Thursday, December 18, 2008

Kίνα: Σταματά το δανεισμό στις ΗΠΑ

Kίνα: Σταματά το δανεισμό στις ΗΠΑ


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες η Κίνα, προειδοποιώντας ότι δεν θα συνεχίσει επ' αόριστον να δανείζει χρήματα στην αμερικανική οικονομία, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον εδραιώσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού κρατικού χρέους, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία.

«Οι αυξημένες αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων από την Κίνα δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν ως επιχείρημα της υπόθεσης ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρει να εξέλθει της χρηματοοικονομικής κρίσης μέσω δανεισμού», επισημαίνεται σε editorial της «China Daily».

Η προειδοποίηση της υπό κρατικό έλεγχο κινεζικής εφημερίδας δημοσιεύεται μία ημέρα αφότου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στοιχεία για τη σημαντική αύξηση των κινεζικών τοποθετήσεων σε αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα (Treasuries).

Οι τοποθετήσεις της Κίνας σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου ανέρχονταν στα τέλη Οκτωβρίου στα 652,9 δισ. δολάρια, αυξημένες σε ποσοστό 11,2% εν συγκρίσει με τα 587 δισ. δολάρια ένα μήνα πριν, τότε που η Κίνα κατάφερε να «υποσκελίσει» την Ιαπωνία και να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο πιστωτή για την αμερικανική κυβέρνηση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |