Thursday, December 18, 2008

Πτώση 500 με 600 ευρώ ανά τ.μ. στην Αττική

Πτώση 500 με 600 ευρώ ανά τ.μ. στην Αττική

Σημαντική υποχώρηση κατά 25% ή 500 με 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καταγράφουν οι τιμές των κατοικιών σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και οι μηδαμινές πράξεις που γίνονται έχουν προκαλέσει πάγωμα της αγοράς η οποία δεν προβλέπεται να ανακάμψει σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στην επόμενη διετία. Ειδικότερα σε περιοχές των Μεσογείων όπως στα Σπάτα, την Αρτέμιδα(Λούτσα) και το Κορωπί η τιμή του τετραγωνικού έχει πέσει κατά 600 ευρώ περίπου, ενώ ο αριθμός των αδιάθετων διαμερισμάτων συνεχώς αυξάνεται.

Ετσι στο Κορωπί τα ακίνητα πωλούνται από 1.800 με 2.000 ευρώ το τετραγωνικό (από 2.400 έως 2.500 που στοίχιζαν πριν από μερικούς μήνες), στην Αρτέμιδα στα 1.700 ευρώ (από 2.200 ευρώ) και στα Σπάτα από 1.800 έως 2.000 (από 2.300 ευρώ).

Και άλλες όμως περιοχές όπως η Ραφήνα το Μαρκόπουλο, ο Γέρακας και η Παιανία, σημειώνουν σημαντική πτώση, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα σε αρκετές περιοχές βορείων και δυτικών προαστίων. Ειδικότερα στην Κηφισιά η τιμή του τετραγωνικού έχει υποχωρήσει κατά 500 ευρώ, ενώ στο Περιστέρι κατά 600 ευρώ το τετραγωνικό.

Διετία κρίσης

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά κατοικίας, δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα. Την πεποίθηση αυτή εκφράζουν
παράγοντες της αγοράς οι οποίοι εκτιμούν ότι η επόμενη διετία θα είναι πολύ δύσκολη για τον τομέα των ακινήτων.

Ωστόσο οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η πτώση των τιμών έπρεπε να γίνει – ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης – καθώς τα ακίνητα στη χώρα μας ήταν υπερτιμημένα, αφού σε πολλές περιοχές,χωρίς κανένα προφανή λόγο (πυκνοκατοικημένες και χωρίς υποδομές) η τιμή του τετραγωνικού έφτανε να ξεπερνά και τις 3.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Η διόρθωση όμως που έρχεται αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που οι εμπλεκόμενοι πίστευαν ότι θα είναι.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει, εκτός της οικονομικής στενότητας των αγοραστών και η αλλαγή της στάσης των τραπεζών, οι οποίες έχουν πάψει πλέον να χορηγούν αφειδώς στεγαστικά δάνεια, ενώ στην περίπτωση που γίνεται αφορά μόλις το 70% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και όχι το σύνολο της αγοράς όπως ήταν και η προσφιλής τακτική των τελευταίων ετών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |