Monday, May 26, 2008

MIG: Εκτίναξη κερδών κατά 268%

MIG: Εκτίναξη κερδών κατά 268%

Θεαματική αύξηση κατά 268% σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο του 2008 τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Marfin Investment Group (MIG) ανερχόμενα σε 202,2 εκατ. ευρώ έναντι 54,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2007.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους καθώς παρά τις έντονες αρνητικές συγκυρίες επιτύχαμε μία πολύ σημαντική κερδοφορία και ξεχωρίσαμε θετικά έναντι των περισσοτέρων ομοειδών επιχειρήσεων παγκοσμίως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος.

«Πιστεύουμε ότι και κατά το τρέχον έτος, παρά τις δυσκολίες του οικονομικού περιβάλλοντος, θα επιτύχουμε την κερδοφορία που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε μια γενναιόδωρη μερισματική πολιτική ώστε να ανταμείψουμε τους μακροπρόθεσμους επενδυτές οι οποίοι κατά την διάρκεια της κρίσης θα έχουν μια καλή απόδοση της επένδυσής τους ανεξάρτητα από το χρηματιστηριακό περιβάλλον που δεν μπορεί φυσικά να εκτιμηθεί».

NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1039.39 ( -2.80%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3020.20 ( -2.73%)

Όγκος: € 4,646,416

---

CAC 40 INDEX 4,937.84 4.07 0.08%
DAX INDEX 6,953.84 9.79 0.14%

Σαρρής: Παραιτείται από BOCY πυροβολώντας

Σαρρής: Παραιτείται από BOCY πυροβολώντας

Την παραίτηση του από το διοικητικό συμβούλιο της Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, αφήνοντας σοβαρές αιχμές εναντίον ορισμένων συμβούλων και παραθέτοντας λεπτομέρειες για το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε της εκλογής προέδρου του Συγκροτήματος. Δύο μόλις βδομάδες μετά το διορισμό του στο συμβούλιο και μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανέλιξης του στην προεδρία του Συγκροτήματος, ο κ. Σαρρής εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία καυτηριάζει τη στάση αυτών που, ενώ αρχικά τον προσέγγισαν για να αναλάβει την προεδρία της Τράπεζας, αργότερα υπαναχώρησαν από τη θέση τους και στήριξαν άλλον υποψήφιο.

Ο κ. Σαρρής διορίστηκε στο συμβούλιο της Τράπεζας στις 14 Μαΐου 2008, κατά την τελευταία ετήσια συνέλευση. Αμέσως μετά τη συνέλευση, το ΔΣ της Τρ. Κύπρου ψήφισε το Θεόδωρο Αριστοδήμου για την προεδρία του Συγκροτήματος, παρά την έντονη στήριξη που δέχθηκε η υποψηφιότητα του κ. Σαρρή από όλους σχεδόν τους μετόχους που μίλησαν στη συνέλευση. Στη μυστική ψηφοφορία ο κ. Αριστοδήμου έλαβε εννέα ψήφους έναντι οκτώ του κ. Σαρρή, ενώ ένα μέλος τήρησε αποχή.

Την υποψηφιότητα του κ. Αριστοδήμου φέρονται να στήριξαν οι επιχειρηματίες μέλη του Συμβουλίου, ενώ την υποψηφιότητα του κ. Σαρρή στήριξαν οι πλείστοι από τους τραπεζίτες που βρίσκονται στο συμβούλιο. Ορισμένοι από τους επιχειρηματίες, που είχαν αρχικά προσεγγίσει τον κ. Σαρρή για την προεδρία, στήριξαν τελικά την υποψηφιότητα του κ. Αριστοδήμου.

Στη σημερινή του ανακοίνωση, ο κ. Σαρρής αναφέρεται με λεπτομέρεια στο ιστορικό της υποψηφιότητας του.

«Αμέσως μετά το πέρας της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με προσέγγισαν ζητώντας μου να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος», σημειώνει.

«Τα βασικά επιχειρήματα που πρόβαλαν οι Σύμβουλοι που με προσέγγισαν ήταν ότι η υποψηφιότητα μου θα ήταν καθολικά αποδεκτή, οδηγώντας στην ομαλοποίηση των σχέσεων και βελτίωση της λειτουργικότητας του Συμβουλίου. Επίσης, υποστήριξαν ότι διέβλεπαν στο άτομο μου τη δυνατότητα σημαντικής προσφοράς για επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων και αξιοποίηση των ευκαιριών που προδιαγράφονται στο άμεσο μέλλον για το Συγκρότημα», συνεχίζει.

Ο κ. Σαρρής τονίζει στην ανακοίνωση ότι η πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου επικοινώνησε μαζί του για να χαιρετίσει τη θετική του ανταπόκριση, διαβεβαιώνοντας τον παράλληλα «και για τη δική τους στήριξη στην υποψηφιότητα μου για την προεδρία».

«Όπως είναι γνωστό η προδιαγραφόμενη συναινετική υποστήριξη μου για τη θέση του προέδρου δεν επιτεύχθηκε λόγω του ότι αριθμός μελών του Συμβουλίου που με είχε αρχικά προσεγγίσει για την προεδρία υπαναχώρησε από την αρχική του τοποθέτηση υποδεικνύοντας άλλον υποψήφιο και στην ουσία παροπλίζοντας οποιαδήποτε δική μου δυναμική».

«Εκ των πραγμάτων κρίνω ότι η απλή συμμετοχή μου στο Συμβούλιο δεν θα μου επιτρέψει να ασκήσω το συναινετικό ρόλο και τη θετική συνεισφορά που διέβλεπα και για την οποία είχα κληθεί να υπηρετήσω για το καλό τόσο του Συγκροτήματος, όσο και των ίδιων των μετόχων», επισημαίνει ο κ. Σαρρής.

Σε απογευματινή της ανακοίνωση, η Τρ. Κύπρου αναφέρει ότι θα εξετάσει το θέμα της παραίτησης του κ. Σαρρή στην προσεχή συνεδρία του διοικητικού της συμβουλίου στις 28 Μαΐου.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΔΣ της BOCY Θεόδωρος Αριστοδήμου εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση του κ. Σαρρή να παραιτηθεί. «Πιστεύω ότι η παρουσία του θα ήταν χρήσιμη και επωφελής για την τράπεζα και πρόθεσή μου ήταν να αξιοποιήσω τις γνώσεις και εμπειρίες του. Προσωπικά εκτιμώ τον κ. Σαρρή για την όλη προσφορά του στον τόπο μας. Τα ίδια αισθήματα θα υπήρχαν και εάν εκλεγόταν στην προεδρία της τράπεζας πράγμα το οποίο είχα δηλώσει και προ της εκλογικής διαδικασίας», αναφέρει ο κ. Αριστοδήμου.

STOCKWATCH.COM.CY

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΓΙΑΣ ''MEMORIAL DAY''.

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,690.19 -322.01 -2.30%
HANG SENG INDEX 24,127.31 -586.76 -2.37%
CSI 300 INDEX 3,559.22 -115.93 -3.15%

UBS: Πρόβλεψη για περαιτέρω ζημίες λόγω της έκθεσης σε ενυπόθηκους τίτλους

UBS: Πρόβλεψη για περαιτέρω ζημίες λόγω της έκθεσης σε ενυπόθηκους τίτλους

Πτώση έως και 3,7% σημείωσαν σήμερα οι μετοχές της UBS στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι ενδεχομένως να εμφανίσει περαιτέρω ζημίες από την έκθεσή της σε ενυπόθηκους τίτλους.

Ειδικότερα, οι μετοχές της χειρότερα πληγείσας από την κρίση στα subprime ευρωπαϊκής τράπεζας υποχώρησαν κατά 3,1% στα 29 ελβετικά φράγκα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 59 εταιρειών του δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services. Από τις αρχές του έτους, έχουν μειωθεί συνολικά κατά 42%, με την αξία της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 63,3 δισ. φράγκα (61,7 δισ. δολάρια).

Η UBS εκτίμησε πως οι ζημίες που εμφάνισε πέρυσι και στο πρώτο τρίμηνο του 2008, από την έκθεσή της σε εμπορικούς και στεγαστικούς τίτλους, εκτός ΗΠΑ, «πιθανόν να αυξηθούν στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι η ελβετική τράπεζα προχώρησε την περασμένη Πέμπτη στην έκδοση δικαιωμάτων, συνολικής αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων (15,55 δισ. δολάρια), σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συγκέντρωση των αναγκαίων κεφαλαίων για αποκατάσταση του ισολογισμού της.

NAFTEMPORIKI

Τα νομίσματα χωρών του Κόλπου αποσυνδέονται από το δολάριο

Τα νομίσματα χωρών του Κόλπου αποσυνδέονται από το δολάριο

ΟΙ ΗΠΑ φαίνεται να δίνουν σήμα στις χώρες του Αραβικού Κόλπου να αναθεωρήσουν την πολιτική σύνδεσης των νομισμάτων τους στο δολάριο, αναγνωρίζοντας τον πληθωρισμό ως κορυφαίο πρόβλημα για την περιοχή. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει η Merrill Lynch σε έκθεση υπό τον τίτλο «Πράσινο φως των ΗΠΑ προς τις χώρες του Αραβικού Κόλπου».

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι τόσο το Κατάρ όσο και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μεταβούν τους επόμενους μήνες στο σύστημα του προσδιορισμού της αξίας του νομίσματός τους έναντι δέσμης νομισμάτων. Θα δουν έτσι τα εθνικά τους νομίσματα να ενισχύονται τουλάχιστον 5% έως τα τέλη του έτους.

Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τη Merrill Lynch, δεν προβλέπεται να ακολουθήσει, τουλάχιστον πριν από τα τέλη του 2009. Για τις εκτιμήσεις της αυτές επικαλείται έκθεση του Κογκρέσου, η οποία για πρώτη φορά κάνει αναφορά σε πρόβλημα πληθωρισμού για τις έξι οικονομίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

NAFTEMPORIKI

Γουόρεν Μπάφετ: Οι τράπεζες ευθύνονται για τη χρηματοπιστωτική κρίση

ΕΥΘΥΝΕΣ στις ίδιες τις τράπεζες που ανέλαβαν υπερβολικά μεγάλο ρίσκο σε ενυπόθηκο στεγαστικό δανεισμό επέρριψε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», ενώ παράλληλα μίλησε για «βαθιά» ύφεση στις ΗΠΑ με παρατεταμένο ορίζοντα.


Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ περιοδεύει στην Ευρώπη, προς ανεύρεση νέων επικερδών επενδύσεων.
«Οι τράπεζες εκτέθηκαν υπερβολικά, ανέλαβαν υπερβολικά μεγάλο κίνδυνο... είναι λάθος τους. Δεν υπάρχει λόγος να κατηγορούμε άλλους», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάφετ, o οποίος, με βάση το περιοδικό Forbes, θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν πρόκειται να επιδεινωθούν περισσότερο. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Γενικά, όμως, στον κόσμο των επιχειρήσεων, οι συνθήκες θα χειροτερέψουν, όμως αυτό θα διαρκέσει για λίγο», δήλωσε αποφεύγοντας κάποια νύξη για τη χρονική στιγμή της ανάκαμψης.

Οσο για τις ΗΠΑ, ο Μπάφετ τόνισε σε ξεχωριστή του συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι βρίσκονται ήδη σε ύφεση, η οποία θα είναι παρατεταμένη και πιο επίπονη απ' όσο αναμένουν πολλοί επενδυτές. «Πράγματι, ίσως η ύφεση να μην είναι τόσο ήπια όσο την περιγράφουν μερικοί, με δύο συνεχή τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Και οι επενδυτές ήδη αισθάνονται τις επιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ αποσαφηνίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες μειώσεις επιτοκίων. «Ακόμη και στην περίπτωση που η αμερικανική οικονομία επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε», είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία ευελπιστεί ότι οι δυναμικές μέχρι σήμερα επιτοκιακές μειώσεις, σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά μέτρα φοροελαφρύνσεων θα βοηθήσουν την οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Μπάφετ δεν παρέλειψε να επικρίνει για μία ακόμη φορά και τον τρόπο συναλλαγών στις αγορές παραγώγων, ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκε για τους πλημμελείς ελέγχους στις χρηματοοικονομικές αγορές. «Δεν είναι σωστό να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και ολόκληροι τομείς της πραγματικής οικονομίας να εξαλείφονται από στοιχήματα στις αγορές χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ακόμη και όταν οι τομείς αυτοί βρίσκονται σε εύρωστη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής έδωσε τις παραπάνω συνεντεύξεις στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, όπου και αναζητά νέες επενδύσεις. Οπως δήλωσε, η ιδέα του ταξιδιού του ήταν να ενημερώσει καλύτερα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την εταιρεία συμμετοχών του, Berkshire Hathaway η οποία ελέγχει μερίδια σε διάφορες επιχειρήσεις, από την American Express έως την Coca-Cola Απώτερος στόχος του είναι να αγοράσει μεγάλες εταιρείες με κέρδη τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ προτού φόρων και τέτοιες εταιρείες υπάρχουν περισσότερο στην Ευρώπη παρά σε άλλα μέρη του πλανήτη.

NAFTEMPORIKI

ΧAK: Αποκοπή μερισμάτων

Από σήμερα, 26/05/2008, οι μετοχές της ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ είναι διαπραγματεύσιμες στο ΧAK χωρίς το μέρισμα χρήσης 1.1.2007-31.12.2007, ποσού 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Η Armonia Estates δεν θα προχωρήσει σε ΔΠ προς Πανδώρα

Η Armonia Estates δεν θα προχωρήσει σε ΔΠ προς Πανδώρα

Η εταιρεία Armonia Estates Limited, αναφερόμενη στην ανακοίνωση της ημερομηνίας 26/03/2008 με την οποία κοινοποίησε πρόθεση της να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημόσιας πρότασης για εξαγορά του 100% των τίτλων της Πανδώρα Επενδύσεις Δημόσια Λτδ, ανακοινώνει ότι ενόψει της επιδείνωσης των διεθνών και εγχώριων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και των όρων δανεισμού, αποφάσισε όπως μη προχωρήσει στην οριστικοποίηση της πρόθεσης της δια διατύπωση δημόσιας πρότασης.

STOCKWATCH.COM.CY

Τρ. Κύπρου: Διάψευση είδησης για συγχώνευση ή εξαγορά της Ελληνικής

Τρ. Κύπρου: Διάψευση είδησης για συγχώνευση ή εξαγορά της Ελληνικής

Διάψευση είδησης αναφορικά με διαβουλεύσεις με την Ελληνική Τράπεζα

Η Τράπεζα Κύπρου διαψεύδει είδηση η οποία αναφέρεται σε σενάρια συζητήσεων και διαβουλεύσεων για συγχώνευση ή εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας.

STOCKWATCH.COM.CY

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

ΚΛΕΙΣΤΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΓΙΑΣ ''SPRING DAY''.
Share |