Saturday, March 13, 2010

Ο Buffett αρνήθηκε 3 φορές να βοηθήσει τη Lehman


Ο Buffett αρνήθηκε 3 φορές να βοηθήσει τη Lehman


Ο κ. Warren Buffett είχε τουλάχιστον τρεις ευκαιρίες το 2008 να βοηθήσει τη Lehman Brothers Holdings, αλλά αρνήθηκε, συμβάλλοντας στη χρεοκοπία της επενδυτικής τράπεζας και στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με το πόρισμα τους δικαστηρίου που μελετά την υπόθεση.

Ο επενδυτής-ίνδαλμα, ο οποίος κατέχει την Berkshire Hathaway, πίστευε ότι η Lehman δεν ήταν αρκετά σοβαρή ή αποφασισμένη ώστε να μπορεί να εγγυηθεί για τη βοήθεια που θα λάμβανε και αρκετές φορές ζητήθηκε η βοήθειά του, όμως ποτέ δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μετά την έρευνα του κ. Anton Valukas, προέδρου της νομικής εταιρίας Jenner & Block, η οποία διεξάγει επί έναν χρόνο έρευνα σχετικά με την κατάρρευση της Lehman. Από τα πορίσματα αυτής αποκαλύπτεται επίσης ότι η JP Morgan και η Citigroup συνέβαλαν με τις απαιτήσεις τους στην κατάρρευση της Lehman Brothers.

Όσον αφορά στη μη εμπλοκή του κ. W. Buffett, ο διευθύνων σύμβουλος της Lehman, κ. Richard Fuld, κάλεσε τον κ. David Sokol, επικεφαλής της μονάδας της Berkshire, MidAmerican Energy Holdings, και πιστό στέλεχος του κ. Buffett, στις 27 Μαρτίου 2008, για να δοκιμάσει το ενδιαφέρον για επένδυση 3,5 δισ. δολ. σε προνομιούχες μετοχές από την Berkshire.


Η Lehman δεν ήταν αρχικά αρνητική στη σκέψη και μάλιστα ετοίμασε εσωτερικό υπόμνημα σχετικά με την επένδυση. Την επόμενη η μέρα οι κ. Fuld και Buffett συζήτησαν για μια επένδυση τουλάχιστον 2 δισ. δολ.

Όμως, ο κ. Buffett ζητούσε από τα στελέχη της Lehman να επενδύσουν υπό τους ίδιους όρους και θεώρησε ότι είναι αρνητικό στοιχείο ότι ο κ. Fuld αντιστεκόταν, γιατί τα στελέχη ήδη έπαιρναν μεγάλο τμήμα της αποζημίωσής τους σε μετοχές.

source: euro2day.gr

Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα ανόδου στη Wall


Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα ανόδου στη Wall


Μικτά πρόσημα στη Wall καθώς τα αντιφατικά μηνύματα από τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ συγκράτησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Εβδομαδιαία κέρδη 0,6% για Dow, 1% για S&P και 1,8% για Nasdaq.

Αναλυτικά, η απροσδόκητη αύξηση 0,3% στις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο έναντι πτώσης 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές, στήριξε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών σε μία ιδιαίτερα υποτονική από πλευράς τζίρου, συνεδρίαση.

Επιπλέον τα αποθέματα των επιχειρήσεων παρέμειναν αμετάβλητα τον Ιανουάριο κόντρα στις εκτιμήσεις για αύξηση 0,2% των αναλυτών.


Ωστόσο η οριακή υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Μάρτιο στο 72,5 έναντι 73,6 τον προηγούμενο μήνα, ώθησε σε μερικές ρευστοποιήσεις, μερίδα επενδυτών, προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις στην έρευνα για την κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008. Με τα έως τώρα στοιχεία οι ευθύνες φέρεται να επιρρίπτονται στις πρακτικές που ακολούθησαν τόσο η διοίκηση όσο και οι ελεγκτές της εταιρίας.

Σημαντικές πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο με τη μετοχή της Citigroup -λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- να σημειώνει απώλειες 5%, την Bank of America 2,2% και τη JP Morgan χαμηλότερα 0,4%.


Πτώση για την τιμή του πετρελαίου με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 0,3% και 0,6% αντίστοιχα.

Κέρδη 2% για την μετοχή της National Semiconductor μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου.

Απώλειες 1% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 81,26 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της 3Ε υποχωρεί 2,6% στα 26,76 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται 3,3% στα 4,38 δολάρια. Κέρδη 1,5% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,57 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,12% στις 10.611,84 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,02% στις 1.149,99 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,03% στις 2.367,66 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 5.625 μονάδες, ο DAX 0,28% στις 5.945 μονάδες, ενώ ο CAC 0,04% χαμηλότερα στις 3.927 μονάδες.

source: euro2day.gr

Το σχέδιο ΙΡΟ αποτιμά την KKR στα 7,5 δισ. δολ.

Το σχέδιο ΙΡΟ αποτιμά την KKR στα 7,5 δισ. δολ.



Η KKR κατέθεσε σχέδιο εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα οποία δίνουν στον όμιλο private equity μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 7,5 δισ. δολαρίων. Με την εισαγωγή, θα λήξει μια τριετία σχεδόν με αποτυχημένες προσπάθειες εισαγωγής του ομίλου στο χρηματιστήριο.

Ο όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων, που ιδρύθηκε το 1976 από τα ξαδέλφια Henry Kravis και George Roberts, θα κατορθώσει έτσι να «φθάσει» την μεγαλύτερη ανταγωνιστική της, την Blackstone, η οποία «πρόλαβε» να ολοκληρώσει τις αρχικές δημόσιες εγγραφές της στην αιχμή της αγοράς, το 2007.

Σε τρέχουσες τιμές, η Blackstone αποτιμάται περί τα 16,9 δισ. δολάρια.

source: euro2day.gr

Euro zone agrees bailout for Greece


Euro zone agrees bailout for Greece

LONDON (Reuters) - The euro zone has agreed a multi-billion euro bailout for heavily indebted Greece as part of a package to support the euro, the Guardian newspaper reported on Saturday. The 16 euro zone members have agreed on "coordinated bilateral contributions" in the form of loans or loan guarantees to Greece if Athens is unable to refinance its debts and asks the European Union for help, the Guardian quoted a senior European Commission official as saying.

source: iii.co.uk

Δύο Ελληνες στη λίστα του «Forbes»

Δύο Ελληνες στη λίστα του «Forbes»

Δύο Έλληνες «κροίσοι» συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Πρόκειται για τον επιχειρηματία Σπύρο Λάτση, που κατάφερε να βελτιώσει την κατάταξή του, «σκαρφαλώνοντας» στην 114η θέση, έναντι της 149ης στη λίστα του 2009. Η περιουσία του κ. Λάτση και της οικογένειάς του αυξήθηκε φέτος στα 5,3 δισ. δολάρια, έναντι περιουσίας 3,8 δισ. δολαρίων της περσινής χρονιάς. Στη φετινή λίστα υπάρχει και μία νέα είσοδος, του εφοπλιστή Φίλιπου Νιάρχου, που καταλαμβάνει την 488η θέση, με περιουσία δύο δισ. δολαρίων.

Όσον αφορά τη γενικότερη κατάταξη, ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ Χελού κατάφερε φέτος να «εκθρονίσει» τους Αμερικανούς Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ και να βρεθεί στη πρώτη θέση της κατάταξης του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η περιουσία του κ. Σλιμ ανήλθε στα 53,5 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 18,5 δισ. δολάρια μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών. Οι μετοχές της εταιρείας τηλεπικοινωνιών America Movil -στην οποία ο κ. Σλιμ ελέγχει μερίδιο αξίας 23 δισ. δολαρίων- σημείωσαν άνοδο 35% μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Χάρη στην εντυπωσιακή αύξηση της περιουσίας του, ο κ. Σλιμ κατάφερε να ξεπεράσει τον Μπιλ Γκέιτς -ιδρυτή της Microsoft- που κατείχε τον τίτλο του πλουσιοτέρου ανθρώπου στον κόσμο επί 14 χρόνια την τελευταία 15ετία. Η περιουσία του κ. Γκέιτς ανέρχεται στα 53 δισ. δολάρια και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Ακολουθεί ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, που κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του κατά δέκα δισ. δολάρια, στα 47 δισ. χάρη στην άνοδο των μετοχών της Bershire Hathaway. Την τέταρτη και πέμπτη θέση καταλαμβάνουν οι Ινδοί Μουκές Αμπανί και Λάκσμι Μιτάλ, ενώ στην έκτη θέση βρίσκεται ο Λάρι Έλισον της Oracle και στην έβδομη θέση ο πλουσιότερος Γάλλος, ο Μπερνάρ Αρνό του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH

Oι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου κατάφεραν πέρυσι να αυξήσουν τις περιουσίες τους. Η μέση αξία της περιουσίας των πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο ανέρχεται φέτος στα 3,5 δισ. δολάρια, 500 εκατ. υψηλότερα έναντι των επιπέδων του 2009. Παράλληλα, αυξημένος ήταν και ο αριθμός των πλουσίων, στους 1.011, έναντι 793 πέρυσι. Παρ' όλα αυτά, υπολείπονται του ρεκόρ 1.125 δισεκατομμυριούχων που είχε καταγραφεί το 2008.

Οι Αμερικανοί μεγιστάνες συνεχίζουν και κυριαρχούν στη λίστα του «Forbes», αντιστοιχώντας στο 40% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων, αν και με μειωμένο ποσοστό έναντι του 45% πέρυσι. Για πρώτη φορά, η Κίνα είχε τους δεύτερους περισσότερους δισεκατομμυριούχους -89 συνολικά-, ενώ η Ρωσία έχει 62 δισεκατομμυριούχους.

source: naftemporiki.gr

Την περίσσεια ρευστότητα περιορίζει η ΕΚΤ


Την περίσσεια ρευστότητα περιορίζει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αποσύρει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντλήσει την περίσσεια ρευστότητα από τις αγορές. Θα πρέπει όμως, όπως προειδοποιούν αναλυτές, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, ώστε οι κινήσεις της να μην οδηγήσουν σε αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Και τούτο γιατί εάν αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, εκείνες με τη σειρά τους θα περιορίσουν τις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης.

Η ΕΚΤ -μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008, η οποία και είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» ο διατραπεζικός δανεισμός- προσέφερε άφθονο φθηνό χρήμα στις τράπεζες. Στόχος της ήταν, μέσω της στήριξης των τραπεζών, να ενισχύσει την ευρύτερη οικονομία και να αποτρέψει μία παρατεταμένη ύφεση.

Τώρα καθώς οι συνθήκες στις αγορές ομαλοποιούνται, έστω και με αργούς ρυθμούς, θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψει σε λιγότερο χαλαρή νομισματική πολιτική. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι από το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα αρχίσει και πάλι την προσφορά δανείων τρίμηνης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο - όπως δηλαδή έκανε και πριν από το ξέσπασμα το χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δεσμεύθηκε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να προσφέρει δάνεια μικρότερης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο έως και τα τέλη Οκτωβρίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που παραμένουν αποκλεισμένοι από την αγορά διατραπεζικού δανεισμού θα εξακολουθούν και το τρίτο τρίμηνο να μην αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης. Το ζητούμενο όμως είναι να αρχίσουν και πάλι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να βασίζονται στη διατραπεζική αγορά και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μείνουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα. Εδώ το έργο της ΕΚΤ δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.

Το διατραπεζικό overnight επιτόκιο Eonia κυμαίνεται αυτό το διάστημα στα επίπεδα του 0,32%- πιο κοντά δηλαδή στο καταθετικό επιτόκιο (deposit rate) παρά στο βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης του 1%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση θα αλλάξει από τα τέλη Ιουνίου, όταν θα πρέπει να αποπληρωθούν στην ΕΚΤ δάνεια ύψους 442 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει κίνδυνος καθώς πλησιάζει η απόσυρση των προγραμμάτων διευκόλυνσης οι τράπεζες να προσπαθήσουν να δανειστούν περισσότερα κεφάλαια από όσα πραγματικά χρειάζονται από την ΕΚΤ. Το αποτέλεσμα μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι το επιτόκιο Eonia να αυξηθεί ξανά κοντά στα επίπεδα του βασικού» σχολιάζει στο Reuters ο ειδικός αναλυτής της Morgan Stanley Λόρενς Μάτκιν.

source: naftemporiki.gr

Lehman report may point way for criminal charges


Lehman report may point way for criminal charges


WASHINGTON (Reuters) - An explosive report by a court-appointed examiner on the collapse of Lehman Brothers may prove to be a roadmap for prosecutors to bring criminal cases against the investment bank's former executives, legal experts say. The 2,200-page report could lay the groundwork for felony charges under securities fraud laws, the Sarbanes-Oxley Act or New York's Martin Act, which is more expansive than federal securities laws, the experts say.

source: iii.co.uk
Share |