Thursday, December 15, 2011

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Philly Fed


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός Philly Fed


Βελτιώθηκε αισθητά η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην περιοχή της Φιλαδέλφειας το Δεκέμβριο όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Ειδικότερα, ο δείκτης Philly Fed σκαρφάλωσε στις 10,3 μονάδες από 3,6 μονάδες το Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 5 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν ανάπτυξη της δραστηριότητας.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης των νέων παραγγελιών αναρριχήθηκε στο 9,7 από 1,3 το Νοέμβριο, ο δείκτης των αποστολών διαμορφώθηκε στο 6,7 από 7,3 ενώ ο δείκτης για την απασχόληση υποχώρησε στο 10,7 από 12 τον προηγούμενο μήνα.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο


Απροσδόκητη πτώση σημείωσε το Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,2% έπειτα από άνοδο 0,7% τον Οκτώβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 0,2%.

Ήταν η πρώτη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής από τον περασμένο Απρίλιο.

Τα στοιχεία της Fed έδειξαν ότι οι αμερικανικές βιομηχανίες χρησιμοποίησαν το 77,8% της παραγωγικής τους δυναμικότητας από 78,0% τον Οκτώβριο.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο ΄08 οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας



ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο ΄08 οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2008 υποχώρησαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ένδειξη βελτίωσης της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 19.000 στις 366.000 αιτήσεις για την εβδομάδα έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση των αιτήσεων κατά 9.000 στις 390.000.

Για την εβδομάδα έως τις 3 Δεκεμβρίου, οι αιτήσεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 385.000 από τις αρχικά 381.000.

Παράλληλα, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 6.500 στις 387.750, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008.

Σημειώνεται πως ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων παραμένει κάτω από τις 400.000 για Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας ενισχύθηκε κατά 4.000 στις 3.603.000 αιτήσεις για την εβδομάδα έως τις 3 Δεκεμβρίου.



source: capital.gr

Στο 17,7% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα



Στο 17,7% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα

Στο 17,7% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, από 16,3% στο προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ελληνική στατιστική υπηρεσία.

Πρόκειται για το υψηλότερο τριμηνιαίο ποσοστό ανεργίας από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1998.

Το ποσοστό ανεργίας στο γ' τρίμηνο του 2010 βρισκόταν στο 12,4%.

source: sigmalive.com

2 αλλαγές στο νόμο για στήριξη τραπεζών


2 αλλαγές στο νόμο για στήριξη τραπεζών

Με δύο σημαντικές αλλαγές ψηφίστηκε χθες από τη βουλή το νομοσχέδιο για κρατική στήριξη των τραπεζών, όπως και τα νομοσχέδια για τη δημιουργία ταμείου σταθερότητας και για την έκδοση κεφαλαίου σε τιμές κάτω της ονομαστικής αξίας της μετοχής εταιρείας.

Τα τρία νομοσχέδια για τις τράπεζες και το νομοσχέδιο για αλλαγή του περί εταιρειών Νόμου επιχειρούν στο σύνολο τους να θωρακίσουν το σύστημα για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά περιπτώσεις τραπεζικών κρίσεων. Παρόμοιες ρυθμίσεις έχουν υιοθετηθεί και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και η ανάγκη δημιουργίας σχετικών ρυθμίσεων έχει εντοπιστεί από ξένους οίκους που αξιολογούν την Κύπρο, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πρώτο νομοσχέδιο δίνει τα εργαλεία στην εκτελεστική εξουσία σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει σε περίπτωση κρίσης για να στηρίξει τράπεζες με την έκδοση δανείων, εγγυήσεων ή με συμμετοχή στο κεφάλαιό τους.

Το νομοσχέδιο προνοεί ότι η παρέμβαση του κράτους θα είναι προσωρινή.

Στο νομοσχέδιο, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής, περιλήφθηκε πρόνοια για λήξη της ισχύος του στις 30 Απριλίου 2012, διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επανέλθει στη Βουλή με νέο νομοσχέδιο για σκοπούς ρύθμισης της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων σε μεγαλύτερο βάθος και λεπτομέρεια.

Με τροπολογίες του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, τις οποίες ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, επήλθαν δύο σημαντικές αλλαγές στα νομοσχέδια.

Η πρώτη προνοεί ότι όταν ο υπουργός Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου διορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, για το διορισμό αυτό να εξασφαλίζεται πρώτα η σύμφωνη γνώμη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και προϋπολογισμού.


Η δεύτερη είναι αυτή που ζήτησαν οι τράπεζες μέσω του Συνδέσμου τους. Δίνει το δικαίωμα στους μετόχους των τραπεζών να αγοράζουν μετοχές στην τιμή που εκδίδονται προς το κράτος.

Άλλα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν χθες αφορούν την πληρωμή τέλους 0,03% επί των καταθέσεων των τραπεζών με σκοπό τη σύσταση ταμείου σταθερότητας ίσο με το 5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Τέλος η βουλή ψήφισε επίσης το νομοσχέδιο που δίνει σε εταιρείες την ευχέρεια να εκδίδουν κεφάλαιο σε τιμές κάτω της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους.

source: stockwatch.com.cy

Απώλειες 1,6% για τον Nikkei


Απώλειες 1,6% για τον Nikkei


"Βαθύ κόκκινο" στα ασιατικά χρηματιστήρια. Απόντες οι επενδυτές.
Με το ευρώ να διολισθαίνει κάτω και του 1,30, "αγγίζοντας" χαμηλά 11 μηνών, οι ασιατικές αγορές "στενάζουν" στη μέγγενη της ύφεσης, ολοκληρώνοντας ακόμα μία συνεδρίαση στο "βαθύ κόκκινο", με τις απώλειες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο να ξεπερνούν το 1%.

Οι ανησυχίες για όξυνση της ευρωπαικής κρίσης χρέους και για την εξάπλωσή της και στις αναδυόμενες οικονομίες προκαλεί "τριγμούς" στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφονται προς ασφαλέστερα καταφύγια, λίγο πριν τον ερχομό του νέου έτους.

Στο προσκήνιο ήρθαν χθες εκ νέου φόβοι για υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ανέφερε πως οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης είναι "μερικές φορές υποκειμενικές και πολιτικές", προσθέτοντας πως ενδεχόμενη απώλεια της κορυφαίας αξιολόγησης AAA θα είναι μεν δυσάρεστη, όμως δεν θα είναι καταστροφική.

Αναλυτικότερα, στα ασιατικά ταμπλό, πτώση της τάξεως του 1,6% για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Απώλειες 1,8% για τον περιφερειακό δείκτη MSCI για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας).

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών διατηρείται από χθες η απόδοση του κοινού ευρωπαικού νομίσματος έναντι του δολαρίου εν έσω ανησυχιών ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας κατά τη σημερινή δημοπρασία θα εκτοξευθεί στα ύψη.

Το ευρώ διαπραγματευόταν κοντά στο χαμηλό 10 μηνών, προτού τη γνωστοποίηση των στοιχείων για τη γερμανική βιομηχανική παραρωγή, η οποία σημείωσε υποχώρηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, απειλώντας ακόμα και τις ισχυρές χώρες της.

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε στα 1,2989 δολάρια στις πρωινές συναλλαγές των ασιατικών χρηματιστηρίων από 1,2983 δολάρια στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης χθες αργά το βράδυ, όταν "'επεσε" κάτω από το ,130 για πρώτη φορά από τις 11 Ιανουαρίου του περασμένου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι με μεγάλη πτώση τερμάτισαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικάνοι δείκτες της Wall. Ειδικότερα, Ο Dow υποχώρησε κατά 1,10% στις 11.824 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,55% στις 2.539 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,14% στις 1.211 μονάδες.

source: reporter.gr

Γερμανία: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός PMI


Γερμανία: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός PMI


Επεκτάθηκε τον Δεκέμβριο η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία με οδηγό την ανάκαμψη του κλάδου των υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή μετριάστηκε η συρρίκνωση του μεταποιητικού κάδου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI της Markit Economics αναρριχήθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στις 51,3 μονάδες από 49,4 μονάδες το Νοέμβριο, ξεπερνώντας το όριο του 50 που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες από 50,3 μονάδες το Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης PMI της μεταποίησης βελτιώθηκε στις 48,1 μονάδες από 47,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 47,5 μονάδες.

Η Markit προειδοποίησε πάντως ότι με τις νέες παραγγελίες να παραμένουν σε αδύναμα επίπεδα, η ανάκαμψη του Δεκεμβρίου στην ευρύτερη δραστηριότητα ενδεχομένως να μην διατηρηθεί.


source: capital.gr

Fitch: Υποβάθμιση της Sony σε «BBB-»



Fitch: Υποβάθμιση της Sony σε «BBB-»

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Sony σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒΒ» προχώρησε σήμερα η Fitch Ratings.

Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, ενώ εκτιμά ότι η Sony θα δυσκολευτεί πολύ να ανακτήσει την ισχυρή θέση που κατείχε σε βασικές αγορές.

«Μια πιθανή ζημιά EBIT για το σύνολο της οικονομικής χρήσης 2012, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και μια αύξηση του χρέους εξαιτίας των εξαγορών θα αποδυναμώσουν σημαντικά το πιστωτικό προφίλ της Sony», αναφέρει η Fitch στην ανακοίνωσή της.

source: naftemporiki.gr

Credit Agricole: Περικοπές 2.350 θέσεων εργασίας


Credit Agricole: Περικοπές 2.350 θέσεων εργασίας

Σε μειώσεις προσωπικού ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η γαλλική τράπεζα Credit Agricole

Σε περικοπές 2.350 θέσεων εργασίας ανά τον κόσμο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η γαλλική τράπεζα Credit Agricole.

Από τις μειώσεις προσωπικού περίπου 850 θέσεις εργασίας θα χαθούν στη Γαλλία. Οι περισσότερες περικοπές, 1750, αφορούν τις μονάδες εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Credit Agricole, ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα την υποβάθμισε και η Moody's μαζί με τις επίσης γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Societe Generale λόγω δυσχερειών στο δανεισμό τους.

source: naftemporiki.gr

Υποβάθμισε πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες ο οίκος Fitch


Υποβάθμισε πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες ο οίκος Fitch

Στην υποβάθμιση πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος στην ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων πως οι τράπεζες έχουν βελτιώσει την κεφαλαιακή τους θέση, όμως οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και η κατάσταση στις αγορές σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο υπερτερούν των προαναφερθέντων θετικών ενεργειών.

Πρόκειται για τις Banque Federative du Credit Mutuel, Credit Agricole, Danske Bank, OP Pohjola Group και Rabobank Group.

Η έκθεση σε προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης μέσω θυγατρικών τους ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στην υποβάθμιση της Danske Bank και της Credit Agricole σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης. 

Για τις άλλες τράπεζες η Fitch αναφέρει ότι έλαβε υπόψιν το γεγονός ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει επίσης αρνητικές έμμεσες επιπτώσεις.

source: protothema.gr
Share |