Thursday, November 4, 2010

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια


ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια


Αμετάβλητα στο 1%, όπως αναμενόταν, διατηρεί τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.Η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, καθώς ορισμένα μέλη του ΔΣ τονίζουν ότι παραμένουν σε ισχύ εδώ και πολύ καιρό, απειλώντας να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.

source: reporter.gr

Εκλογολογία και αναδιάρθρωση έπληξαν το Χ.Α. και απογείωσαν το spread


Εκλογολογία και αναδιάρθρωση έπληξαν το Χ.Α. και απογείωσαν το spread

Tα πάνω – κάτω ήρθαν στην αγορά την Πέμπτη. Από τα υψηλά των 1.541 μονάδων ο γενικός δείκτης βρέθηκε στις 1.492 μονάδες, για να κλείσει στις 1.497,75. Κι εκεί που ενισχυόταν πάνω από 1% έκλεισε με απώλειες 1,27%. Το δε spread από τις 870 μονάδες έσπασε και τις 900 μονάδες βάσης.

Εκτός από την εκλογολογία, οι φήμες για την αναδιάρθρωση του χρέους, είτε αυτό προς στην ΕΚΤ που έχει συγκεντρώσει από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της, είτε αυτό της τρόικας, είτε και αυτό προς στις ξένες τράπεζες, δίνουν και παίρνουν. Σα να μην έφτανε αυτό, η έκθεση της Fitch ότι οι ελληνικές τράπεζες θα γράψουν μεγαλύτερες επισφάλειες το 2011, ήταν η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι» στην απογοήτευση της αγοράς, με αποτέλεσμα το short να δώσει τα «ρέστα» του στη σημερινή συνεδρίαση. Εκεί που η Εθνική σημείωνε κέρδη πάνω από 4%, εξαιτίας της προοπτικής διανομής μερίσματος, έκλεισε στο «κόκκινο» και με απώλειες 0,94%, στα 7,38 ευρώ. Πτώση 5,88% κατέγραψε η μετοχή του Τ.Τ. που έκλεισε στα 3,20 ευρώ, 4,65% η μετοχή της Eurobank, στα 4,10 ευρώ, 3,60% η μετοχή της Alpha, στα 4,55 ευρώ2,94% η μετοχή της Marfin Popular στο 1,32 ευρώ, 2,50% η ΑΤΕ, στα 0,78 ευρώ, 2,36% η Πειραιώς, στα 3,31 ευρώ. Θετικό πρόσημο μόνο για τον ΟΤΕ, λόγω αποτελεσμάτων και την Ελλάκτωρ από τον 20άρη. Τα lobbies βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Αβενίρ (19,05%), Ίλυδα (13,04%), Μαϊλλης (10%). Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 116,3 εκατ. ευρώ με 94 μετοχές στο «κόκκινο», έναντι 66 που ενισχύθηκαν και 132 αμετάβλητες.

source: reporter.gr

S&P: Πιθανές ζημιές $43 δισ. από τα προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια


S&P: Πιθανές ζημιές $43 δισ. από τα προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια


Οι υποχρεώσεις επαναγοράς που σχετίζονται με εκδόσεις ενυπόθηκων δανείων μπορεί να κοστίσουν στις αμερικανικές τράπεζες έως 43 δισ. δολ. για το διάστημα από το 2009 μέχρι το 2012, εκτιμά η Standard & Poor΄s Ratings Services σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες έχουν ήδη συμπεριλάβει περίπου 12,4 δισ. δολ. από τις πιθανές ζημιές συνολικού ύψους 43 δισ. δολ. στις δηλώσεις τους, κάτι που αφήνει περίπου 31 δισ. δολ. σε πιθανές ζημιές για τις έξι τράπεζες στη μελέτη μας", αναφέρει η αναλύτρια της S&P, Vandana Sharma.

Το μερίδιο του λέοντος φέρεται να έχουν οι Bank of America Corp. και JP Morgan Chase & Co., ενώ ακολουθούν οι Wells Fargo & Co., Citigroup Inc., U.S. Bancorp και PNC Financial Services Group.

Η S&P σημειώνει παράλληλα ότι τα προβλήματα από την αγορά των ενυπόθηκων δανείων αναμένεται να πλήξουν την ανάκαμψη του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου το 2011 παρά την υποχώρηση του πιστωτικού κόστους.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου.


Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 20.000 στις 457.000, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 11.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στις 437.000 αιτήσεις από τις 434.000.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – αυξήθηκε κατά 2.000 στις 456.000.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Οκτωβρίου κατά 42.000 στις 4.340.000.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση της παραγωγικότητας το γ’ τρίμηνο


ΗΠΑ: Αύξηση της παραγωγικότητας το γ’ τρίμηνο

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο καθώς η παραγωγή αυξήθηκε και το κόστος εργασίας μειώθηκε.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, η παραγωγικότητα ενισχύθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 1,5%.

Επιπλέον, για το διάστημα του τρίτου τριμήνου το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 0,1%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο είχε αυξηθεί 1,3%.



source: capital.gr

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια



Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια (εκτ. 0,5%)

source: capital.gr

Χρεοκόπησε η Metro-Goldwyn-Mayer


Χρεοκόπησε η Metro-Goldwyn-Mayer



Η Metro-Goldwyn-Mayer, η εταιρία παραγωγής χιλιάδων ταινιών, μεταξύ των οποίων οι σειρές του James Bond και του Rocky, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας στο Μανχάταν, έχοντας αρνηθεί την προσφορά εξαγοράς από την Lions Gate Entertainment και τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Carl Icahn.

Τα στούντιο του Λος Άντζελες έκαναν αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 11, έχοντας εξασφαλίσει την στήριξη των πιστωτών για σχέδιο παραγραφής χρεών ύψους περίπου 4 δισ. δολ. και διορισμού διοικητικών στελεχών από την Spyglass Entertainment Group, που είναι οι παραγωγοί της ταινίας «Έκτη αίσθηση.»

source: euro2day.gr

Κύπρου: Κέρδη 80 εκ. προβλέπει η D. Bank στο Q3


Κύπρου: Κέρδη 80 εκ. προβλέπει η D. Bank στο Q3


Καθαρά κέρδη 80 εκατ. ευρώ αναμένει η Deutsche Bank να εμφανίσει η Τραπεζα Κυπρου για το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα μεγέθη για το οποίο ανακοινώνονται στις 9 Νοεμβρίου. Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου, όπου διατηρεί την τιμή στόχo στα 3,3 ευρώ και τη σύσταση hold.

Ο οίκος εκτιμά ότι θα ενδυναμωθούν τα καθαρά έσοδα από τόκους, η άνοδος των οπίων θα αντισταθμιστεί από τις προβλέψεις για επισφάλειες, όπως και ότι θα επιτευχθούν τελικώς οι στόχοι για κέρδη 300- 400 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

source: euro2day.gr

Οι ντόπιοι κάνουν πίσω στα ακίνητα


Οι ντόπιοι κάνουν πίσω στα ακίνητα


Σημαντική συρρίκνωση παρουσιάζει η εγχώρια ζήτηση ακινήτων διαψεύδοντας τις προσδοκίες ότι οι Κύπριοι αγοραστές θα σηκώσουν το βάρος της ανάκαμψης του κλάδου και θα καλύψουν το κενό που άφησε η έξοδος των ξένων.

Τα τελευταία στοιχεία του κτηματολογίου δείχνουν πως η εξωγενής ζήτηση άρχισε να ξεφεύγει από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών, ενώ η εγχώρια ζήτηση παρουσιάζει σημαντική υστέρηση τους τελευταίους μήνες, παρά τις θετικές τάσεις που παρουσιάστηκαν τους πρώτους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, οι αγορές ακινήτων από ξένους ανήλθαν τον Οκτώβριο στα 191 τεμάχια έναντι 117 πέρσι, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 63,2%.

Οι αυξημένες πωλήσεις του Οκτωβρίου διεύρυναν την αύξηση της εξωγενούς ζήτησης δεκαμήνου στο 7,6%. Μέχρι τον Οκτώβριο κατατέθηκαν 1593 τεμάχια με αγοραστές αλλοδαπούς έναντι 1480 πέρσι.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται κυρίως στην κατάσταση που παρουσιάζει η αγορά στη Λευκωσία, όπου φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον ξένων για εμπορικά ακίνητα.

Οι πωλήσεις στη Λευκωσία ανήλθαν στα 254 τεμάχια από 173 το οκτάμηνο του 2009 (+46,8%).

Αύξηση 16% καταγράφεται στις παραλιακές πόλεις Αμμόχωστο και 6,1% στη Λεμεσό, ενώ μικρές μειώσεις παρατηρούνται στη Λάρνακα(-4%) και στην Πάφο (-2,4%).

Όσον αφορά τη ζήτηση ακινήτων από ντόπιους τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σύγκριση με προηγουμένως. Σημείωσε ετήσια μείωση 13,7% τον Οκτώβριο στα 523 τεμάχια από 606 τον περσινό Οκτώβριο.

Οι θετικοί πρώτοι μήνες του 2010 ανέβασαν πάντως το σύνολο των αγορών των Κυπρίων στα 5567 ακίνητα έναντι 5135 την αντίστοιχη περίοδο του 2009 (+8,4%).

source: stockwatch.com.cy

Η JP Morgan, οι εφοπλιστές και τα Ταμεία...


Η JP Morgan, οι εφοπλιστές και τα Ταμεία...

Μετά την απομακρυνση από το ταμείο, δεν αναγνωρίζονται τα λάθη. Αυτή η έκφραση ήταν προφανώς και η κεντρική ιδέα της δικαίωσης της JP Morgan έναντι της οικογένειας Πολέμη, σχετικά με την υπόθεση της αξίωσης της δεύτερης για αποζημιώσεις ύψους 700 εκατ. δολαρίων, επικαλούμενη ανάλογες ζημίες από επενδύσεις της σε ρωσικά ομόλογα.

Ο τραπεζικό-επενδυτικός κολοσσός κατηγορείται από μεγάλα ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών, πέφτοντας στην ίδια ακριβώς «παγίδα» με αυτή των αδελφών Πολέμη. Την ώρα λοιπόν που ο κλάδος στερείται ρεσυτότητας, η απόφαση αυτή του Εφετείου του Λονδίνου αποτελεί και την αρχή του τέλους των διεκδικήσεων, οι οποίες ξεπερνούν το 1 δις. δολαρίων.

Η ομάδα των τριών δικαστών του Εφετείου απεφάνθη πως το κατώτερο δικαστήριο το οποίο είχε αρχικά εκδικάσει την υπόθεση, έκρινε δικαίως όταν απέρριψε τους ισχυρισμούς της ελληνικής οικογένειας περί επαγγελματικών παρατυπιών. Με αυτόν τον τρόπο απορρίφθηκαν τα περί παραπλανητικών συμβουλών της JPMorgan, όταν το χαρτοφυλάκιο των Πολέμηδων έχει χάσει περίπου το ήμισυ του χαρτοφυλακίου από τον Αύγουστο του 1998, οπότε υποτίμησε η Ρωσία το νόμισμά της προκειμένου να αντεπεξέλθει στις οφειλές της. Οι διακηρύξεις της Αγκέλα Μέρκελ και του Πόλ Βόλκερ για διαμόρφωση του πλαισίου ώστε και οι επενδυτικές να έχουν μερίδιο ευθύνης για μεγάλες απώλειες των επενδυτών, προφανώς και στο Σίτι πέφτουν στο κενό. «Οι επενδυτές έχουν επίγνωση του ρίσκου που παίρνουν», ακούστηκε στο Εφετείο.

Μέσα στη λίστα των «θυμάτων» πάντως βρίσκονται και ο Διαμαντής Διαμαντίδης με την ναυτιλιακή εταιρεία Marmaras Navigation που διεκδικεί 40 εκατομμύρια δολάρια, ο Πήτερ Λιβανός ο οποίος φέρεται να έχασε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια και οι οικογένειες Κολλάκη, Αφεντάκη και Κέδρου. Η οικογένεια Πολέμη υποστήριξε ότι ζημιώθηκε 280 εκατ. δολάρια από τις επενδυτικές προτάσεις της, δεύτερης σε μέγεθος, αμερικανικής τράπεζας. Επιπλέον, η ίδια η τράπεζα τους ζήτησε να καλύψουν τις ζημίες και αναγκάστηκαν να δανειστούν 560 εκατομμύρια δολάρια.

Η JP Morgan πάντως είναι εμπλεκόμενη και σε μία άλλη ελληνική υπόθεση, αυτή των δομημένων ομολόγων των ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς φέρεται να έχει κερδίσει σημαντικά ποσά από την αναδοχή αγοραπωλησίας «ομολόγων υψηλού κινδύνου». Η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την JP Morgan περιελάμβανε σε πακέτο, ένα πολύπλοκο δομημένο ομόλογο και μια συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (swap). Η JP Morgan έσπασε το πακέτο, κράτησε το swap για τον εαυτό της και πούλησε το ομόλογο χωρίς το swap στο 92,95% της ονομαστικής του αξίας. Έτσι, το ομόλογο κατέληξε στα ασφαλιστικά ταμεία στο 100% της ονομαστικής του αξίας.

Η αμερικανική τράπεζα βρίσκεται, πάντως, αντιμέτωπη και με άλλη αγωγή την οποία έχει υποβάλει ομάδα πιστωτών της αμερικανικής εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης Tribune. Μάλιστα, κατηγορείται από κοινού με άλλες τράπεζες όπως η Merrill Lynch Capital, της Bank of America και η Citicorp του ομίλου Citigroup καθώς το φθινόπωρο του 2007 όλες μαζί χρηματοδότησαν την εξαγορά της Tribune από τον μεγιστάνα των μεσιτικών εταιρειών Σαμ Ζελ έναντι 8,2 δισ. δολαρίων.

source: reporter.gr

Κέρδη στην Ευρώπη, σε νέο υψηλό έτους ο FTSE100


Κέρδη στην Ευρώπη, σε νέο υψηλό έτους ο FTSE100


Με κέρδη άνω του 1% υποδέχονται την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση ύψους $600 δισ. τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ώθηση και από τα αποτελέσματα των BNP Paribas, Swiss Re, Unilever. Μετά την ανακοίνωση της Fed, σήμερα είναι η σειρά των Bank of England και EKT, οι οποίες αποφασίζουν για τα επιτόκια, ωστόσο δεν αναμένεται κάποια απόκλιση από τις προσδοκίες της αγοράς.

«Οι αποφάσεις για τα επιτόκια από το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη δεν αναμένεται να ξαφνιάσουν, ενώ οι πιέσεις για ένα δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης στην Τράπεζα της Αγγλίας μοιάζουν ακόμη περιορισμένες», εκτιμά ο Chris Weston της IG Markets.

Πραγματικός καταιγισμός εταιρικών αποτελεσμάτων σημειώνεται σήμερα, με τις Deutsche Telekom, BNP Paribas, Unilever, Swiss Re και Adidas να ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Πιο αναλυτικά, αύξηση 46% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου της BNP Paribas, της τράπεζας με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στη Γαλλία, καθώς οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια συνέχισαν να υποχωρούν ενώ προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς η ενοποίηση της βελγικής Fortis.

Σχεδόν διπλάσια ήταν τα κέρδη γ΄ τριμήνου της Swiss Reinsurance, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας αντασφάλισης παγκοσμίως, με την εταιρεία να ανακοινώνει μάλιστα ότι θα αποπληρώσει τη βοήθεια που έλαβε πέρυσι από την Berkshire Hathaway του Buffett.

Υψηλότερα κατά 19% διαμορφώθηκαν τα κέρδη γ΄ τριμήνου της Unilever και διαμορφώθηκαν στα 1,25 δισ. ευρώ από τα 1,05 δισ. ευρώ πέρυσι. Τα έσοδα του τριμήνου αυξήθηκαν 13% στα 11,55 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται 1,00% στις 269,18 μονάδες. Ο Stoxx 50 καταγράφει άνοδο 1,03%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει κέρδη 1,93%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,84%, ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1,30%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο +2,18%.

Κέρδη 1,54% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 1,68% ενισχύεται ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI καταγράφει άνοδο 0,92%. Στην Πορτογαλία ο PSIR σημειώνει κέρδη 0,62%.

Θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,18% και τον Micex στο +0,55%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE 100 σημειώνει κέρδη 1,44%.

Οι ασιατικές αγορές χαιρετίζουν την απόφαση της Fed

Ο Nikkei ξεσπάει, μετά τη χθεσινή αργία, σημειώνοντας κέρδη άνω του 2% ενώ οι κινεζικοί δείκτες ακολουθούν στις συναλλαγές της Πέμπτης, στο κλίμα ανακούφισης που διαμορφώνεται μετά την απόφαση της Fed για τον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

"Τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ και ενδεχόμενα παρόμοια μέτρα από την Ε.Ε. και την Ιαπωνία θα μεταφέρουν την περίσσεια ρευστότητας στις αναδυόμενες αγορές", σχολίασε ο WAang Junqing της Guosen Securities. "Αυτό θα ωφελήσει τα χρηματιστήρια της Κίνας. Ωστόσο οι επενδυτές ανησυχούν πλέον για το τι πρέπει να κάνει η κεντρική τράπεζα της Κίνας για τον περιορισμό των κεφαλαιακών ροών και της αύξησης των τιμών. Συνεπώς ίσως δεν είναι πρόθυμοι να ακουλουθήσουν το ράλι της αγοράς με επιθετικό τρόπο βραχυπρόθεσμα".

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην απόφαση της Fed να αγοράσει 600 δισ. δολάρια έως τα μέσα του επόμενου έτους, στη γνωστή πλέον σε όλους «ποσοτική χαλάρωση», με σκοπό να δώσει πνοή στην αναιμική οικονομία των ΗΠΑ.

Η αγορά της Ιαπωνίας επανήλθε στις συναλλαγές, μετά τη χθεσινή αργία για τον εορτασμό της Ημέρας Πολιτισμού, και δέχτηκε σημαντική ώθηση τόσο από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα όσο και από την απόφαση της Fed να μην προχωρήσει σε πολύ επιθετική ποσοτική χαλάρωση, κάτι που θα οδηγούσε σε τρομακτική άνοδο το γεν.

«Υπάρχει η αίσθηση της ανακούφισης ότι η απόφαση της Fed δεν απέχει πολύ από τις προσδοκίες της αγοράς», τόνισε ο Yoshinori Nagano, αναλυτής της Daiwa Asset Management.

Στις ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών, χαμηλότερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής και το εμπορικό πλεόνασμα της Αυστραλίας το Σεπτέμβριο, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες και το ισχυρό δολάριο αποδυναμώνει τις εξαγωγές.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε στα 1,76 δισ. δολάρια Αυστραλίας (1,77 δισ. δολάρια ΗΠΑ). Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων λιανικής κατά 0,5% και για πλεόνασμα 2 δισ. δολαρίων Αυστραλίας.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific, ενισχύεται 1,6% στις 132,94 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιουλίου του 2008.

Στο Τόκιο, ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 2,17% στις 9.358,78 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix σημειώνει άνοδο 1,64%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 1,30%. Στην ηπειρωτική Κίνα η αγορά εμφανίζει θετικά πρόσημα με κέρδη 1,85% για τον Shanghai Composite και 2,00% για τον Shenzhen Composite. Ο ευρύτερος CSI300 ενισχύεται σε ποσοστό 1,76%

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύεται 0,34%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει άνοδο 0,77%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει κέρδη 0,48%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχωρεί 0,20%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο +1,69%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει κέρδη 0,20%.



source: capital.gr

UBS: Αναβαθμίζει σε buy την Εθνική


UBS: Αναβαθμίζει σε buy την Εθνική

Η UBS αναβάθμισε τη σύστασή της για την Εθνική Τράπεζα σε 'buy' από 'neutral', μειώνοντας, ωστόσο, την τιμή-στόχο στα 10,40 ευρώ από 10,80 ευρώ.


"Αναβαθμίζουμε την Εθνική από 'neutral' σε 'buy' μετά τις αδύναμες τεχνικά επιδόσεις της μετοχής της και δεδομένων των υψηλών επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας και της ελκυστικής αποτίμησής της", ανέφερε ο ξένος οίκος σε έκθεσή του.

"Το επίκεντρο τώρα θα είναι η Τουρκία και η διάθεση ποσοστού της Finansbank, που θα δώσει ξεκάθαρη αξία στις δραστηριότητες της τράπεζας, η οποία θα κυμαίνεται από 40% έως 80% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της Εθνικής", πρόσθεσε.

source: reporter.gr

BNP Paribas: Αύξηση 46% στα κέρδη γ' τριμήνου


BNP Paribas: Αύξηση 46% στα κέρδη γ' τριμήνου

Αύξηση των κερδών τρίτου τριμήνου κατά 46% ανακοίνωσε η BNP Paribas επικαλούμενη τα θετικά αποτελέσματα στα δίκτυα καταναλωτικής τραπεζικής στη Γαλλία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ.

