Thursday, November 4, 2010

Οι ντόπιοι κάνουν πίσω στα ακίνητα


Οι ντόπιοι κάνουν πίσω στα ακίνητα


Σημαντική συρρίκνωση παρουσιάζει η εγχώρια ζήτηση ακινήτων διαψεύδοντας τις προσδοκίες ότι οι Κύπριοι αγοραστές θα σηκώσουν το βάρος της ανάκαμψης του κλάδου και θα καλύψουν το κενό που άφησε η έξοδος των ξένων.

Τα τελευταία στοιχεία του κτηματολογίου δείχνουν πως η εξωγενής ζήτηση άρχισε να ξεφεύγει από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών, ενώ η εγχώρια ζήτηση παρουσιάζει σημαντική υστέρηση τους τελευταίους μήνες, παρά τις θετικές τάσεις που παρουσιάστηκαν τους πρώτους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, οι αγορές ακινήτων από ξένους ανήλθαν τον Οκτώβριο στα 191 τεμάχια έναντι 117 πέρσι, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 63,2%.

Οι αυξημένες πωλήσεις του Οκτωβρίου διεύρυναν την αύξηση της εξωγενούς ζήτησης δεκαμήνου στο 7,6%. Μέχρι τον Οκτώβριο κατατέθηκαν 1593 τεμάχια με αγοραστές αλλοδαπούς έναντι 1480 πέρσι.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται κυρίως στην κατάσταση που παρουσιάζει η αγορά στη Λευκωσία, όπου φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον ξένων για εμπορικά ακίνητα.

Οι πωλήσεις στη Λευκωσία ανήλθαν στα 254 τεμάχια από 173 το οκτάμηνο του 2009 (+46,8%).

Αύξηση 16% καταγράφεται στις παραλιακές πόλεις Αμμόχωστο και 6,1% στη Λεμεσό, ενώ μικρές μειώσεις παρατηρούνται στη Λάρνακα(-4%) και στην Πάφο (-2,4%).

Όσον αφορά τη ζήτηση ακινήτων από ντόπιους τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σύγκριση με προηγουμένως. Σημείωσε ετήσια μείωση 13,7% τον Οκτώβριο στα 523 τεμάχια από 606 τον περσινό Οκτώβριο.

Οι θετικοί πρώτοι μήνες του 2010 ανέβασαν πάντως το σύνολο των αγορών των Κυπρίων στα 5567 ακίνητα έναντι 5135 την αντίστοιχη περίοδο του 2009 (+8,4%).

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |