Friday, September 16, 2011

Τον Οκτώβριο η απόφαση για την επόμενη δόση


Τον Οκτώβριο η απόφαση για την επόμενη δόση



Τον Οκτώβριο θα ληφθεί η απόφαση για τη χορήγηση της επόμενης δόσης της διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι κρίσιμη η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης.

«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι το σημερινό Eurogroup συνεδρίασε για πρώτη φορά παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο κ. Γιούνκερ χαιρέτισε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση το περασμένο σαββατοκύριακο και τόνισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι της αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. «Καταλήξαμε στο ότι, αν εγκριθούν οι εγγυήσεις, αυτό θα γίνει στη σωστή αποτίμηση», δήλωσε.

Το αίτημα της Φινλανδίας για εγγυήσεις επανέλαβε εξάλλου σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γίρκι Κατάινεν. «Δεν νομίζω ότι θα γίνει σήμερα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση που θα είναι κατάλληλη για όλες τις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρίγα.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν επισήμανε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα εμφανίζεται αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ζήτησε να παραμείνει η πολιτική βούληση στη χώρα για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Η μπάλα είναι πλέον στο ελληνικό γήπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος επίτροπος.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι είναι απαραίτητη η επίτευξη όλων των στόχων.

Προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είμαστε στην σωστή πορεία, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και πιστεύουμε πως η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά», είπε.

Χθες το βράδυ, ο Ευ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ενώ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, του Βελγίου, τον Επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν.Κ. Τρισέ, τον νέο Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, κ.ά.

Τι ειπώθηκε για τις εγγυήσεις

Στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκε και το πρόβλημα των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία. Στην εισήγηση που παρουσίασε το EFSF αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ήταν σαφής η γραμμή πως πρώτη προτίμηση είναι να μη δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά αν η Φιλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, όπως αυτόν που προτείνει το EFSF μέσω του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Διατυπώθηκε, δε, ξανά η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φιλανδία, στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του Εuroworking Group, να βρουν μία λύση, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να έχει κόστος, γιατί είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις. Θέλουν να αποτρέψουν την παροχή εγγυήσεων.

Για μία ακόμα φορά αποκλείστηκε η παροχή εμπράγματης ασφάλειας, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε χρηματοοικονομικού χαρακτήρα λύση, η οποία δεν ενεργοποιεί αρνητικές ρήτρες που υπάρχουν στα ελληνικά ομόλογα και δεν δημιουργεί κινδύνους αποζημιώσεων.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στην αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και οι αμφισβητήσεις αυτές προέρχονται από θέματα τα οποία είναι πραγματικά δευτερεύοντα, όπως αυτό των Φιλανδικών εγγυήσεων.

Γκάιτνερ: Να σταματήσουν οι δηλώσεις περί διάλυσης του ευρώ

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ κάλεσε την Ευρώπη να βάλει τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της ευρωζώνης. Εκτίμησε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα «πρέπει να επιλέξει να το κάνει», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Reuters, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ άσκησε στους ομολόγους του από την ευρωζώνη πιέσεις να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα.

Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.

Ολι Ρεν: Καθυστερεί η έγκριση των αποφάσεων του Ιουλίου

Εν τω μεταξύ, κριτική στις χώρες της ευρωζώνης άσκησε σήμερα ο επίτροπος Όλι Ρεν, καταλογίζοντάς τους καθυστέρηση όσον αφορά στην έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η επικύρωση των αποφάσεων του Ιουλίου έχει καθυστερήσει υπερβολικά, γεγονός που έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και επιδείνωσε τις οικονομικές προοπτικές για την περιοχή», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Φινλανδίας YLE.

«Αυτό είναι εμφανές», πρόσθεσε, «καθώς η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά στην Ευρώπη και έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στις χώρες που έχουν προβλήματα».

Τόνισε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό να στηρίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην περιοχή, δεδομένου ότι καθυστερεί η λήψη πολιτικών αποφάσεων.

«Παρόλ' αυτά, έχω εμπιστοσύνη στα κοινοβούλια της ευρωζώνης ότι μπορούν να εγκρίνουν εγκαίρως τις αποφάσεις, είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε στις αρχές Οκτωβρίου», ανέφερε ο Φιλανδός επίτροπος.

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγου η Γερμανία

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε εκ νέου σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από την Πολωνία. Η Ευρώπη, τόνισε η κ. Μέρκελ, θα πρέπει να εξετάσει τρόπους παρέμβασης, μεσοπρόθεσμα, στα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος είχε απορρίψει και χθες το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι «το να καταστούν τα χρέη συλλογικά» δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.

«Για να επιτύχουμε κοινά επιτόκια χρειαζόμαστε παρόμοια επίπεδα ανταγωνιστικότητας, παρόμοιες καταστάσεις όσον αφορά τους προϋπολογισμούς. Δεν επιτυγχάνονται με το να γίνουν συλλογικά τα χρέη», επέμεινε.

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε και ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ σε ομιλία του στη Βιέννη.

Υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα επιδεινώσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και πως θα αποτελούσε μια «ενοχλητικά μυωπική» κίνηση. «Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι τα κίνητρα για την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας θα εξαφανίζονταν εάν τα κρατικά χρέη μετατρέπονταν σε κοινά χρέη για την ευρωζώνη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, «τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση για την κρίση χρέους». Κατά την άποψή του, για να εκδοθούν τέτοια ομόλογα πρέπει να υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Αγοραστής ομολόγων για 4ο συνεχή μήνα τον Ιούλιο η Κίνα


ΗΠΑ: Αγοραστής ομολόγων για 4ο συνεχή μήνα τον Ιούλιο η Κίνα


Αγοραστής ομολόγων των ΗΠΑ ήταν η Κίνα το Ιούνιο για τέταρτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της πρώτης.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή της Κίνας αυξήθηκε κατά 8 δισ. δολ. στα 1,174 τρισ. δολ. Η Ιαπωνία προχώρησε σε αγορές 3,8 δισ. δολ. αυξάνοντας τη συμμετοχή της στο ιστορικό υψηλό των 914,8 δισ. δολ.

Οι αγορές ομολόγων του δημοσίου των ΗΠΑ από ξένους επενδυτές ανήλθαν σε 16,16 δισ. δολ. ενώ τον Ιούνιο καταγράφηκαν πωλήσεις 4,59 δισ. δολ. Οι ιδιώτες επενδυτές προχώρησαν σε αγορές 2,12 δισ. δολ. έναντι πωλήσεων 19 δισ. δολ. τον Ιούνιο.

Συνολικά, η ζήτηση για τίτλους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα ενισχύθηκε καθώς οι ξένοι προέβησαν σε αγορές 9,5 δισ. δολ. έναντι 3,5 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα.



source: capital.gr

UBS: Τρεις κατηγορίες για απάτη απαγγέλθηκαν στον Adoboli


UBS: Τρεις κατηγορίες για απάτη απαγγέλθηκαν στον Adoboli


Τρεις βασικές κατηγορίες για απάτη απήγγειλαν οι αστυνομικές αρχές της Μ. Βρετανίας κατά του Kewku Adoboli, του trader της UBS που συνελήφθη μετά από ζημιές ύψους 2 δισ. δολαρίων που προκάλεσε στην ελβετική τράπεζα μέσω μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών.

Η μία κατηγορία αφορά την κατάχρηση θέσης και οι δύο ψευδείς λογιστικές καταχωρήσεις. Ο Adoboli εκπροσωπείται από τον συνήγορο Michael Caplan του διθκηγορικού γραφείου Kingsley Napley, της εταιρείας που εκπροσωπούσε και τον Nick Leeson το 1995, τον trader που… κατάφερε να οδηγήσει την παλαιότερη επενδυτική τράπεζα της Αγγλίας Barings Bank σε κατάρρευση.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι εκπροσωπούν τον Adoboli ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνη


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνη


Βελτίωση εμφάνισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, ο δείκτης Thomson Reuters/University of Michigan αυξήθηκε στις 57,8 μονάδες από τις 55,7 μονάδες στα τέλη Αυγούστου ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το δείκτη στις 57 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 74,5 μονάδες από τις 68,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 47μονάδες από τις 47,4 μονάδες.

Ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους αυξήθηκε στο 3,7% από 3,5%, ενώ σε βάθος δέκα ετών σημείωσε άνοδο στο 3% από 2,9%.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Υπερδιπλάσιο των εκτιμήσεων το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούλιο - Άνοδος στις εξαγωγές


Ευρωζώνη: Υπερδιπλάσιο των εκτιμήσεων το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούλιο - Άνοδος στις εξαγωγές

Υπερδιπλάσιο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, το οποίο διαμορφώθηκε στα 4,3 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για εμπορικό πλεόνασμα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές της ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 2%. Αντιστοίχως, οι εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 1,9%.

Σε ετήσια βάση, η αύξηση των εξαγωγών ανέρχεται στο 5% και των εισαγωγών στο 6%.

source: reporter.gr

Apple's brand value rises to No. 2 in the world, after Google


Apple's brand value rises to No. 2 in the world, after Google

Microsoft (MSFT) is down 9% to $39 billion. Google (GOOG) is up 9% to nearly $48.3 billion. But Apple (AAPL) is way up -- 33% -- to overtake, for the first time, Microsoft, IBM (IBM), Wal-Mart (WMT) and General Electric (GE).