Τα καθαρά κέρδη της Νο1 τράπεζας στον κόσμο βάσει στοιχείων ενεργητικού αυξήθηκαν στα 1,91 δισ. ευρώ από 1,31 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι αναλυτές τα ανέμεναν στα 1,75 δισ. ευρώ, κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την τράπεζα, το «άλμα» των κερδών στη μονάδα λιανικής αντιστάθμισε πλήρως τα χαμηλότερα κέρδη στις μονάδες εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής.

Η γαλλική τράπεζα -όπως και η αμερικανική JPMorgan- εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα των ανταγωνιστών της και προχώρησε σε μια σειρά εξαγορών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αυξάνοντας την αξία του ενεργητικού της κατά 34% την τριετία μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.

Με την εξαγορά των μονάδων της Fortis στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο την περασμένη χρονιά, η BNP Paribas αναδείχτηκε στη μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης βάσει καταθέσεων.

source: naftemporiki.gr

Toyota: Ανάκληση περισσότερων από 135.000 αυτοκινήτων


Toyota: Ανάκληση περισσότερων από 135.000 αυτοκινήτων

Στην ανάκληση περισσότερων από 135.000 αυτοκινήτων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία προχωρά η Toyota εξαιτίας προβλημάτων στο σύστημα διεύθυνσης.

Στην ανάκληση περισσότερων από 135.000 αυτοκινήτων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία προχωρά η Toyota εξαιτίας προβλημάτων στο σύστημα διεύθυνσης.

Στην ανακοίνωσή της, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία διευκρινίζει πως ανακαλούνται 71.000 αυτοκίνητα iQ στην Ευρώπη, καθώς και 24.156 αυτοκίνητα στην Ιαπωνία. Επίσης ανακαλούνται και 40.464 μοντέλα PASSOs, τα οποία κυκλοφορούν μόνο στην Ιαπωνία.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο επισημαίνει πως εντόπισε προβλήματα στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα που ελέγχει το σύστημα οδήγησης.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως δεν έχουν αναφερθεί ατυχήματα που να συνδέονται με τα προβλήματα αυτά.

source: naftemporiki.gr

GM: 10,6 δισ. δολ. για εξόφληση δανείων


GM: 10,6 δισ. δολ. για εξόφληση δανείων

Ποσόν έως 10,6 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει η General Motors Co. προκειμένου να περιορίσει το μερίδιο της αμερικανικής κυβέρνησης στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ.

Ποσόν έως 10,6 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει η General Motors Co. προκειμένου να περιορίσει το μερίδιο της αμερικανικής κυβέρνησης στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ.

Η GM, η οποία κατά 61% ανήκει στο υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, θα προσφέρει 365 εκατ. μετοχές σε τιμή από 26 έως 29 δολ. η μία, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση προς την αρμόδια επιτροπή Securities and Exchange Commission. Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Ντιτρόϊτ θα προσφέρει επίσης περίπου 3 δισ. δολ. προνομιούχες μετοχές που αργότερα θα μετατραπούν σε κοινές.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Νταν Ακερσον, επιδιώκει να επιστρέψει τον ποσόν των 50 δισ. δολ. που έλαβε πέρυσι από την κυβέρνηση. Η εταιρεία και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών που επιδιώκουν να επιτύχουν την υψηλότερες τιμές σε μελλοντικές προσφορές, πουλούν λιγότερα από τα 12 έως 16 δισ. δολ. για τα οποία έκαναν νωρίτερα λόγο η εταιρεία και οι επενδυτικές τράπεζες, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Η δημόσια εγγραφή ενδέχεται να μειώσει το κυβερνητικό μερίδιο στην εταιρεία στο 43%, αναφέρουν τα επίσημα έγγραφα. Το τραστ UAW ενδέχεται να μειώσει το μερίδιό του στο 15,3% από 19,9% και η κυβέρνηση του Καναδά μπορεί να το μειώσει στο 9,6% από το 11,7%.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι πιθανόν να πουλήσει μετοχές αξίας έως 7,64 δισ. δολ.

Σήμερα η GM ανακοίνωσε επίσης ότι τα καθαρά της κέρδη το τρίτο τρίμηνο που θα διανεμηθούν στους κατόχους κοινών μετοχών κυμαίνονται από 1,9 δισ. έως 2,1 δισ. δολάρια.

Τα προ φόρτων τόκων και αποσβέσεων κέρδη της κυμάνθηκαν από 2,2 έως 2,4 δισ. δολ. σε έσοδα περίπου 34 δισ. δολ. το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της General Motrors. Η εταιρεία ανακοίνωσε τέλος ότι θα πραγματοποιήσει διάσκεψη στις 10 Νοεμβρίου κατά την οποία θα συζητήσει το θέμα των αποτελεσμάτων της.

Η GM πρέπει να φτιάξει το μη κερδοφόρο σκέλος της στην Ευρώπη και να διορθώσει την εικόνα των μοντέλων της στις ΗΠΑ για να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με τον Πολ Μπάλιου, επικεφαλής οικονομόλογο της Nationwide Mutual Insurance Co. στο Κολόμπους του Οχάϊο των ΗΠΑ.

Μία πώληση μετοχών ύψους 10,6 δισ. δολ. από την GM θα είναι η μεγαλύτερη από τη δημόσια εγγραφή της Visa Inc. τον Μάρτιο του 2008, κατά την οποία η εταιρεία άντλησε το ποσόν των 19,7 δισ. δολαρίων. Επίσης θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη όλων των εποχών στις ΗΠΑ μετά τη δημόσια εγγραφή της AT&T Wireless Group ύψους 10,62 δισ. δολ. το 2000.

Η General Motors Corp. κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 και για την προστασία της από πτώχευση την 1η Ιουνίου του 2009 μετά από την πραγματοποίηση ζημιών ύψους 88 δισ. δολ. από το 2004, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι ετήσια κέρδη. Η General Motors Co. βγήκε από το άρθρο 11, 39 ημέρες αργότερα.

Την εβδομάδα που πέρασε η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει το χρέος της και άλλες υποχρεώσεις κατά 11 δισ. δολ. μέσω ενός σχεδίου που περιλαμβάνει την αγορά ιδίων προνομιούχων μετοχών από το υπουργείο Οικονομικών, αξίας 2,1 δισ. δολ. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης πληρωμή 2,8 δισ. δολ. στο τραστ United Auto Workers.

Οι κοινές μετοχές της GM θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) με τον κωδικό GM και στο Χρηματιστήριο του Tορόντο του Καναδά με κωδικό GMM.

source: naftemporiki.gr

Παγκόσμια ανάπτυξη 3% - 4% «βλέπει» το ΔΝΤ


Παγκόσμια ανάπτυξη 3% - 4% «βλέπει» το ΔΝΤ

Από 3% έως 4% θα κυμανθεί η παγκόσμια ανάπτυξη το 2010 και το 2011, σύμφωνα με εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, η οποία αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν από τον Οργανισμό στις αρχές Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το ΔΝΤ υπολόγιζε στις αρχές Οκτωβρίου την παγκόσμια ανάπτυξη το 2010 στο 4,8% και στο 4,2% το 2011.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Μπλανσάρ προέβλεψε επίσης ότι θα υπάρξει «ασυμμετρία στην ανάπτυξη», καθώς, όπως είπε, θα κυμανθεί από 1% έως 2% στις προηγμένες οικονομικά χώρες και από 6% έως 8% και ακόμη περισσότερο στις χώρες με τις αναδυόμενες οικονομίες. Το ποσοστό θα είναι σχεδόν παρόμοιο το 2011, πρόσθεσε.

source: naftemporiki.gr

Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα ‘κατρακύλα’ για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα


Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα ‘κατρακύλα’ για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Μη φιλική προς τους επιχειρηματίες αποδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατάταξη «Επιχειρηματικότητα 2011,» η οποία αξιολογεί 183 χώρες με βάση το πόσο διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, η χώρα μας ‘κατακτά’ την 109 θέση, από την 97η στην οποία βρίσκονταν το 2010.

Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουμε στην προστασία των επενδυτών και στις διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη μιας επιχείρησης.

Χαρακτηριστικό είναι πως στην κατάταξη πολύ υψηλότερες θέσεις από την Ελλάδα έχουν κατακτήσει χώρες όπως η Μολδαβία, η Τόνγκα και η FYROM. H χώρα με το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τους επιχειρηματίες αναδεικνύεται η Σιγκαπούρη, όπου, για παράδειγμα, η έναρξη μιας επιχείρησης απαιτεί τρεις ενέργειες οι οποίες γίνονται σε τρεις μέρες, ενώ στην Ελλάδα χρειάζονται 15 ενέργειες και περίπου 15 εργάσιμες μέρες.


source: capital.gr
Share |