η Alpha bank. Το ΔΣ της τράπεζας αποφάσισε να συμμετάσχει σε όλες τις μορφές οικονομικής ενίσχυσης του δημοσίου δηλαδή και της κεφαλαιακής ενίσχυσης και της ρευστότητας. Η Alpha bank ήταν από τις πρώτες τράπεζες που είχαν ανακοινώσει ότι θα κάνουν χρήση του πακέτου οικονομικής στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δις ευρώ. Όμως αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην μετοχή είναι ότι η χρηματιστηριακή τιμή έχει υποχωρήσει σημαντικά και βρίσκεται οριακά υψηλότερα της ονομαστικής αξίας. Τονίζεται ότι το ίδιο φαινόμενο εκδηλώνεται περίπου σε όλες τις τράπεζες που θα πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών και τις οποίες θα καλύψει το ελληνικό δημόσιο. To φαινόμενο δεν σχετίζεται με το dilution αλλά με το γεγονός ότι το κράτος προσδιόρισε την αξία των τραπεζών με βάση την ονομαστική τους τιμή.

Η Alpha bank πέραν της διατήρησης λελογισμένου ρυθμού αύξησης χορηγήσεων θα πρέπει να καλύψει και πάσης φύσεως ομολογίες που λήγουν το 2009 και το 2010. Το 2009 λήγουν ομόλογα 2,9 δις ευρώ και το 2010 περίπου 1,8 δις ευρώ. Τα ομόλογα αυτά αφορούν εκδόσεις που έχουν διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές. Η Alpha bank όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα προχωρήσει και στην ενίσχυση της ρευστότητας με ίδια μέσα.

Εν προκειμένω σχεδιάζει μέσο τιτλοποιήσεων , καλυμμένων ομολογιών έως 5 δις ευρώ ώστε να καλύψει και τις τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας της. Με την κεφαλαιακή ενίσχυση , την συμμετοχή στο σκέλος της ρευστότητας που μπορεί να αγγίξει έως και 3,7 δις ευρώ αλλά και τις σχεδιαζόμενες εκδόσεις με ίδια μέσα ύψους έως και 5 δις ευρώ η Alpha θα μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσει τις εργασίες της. Σημειώνεται ότι άμεσα θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων ύψους 1 δις ευρώ.

REPORTER.GR

Κοινοτική «ένεση» 1,5 δις. ευρώ στις επιχειρήσεις

Κοινοτική «ένεση» 1,5 δις. ευρώ στις επιχειρήσεις

Πόρους ύψους 1,5 δις. ευρώ θα πάρει άμεσα από την Κοινότητα η Ελλάδα, για να τους διαθέσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πιστωτική κρίση. Πρόσβαση στα χρήματα θα έχουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που έχουν ζημιογόνες χρήσεις. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι σχετικές προεργασίες έχουν γίνει από τον υφυπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος συντονίζει τις επαφές της ελληνικής πλευράς με το επιτελείο της Επιτρόπου Ντανούτα Χούμπνερ.

Τα χρήματα θα διατεθούν από το 4ο ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) μέσω του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και θα δοθούν με διαδικασίες εξπρές.

Αυτά θα διοχετευθούν για την ενίσχυση -έως 60%- των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κλάδους όπως είναι η μεταποίηση, ο τουρισμός και το εμπόριο. Στο υπουργείο Οικονομίας «καίγονται» να ανάψει το ταχύτερο δυνατό το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες γεγονόςπου θα τους επιτρέψει την άμεση μεταφορά των πρόσθετων πιστώσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή την στιγμή η κατάσταση στον επιχειρηματικό κόσμο παραμένει «αποπνικτική» αφού η μέτρια εγχώρια κατανάλωση και ο ισχνός τζίρος έχουν «αφυδατώσει» οικονομικά τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι έμποροι με την σειρά τους αιτούνται πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση, ειδάλλως θα προχωρήσουν σε απολύσεις για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των κονδυλίων που θα πάρουν τα κράτη-μέλη ως επιδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να συζητηθεί στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας (Ecofin) που συγκαλείται σήμερα το βράδυ και στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η αύξηση των προκαταβολών κοινοτικών κονδυλίων και η καταβολή του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων της ΕΕ ως προκαταβολή.

REPORTER.GR

Πτώση 500 με 600 ευρώ ανά τ.μ. στην Αττική

Πτώση 500 με 600 ευρώ ανά τ.μ. στην Αττική

Σημαντική υποχώρηση κατά 25% ή 500 με 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καταγράφουν οι τιμές των κατοικιών σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και οι μηδαμινές πράξεις που γίνονται έχουν προκαλέσει πάγωμα της αγοράς η οποία δεν προβλέπεται να ανακάμψει σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στην επόμενη διετία. Ειδικότερα σε περιοχές των Μεσογείων όπως στα Σπάτα, την Αρτέμιδα(Λούτσα) και το Κορωπί η τιμή του τετραγωνικού έχει πέσει κατά 600 ευρώ περίπου, ενώ ο αριθμός των αδιάθετων διαμερισμάτων συνεχώς αυξάνεται.

Ετσι στο Κορωπί τα ακίνητα πωλούνται από 1.800 με 2.000 ευρώ το τετραγωνικό (από 2.400 έως 2.500 που στοίχιζαν πριν από μερικούς μήνες), στην Αρτέμιδα στα 1.700 ευρώ (από 2.200 ευρώ) και στα Σπάτα από 1.800 έως 2.000 (από 2.300 ευρώ).

Και άλλες όμως περιοχές όπως η Ραφήνα το Μαρκόπουλο, ο Γέρακας και η Παιανία, σημειώνουν σημαντική πτώση, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα σε αρκετές περιοχές βορείων και δυτικών προαστίων. Ειδικότερα στην Κηφισιά η τιμή του τετραγωνικού έχει υποχωρήσει κατά 500 ευρώ, ενώ στο Περιστέρι κατά 600 ευρώ το τετραγωνικό.

Διετία κρίσης

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά κατοικίας, δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα. Την πεποίθηση αυτή εκφράζουν
παράγοντες της αγοράς οι οποίοι εκτιμούν ότι η επόμενη διετία θα είναι πολύ δύσκολη για τον τομέα των ακινήτων.

Ωστόσο οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η πτώση των τιμών έπρεπε να γίνει – ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης – καθώς τα ακίνητα στη χώρα μας ήταν υπερτιμημένα, αφού σε πολλές περιοχές,χωρίς κανένα προφανή λόγο (πυκνοκατοικημένες και χωρίς υποδομές) η τιμή του τετραγωνικού έφτανε να ξεπερνά και τις 3.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Η διόρθωση όμως που έρχεται αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που οι εμπλεκόμενοι πίστευαν ότι θα είναι.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει, εκτός της οικονομικής στενότητας των αγοραστών και η αλλαγή της στάσης των τραπεζών, οι οποίες έχουν πάψει πλέον να χορηγούν αφειδώς στεγαστικά δάνεια, ενώ στην περίπτωση που γίνεται αφορά μόλις το 70% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και όχι το σύνολο της αγοράς όπως ήταν και η προσφιλής τακτική των τελευταίων ετών.

REPORTER.GR

GM-Chrysler: Συνομιλίες για συγχώνευση, σύμφωνα με την WSJ

GM-Chrysler: Συνομιλίες για συγχώνευση, σύμφωνα με την WSJ


Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται πάλι η General Motors Corp. και η Chrysler LLC για συγχώνευση, καθώς η Cerberus Capital Management LP, στην οποία ανήκει η Chrysler, σηματοδότησε ότι προτίθεται να δώσει μέρος της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Wall Street Journal επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τo θέμα.

Η Cerberus έκανε προσπάθεια να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες καθώς η ρευστότητα καθίσταται ελάχιστη και για τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες σύμφωνα με το δημοσίευμα.


NAFTEMPORIKI

Kίνα: Σταματά το δανεισμό στις ΗΠΑ

Kίνα: Σταματά το δανεισμό στις ΗΠΑ


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες η Κίνα, προειδοποιώντας ότι δεν θα συνεχίσει επ' αόριστον να δανείζει χρήματα στην αμερικανική οικονομία, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον εδραιώσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού κρατικού χρέους, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία.

«Οι αυξημένες αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων από την Κίνα δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν ως επιχείρημα της υπόθεσης ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρει να εξέλθει της χρηματοοικονομικής κρίσης μέσω δανεισμού», επισημαίνεται σε editorial της «China Daily».

Η προειδοποίηση της υπό κρατικό έλεγχο κινεζικής εφημερίδας δημοσιεύεται μία ημέρα αφότου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στοιχεία για τη σημαντική αύξηση των κινεζικών τοποθετήσεων σε αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα (Treasuries).

Οι τοποθετήσεις της Κίνας σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου ανέρχονταν στα τέλη Οκτωβρίου στα 652,9 δισ. δολάρια, αυξημένες σε ποσοστό 11,2% εν συγκρίσει με τα 587 δισ. δολάρια ένα μήνα πριν, τότε που η Κίνα κατάφερε να «υποσκελίσει» την Ιαπωνία και να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο πιστωτή για την αμερικανική κυβέρνηση.


NAFTEMPORIKI

Με πωλήσεις 920 εκατ. ευρώ «κλείνει» η Alapis το 2008

Με πωλήσεις 920 εκατ. ευρώ «κλείνει» η Alapis το 2008


Σε ενοποιημένες πωλήσεις πάνω από τα 920 εκατ. ευρώ και σε ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μεταξύ 250 και 270 εκατ. ευρώ συμφωνούν για την Alapis ΑΕ στις τελευταίες αναλύσεις τους τέσσερις από τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τις εκτιμήσεις τους για το 2008, με τα μεγέθη αυτά να συμφωνούν σχεδόν απόλυτα με τις αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις της διοίκησης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου 2008.


Ο τομέας των ανθρώπινων φαρμάκων αποτελεί το 63% των πωλήσεων και το 77% των καθαρών προ φόρων κερδών της Alapis.
Συγκεκριμένα η Piraeus Securities εκτιμά για το 2008 πωλήσεις στα 929 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA στα 269,6 εκατ. ευρώ, για το 2009 οι εκτιμήσεις της ανεβαίνουν για τις πωλήσεις στα 1.075 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 326,3 εκατ. ευρώ και για το 2010 οι πωλήσεις του ομίλου εκτιμώνται στα 1.225 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA στα 370,7 εκατ. ευρώ.

