Thursday, November 4, 2010

GM: 10,6 δισ. δολ. για εξόφληση δανείων


GM: 10,6 δισ. δολ. για εξόφληση δανείων

Ποσόν έως 10,6 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει η General Motors Co. προκειμένου να περιορίσει το μερίδιο της αμερικανικής κυβέρνησης στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ.

Ποσόν έως 10,6 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει η General Motors Co. προκειμένου να περιορίσει το μερίδιο της αμερικανικής κυβέρνησης στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ.

Η GM, η οποία κατά 61% ανήκει στο υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, θα προσφέρει 365 εκατ. μετοχές σε τιμή από 26 έως 29 δολ. η μία, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση προς την αρμόδια επιτροπή Securities and Exchange Commission. Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Ντιτρόϊτ θα προσφέρει επίσης περίπου 3 δισ. δολ. προνομιούχες μετοχές που αργότερα θα μετατραπούν σε κοινές.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Νταν Ακερσον, επιδιώκει να επιστρέψει τον ποσόν των 50 δισ. δολ. που έλαβε πέρυσι από την κυβέρνηση. Η εταιρεία και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών που επιδιώκουν να επιτύχουν την υψηλότερες τιμές σε μελλοντικές προσφορές, πουλούν λιγότερα από τα 12 έως 16 δισ. δολ. για τα οποία έκαναν νωρίτερα λόγο η εταιρεία και οι επενδυτικές τράπεζες, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Η δημόσια εγγραφή ενδέχεται να μειώσει το κυβερνητικό μερίδιο στην εταιρεία στο 43%, αναφέρουν τα επίσημα έγγραφα. Το τραστ UAW ενδέχεται να μειώσει το μερίδιό του στο 15,3% από 19,9% και η κυβέρνηση του Καναδά μπορεί να το μειώσει στο 9,6% από το 11,7%.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι πιθανόν να πουλήσει μετοχές αξίας έως 7,64 δισ. δολ.

Σήμερα η GM ανακοίνωσε επίσης ότι τα καθαρά της κέρδη το τρίτο τρίμηνο που θα διανεμηθούν στους κατόχους κοινών μετοχών κυμαίνονται από 1,9 δισ. έως 2,1 δισ. δολάρια.

Τα προ φόρτων τόκων και αποσβέσεων κέρδη της κυμάνθηκαν από 2,2 έως 2,4 δισ. δολ. σε έσοδα περίπου 34 δισ. δολ. το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της General Motrors. Η εταιρεία ανακοίνωσε τέλος ότι θα πραγματοποιήσει διάσκεψη στις 10 Νοεμβρίου κατά την οποία θα συζητήσει το θέμα των αποτελεσμάτων της.

Η GM πρέπει να φτιάξει το μη κερδοφόρο σκέλος της στην Ευρώπη και να διορθώσει την εικόνα των μοντέλων της στις ΗΠΑ για να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με τον Πολ Μπάλιου, επικεφαλής οικονομόλογο της Nationwide Mutual Insurance Co. στο Κολόμπους του Οχάϊο των ΗΠΑ.

Μία πώληση μετοχών ύψους 10,6 δισ. δολ. από την GM θα είναι η μεγαλύτερη από τη δημόσια εγγραφή της Visa Inc. τον Μάρτιο του 2008, κατά την οποία η εταιρεία άντλησε το ποσόν των 19,7 δισ. δολαρίων. Επίσης θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη όλων των εποχών στις ΗΠΑ μετά τη δημόσια εγγραφή της AT&T Wireless Group ύψους 10,62 δισ. δολ. το 2000.

Η General Motors Corp. κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 και για την προστασία της από πτώχευση την 1η Ιουνίου του 2009 μετά από την πραγματοποίηση ζημιών ύψους 88 δισ. δολ. από το 2004, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι ετήσια κέρδη. Η General Motors Co. βγήκε από το άρθρο 11, 39 ημέρες αργότερα.

Την εβδομάδα που πέρασε η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει το χρέος της και άλλες υποχρεώσεις κατά 11 δισ. δολ. μέσω ενός σχεδίου που περιλαμβάνει την αγορά ιδίων προνομιούχων μετοχών από το υπουργείο Οικονομικών, αξίας 2,1 δισ. δολ. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης πληρωμή 2,8 δισ. δολ. στο τραστ United Auto Workers.

Οι κοινές μετοχές της GM θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) με τον κωδικό GM και στο Χρηματιστήριο του Tορόντο του Καναδά με κωδικό GMM.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |