Thursday, November 4, 2010

Η JP Morgan, οι εφοπλιστές και τα Ταμεία...


Η JP Morgan, οι εφοπλιστές και τα Ταμεία...

Μετά την απομακρυνση από το ταμείο, δεν αναγνωρίζονται τα λάθη. Αυτή η έκφραση ήταν προφανώς και η κεντρική ιδέα της δικαίωσης της JP Morgan έναντι της οικογένειας Πολέμη, σχετικά με την υπόθεση της αξίωσης της δεύτερης για αποζημιώσεις ύψους 700 εκατ. δολαρίων, επικαλούμενη ανάλογες ζημίες από επενδύσεις της σε ρωσικά ομόλογα.

Ο τραπεζικό-επενδυτικός κολοσσός κατηγορείται από μεγάλα ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών, πέφτοντας στην ίδια ακριβώς «παγίδα» με αυτή των αδελφών Πολέμη. Την ώρα λοιπόν που ο κλάδος στερείται ρεσυτότητας, η απόφαση αυτή του Εφετείου του Λονδίνου αποτελεί και την αρχή του τέλους των διεκδικήσεων, οι οποίες ξεπερνούν το 1 δις. δολαρίων.

Η ομάδα των τριών δικαστών του Εφετείου απεφάνθη πως το κατώτερο δικαστήριο το οποίο είχε αρχικά εκδικάσει την υπόθεση, έκρινε δικαίως όταν απέρριψε τους ισχυρισμούς της ελληνικής οικογένειας περί επαγγελματικών παρατυπιών. Με αυτόν τον τρόπο απορρίφθηκαν τα περί παραπλανητικών συμβουλών της JPMorgan, όταν το χαρτοφυλάκιο των Πολέμηδων έχει χάσει περίπου το ήμισυ του χαρτοφυλακίου από τον Αύγουστο του 1998, οπότε υποτίμησε η Ρωσία το νόμισμά της προκειμένου να αντεπεξέλθει στις οφειλές της. Οι διακηρύξεις της Αγκέλα Μέρκελ και του Πόλ Βόλκερ για διαμόρφωση του πλαισίου ώστε και οι επενδυτικές να έχουν μερίδιο ευθύνης για μεγάλες απώλειες των επενδυτών, προφανώς και στο Σίτι πέφτουν στο κενό. «Οι επενδυτές έχουν επίγνωση του ρίσκου που παίρνουν», ακούστηκε στο Εφετείο.

Μέσα στη λίστα των «θυμάτων» πάντως βρίσκονται και ο Διαμαντής Διαμαντίδης με την ναυτιλιακή εταιρεία Marmaras Navigation που διεκδικεί 40 εκατομμύρια δολάρια, ο Πήτερ Λιβανός ο οποίος φέρεται να έχασε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια και οι οικογένειες Κολλάκη, Αφεντάκη και Κέδρου. Η οικογένεια Πολέμη υποστήριξε ότι ζημιώθηκε 280 εκατ. δολάρια από τις επενδυτικές προτάσεις της, δεύτερης σε μέγεθος, αμερικανικής τράπεζας. Επιπλέον, η ίδια η τράπεζα τους ζήτησε να καλύψουν τις ζημίες και αναγκάστηκαν να δανειστούν 560 εκατομμύρια δολάρια.

Η JP Morgan πάντως είναι εμπλεκόμενη και σε μία άλλη ελληνική υπόθεση, αυτή των δομημένων ομολόγων των ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς φέρεται να έχει κερδίσει σημαντικά ποσά από την αναδοχή αγοραπωλησίας «ομολόγων υψηλού κινδύνου». Η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την JP Morgan περιελάμβανε σε πακέτο, ένα πολύπλοκο δομημένο ομόλογο και μια συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (swap). Η JP Morgan έσπασε το πακέτο, κράτησε το swap για τον εαυτό της και πούλησε το ομόλογο χωρίς το swap στο 92,95% της ονομαστικής του αξίας. Έτσι, το ομόλογο κατέληξε στα ασφαλιστικά ταμεία στο 100% της ονομαστικής του αξίας.

Η αμερικανική τράπεζα βρίσκεται, πάντως, αντιμέτωπη και με άλλη αγωγή την οποία έχει υποβάλει ομάδα πιστωτών της αμερικανικής εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης Tribune. Μάλιστα, κατηγορείται από κοινού με άλλες τράπεζες όπως η Merrill Lynch Capital, της Bank of America και η Citicorp του ομίλου Citigroup καθώς το φθινόπωρο του 2007 όλες μαζί χρηματοδότησαν την εξαγορά της Tribune από τον μεγιστάνα των μεσιτικών εταιρειών Σαμ Ζελ έναντι 8,2 δισ. δολαρίων.

source: reporter.gr

No comments:

Share |