Η Axia Ventures Group στη δική της ανάλυση αναφέρεται για τις τρεις χρήσεις σε πωλήσεις 937 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 258,6 εκατ. ευρώ για το 2008, για το 2009 εκτιμά πωλήσεις ομίλου στα 1.094 εκατ. και κέρδη EBITDA στα 302 εκατ. ευρώ ενώ για το 2010 οι εκτιμήσεις της ανεβάζουν τις ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου στα 1.189 εκατ. και τα κέρδη EBITDA στα 340 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια γραμμή είναι και οι εκτιμήσεις της Cheuvreux η οποία εκτιμά για το 2008 πωλήσεις ομίλου στα 961,8 εκατ. και κέρδη EBITDA στα 268,2 εκατ. ευρώ, για το 2009 αναφέρεται προϋπολογιστικά σε πωλήσεις 1.200 εκατ. και κέρδη EBITDA στα 320 εκατ. ευρώ και για την χρήση 2010 η ξένη εταιρεία εκτιμά ενοποιημένες πωλήσεις στα 1.301 εκατ. ευρώ και ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 341 εκατ. ευρω.

Τέλος η Alpha Finance στην δική της ανάλυση αναφέρει για το 2008 ενοποιημένες πωλήσεις στα 925 εκατ. ευρώ και κέρδη EBIT στα 206,7 εκατ. ευρώ, για το 2009 αντίστοιχα 1.105 εκατ. και 233 εκατ., για το 2010 αναφέρει 1.264,6 εκατ. και 250,3 εκατ. ευρώ και για το 2011 οι εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής αναφέρουν πωλήσεις ομίλου στα 1.428 εκατ. και κέρδη EBIT για τον όμιλο στα 268 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση

Οσον αφορά στη διοίκηση υπενθυμίζεται ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου 2008 αναφέρθηκε ότι αναμένει για το 2008 πωλήσεις 900 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ (από 900 εκατ. ευρώ η προηγούμενη εκτίμηση) και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 250 - 270 εκατ. ευρώ έναντι 250 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη εκτίμηση ενώ διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της για τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας σε περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Τομείς δραστηριότητας

Ο όμιλος Alapis στηρίζεται σε τέσσερις κύριους τομείς δραστηριότητας και συγκεκριμένα στον τομέα των ανθρώπινων φαρμάκων που αποτελεί σχεδόν το 63% των πωλήσεων και το 77% των καθαρών προ φόρων κερδών, τον τομέα των κτηνιατρικών φαρμάκων με το 7% των πωλήσεων, τα απορρυπαντικά και κοσμέτικς με το 18% των πωλήσεων και τα βιολογικά προϊόντα που πλέον είναι σε μεγάλη συρρίκνωση, αποτελούν μόλις το 2% των πωλήσεων του ομίλου.

Για τον όμιλο σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξής του αποτελεί η συνεχής έρευνα στην οποία και επενδύει σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να έχει συνεχώς το προβάδισμα στον κλάδο της υγείας, στον οποίο έχει στρέψει, πλέον, τον κύριο όγκο των δραστηριοτήτων της.

Σταθερή πρακτική της εταιρείας αποτελεί η χρηματοδότηση πανεπιστημιακών ερευνητικών τμημάτων στην Ελλάδα μέσω των οποίων ενισχύεται η έρευνα των ελληνικών ιδρυμάτων ενώ, ταυτόχρονα, η Alapis ωφελείται από τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών.

Παράλληλα, η Alapis έχει ήδη δρομολογήσει επενδύσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής προϊόντων και κυρίως των εταιρειών που εξαγοράστηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της εταιρείας. Οι επενδύσεις αφορούν τόσο στην εξέλιξη της γραμμής παραγωγής φαρμάκων, όσο και στη λειτουργία εργαστηρίων για έρευνα.

Σχέδια για το 2009

Το 2009 ο όμιλος αναμένεται να δώσει μεγάλο βάρος στον τομέα των φαρμάκων generics αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται άμεσα, από την αρχή του νέου έτους, να «ρίξει» στην αγορά περίπου 130 νέα φάρμακα generics, όταν το 2008 κυκλοφορούσε μόλις 30 με 35 φάρμακα.

Οι εξαγορές στις οποίες προχώρησε και μέσα στο 2008 μεταξύ αυτών και της Γερολυμάτος, της εξασφάλισαν την αγορά των 130 generics και τις σχετικές άδειες από ΕΟΦ και το αρμόδιο υπουργείο ώστε να ξεκινήσει τη διάθεσή τους.

Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση

Οι πωλήσεις μετοχών της Alapis ΑΕ από θεσμικούς και η αγορά μεγάλου πακέτου από τον βασικό μέτοχο κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, δημιούργησαν νέο σκηνικό στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που πλέον έρχεται στην ευθεία γραμμή της προ της μαζικής εισόδου των θεσμικών που ήθελε τον κ. Λαυρεντιάδη να μην πέφτει κάτω από το 20%.

Συγκεκριμένα τις δύο τελευταίες μέρες άλλαξε χέρια περίπου το 11% του μετοχικού κεφαλαίου με τις εταιρείες Dresdner και Credit Agricole να πωλούν πάνω από 70 εκατ. μετοχές από τις οποίες τα 43,5 εκατ. τεμάχια αγόρασε ο κ. Λαυρεντιάδης, μέσω της εταιρείας Zirbuka, προσωπικών συμφερόντων του ιδίου, η οποία αγόρασε 70.553.990 μετοχές με τιμή 0,60 ευρώ έκαστη. Εξ αυτών οι 26.969.324 μετοχών (2,75% του μετοχικού κεφαλαίου) πουλήθηκαν στην Zirbuka από τον ίδιο τον Λ. Λαυρεντιάδη.

Έτσι ο κ. Λαυρεντιάδης κατέχει πλέον απευθείας το 15% της Alapis και μέσω της Zirbuka το 7,19%, ήτοι ο συνολικός αριθμός μετοχών που κατέχει άμεσα και έμμεσα ανήλθε από 147.091.000 ή 15%, σε 217.624.990 ή 22,19% επί του συνολικού αριθμού μετοχών και ο συνολικός αριθμός δικαιωμάτων ψήφων που κατέχει άμεσα και έμμεσα να ανέλθει από 147.091.000 ή 15% σε 217.624.990 ή 22,19% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου.

Εν τω μεταξύ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το διάστημα 01/07-16/12/2008 απέκτησε 71.576.978 ίδιες μετοχές, αξίας 95.415.343,13 ευρώ που αγοράσθηκαν μέσω της Πειραιώς Α.Ε.Π.Ε.Υ. με μέση τιμή κτήσης 1,33 ευρώ ανά μετοχή και αντιστοιχούν στο 7,30% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου αυτής.

NAFTEMPORIKI

Goldman Sachs: Πουλά μερίδιο της Sanyo στην Panasonic

Goldman Sachs: Πουλά μερίδιο της Sanyo στην Panasonic


Συμφωνία να πουλήσει μερίδιο που κατέχει στη Sanyo [SANYOr.AT] Electric Co. στην Panasonic Corp. έκλεισε η Goldman Sachs Group Inc. θέτοντας τέλος στη αντίσταση εβδομάδων μετά την αποδοχή για αύξηση της τιμής λιγότερο από 1%, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η Panasonic, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, θα καταβάλλει στην Goldman Sachs 233,9 δισ. γιέν [JPY=X] (2,7 δισ. δολ.) ή 131 γιέν ανά μετοχή, 1 γιέν περισσότερο από την προσφορά που απορρίφθηκε από την τράπεζα στις 4 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους καθώς δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση. Η Panasonic με έδρα την Οσάκα σχεδιάζει να παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα ανακοινώσει τη συμφωνία.

Η συμφωνία αξιολογεί τη Sanyo στα 806,7 δισ. γιέν, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεγαλύτερη συγχώνευση στον κλάδο ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στην Ιαπωνία και θα καταστήσει την Panasonic τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής επαναφορτιζόμενων μπαταριών στον κόσμο. Η Goldman Sachs, η οποία ανακοίνωσε τις πρώτες ζημίες τριμήνου αυτήν την εβδομάδα αναγκάστηκε να μετατραπεί σε τράπεζα συμμετοχών, να μειώσει θέσεις εργασίας και να δεχθεί την οικονομική στήριξη ύψους 10 δισ. δολ. από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι μετοχές της Sanyo απώλεσαν 2,1% φθάνοντας στα 140 γιέν στις 12:49 μ.μ. στο Τόκιο, ωθώντας τις απώλειες μέσα στο έτος σε 9,1%. Οι μετοχές της Panasonic αναρριχήθηκαν 0,1% στα 1.027 γιέν η μία.


NAFTEMPORIKI

Ρουμανία: Δάνειο 100 εκατ. ευρώ από την Ευρώπη

Ρουμανία: Δάνειο 100 εκατ. ευρώ από την Ευρώπη


Κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ διαθέτει στη ρουμανική τράπεζα Transilvania Bank, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας της με τη Ρουμανία.

Το δάνειο αυτό, θα αξιοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη ρουμανική οικονομία.

Η ουσιαστική επιδίωξη της χρηματοδότησης αυτής, εντοπίζεται στη διατήρηση της ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να διατηρήσουν το σημαντικό αναπτυξιακό τους ρόλο, στη ρουμανική οικονομία.


NAFTEMPORIKI

Σε επιτήρηση από διεθνείς οίκους η ελληνική οικονομία

Σε επιτήρηση από διεθνείς οίκους η ελληνική οικονομία



Το πρόσφατο κλίμα πολιτικής αναταραχής φέρει στο προσκήνιο τα «τρωτά» σημεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη σχετικά χαμηλή πιστοληπτική κατάταξη της Ελλάδας συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, με τη Μάλτα να έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση, επισημαίνεται σε ειδική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο οίκος Moody's.

Στην έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: πολιτική αναταραχή και πιστωτική κρίση πλήττουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της κυβέρνησης», ο οίκος εστιάζει την προσοχή του στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ακόμη περισσότερο, η διεθνής χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών για την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τη σχετική έκθεση της Moody's.

«Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις λόγω του μεγάλου δημοσίου χρέους, αλλά και εξαιτίας του αρνητικού αντίκτυπου από την επιβράδυνση της οικονομίας, των σχεδίων στήριξης του τραπεζικού τομέα, αλλά και της αύξησης του σχετικού κόστους χρηματοδότησης -έναν συνδυασμό παραγόντων που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα αιτήματα που εξέφρασε ο λαός στο πλαίσιο των επεισοδίων που άρχισαν στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, στην Αθήνα», επεξηγεί στην έκθεσή του ο Αρνό Μαρέ, αναλυτής της Moody's.

«Το τρέχον αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών αποκαλύπτει τα "τρωτά" σημεία που αντικατοπτρίζονται με το σχετικά χαμηλό επίπεδο αξιολόγησης της Ελλάδας Α1 : κυρίως την αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την κοινωνική και πολιτική συναίνεση που χρειάζονται για την επιβολή μεταρρυθμίσεων», τονίζεται στην έκθεση του οίκου.

Οι αναλυτές της Moody's κατανοούν ότι τα επεισόδια αποτελούν συνέπεια ενός ευρύτερου κλίματος δυσαρέσκειας, κυρίως μεταξύ των νεαρών Ελλήνων, όσον αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές τους προοπτικές, όπως και την απογοήτευσή τους από την κυβέρνηση.

Η Moody's επισημαίνει παράλληλα ότι τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών της χώρας θα εκμηδενισθούν εάν διατηρηθεί η τρέχουσα τάση διεύρυνσης του κόστους δανεισμού έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

«Σε μια χώρα που το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 93% του ΑΕΠ και που οι έντοκες πληρωμές αντιστοιχούν στο 11% των κρατικών εσόδων, αυτού του είδους ο περιορισμός της δημοσιονομικής ευελιξίας ενδεχομένως να έχει σημαντικό αντίκτυπο, μειώνοντας την πιθανότητα για την προς τα πάνω αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο Αa», καταλήγει ο κ. Μαρέ.

Παρ' όλα αυτά, η Moody's δεν βασίζει τις αξιολογήσεις της αποκλειστικά και μόνο στα επίπεδα χρέους, γι' αυτό και θα παρακολουθεί στενά τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ώστε να διαπιστώσει εάν ο περιορισμός των δημοσιονομικών περιθωρίων για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί προσωρινό ή μόνιμο φαινόμενο.


NAFTEMPORIKI

Χαμηλές επενδυτικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Αθήνα

Χαμηλές επενδυτικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Αθήνα

24/02/09



Χαμηλή είναι η βαθμολογία της Αθήνας στις επενδυτικές προοπτικές, στο ρίσκο της επένδυσης, καθώς και αναφορικά με τα επιτόκια χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη μελέτη της PricewaterhouseCoopers για τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων στην Ευρώπη το 2009 (Emerging Trends in Real Estate® Europe 2009), κατά τη διάρκεια του 2009.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε για έκτη χρονιά από το Urban Land Institute (ULI) και την PricewaterhouseCoopers, βασίζεται σε έρευνες και συνεντεύξεις με τη συμμετοχή περίπου 500 κορυφαίων στελεχών του κλάδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις, η εικόνα της αγοράς στην Αθήνα, σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές προοπτικές, χαρακτηρίζεται «συγκρατημένα φτωχή» αγορά (21η θέση), με βαθμό 4,4 (5 πέρυσι) και άριστα το 9, το ίδιο και στις αναπτυξιακές προοπτικές (12η θέση) με βαθμό 4,3 (5,1 πέρυσι) και μέτρια στο ρίσκο (21η θέση) με βαθμό 4,7 (4,8 το 2008).

Πιο αναλυτικά, στην αγορά κατοικιών για επένδυση, μόλις το 22% των ερωτηθέντων συστήνει αγορά, το 39% διακράτηση, ενώ το 39%, δηλαδή 4 στους 10 λένε «πουλήστε». Πέρυσι, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 29%, 57% και μόλις το 14% σύστηνε πώληση.

Η Αθήνα βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ 27 πόλεων, με πρώτο το Μόναχο, δεύτερη την Κωνσταντινούπολη και τρίτο το Αμβούργο. Στην αγορά γραφείων της Αθήνας, το 20% συστήνει αγορά, έναντι 39%, το 54% (έναντι 43%) διακράτηση θέσεων και το 26% πώληση (έναντι 18%). Οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 6,25%, έναντι 6% το 2007. Στην αγορά εμπορικών ακινήτων, το 21% των ερωτηθέντων συστήνει αγορά, το 42% διακράτηση και το 36% πώληση.

Στον τομέα των ξενοδοχείων η εικόνα είναι χειρότερη, εξαιτίας και των δυσοίωνων εκτιμήσεων για τον τουρισμό. Μόλις το 8% των ειδικών συστήνει αγορά (48%) πέρυσι, το 67% διακράτηση (39% πέρυσι) και 1 στους 4, δηλαδή το 25%, προτείνει πώληση θέσεων (από 13% το 2008).

Η Αθήνα είναι στην 24η θέση. Στην αγορά αποθηκών, μόλις το 7% συστήνει αγορά στους επενδυτές, από 37% πέρυσι, το 50% λέει διακράτηση (37% το 2008) και το 43% προτείνει πώληση, από 26% πέρυσι. Η θέση της ελληνικής πρωτεύουσας είναι 27η.

Οσον αφορά τον παράγοντα ρίσκο, εκεί δηλαδή όπου φαίνεται η διάθεση των ξένων επενδυτών να τοποθετηθούν σε ελληνικά ακίνητα, η Αθήνα καταλαμβάνει φέτος την 21η θέση με βαθμό 4,69, όταν το άριστα είναι 9.

Σε σχέση με το 2008, η Αθήνα ανέβηκε 5 θέσεις (από την 26η θέση), ωστόσο τότε το σκορ ήταν 4,80, ενώ φέτος πέφτει στο 4,69. Στο Μόναχο, τη Ζυρίχη και το Αμβούργο, υπάρχει το μικρότερο επενδυτικό ρίσκο, ενώ στη Μαδρίτη, το Δουβλίνο και τη Μόσχα το υψηλότερο.

Δύσκολα για όλους

Γενικότερα, πάντως, με βάση την ίδια έρευνα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές, κατασκευαστές, τραπεζίτες και χρηματιστές επιβεβαιώνουν ότι το 2009 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλες τις χώρες.

Τα κεφάλαια για ακίνητα θα εξακολουθήσουν να παρέχονται με φειδώ, τόσο στην κεφαλαιαγορά όσο και στα δάνεια, ενώ επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για μία πιθανότητα να αντιστραφεί αυτή η τάση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι το να αυξήσουν το δανεισμό τους είναι πρακτικά αδύνατον και ότι θα συνεχίσει να είναι δύσκολο ολόκληρο το 2009.

Η μελέτη αποκαλύπτει, επίσης, ότι η υπάρχουσα κρίση στην κεφαλαιαγορά του real estate θα μπορούσε να μετατραπεί σε μόνιμη κρίση, καθώς η Ευρώπη μπαίνει όλο και περισσότερο σε περίοδο ύφεσης.

Η οικονομική ανάπτυξη συνέχισε να μειώνεται σε όλη την Ευρώπη καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε και αυτή η τάση θα συνεχίσει να υπάρχει και το 2009, με τις υπάρχουσες συνθήκες που πιέζουν τα κράτη της Ευρώπης.

Ακόμη και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες θα υποστούν μείωση της παραγωγής τους, ενώ αναμένεται ότι θα επηρεαστεί και η αγορά ενοικίων, καθώς θα υπάρξει αύξηση των κενών διαμερισμάτων, με τα ενοίκια να καταβάλλονται καθυστερημένα ή να απαιτείται προσαρμογή.

NAFTEMPORIKI


=============================================


Πτώση 500 με 600 ευρώ ανά τ.μ. στην Αττική
18/12/08


Σημαντική υποχώρηση κατά 25% ή 500 με 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καταγράφουν οι τιμές των κατοικιών σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και οι μηδαμινές πράξεις που γίνονται έχουν προκαλέσει πάγωμα της αγοράς η οποία δεν προβλέπεται να ανακάμψει σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στην επόμενη διετία. Ειδικότερα σε περιοχές των Μεσογείων όπως στα Σπάτα, την Αρτέμιδα(Λούτσα) και το Κορωπί η τιμή του τετραγωνικού έχει πέσει κατά 600 ευρώ περίπου, ενώ ο αριθμός των αδιάθετων διαμερισμάτων συνεχώς αυξάνεται.

Ετσι στο Κορωπί τα ακίνητα πωλούνται από 1.800 με 2.000 ευρώ το τετραγωνικό (από 2.400 έως 2.500 που στοίχιζαν πριν από μερικούς μήνες), στην Αρτέμιδα στα 1.700 ευρώ (από 2.200 ευρώ) και στα Σπάτα από 1.800 έως 2.000 (από 2.300 ευρώ).

Και άλλες όμως περιοχές όπως η Ραφήνα το Μαρκόπουλο, ο Γέρακας και η Παιανία, σημειώνουν σημαντική πτώση, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα σε αρκετές περιοχές βορείων και δυτικών προαστίων. Ειδικότερα στην Κηφισιά η τιμή του τετραγωνικού έχει υποχωρήσει κατά 500 ευρώ, ενώ στο Περιστέρι κατά 600 ευρώ το τετραγωνικό.

Διετία κρίσης

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά κατοικίας, δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα. Την πεποίθηση αυτή εκφράζουν
παράγοντες της αγοράς οι οποίοι εκτιμούν ότι η επόμενη διετία θα είναι πολύ δύσκολη για τον τομέα των ακινήτων.

Ωστόσο οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η πτώση των τιμών έπρεπε να γίνει – ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης – καθώς τα ακίνητα στη χώρα μας ήταν υπερτιμημένα, αφού σε πολλές περιοχές,χωρίς κανένα προφανή λόγο (πυκνοκατοικημένες και χωρίς υποδομές) η τιμή του τετραγωνικού έφτανε να ξεπερνά και τις 3.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Η διόρθωση όμως που έρχεται αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που οι εμπλεκόμενοι πίστευαν ότι θα είναι.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει, εκτός της οικονομικής στενότητας των αγοραστών και η αλλαγή της στάσης των τραπεζών, οι οποίες έχουν πάψει πλέον να χορηγούν αφειδώς στεγαστικά δάνεια, ενώ στην περίπτωση που γίνεται αφορά μόλις το 70% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και όχι το σύνολο της αγοράς όπως ήταν και η προσφιλής τακτική των τελευταίων ετών.

REPORTER.GR


===========================================

Ελλάδα: Τα limit down της οικοδομής
18/11/08


Οι πωλητές ακινήτων βάζουν νερό στο κρασί τους. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ... νερώνει το κρασί. Οι έρευνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες (με αφορμή το συνέδριο για το real estate που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο) αποτύπωσαν αυτό που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα αλλά αρνούνταν να παραδεχτούν τα στελέχη της κτηματαγοράς: «Οι τιμές των ακινήτων υποχωρούν».
Τα ανησυχητικά μηνύματα, έρχονται από δύο πλευρές. Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, κατέληξε στο εξής δυσάρεστο συμπέρασμα: «επτά στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν σπίτι μέσα στην επόμενη διετία ενώ μόλις οι πέντε στους 100 αισθάνονται βέβαιοι ότι θα προχωρήσουν σε αγορά».

Ασφαλώς, η άνοδος των επιτοκίων παίζει τον ρόλο της. «δεν συμφέρει η αγορά ακινήτου με στεγαστικό» δηλώνει ο ένας στους τρεις ενώ οι δύο στους τρεις θεωρούν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα στεγαστικό δάνειο. Λογικό είναι, από τη στιγμή που για τα καινούργια δάνεια, το επιτόκιο έχει ήδη αναρριχηθεί στο 7%.

Και από τις γενικές διαπιστώσεις, στις ειδικές: Η έρευνα της Aspis Real Estate (σ.σ στηρίζεται σε στοιχεία από πραγματικές συναλλαγές που έγιναν μέσω του δικτύου της εταιρείας) καταγράφει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αρνητικά πρόσημα. Ιδού τα στοιχεία ανά περιοχή:

·Στα νότια προάστια, η πτώση έφτασε στο -3,6%

·Στα βόρεια προάστια, στο -1,8%

·Στο κέντρο της Αθήνας στο -0,6%

·Στον Πειραιά στο -1,13%

·Τα Ανατολικά Προάστια, είναι η μοναδική περιοχή στην οποία εξακολουθεί να υπάρχει άνοδος κατά 0,4%

Ψάχνοντας στις γειτονιές του λεκανοπεδίου, ήδη εντοπίζεις ακόμη και διψήφια ποσοστά πτώσης. Ένα διψήφιο ποσοστό είναι πολύ σημαντικό για ένα ακίνητο καθώς μεταφράζεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ιδού ορισμένες από αυτές τις γειτονιές:

1.Στον Κορυδαλλό, οι τιμές υποχωρούν κατά 13,6%. Η τιμή ανά τετραγωνικό έσπασε προς τα κάτω το φράγμα των 2000 ευρώ το μέτρο (1900) ενώ είχε 2.200 ευρώ πέρυσι.

2.Στα Γλυκά Νερά, κατά 10,6% με την τιμή ανά τετραγωνικό να φτάνει στα 2.200 ευρώ από 2.460 ευρώ πέρυσι.

3.Στο Ελληνικό κατά 11,8%. Διαμέρισμα πουλήθηκε 3000 ευρώ το τετραγωνικό από 3.400 ευρώ που «έπιανε» πέρυσι τέτοιο καιρό.

4.Στην Καισαριανή, η πτώση υπερβαίνει το 11% με ένα τετραγωνικό μέτρο να διατίθεται πλέον προς 2.800 ευρώ (από 2950 ευρώ πέρυσι)

5.Καινούργιο διαμέρισμα με λιγότερα από 2000 ευρώ το μέτρο, βρίσκει κάποιος και στα Σεπόλια. Έγιναν πράξεις στα 1900 ευρώ το μέτρο, από 2.110 ευρώ που έπρεπε να πληρώσει μέχρι και πέρυσι.

Η πτώση των τιμών, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί καθώς όλα τα στελέχη της κτηματαγοράς συμφωνούν ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Πλέον, ο υποψήφιος αγοραστής, μπορεί να βρει καινούργιο σπίτι σε τιμή ακόμη και κάτω από 2000 ευρώ το μέτρο. Που; Τα παραδείγματα είναι πολλά: ʼγιος Παντελεήμονας (1450), Κουκάκι (1550), Μεταξουργείο (1300), Μενίδι (1700), Κρυονέρι (1700), ʼγιοι Ανάργυροι (1950), Αγία Βαρβάρα (1800), ʼνω Λιόσια (1600), Καματερό (1900), Κάντζα (1850), Παιανία (1900), Μαραθώνας (1800), Νίκαια (1900), Ταύρος (1500), Ταμπούρια (1800), Πέραμα (1800) και Κορυδαλλός (1800).

REPORTER.GR


========================================

Ελλάδα: Στο "κόκκινο" 50.000 στεγαστικά
12/11/08



Τις 50.000 έφτασε ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται κανονικά και βρίσκονται σε καθυστέρηση για διάστημα πάνω από 3μήνες. Δηλαδή το 4% των στεγαστικών βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» και αντιστοιχούν σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αν και ελεγχόμενη ακόμα, όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη των τραπεζών, δημιουργεί ανησυχία στα επιτελεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διότι:

* Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση κινείται ανοδικά.

* Η αύξηση των επιτοκίων -και συνακόλουθα των δόσεων- ήδη δημιουργεί αυξημένη πίεση σε αρκετούς δανειολήπτες.

* Αν η κρίση διαρκέσει θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα επισφαλή δάνεια.

* Αν οι τράπεζες δεν πιάσουν το στόχο να μειώσουν τα καθυστερούμενα δάνεια στο 3,5% (του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου) θα αναπροσαρμοστεί ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος η ώρα της κρίσης πλησιάζει, καθώς η προθεσμία να πιάσουν το στόχο του 3,5% λήγει στο τέλος του έτους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της υπογραμμίζει πως για όσες τράπεζες δεν περιορίσουν τα καθυστερούμενα δάνεια στο 3,5% -του συνόλου των δανείων τους- τότε θα αυξήσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάθε τράπεζας, συνεκτιμώντας τα μέτρα που λαμβάνει για τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου.

Σύμφωνα με την ΤτΕ το αυξημένο ποσοστό καθυστερούμενων δανείων δείχνει αδυναμία της τράπεζας στα συστήματα διαχείρισης κινδύνου.

Στο τέλος Ιουνίου 2008 τα καθυστερούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 4,7% από 4,5% που ήταν στο τέλος του 2007 και αντιστοιχούν σε 10,5 δισ. ευρώ.

Ήδη τέσσερις τράπεζες έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης για τους ανέργους δικαιούχους του ΟΑΕΔ σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά τους δάνεια. Προς το παρόν αυτοί οι δανειολήπτες είναι «καλυμμένοι».

Όμως, οι τράπεζες καθημερινά γίνονται αποδέκτες πλήθους αιτημάτων για ευνοϊκές ρυθμίσεις στις δόσεις των στεγαστικών κυρίως δανείων.

Πρόκειται για νοικοκυριά που είδαν τους τελευταίους μήνες -από το καλοκαίρι και μετά- τα διαθέσιμα εισοδήματα τους να περιορίζονται σημαντικά και να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανεισμού τους.

Οι περισσότεροι δανειολήπτες ζητούν είτε «πάγωμα» των δόσεων του στεγαστικού τους για διάστημα 6 μηνών ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής -ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση-, ή να πληρώνουν το 50% της δόσης για κάποιους μήνες, ή να πληρώνουν μόνο τόκους.

Μάλιστα όπως αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη σε ποσοστό σχεδόν 90% οι τράπεζες προχωρούν σε άμεσο διακανονισμό.

CAPITAL.GR

==============================================


Ελλάδα: Κρίση στην αγορά κατοικίας - 200.000 απούλητα διαμερίσματα
21/07/08


Σημαντική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, πάνω από 200.000 απούλητα σπίτια, μείωση στις τιμές των ακινήτων και διαμαρτυρίες από τους εμπλεκόμενους, για την κρίση που έχει ξεκινήσει στην αγορά, είναι το σκηνικό που επικρατεί σήμερα στην αγορά κατοικίας.
Όπως επισημάνθηκε και σε πρόσφατη ημερίδα για την αγορά ακινήτων, το 20% - 25% σήμερα των διαμερισμάτων στις νεόδμητες πολυκατοικίες, παραμένει απούλητο, ενώ σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων, πάνω από 200.000 διαμερίσματα αυτή την στιγμή παραμένουν στα αζήτητα.

Ενδεικτικό της κρίσης στην οποία έχει έρθει αντιμέτωπος ο εργοληπτικός κόσμος της χώρας είναι ότι για το πρώτο τετράμηνο του 2008 η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση που άγγιζε το 20,5%. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, για το απόθεμα κατοικιών και την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, ευθύνεται ο μεγάλος αριθμός κατοικιών που κατασκευάστηκαν το 2005.

Συνολικά από το 1997 έως το 2007 δημιουργήθηκαν 1.280.000 νέες κατοικίες, από τις οποίες διατέθηκαν περί τις 1.100.00. Το 2001 οι προσφερόμενες κατοικίες ήταν 108.000 και η αύξηση τιμών της τάξεως του 14,3%. Αντίστοιχα το 2002 οι νέες κατοικίες ήταν 120.000 και οι τιμές αυξήθηκαν 12%. Το 2005, συνέπεια πράξεων του δημοσίου (επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα), κατασκευάσθηκαν 195.000 νέες κατοικίες, αριθμός υπερβολικός για τα ελληνικά δεδομένα, κάτι που αποτέλεσε την αρχή των σημερινών προβλημάτων

Οσον αφορά την πτώση των τιμών σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η αγοραστική αξία των ακινήτων έχει μειωθεί σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και 20%, ενώ όσον αφορά τα ακίνητα που είναι από 100 τετραγωνικά και πάνω, λόγω της ελάχιστης ζήτησης που παρατηρείται,οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες.

REPORTER.GR
Share |