Those are the highlights of the interim brand value report issued last week by Brand Finance, a London-based consulting company that specializes in putting a dollar value what you might think is a rather intangible marketing concept.

Overall, the value of the world's top 100 brands have fallen 2.4% since January, according to Brand Finance, dragged down by the plummeting reputations of financial institutions like Wells Fargo (WFC) and Bank of America (BAC).

As if to prove there's some wiggle room in these valuations, a competing firm, BrandZ, put the value of the Apple brand at $153.3 billion in May, ahead of Google. (See How Apple became the world's most valuable brand.)

BrandZ bases its ratings, in part, on a survey of 2 million consumers. Brand Finance uses a more straightforward discounted cash flow technique to arrive at a net present value of a company's trademark and associated intellectual property.


source: cnn.com

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση 0,2% για τη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση 0,2% για τη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν στασιμότητα του δείκτη.

Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί 3,8%.

source: reporter.gr

WSJ: Θέμα χρόνου η υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody's


WSJ: Θέμα χρόνου η υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody's

Σε υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει ο οίκος Moody's, όπως προβλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών της WSJ.


Ο οίκος Moody's έθεσε την Ιταλία υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση στις 17 Ιουνίου ενώ συνηθίζεται οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν την κίνησή τους εντός 90 ημερών.

Το κύριο ζήτημα είναι σύμφωνα με τους αναλυτές το πόσο θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας.

source: reporter.gr

RIM results, outlook stun investors even after warning


RIM results, outlook stun investors even after warning

(Reuters) - Research In Motion reported a steep drop in quarterly profit on limp sales of its Blackberry smartphones and Playbook tablets, and offered investors little hope of a turnaround anytime soon, sending its shares tumbling.

The Canadian company painted a less-than-rosy picture for its current quarter and pointed toward the lower end of an already reduced full-year outlook in a quarterly financial report issued late Thursday.

The flagging performance by the one-time smartphone technology leader came during a quarter in which it launched four touchscreen phones that it hopes would at least slow a flood of lost sales to Apple's iPhone and devices using Google's Android software.

"This report is another nail in the coffin of management," said Edward Snyder, an analyst at Charter Equity Research. "Even though they guided down for this quarter, they still fell short of that."

RIM shipped 10.6 million smartphones and 200,000 PlayBook tablet computers in the three months to August 27, sharply below analysts' average estimate of almost 12 million phones and 600,000 tablets. RIM's own outlook was for BlackBerry shipments of between 11 million and 12.5 million.

"I was stunned that the device number was below their guidance," said Peter Misek from Jefferies & Co.

RIM is now working to move its smartphones across to the QNX software that powers its PlayBook tablet, with the first QNX-based phones promised for early in 2012.

"It's pretty clear the BlackBerry platform is now in decline, said analyst Tavis McCourt at Morgan Keegan. "They really need QNX to reinvigorate the business."

"If QNX is a bust that's when RIM needs to make strategic decisions as to whether it can go it alone," he said.

BLACKBERRY REBOUND EXPECTED

The Waterloo, Ontario-based company's adjusted net profit fell 47 percent to $419 million, or 80 cents per diluted share, on revenue of $4.2 billion.

Analysts had on average expected RIM to earn 88 cents a share on revenue of $4.47 billion, according to Thomson Reuters I/B/E/S.

The company, which issued a profit warning in June, earned $1.46 a share on sales of $4.62 billion in the year-earlier period.

RIM expects profit and BlackBerry shipments to rebound in the current quarter as upgraded, touchscreen versions of its Bold, Torch and Curve smartphones, plus a Torch-branded touchscreen-only device, start selling in volume across the world. But its outlook did not go beyond what analysts had anticipated.

RIM's Nasdaq-listed shares fell as much as 18 percent to $24.20 in after-hours trade following the results.

RIM expects to earn between $1.20 and $1.40 a share on sales between $5.3 billion and $5.6 billion in the three months to late November.

source: reuters.com

Postal Service Eyes 250 Processing Facilities For 'Consolidation Or Closure'


Postal Service Eyes 250 Processing Facilities For 'Consolidation Or Closure'

The beleaguered U.S. Postal Service, which is facing losses of up to $10 billion in the fiscal year ending Sept. 30, today proposed what it says are "sweeping changes designed to save the organization up to $3 billion a year by cutting its network of processing facilities by over half and adjusting service standards."

Among the service changes it proposes are:

— Delivery of first-class mail in 2 to 3 days, instead of 1 to 3.

— Delivery of periodicals in 2 to 9 days, not 1 to 9 days.

In addition, the Postal Service says it is studying 252 processing facilities to determine whether they should be closed or consolidated. The Associated Press points out that is "in addition to about 3,700 local post offices also being reviewed for closure" and that "closing the mail-processing facilities could affect 35,000 workers."

source: npr.org
Share |