Thursday, December 18, 2008

Σε επιτήρηση από διεθνείς οίκους η ελληνική οικονομία

Σε επιτήρηση από διεθνείς οίκους η ελληνική οικονομία



Το πρόσφατο κλίμα πολιτικής αναταραχής φέρει στο προσκήνιο τα «τρωτά» σημεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στη σχετικά χαμηλή πιστοληπτική κατάταξη της Ελλάδας συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, με τη Μάλτα να έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση, επισημαίνεται σε ειδική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο οίκος Moody's.

Στην έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: πολιτική αναταραχή και πιστωτική κρίση πλήττουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της κυβέρνησης», ο οίκος εστιάζει την προσοχή του στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ακόμη περισσότερο, η διεθνής χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών για την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τη σχετική έκθεση της Moody's.

«Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις λόγω του μεγάλου δημοσίου χρέους, αλλά και εξαιτίας του αρνητικού αντίκτυπου από την επιβράδυνση της οικονομίας, των σχεδίων στήριξης του τραπεζικού τομέα, αλλά και της αύξησης του σχετικού κόστους χρηματοδότησης -έναν συνδυασμό παραγόντων που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα αιτήματα που εξέφρασε ο λαός στο πλαίσιο των επεισοδίων που άρχισαν στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, στην Αθήνα», επεξηγεί στην έκθεσή του ο Αρνό Μαρέ, αναλυτής της Moody's.

«Το τρέχον αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών αποκαλύπτει τα "τρωτά" σημεία που αντικατοπτρίζονται με το σχετικά χαμηλό επίπεδο αξιολόγησης της Ελλάδας Α1 : κυρίως την αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την κοινωνική και πολιτική συναίνεση που χρειάζονται για την επιβολή μεταρρυθμίσεων», τονίζεται στην έκθεση του οίκου.

Οι αναλυτές της Moody's κατανοούν ότι τα επεισόδια αποτελούν συνέπεια ενός ευρύτερου κλίματος δυσαρέσκειας, κυρίως μεταξύ των νεαρών Ελλήνων, όσον αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές τους προοπτικές, όπως και την απογοήτευσή τους από την κυβέρνηση.

Η Moody's επισημαίνει παράλληλα ότι τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών της χώρας θα εκμηδενισθούν εάν διατηρηθεί η τρέχουσα τάση διεύρυνσης του κόστους δανεισμού έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

«Σε μια χώρα που το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 93% του ΑΕΠ και που οι έντοκες πληρωμές αντιστοιχούν στο 11% των κρατικών εσόδων, αυτού του είδους ο περιορισμός της δημοσιονομικής ευελιξίας ενδεχομένως να έχει σημαντικό αντίκτυπο, μειώνοντας την πιθανότητα για την προς τα πάνω αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο Αa», καταλήγει ο κ. Μαρέ.

Παρ' όλα αυτά, η Moody's δεν βασίζει τις αξιολογήσεις της αποκλειστικά και μόνο στα επίπεδα χρέους, γι' αυτό και θα παρακολουθεί στενά τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ώστε να διαπιστώσει εάν ο περιορισμός των δημοσιονομικών περιθωρίων για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί προσωρινό ή μόνιμο φαινόμενο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |