Saturday, February 14, 2009

ΟΑ: Προσφορές από MIG & Swissport

ΟΑ: Προσφορές από MIG & Swissport


Δεσμευτική οικονομική προσφορά για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο της Ολυμπιακής ύψους 45,7 εκατ. ευρώ και των περιουσιακών στοιχείων της τεχνικής βάσης ύψους 16,7 εκατ. ευρώ κατέθεσε η MIG η οποία, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Capital.gr, ζήτησε αποκλειστικότητα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δεσμευτική οικονομική προσφορά ύψους 44,8 εκατ. ευρώ για τα περιουσιακά στοιχεία των κλάδων επίγειας εξυπηρέτησης κατέθεσε η εταιρεία Swissport.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Χατζηδάκη, οι παραπάνω προσφορές μαζί με την εξαγορά των κεφαλαίων της ΠΑΝΘΕΟΝ, της νέας εταιρείας τεχνικής βάσης και της νέας εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αντιστοιχούν με ποσό 177,2 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, "η κυβέρνηση, αφού έλαβε υπ΄ όψιν:

- τις δεσμευτικές προσφορές των εταιρειών ΜIG και SWISSPORT για την Ολυμπιακή

- τα σχετικά τιμήματα που τις συνοδεύουν και τα οποία ισοδυναμούν με τις αποτιμήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών

- τα αιτήματα των εταιρειών για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις

- την εισήγηση των επενδυτικών και νομικών συμβούλων της Κυβέρνησης

- τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου Παρακολούθησης που ορίσθηκε από κοινού από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποφάσισε οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει να συνεχιστούν με αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, διάρκειας έως τριών (3) εβδομάδων, με τις εν λόγω εταιρείες, χωρίς βεβαίως να προδικάζεται το τελικό τους αποτέλεσμα.

Κατά την περίοδο αυτή, δεν αποκλείονται άλλοι ενδιαφερόμενοι από την υποβολή σοβαρών επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες θα εξετασθούν ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων".

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: "η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τη θετική ανταπόκριση της MIG που πρώτη απάντησε στη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε η διϋπουργική επιτροπή, καθώς και της SWISSPORT που ανέβασε την αρχική προσφορά της στα όρια που έθεσε η Κυβέρνηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι μία υγιής αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής".

CAPITAL.GR

Με υπερταχείες αμαξοστοιχίες η έξοδος των Βρετανών από την ανεργία

Με υπερταχείες αμαξοστοιχίες η έξοδος των Βρετανών από την ανεργία

Περισσότερες από 22.500 θέσεις εργασίας δημιουργούνται ή διατηρούνται στη Βρετανία χάρη στο συμβόλαιο ύψους 7,5 δισ. λιρών που έχει συνάψει η κυβέρνηση με στόχο την αντικατάσταση των ταχειών αμαξοστοιχιών της χώρας και την έγκριση ενός έργου ριζικής αναδιοργάνωσης του πρώην εργοστασίου αυτοκινήτων MG Rover στο Λόνγκμπριτζ.

Η κοινοπραξία Agility Trains θα αναλάβει την κατασκευή και συντήρηση ενός στόλου «υπερταχειών αμαξοστοιχιών» που θα εξυπηρετούν τις βασικές παράκτιες γραμμές της δυτικής και ανατολικής Βρετανίας –έργο που, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών θα διασφαλίσει και θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.500 θέσεις εργασίας.

Οι πρώτοι συρμοί των «υπερταχειών αμαξοστοιχιών» θα τεθούν στη διάθεση του κοινού το 2013 στη βασική γραμμή της ανατολικής ακτής, ενώ η πλήρη λειτουργία τους αναμένεται το 2015.

«Με την ανακοίνωση αυτή, η κυβέρνηση αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της να προβεί σε επενδύσεις, ακόμη και υπό την τρέχουσα δυσχερή οικονομική συγκυρία, για βελτίωση των δημόσιων υποδομών», τονίζει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζεφ Χουν.

«Τα νέα είναι καλά τόσο για τους κατοίκους των περιοχών όπου θα υλοποιηθούν οι επενδύσεις, λόγω της διασφάλισης και δημιουργίας 12.500 θέσεων εργασίας, όσο και για τους επιβάτες, μετά τα σημαντικά βήματα που προγραμματίζονται με στόχο την αναβάθμιση των μετακινήσεων με τα τρένα», προσθέτει ο Χουν.

NAFTEMPORIKI

Δέκα "μυστικά" για να αποκτήσετε φθηνότερη κατοικία

Δέκα "μυστικά" για να αποκτήσετε φθηνότερη κατοικία


Σε μια περίοδο που η αγορά εγχώρια ακινήτων βρίσκεται στη μέγγενη της διεθνούς κρίσης και το απόθεμα των αδιάθετων κατοικιών διευρύνεται με σταθερό ρυθμό, οι υποψήφιοι αγοραστές στέγης θεωρητικά μπορούν να επιλέξουν από ένα μεγάλο εύρος τιμών και επιλογών. Ακόμη όμως και υπό αυτές τις συνθήκες, η επιλογή του ακινήτου με την καλύτερη σχέση «τιμής και απόδοσης» δεν είναι εύκολη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών - Αττικής κ. Γιάννης Ρεβύθης αποκαλύπτει ορισμένα από τα «μυστικά» που παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, όσο και στην τελική επιλογή. Και επειδή στη χώρα μας, λόγω των πολλών οικονομικών και φορολογικών επιβαρύνσεων που χαρακτηρίζουν την αγορά κατοικίας, σχεδόν πάντα ο αρχικός προϋπολογισμός… αποκλίνει του τελικού αποτελέσματος, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Συγκεκριμένα, τα σημεία-κλειδιά για την αγορά μιας κατοικίας, σύμφωνα με τον κ. Ρεβύθη, είναι τα εξής:

* Η έρευνα αγοράς. Αποτελεί το ορόσημο της «σοφής» αγοράς κατοικίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται όσο το δυνατόν περισσότερα μεσιτικά γραφεία και προς πώληση κατοικίες και να αξιολογούν προσεκτικά τις προσφορές. Πλέον το "ρεπορτάζ" αγοράς έχει γίνει πολύ εύκολο, καθώς η πλειονότητα των μεσιτικών γραφείων διαθέτει ιστοσελίδα με τις αγγελίες των ακινήτων, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό.

*Τα παζάρια. Η "κλασική" τακτική του παζαρέματος αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη ιδίως σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή όπου η ζήτηση έχει υποχωρήσει αισθητά. Κλειδί, βέβαια, της επιτυχίας των διαπραγματεύσεων είναι μια καλή γνώση της ίδιας της αγοράς, ποιες είναι δηλαδή οι τάσεις που επικρατούν, σε τι επίπεδα κινούνται οι τιμές ή αν το κόστος των πρώτων υλών μειώνεται ή αυξάνεται.

* Η τοποθεσία. Η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο διαθέτει μεγάλη βαρύτητα στη τελική εξίσωση. Ανάλογα με την περιοχή καθορίζεται και η αξία της στο χρηματιστήριο της γης. Οι αναπτυσσόμενες περιοχές είναι ακόμη ένας βασικός παράγοντας που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι αναζητούν στέγη. Η δημιουργία νέων σταθμών μετρό και προαστιακού σιδηροδρόμου έχει ήδη αναβαθμίσει πολλές περιοχές της Αθήνας και του ευρύτερου λεκανοπεδίου Αττικής, εκτινάσσοντας την αξία των ακινήτων και κάτι ανάλογο συμβαίνει ήδη σε σημεία όπου υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής. Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως σε περίπτωση μεταπώλησης του ακινήτου, η τοποθεσία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

* Η υπερπροσφορά νεόδμητων ακινήτων. Στην Αττική υπάρχουν περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί κατασκευαστικός οργασμός με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί μεγάλο πλεονασμα νεόδμητων κατοικιών και διαμερισμάτων. Και στην περίπτωση αυτή, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τη «τσέπη» του υποψήφιου αγοραστή, καθώς μειώνει τις τιμές, επιτρέποντας την απόκτηση περισσότερο προσιτής γης. Παρά τα υπερκέρδη των προηγούμενων ετών, ένας εργολάβος που έχει καιρό να πουλήσει ένα διαμέρισμα μπορεί ευκολότερα να δεχθεί μια σημαντική μείωση του τιμήματος για να μην μείνει από ρευστό.

*Οι ευκαιρίες. Δεν είναι λίγα τα μεσιτικά γραφεία που διαθέτουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ευκαιρίες αγοράς ακινήτων, τις οποίες διατηρούν "κρυμμένες στο συρτάρι". Έχοντας αυτό υπόψη, οι αγοραστές μπορούν να εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον και καταβάλλοντας υψηλότερη προμήθεια στον κτηματομεσίτη να βρουν ένα ακίνητο σε δελεαστική τιμή. Ακόμη και εάν δεν ακολουθήσουν αυτή την οδό, μια καθημερινή και ενδελεχής παρακολούθηση των ακινήτων που «βγαίνουν» στην αγορά μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα συμφέρουσα.

*Οι ημιτελείς κατοικίες. Με τις τιμές των πρώτων υλών να έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω της κρίσης, το έδαφος είναι πρόσφορο για την εξοικονόμηση σημαντικού κόστους στην περίπτωση που μια κατοικία βρίσκεται «στα μπετά». Σε αυτή τη περίπτωση, ο αγοραστής έχει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα μισοτελειωμένο σπίτι σε χαμηλή τιμή και να βάλει τις δικές του "πινελιές". Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο κερδίζει χρήματα, αλλά και θέτει τα δικά του standards στον προσωπικό του χώρο. Χρειάζεται όμως πολύ μεγάλή προσοχή σε τυχόν κατασκευαστικές ατασθαλίες και κρυμμένα κόστη.

* Η αγορά κατοικίας εκτός κέντρου. Η χαμηλότερες συγκριτικά αξίες γης εκτός των μεγάλών πόλεων και η μείωση των αποστάσεων διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος για την απόκτηση ενός φθηνού οικοπέδου εκτός κομβικών οικιστικών ζωνών. Έτσι ο υποψήφιος ιδιοκτήτης μπορεί να χτίσει μια μικρή κατοικία, με τα ίδια χρήματα που θα αγόραζε ένα νεόδμητο διαμέρισμα.

* Η αγορά μεταχειρισμένου σπιτιού. Σημαντική ευκαιρία θεωρούνται οι κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί προ πενταετίας ή δεκαετίας. Λόγω παλαιότητας η τιμή τους είναι μειωμένη, ενώ μία χαμηλού προϋπολογισμού ανακαίνιση θα μπορούσε να κάνει την μεταχειρισμένη κατοικία να φαίνεται καινούργια. Το «μυστικό» αυτό βέβαια γνωρίζουν πολλοί, εξ ου και η «στροφή» των υποψήφιων αγοραστών προς μεταχειρισμένες κατοικίες τη τελευταία διετία, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να είναι ελαφρώς «τσιμπημένες» σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

*Οι πλειστηριασμοί. Η αγορά ενός σπιτιού που πλειστηριάζεται εύκολα μπορεί από μυστικό να μετατραπεί σε "παγίδα", καθώς ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους και υψηλό ρίσκο. Κι αυτό επειδή ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να επισκεφτεί το ακίνητο για να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται και αν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σημαντικές εργασίες επιδιόρθωσης. Τέλος, όσοι ποντάρουν στους πλειστηριασμούς για την εξεύρεση φθηνού σπιτιού θα πρέπει να έχουν ανεξάντλητα αποθέματα υπομονής, χρόνου και χρήματος για να υπερβούν τα πιθανά νομικά και γραφειοκρατικά κωλύματα.

* Το κεφάλαιο. Με το κόστος δανεισμού να έχει μετατραπεί σε «γρίφο» λόγω της κρίσης και τις τράπεζες να είναι πλέον «σφικτές» σε δανειοδοτήσεις έπειτα από μια περίοδο άκρατου δανεισμού, το διαθέσιμο χρηματικό ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος αγοραστής μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας. Δεν είναι τυχαίο πως παράγοντες της αγπράς σημειώνουν πως το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των αγορών κατοικίας που πραγματοποιείται με μετρητά, σε σαφώς καλύτερες τιμές λόγω…ρευστού. Συγκριτικά, λίγοι μπορούν να αγοράσουν κατοικία cash, όσο όμως μεγαλύτερο κεφάλαιο διαθέτετε, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ αποκτάτε.

CAPITAL.GR

Ελλάδα: Alpha Bank: Μείωση επιτοκίων

Alpha Bank: Μείωση επιτοκίων


Στη μείωση του Ελάχιστου Δανειστικού Επιτοκίου κατά 0,50% και των επιτοκίων καταθέσεων έως και 0,50% προχώρησε η Alpha Bank.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και ιδιωτών (στεγαστικών δανείων) τα οποία έχουν ως επιτόκιο βάσεως το επιτόκιο παρεμβάσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης ή τα διατραπεζικά επιτόκια Euribor, Libor αναπροσαρμόζονται αυτομάτως.

CAPITAL.GR

Chrysler: Φέρεται να καταθέτει δύο σχέδια βιωσιμότητας στο Κογκρέσο

Chrysler: Φέρεται να καταθέτει δύο σχέδια βιωσιμότητας στο Κογκρέσο


Δύο πιθανά σχέδια βιωσιμότητας αναμένεται να καταθέσει η Chrysler στο Κογκρέσο την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πηγές.

Η αυτοκινητοβιομηχανία υποχρεούται να υποβάλλει έως τις 17 Φεβρουαρίου σχέδιο για την αναδιάρθρωση της, υπό τους όρους που είχε θέσει το Κογκρέσο και το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ όταν έδωσαν το “OK” στο να χορηγήσουν σε GM και Chrysler ομοσπονδιακά δάνεια.

Η Chrysler έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Fiat SPA για να της πουλήσει το 35% της, ωστόσο το deal εξαρτάται από το αν η Chrysler θα λάβει επιπλέον ομοσπονδιακή βοήθεια 3 δισ. δολαρίων και την έγκριση της κυβέρνησης.

Πάντως, αξιωματούχος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσε στο Associated Press πως η συμφωνία δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε η Chrysler θα μεταβεί στο Καπιτώλιο για να καταθέσει το σχέδιο της.

CAPITAL.GR

Berkshire: Αγορά ομολογιών της Tiffany ύψους 250 εκατ. δολ.

Berkshire: Αγορά ομολογιών της Tiffany ύψους 250 εκατ. δολ.

Σε συμφωνία κατέληξαν η Berkshire Hathaway, του Warren Buffett με την εταιρεία κοσμηματοπωλείων Tiffany, ώστε να αγοράσει η πρώτη ομόλογα ύψους 250 εκατ. δολαρίων. Οι ομολογίες θα αποδώσουν 10% ετησίως.

REPORTER.GR

''Η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα που θα βγει από την κρίση''

''Η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα που θα βγει από την κρίση''

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης της κινεζικής οικονομίας φαίνεται να αποδίδει αμεσα τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2009, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,6%, αυξάνοντας τον ρυθμό από το 6,3% που εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο.Η κυβέρνηση της Κίνας διέθεσε το ποσό των 585 δισ. δολαρίων στην οικονομία τον περασμένο Νοέμβριο, αφού από την αρχή της κρίσης περίπου 20 εκατ. εργαζόμενοι έχουν χάσει την δουλειά τους από το κλείσιμο των επιχειρήσεων. η Κίνα ευελπιστεί να είναι η πρώτη χώρα που θα βγει από την κρίση, σύμφωνα με τον αναλυτή της Merrill Lynch στο Χονγκ Κονγκ, Lu Ting, αφού τα εταιρικά αποτελέσματα και ο κλάδος των νοικοκυριών έχουν καταγράψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο σαφή ανοδο.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο Ομπάμα από τη Βουλή

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο Ομπάμα από τη Βουλή

Με 246 ψήφους υπέρ και 183 κατά ψηφίστηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων. Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από τη Γερουσία. Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία σημεία με στόχο την «αναθέρμανση των πιστώσεων» την «κάθαρση και ενίσχυση των τραπεζών», καθώς και την «παροχή ζωτικής βοήθειας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και μικρών επιχειρήσεων».

Επιπλέον προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού με μεικτά, δημόσια και ιδιωτικά, κεφάλαια, που σε αρχική φάση θα διαθέτει 500 δισ. δολάρια, για την επανεξαγορά των κλυδωνιζόμενων ενεργητικών που βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των τραπεζών. Επίσης περιλαμβάνει νέες ενισχύσεις προς τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ανάγκη. Το αμερικανικό κράτος θα διαθέσει 50 δισ. δολάρια για να διευκολύνει την επαναδιαπραγμάτευση των στεγαστικών δανείων που οι δικαιούχοι τους αδυνατούν να αποπληρώσουν, προκειμένου να τους επιτραπεί να διατηρήσουν το ακίνητό τους.

Το πακέτο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου αναμένεται να στοιχίσει 1,5 τρις δολάρια. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι σχεδιασμένο για την υποστήριξη περίπου 1,5 δις. δολαρίων σε νέα δάνεια και στη διαχείριση προβληματικών κεφαλαίων. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα και χρειάζεται ακόμη περισσότερα κεφάλαια για να αποτραπεί η κατάρρευσή του, τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας

REPORTER.GR

Ασφαλιστικές: Λένε ''όχι'' στο κέντρο της Αθήνας

Ασφαλιστικές: Λένε ''όχι'' στο κέντρο της Αθήνας

Την τελευταία εβδομάδα έχουν ξεκινήσει οι ασφαλιστικές να «πληρώνουν» τα σπασμένα του Δεκεμβρίου στις επιχειρήσεις που είχαν ασφαλισμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νουμερο 1 ασφαλιστική εταιρεία της χώρας έχει ήδη αποζημιώσει πάνω από το 60% των ζημιών που της έχουν καταγγελθεί.Yπενθυμίζεται ότι εξαιτίας των επεισοδίων υπέστησαν υλικές ζημιές πάνω από 650 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα και με στοιχεία του ΕΒΕΑ, εκ των οποίων 33 καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως το κατάστημα της Sprider επί της Ερμού, της H&M επί της Σταδίου –το οποίο ανήκει στον όμιλο Γλου- και το κατάστημα Πλαίσιο στο Πολυτεχνείο.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες επικαλούμενες τα τελευταία δραματικά επεισόδια αρνούνται με το «γάντι» να δώσουν ανάλογες καλύψεις με αυτές του παρελθόντος. Όπως αναφέρουν πηγές, κάποιες εταιρείες του κλάδου έχουν κάνει άτυπες συμφωνίες μεταξύ τους προκειμένου να στηρίξουν αυτή την τακτική τουλάχιστον για το προσεχές εξάμηνο, έως ότου δηλαδή δουν πως θα κυλήσει η αγορά και το βασικότερο ποια θα είναι η αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων από την Πολιτεία.

REPORTER.GR

Κομισιόν: «Δε γλιτώνετε την επιτήρηση»!- Τι απαντά το ΥΠΟΙΟ

Κομισιόν: «Δε γλιτώνετε την επιτήρηση»!- Τι απαντά το ΥΠΟΙΟ

Αμεσα μέτρα σε τέσσερις τομείς ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα. Παράλληλα απορρίπτει τις προβλέψεις για έλλειμμα, χρέος και ανάπτυξη που κάνει τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα δύο χρόνια η ελληνική κυβέρνηση με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τομείς από τους οποίους ζητά μέτρα εδώ και τώρα η Κομισιόν είναι οι εξής:

Το ασφαλιστικό
Το φορολογικό
Οι κρατικές δαπάνες
Τους μισθούς στο δημόσιο
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές πληροφόρησης, η Κομισιόν εμμένει στην αρχική της απόφαση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2010 και όχι έως το 2011 που αιτείται η κυβέρνηση.

Ουσιαστικά απαντά «όχι» στην τριετή περίοδο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που ζήτησε ο Γιάννης Παπαθανασίου στις αρχές της εβδομάδας στο περιθώριο του Eurogroup και του Ecofin.

Στο Πρόγραμμα, η κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,2% το 2010, ενώ εντός κοινοτικής τροχιάς θα έρθει από το 2011. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «απαντά» ότι για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% - και όχι αργότερα από το 2010 - πρέπει να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα, ύψους 500 εκατ. ευρώ από τους προηγούμενους τέσσερις τομείς.

Πάντως, το χρονοδιάγραμμα προς την επιτήρηση έχει ως εξής:

* Στις 18 Φεβρουαρίου η Κομισιόν θα αξιολογήσει τα Προγράμματα Σταθερότητας των χωρών-μελών της ΕΕ. Η Επιτροπή θα επιβεβαιώσει την υπέρβαση του ελλείμματος άνω του 3% για τρίτο συνεχόμενο έτος (2007: 3,5%, 2008: 3,7%, 2009: 3,7%) και θα εισηγηθεί προς το Συμβούλιο Ecofin την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος («επιτήρηση»).

* Στις 10 Μαρτίου το Ecofin θα εγκρίνει την εισήγηση της Κομισιόν και στις 24 Μαρτίου η Επιτροπή θα εισηγηθεί προς το Συμβούλιο να ζητήσει από την Ελλάδα τη μείωση του ελλείμματος έως το 2010.

Αφού εγκριθούν οι αξιολογήσεις, θα γραφούν οι συστάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, στο οποίο θα υπαχθεί η χώρα για δεύτερη φορά. Η προηγούμενη ήταν στα μέσα του 2004 και η Ελλάδα είχε βγει από την κοινοτική επιτήρηση το 2007.


Από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Είμαστε σε μια φάση διαπραγματεύσεων. Η έκθεση της Επιτροπής σε αυτή τη φάση συζητείται σε επίπεδο τεχνοκρατών. Στις 18 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Κολέγιο Επιτρόπων. Στο Ecofin στις 10 Μαρτίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο Υπουργών. Δεν υπάρχει θέμα απόρριψης του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Υπάρχει διαφορά εκτίμησης ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα πετύχει η χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για το 2009 ρυθμό ανάπτυξης 0,2% ενώ εμείς 1,1%. Ενισχυτικό των προβλέψεών μας είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 3% για το 2008 με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Eurostat, όπως ακριβώς προβλέπουμε στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο (που ήταν το δυσμενέστερο τρίμηνο του 2008 λόγω της διεθνούς κρίσης, της μειωμένης ρευστότητας, κ.λπ.) ήταν 2,6% σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν -1,2% και της Ε.Ε. που ήταν -1,1%».

REPORTER.GR

Έκδοση ομολόγου €1 δις

Έκδοση ομολόγου €1 δις



Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009 η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων ύψους €1 δις από το εξωτερικό.
Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης μετά από συνάντηση που είχε με τον διοικητή της ΚΤ Αθανάσιο Ορφανίδη δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας ενός ομολόγου από το εξωτερικό ύψους €1 δις το οποίο θα απευθυνθεί σε ξένους επενδυτές και θα βοηθήσει στον καλύτερο προγραμματισμό των δανειοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης τα επόμενα 5 χρόνια».

Από το 2004 είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνησης προχωρεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα, σημείωσε. «Το συγκεκριμένο ομόλογο μπορεί να βοηθήσει στις μελλοντικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για δανεισμό από το εξωτερικό», είπε. «Θα αντληθεί από τα Ταμεία Προνοίας, Ταμεία Συντάξεως, ασφαλιστικές εταιρείες, Τράπεζες και άλλους θεσμικούς επενδυτές».

Αναγνώρισε ότι γενικά είναι η χειρότερη περίοδος για άντληση κεφαλαίων από ένα κράτος σε αυτό το αβέβαιο κλίμα. Για να συμπληρώσει αμέσως, όμως, ότι η Κύπρος διαθέτει εξαιρετικό ρυθμό ανάπτυξης, οικονομικούς δείκτες και υγιές τραπεζικό σύστημα εκφράζοντα την εκτίμηση ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για αυτό το εγχείρημα.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ΚΤ και του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν εναλλακτικές προτάσεις για φθηνή ρευστότητα από το εξωτερικό και κυρίως από την ΕΚΤ, αποφεύγοντας να κατονομάσει τα εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι.

Όσον αφορά τη συνάντηση είπε ότι έγινε μια ανασκόπηση της οικονομίας με το διοικητή της ΚΤ και ότι διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά ότι οι τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα και ότι ξεκίνησε μια καθοδική πορεία των επιτοκίων η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |