Thursday, December 18, 2008

ΔΝΤ: Στα τέλη του 2009 η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

Στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010 φαίνεται πως θα ανακάμψει η αμερικανική οικονομία, αν και το σενάριο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιο, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα… ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα ξεκινήσει στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion.

Η άποψή του βασίζεται στην θεώρηση ότι η αγορά κατοικίας έχει αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα. Όπως διευκρίνισε, πάντως, «η πιθανότητα μιας ανάκαμψης είναι αβέβαιη».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εκτίμησε επίσης, ότι, αν η αμερικανική αγορά στέγης συνεχίσει να εξασθενεί, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού θα είναι ορατός.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια απότομη μείωση της δραστηριότητας και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, με σκοπό την ταυτόχρονη επίτευξη τριών στόχων. Πρωταρχικός είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στις εθνικές χρηματοοικονομικές αγορές», δήλωσε ο Στρος-Καν.

Επανέλαβε επίσης ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω, τον επόμενο μήνα, την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 2,2%, το 2009.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |