Monday, May 26, 2008

Γουόρεν Μπάφετ: Οι τράπεζες ευθύνονται για τη χρηματοπιστωτική κρίση

ΕΥΘΥΝΕΣ στις ίδιες τις τράπεζες που ανέλαβαν υπερβολικά μεγάλο ρίσκο σε ενυπόθηκο στεγαστικό δανεισμό επέρριψε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», ενώ παράλληλα μίλησε για «βαθιά» ύφεση στις ΗΠΑ με παρατεταμένο ορίζοντα.


Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ περιοδεύει στην Ευρώπη, προς ανεύρεση νέων επικερδών επενδύσεων.
«Οι τράπεζες εκτέθηκαν υπερβολικά, ανέλαβαν υπερβολικά μεγάλο κίνδυνο... είναι λάθος τους. Δεν υπάρχει λόγος να κατηγορούμε άλλους», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάφετ, o οποίος, με βάση το περιοδικό Forbes, θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν πρόκειται να επιδεινωθούν περισσότερο. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Γενικά, όμως, στον κόσμο των επιχειρήσεων, οι συνθήκες θα χειροτερέψουν, όμως αυτό θα διαρκέσει για λίγο», δήλωσε αποφεύγοντας κάποια νύξη για τη χρονική στιγμή της ανάκαμψης.

Οσο για τις ΗΠΑ, ο Μπάφετ τόνισε σε ξεχωριστή του συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι βρίσκονται ήδη σε ύφεση, η οποία θα είναι παρατεταμένη και πιο επίπονη απ' όσο αναμένουν πολλοί επενδυτές. «Πράγματι, ίσως η ύφεση να μην είναι τόσο ήπια όσο την περιγράφουν μερικοί, με δύο συνεχή τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Και οι επενδυτές ήδη αισθάνονται τις επιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ αποσαφηνίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες μειώσεις επιτοκίων. «Ακόμη και στην περίπτωση που η αμερικανική οικονομία επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε», είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία ευελπιστεί ότι οι δυναμικές μέχρι σήμερα επιτοκιακές μειώσεις, σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά μέτρα φοροελαφρύνσεων θα βοηθήσουν την οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Μπάφετ δεν παρέλειψε να επικρίνει για μία ακόμη φορά και τον τρόπο συναλλαγών στις αγορές παραγώγων, ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκε για τους πλημμελείς ελέγχους στις χρηματοοικονομικές αγορές. «Δεν είναι σωστό να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και ολόκληροι τομείς της πραγματικής οικονομίας να εξαλείφονται από στοιχήματα στις αγορές χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ακόμη και όταν οι τομείς αυτοί βρίσκονται σε εύρωστη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής έδωσε τις παραπάνω συνεντεύξεις στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, όπου και αναζητά νέες επενδύσεις. Οπως δήλωσε, η ιδέα του ταξιδιού του ήταν να ενημερώσει καλύτερα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την εταιρεία συμμετοχών του, Berkshire Hathaway η οποία ελέγχει μερίδια σε διάφορες επιχειρήσεις, από την American Express έως την Coca-Cola Απώτερος στόχος του είναι να αγοράσει μεγάλες εταιρείες με κέρδη τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ προτού φόρων και τέτοιες εταιρείες υπάρχουν περισσότερο στην Ευρώπη παρά σε άλλα μέρη του πλανήτη.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |